2014-09-23 10:11:25
Φωτογραφία για Πυρηνική βόμβα ετοιμάζει η Τουρκία
'Οχι μόνο τη λάμψη αλλά και το δέος που προκαλούσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία θέλει να επαναφέρει ο Ταγίπ Ερντογάν και μάλιστα, σύμφωνα με... δημοσίευμα της εφημερίδας «Welt», με τη μετατροπή της Τουρκίας σε πυρηνική δύναμη.

'Οπως σημειώνει ο υπογράφων το άρθρο, Χανς Ρούλε, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών σύμβουλος στο γερμανικό υπουργείο Αμυνας, ο λόγος για τον οποίο οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν την Τουρκία είναι ακριβώς αυτή η κρυφή φιλοδοξία της Αγκυρας. Μάλιστα, όπως αναφέρει, εδώ και αρκετά χρόνια είναι σαφές για τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες ότι η Τουρκία προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνική βόμβα και ότι οι σχετικές ενδείξεις πυκνώνουν εδώ και καιρό.

Πρότυπο για τη στρατηγική των Τούρκων φέρεται να είναι το Ιράν. Διαβάζοντας, δε, πίσω από τις λέξεις σε δήλωση του Αμπντουλάχ Γκιουλ το 2013 στο «Foreign Affairs» διαπιστώνει ότι η Αγκυρα δεν προτίθεται να μείνει πίσω στον πυρηνικό ανταγωνισμό που έχει ξεκινήσει στη γειτονιά της. «Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κάποιο γειτονικό κράτος (βλέπε Ιράν) να έχει στην κατοχή του όπλα τα οποία δεν διαθέτει η ίδια».


Η Τεχεράνη έχει συγκαλύψει το πρόγραμμα κατασκευής ατομικής βόμβας πίσω από τα πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και η Αγκυρα φέρεται να πράττει το ίδιο. Το 2011 και το 2013 η Τουρκία υπέγραψε δύο συμβόλαια για την ανέγερση ενός μεγάλου εργοστασίου με πυρηνικούς αντιδραστήρες, ωστόσο το πιο ενδιαφέρον είναι τα ίδια τα συμβόλαια. Οταν συμφωνείται η κατασκευή ενός αντιδραστήρα, η συνήθης πρακτική είναι ότι η επιχείρηση που την αναλαμβάνει οφείλει να θέσει στη διάθεση της κυβέρνησης το απαιτούμενο ουράνιο και να απομακρύνει τα απόβλητα.

Η 'Αγκυρα, όμως, δεν συμπεριέλαβε στα συμβόλαια την απομάκρυνση των ράβδων καυσίμου, λέγοντας ότι αυτό θα οριστεί αργότερα. Αυτό, σύμφωνα με τον Ρούλε, σημαίνει ότι η τουρκική ηγεσία θέλει να κρατήσει στα χέρια της τις ραδιενεργές ράβδους, που είναι κρίσιμης σημασίας για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Τα ραδιενεργά κατάλοιπα ενός αντιδραστήρα περιλαμβάνουν κατά 90% απόβλητα, κατά 9% εξασθενημένο ουράνιο και 1% εξασθενημένο πλουτώνιο. Η κατασκευή μονάδας για να απομονώσει το ραδιενεργό υλικό απαιτεί μόλις έξι μήνες και το μέγεθός της δεν ξεπερνά αυτό ενός κτιριακού συγκροτήματος με γραφεία.

Πηγή: Έθνος Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ