2014-09-25 18:45:38
Φωτογραφία για Περιστέρη για Αμφίπολη: Ως τα Χριστούγεννα θα έχουμε νέα!
Η επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών στην Αμφίπολη, Κατερίνα Περιστέρη, σε συνέντευξή της στο ομογενειακό περιοδικό Νέος Κόσμος, ευχαριστεί αρχικά τους Έλληνες της Αυστραλίας για το ενδιαφέρον που έχουν δείξει για τις αποκαλύψεις του τύμβου Καστά.

Επιπλέον μίλησε και για την παραφιλολογία γύρω από τις ανασκαφές αναφερόμενη και στην καθηγήτρια κλασικής αρχαιολογίας, Όλγα Παλαγγιά.Μάλιστα ελπίζει πως θα έχουμε νέα τα Χριστούγεννα ή και λίγο νωρίτερα.

«Γνωρίζω το ενδιαφέρον του Ελληνισμού της μακρινής Αυστραλίας για το μεγαλύτερο ταφικό συγκρότημα που βγαίνει στην επιφάνεια, το οποίο έχει προκαλέσει δέος και συγκίνηση σε όλο τον Πλανήτη. Αυτό το ενδιαφέρον των Ελλήνων της Αυστραλίας μου δίνει ελπίδα και όραμα στο έργο που συνεχίζω μαζί με την ομάδα των αρχαιολόγων στην Αμφίπολη των Σερρών.» σημείωσε αρχικά.

Επίσης ξεκαθαρίζει πως «πρόκειται για ένα σημαντικό ταφικό συγκρότημα, το οποίο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ
. αιώνα, δηλαδή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι το 325- 300 π. Χ. Αυτά είναι τα στοιχεία που δίνει με ακρίβεια η αρχαιολογική σκαπάνη. Δεν ξέρουμε τι άλλο έχει μέσα, αλλά τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί έως τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε καινούργια πράγματα τα οποία μας εκπλήσσουν και συγκινούν. Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια την αίσθηση που είχαμε μόλις αντικρίσαμε τις ολόσωμες Καρυάτιδες πριν από μερικές ημέρες που είναι σημαντικά έργα τέχνης, σμιλεμένα από μάρμαρο Θάσου.»

Η κυρία Κατερίνα Περιστέρη βάζει τα πράγματα στη θέση τους απαντώντας στις παραφιλολογίες και ξεκαθαρίζοντας πως «ο τάφος αποκλείεται να είναι ρωμαικός», κάτι το οποίο υποστηρίζει με θέρμη η κυρία Παλαγγιά.

«Εμείς οι αρχαιολόγοι πιστεύουμε στα αρχαιολογικά δεδομένα και όχι στις εικασίες και την παραφιλολογία. Έχουμε τώρα ως δεδομένα το λιοντάρι, τις Καρυάτιδες και τις Σφίγγες. Αποκλείεται ο τάφος να είναι ρωμαϊκός, το λέω με ακρίβεια αυτό, το οποίο βγαίνει από τα στοιχεία της ανασκαφής. Πρόκειται για παραφιλολογίες και απωθημένα ορισμένων ανθρώπων, που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.» υπογραμμίζει.

Επιπλέον αναφέρει πως δεν έχει σημασία ποιος ή ποιοι είναι οι "ένοικοι" του ταφικού συγκροτήματος αφού όλο το μνημείο είναι σημαντικό και δίνει πληροφορίες για την εποχή μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Τέλος σημειώνει «Δεν ξέρουμε ακόμη τι κρύβει μέσα το συγκρότημα, αλλά τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ. Πάντως, θα ήθελα να τονίσω ότι η περιοχή της Αμφίπολης παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, εδώ βρίσκονται στοιχεία από τα αρχαϊκά χρόνια με την αρχαϊκή νεκρόπολη δίπλα στο ταφικό συγκρότημα και πολλά άλλα ευρήματα από την αρχαία Ελλάδα, τα οποία βρίσκονται στο τοπικό Αρχαιολογικό μουσείο. Η Αμφίπολη υπήρξε κατά την αρχαιότητα από τις σημαντικότερες ελληνικές πόλεις.»

Παράλληλα, την ύπαρξη τέταρτου μαρμάρινου θυρώματος που οδηγεί κάπου και έχει πλάτος-άνοιγμα 96 εκατοστά έδειξε η γεωλογική έρευνα στον τρίτο θάλαμο του αρχαίου τάφου της Αμφίπολης, σύμφωνα με δηλώσεις της γ.γ του υπουργείου Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM.

«Γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα. Ότι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα» ανέφερε.

Aκόμα, η γενική γραμματέας του υπουργείου έκανε λόγο για ενδείξεις απόπειρας ή απόπειρες τυμβωρυχίας στον τάφο της Αμφίπολης.

Αναφερόμενη στο θέμα της χρονολόγησης του μνημείου, η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι όσο είναι σε εξέλιξη η ανασκαφή «ο πρώτος λόγος είναι των ανασκαφέων, οι οποίοι θεωρούν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.». Πρόσθεσε μάλιστα ότι το μνημείο θα μας απασχολήσει για πολλά χρόνια ακόμα.

Πηγή: star
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ