2014-09-25 16:05:07
Φωτογραφία για Κάτω από τα όρια ασφαλείας το ΕΣΥ. Τι καταγγέλλουν ΟΕΝΓΕ & ΠΟΕΔΗΝ
Τα Νοσοκομεία υποφέρουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Οι προϋπολογισμοί βρίσκονται στο «κόκκινο». Τα Νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Στους τρείς εναπομείναντες μήνες του έτους θα υπάρξουν σημαντικές δυσχέρειες στη παροχή των υπηρεσιών. Οι λειτουργικές δαπάνες από το έτος 2009 έως σήμερα μειώθηκαν 60%.

Την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία μετά από σχεδόν 5 χρόνια οικονομικής κρίσης, περιέγραψαν τα προεδρεία των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των νοσηλευτών – διοικητικών (ΠΟΕΔΗΝ), με την ευκαιρία των κοινών κινητοποιήσεων με συλλαλητήρια στα περιφερειακά νοσοκομεία την 1η Οκτωβρίου και 24ωρη Πανυγειονομική Πανελλαδική Απεργία και συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 12 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ κ. Δημήτρη Βαρνάβα και τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλη Γιαννακό, το προσωπικό είναι πλέον κάτω των ορίων ασφαλείας. Η μία στις 3 οργανικές θέσεις των Νοσοκομείων είναι κενή (33.000 κενές οργανικές θέσεις).


Σταγόνα στον ωκεανό οι προσλήψεις

Οι 2.900 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν φαίνεται να είναι ένα ακόμη «πυροτέχνημα» (όπως οι 2.900 του έτους 2011 και οι 2.500 του έτους 2012), αφού ακόμη δεν προκηρύχθηκαν παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού από την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούνιο (από την προκήρυξη απαιτείται ένα έτος έως την ολοκλήρωση). Ακόμη όμως και εάν προχωρήσουν είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφούαποχώρησαν προς συνταξιοδότηση 15.000 υγειονομικοί τα τελευταία τέσσερα έτη και έως τέλους του έτους θα αποχωρήσουν άλλοι 5.000 (σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από Πρωτοβάθμια Σωματεία) εξαιτίας την επικείμενων δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό.

Διαπαιδαγωγεί τους πολίτες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

Η κυβέρνηση, τονίστηκε στη συνέντευξη, άνοιξε τα χαρτιά της για το μέλλον που επιφυλάσσει στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Διαπαιδαγωγεί τους πολίτες να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για αγορά των υπηρεσιών, προετοιμάζοντας έτσι τη μετατροπή του Συστήματος σε ανταποδοτικό – ανταγωνιστικό.

Έως σήμερα με νομοθετικές ρυθμίσεις κατήργησε 11 Νοσοκομεία. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για αλλαγή του ρόλου τους αλλά παραμένουν κτίρια κουφάρια.

Με υπουργικές αποφάσεις μέσω της έκδοσης και επανέκδοσης Νέων Οργανισμών καταργήθηκαν 880 κλινικές, 10.000 κλίνες και 30.000 οργανικές θέσεις. Την περαιτέρω συρρίκνωση, λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, αναλαμβάνουν οι Διοικητές των Νοσοκομείων. Απαξιώνουν – διαλύουν τα 50 διασυνδεόμενα Νοσοκομεία που απώλεσαν τη νομική τους μορφή, μετακινώντας προσωπικό προς τα Νοσοκομεία έδρες των Νομικών Προσώπων. Με νέες αποφάσεις συρρικνώνουν νέες κλινικές και κλίνες εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.

Με την «ψευτομεταρρύθμιση», είπαν οι κ. κ. Βαρνάβας και Γιαννακός, στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και τη δραστική μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, η Πρωτοβάθμια Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη αγοράζεται με χρήματα των ασφαλισμένων. Οι ανασφάλιστοι παρά τις δηλώσεις για πλήρη κάλυψη βρίσκονται στον αέρα αφού δεν προβλέφθηκε σχετικό κονδύλι στον ΕΟΠΥΥ (προβλέπονται μόνο 35εκ.ευρώ). Θεσμοθετούνται συνεχώς νέα χαράτσια.

Ταφόπλακα του ΕΣΥ η ΕΣΑΝ

Ταφόπλακα του ΕΣΥ είναι η ψήφιση στη Βουλή του Νόμου που συστήνει Ανώνυμη Εταιρεία Αμοιβών Νοσοκομείων, σημείωσαν. Η πολυμετοχική αυτή Εταιρεία θα διαχειρίζεται τους συνολικούς πόρους για την Υγεία (Κρατική χρηματοδότηση, Ασφαλιστικά Ταμεία, χρήματα από αγορά υπηρεσιών) και θα τους κατανέμει κατά το δοκούν στα Ιδιωτικά και Δημόσια Νοσοκομεία με αποτίμηση της αξίας των προσφερόμενων υπηρεσιών στο σύνολό τους (συμπεριλαμβανομένου και του μισθολογικού κόστους). Εταιρία με μετοχικό κεφάλαιο και δυνατότητα μεταβίβασης μετοχών στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας.

Την πολιτική υγείας θα την ασκεί η εν λόγω Ιδιωτική Εταιρεία που θα λειτουργεί ως ΔΕΚΟ με κριτήριο το κέρδος. Το Κράτος σταδιακά θα καταργήσει την χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και η μισθοδοσία του προσωπικού θα περάσει στην εταιρεία.

Είναι βέβαιον, εκτιμά η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ, ότι θα καταργηθούν πολλά Νοσοκομεία, θα ιδιωτικοποιηθούν υπηρεσίες, θα γιγαντωθεί ο Ιδιωτικός Τομές και θα μειωθούν δραστικά οι μισθοί των υγειονομικών. Οι πολίτες θα αγοράζουν εξολοκλήρου τις υπηρεσίες.

«Στους ασφαλισμένους θα παρέχεται ένα μίνιμουμ παροχών. Οι ανασφάλιστοι θα παραπέμπονται στις ασκούμενες πολιτικές των κυβερνήσεων και οι υπόλοιπες υπηρεσίες θα πληρώνονται από τη τσέπη. Όσοι έχουν. Οι υπόλοιποι στο Καιάδα ή στη φιλανθρωπία».

Καταργείται η θεμελιώδης αρχή σύστασης του ΕΣΥ που είναι η δωρεάν και καθολική πρόσβαση. Το σύστημα μετατρέπεται σε Ανταγωνιστικό. Η χρηματοδότηση θα κατευθύνεται με προνομιακό τρόπο στα ιδιωτικά συμφέροντα της Υγείας.

Σταδιακά η πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας θα καταλήξει στο χρηματιστήριο και στους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας.

Οι εκπρόσωποι της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ σημείωσαν ακόμα τα εξής:

--Πολλά Νοσοκομεία που είναι ανεπτυγμένα στα νησιά, στους ορεινούς όγκους θα κλείσουν.

--Στο όνομα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης που καρκινοβατεί μεθοδεύεται η κατάργηση των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων που συμβάλλουν κατά 80% στο Σύστημα Δημόσιας Ψυχικής Υγείας. Ασθενείς που έχουν χρήματα οδηγούνται στον Ιδιωτικό Τομέα. Οι υπόλοιποι στις στάσεις του ΜΕΤΡΟ και στα παγκάκια. Η αποστολή τεχνικών κλιμακίων του Υπουργείου Υγείας στα Γενικά Νοσοκομεία για εξεύρεση χώρων λειτουργίας Ψυχιατρικών Κλινικών εμφανίζεται από την κυβέρνηση ως επιτάχυνση και ολοκλήρωση της Μεταρρύθμισης.

--Τα Κέντρα Υγείας Αγροτικού Τύπου σε τρείς μήνες μεταφέρονται Διοικητικά – Οικονομικά – Οργανικά στις Υγειονομικές Περιφέρειες χωρίς καμία προετοιμασία. Κατά τη μεταφορά αναμένεται να δημιουργηθούν μείζονα λειτουργικά προβλήματα

--Το ΕΚΑΒ στενάζει από ελλείψεις ασθενοφόρων και Πληρωμάτων Ασθενοφόρων.

--Στην Πρόνοια επιχειρείται ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας πολλών Μονάδων. Δεν εκδόθηκαν οι Οργανισμοί και στενάζουν από ελλείψεις προσωπικού.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση, οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών και των νοσηλευτικών υπαλλήλων πιστεύουν ότι αποτελεί το εργαλείο της κυβέρνησης για την κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Υγείας.

«Με την Αξιολόγηση, είπαν, δεν επιδιώκεται η βελτίωση των Δημόσιων Κοινωνικών Υπηρεσιών αλλά η κατάργηση, η συρρίκνωση, η ιδιωτικοποίησή τους. Δεν επιδιώκεται η βελτίωση της υπηρεσιακής επάρκειας των υπαλλήλων, αλλά η δημιουργία νέας δεξαμενής προς χρήση των συμφωνιών με τη τρόικα. Υπολείπονται σύμφωνα με τον υπουργό κ. Μητσοτάκη 6.500 απολύσεις έως τέλος του έτους 2014 και η μνημονιακή δέσμευση πρέπει να τηρηθεί. Επίσης, νέες μισθολογικές απώλειες επιβάλλει η τρόικα. Διορθώσεις στο μισθολόγιο ετοιμάζει η κυβέρνηση με μειώσεις μισθού στους ΔΕ και ΥΕ υπαλλήλους και νέες μειώσεις στους ανεπαρκείς υπαλλήλους που θα προκύψουν από την Αξιολόγηση. Από το νέο μισθολόγιο κανένας υπάλληλος δεν θα βγει ωφελημένος».

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia-politiki/item/319476-kato-apo-ta-oria-asfaleias-to-esy-ti-kataggelloun-oenge--poedin#ixzz3EKannoni
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ