2014-09-26 08:33:28
Φωτογραφία για ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ 2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΔΝΤ ΤΟ 2015
Το γρίφο του δημοσιονομικού κενού των 2 δισ. ευρώ που διαπιστώνουν Ε.Ε. και ΔΝΤ το 2015, εφόσον η Ελλάδα θέλει να τηρήσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3%του ΑΕΠ το 2015, καλείται να λύσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης ως τις 6 Οκτωβρίου. Αυτό είναι το πλαίσιο της συζήτησης που έθεσε η τρόικα στις δύο τηλεδιασκέψεις που έγιναν την Δευτέρα και την Τετάρτη ενόψει της συνάντησής της με τον υπουργό Οικονομικών στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου και της κατάθεσης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Αν διατηρηθεί ο μνημονιακός στόχος του 3% του ΑΕΠ η εξίσωση γίνεται ακόμα δυσκολότερη διότι τότε στο κενό των 2 δισ. ευρώ η τρόικα κατέστησε σαφές ότι πρέπει να προστεθούν το κόστος των φοροελαφρύνσεων και της αποκατάστασης των μισθών των ενστόλων. Τρόικα και κυβέρνηση γνωρίζουν ότι αυτό πρόβλημα λύνεται με δύο τρόπους. Είτε με τη λήψη νέων μέτρων, κάτι που αποκλείεται ουσιαστικά και από τις δύο πλευρές, είτε με τη χαλάρωση του στόχου για το πλεόνασμα, να κατεβεί δηλαδή ο πήχης από το 3% στο 2,5% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερα.


Την Πέμπτη κύκλοι του οικονομικού επιτελείου έκαναν λόγο για το ενδεχόμενο να περιληφθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου, ένας ελαφρώς μειωμένος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα στην περιοχή του 2,5% του ΑΕΠ αντί του 3% του ΑΕΠ που προβλέπει το μνημόνιο. Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα εμμένει στη διαφορετική εκτίμηση για το στόχο του 2015 η οποία διατυπώθηκε για πρώτη φορά το Μάιο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Η έκτακτη εισφορά

Η σκέψεις αυτές θα απασχολήσουν τις δύο πλευρές στη συνάντηση της Τρίτης. Η λύση που κρατάει στα χέρια της η κυβέρνηση είναι η Εκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης η οποία λήγει ως μέτρο το 2014. Στις εκτιμήσεις της τρόικας το κενό των 2 δισ. ευρώ προκύπτει χωρίς την παράταση του μέτρου, λαμβάνει δηλαδή ως δεδομένο ότι εκπνέει φέτος. Μάλιστα στο μνημόνιο η τρόικα αναφέρεται σε πιθανή παράταση έκτακτων μέτρων, εννοώντας την Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης, ως μια από τις εναλλακτικές για να κλείσει το κενό του 2015.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ έκανε λόγο για μείωση της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης κατά 30% το 2015.  Από την Έκτακτη Εισφορά μπαίνουν στα ταμεία του κράτους έσοδα ως 1,3 δισ. ευρώ τα περισσότερα από τα οποία υπολογίζονται λογιστικά τη χρονιά που επιβάλλεται το μέτρο. Αρα από την άποψη των εσόδων η Εισφορά είναι ένα «μπάλωμα» για να καλυφθεί κατά ένα μέρος το κενό. Ωστόσο η άλλη όψη είναι ότι το μέτρο εκπνέει φέτος και ότι η παράταση έστω και σε ήπια εκδοχή θα χαρακτηριστεί νέο μέτρο το οποίο ούτως η άλλως θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή.

ΔΟΛ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ