2014-10-06 01:29:10
Φωτογραφία για Ο Έλληνας ήρωας του Ράσελ Κρόου...[photos]
«Ο κάθε άνθρωπος έχει τον ήρωά του. Ο δικός μου ήρωας είναι ένας σύγχρονος Έλληνας Είναι ο Νικ Πάπας» λέει ο διάσημος Αυστραλός ηθοποιός Ράσελ Κρόου για τον φίλο του, ομογενή δικηγόρο Νίκο Παπαναστασίου (Νικ Πάπας), σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Το 2002 ο Αυστραλός ηθοποιός μαζί με τον μεγιστάνα Πίτερ Χολμς α Κορτ αγόρασαν την ομάδα ράγμπι του Σίδνεϊ Ράμπιτος. «Ανάλαβε την ομάδα και κάντην και πάλι πρωταθλήτρια Αυστραλίας» ήταν τότε η εντολή του Ράσελ Κρόου στον πιο στενό και έμπιστο φίλο του, τον Νικ Πάπας, τον οποίο έκανε πρόεδρο.

Έτσι κι έγινε κι απόψε, Κυριακή, η ομάδα των Ράμπιτος αγωνίζεται για πρώτη φορά, έπειτα από 43 χρόνια, στον τελικό του ράγμπι για την κατάκτηση του παναυστραλιανού πρωταθλήματος.

Ο Ράσελ Κρόου δεν έχει καμιά αμφιβολία πως η αναγέννηση της ομάδας οφείλεται στο φίλο του, τον ομογενή δικηγόρο.

«Είναι ο σωτήρας μας και είναι ο ήρωας μου» λέει ο Αυστραλός ηθοποιός και ο Νικ Πάπας από την πλευρά του δηλώνει: «Η ομάδα ήταν και είναι η πιο δημοφιλής στην Αυστραλία, διότι σε αυτή έπαιζαν πολλοί Αβορίγινες αλλά και μετανάστες από την Ελλάδα, την Ιταλία και τον Λίβανο
. Είναι η ομάδα που έχει δεσμούς με την εργατική τάξη και για πολλούς από τους μετανάστες εκπροσωπεί την καινούργια τους ζωή στην Αυστραλία». Προσθέτει, δε, χαρακτηριστικά: «Ακόμα κι η γιαγιά μου, με το μαύρο τσεμπέρι, ζητούσε να μάθει τι έκαναν οι Ραμπίτος...».

Η μακροχρόνια φιλική σχέση του ομογενή με τον Ράσελ Κρόου ξεκίνησε από τη λατρεία και των δύο για την πιο ιστορική και δημοφιλέστερη ομάδα του αυστραλιανού ράγμπι, τη Ράμπιτος, που μετρούσε εκατό και πλέον χρόνια ζωής. Ως το 1971 είχε κατακτήσει είκοσι πρωταθλήματα (τα περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο σωματείο έως σήμερα), αλλά από τότε δεν έχει γευθεί τη χαρά της κατάκτησης ενός τίτλου. Το 1999 μάλιστα βρέθηκε και εκτός του εθνικού πρωταθλήματος, όταν αγοράστηκε από την εταιρεία News του Αυστραλού μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ.

Όπως λέει ο κ. Πάπας, τότε έγιναν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην ιστορία του Σίδνεϊ από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ με αίτημα την επαναφορά του ιστορικού σωματείου στο εθνικό πρωτάθλημα. Την εκστρατεία ανέλαβε ο ίδιος και κέρδισε στα δικαστήρια τον Μέρντοχ. Η ομάδα επέστρεψε στο εθνικό πρωτάθλημα.

«Τα οφείλουμε όλα στο Νικ» επιμένει ο Ράσελ Κρόου και τονίζει: «Δεν πρόκειται για την επιτυχία της ομάδας στο γήπεδο. Είναι κάτι πιο σημαντικό. Εκφράζει την εργατική τάξη και μέσω τη επιτυχίας αυτής θέλουμε να πούμε στα νέα παιδιά να επιμείνουν, να σπουδάσουν, να γίνουν επιστήμονες».

«Ο Ράσελ Κρόου λατρεύει την ομάδα. Μαζί με τον Χολμς α Κορτ έχουν επενδύσει πολλά εκατομμύρια δολάρια για να την ξανακάνουν πρωταθλήτρια» δηλώνει ο ομογενής δικηγόρος, ο οποίος μπορεί να είναι πρόεδρος ομάδας ράγκμπι, αλλά είναι και φανατικός ποδοσφαιρόφιλος. Εξάλλου, ο πατέρας του Γιώργος ήταν πρόεδρος για πολλά χρόνια της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας του Σίδνεϊ «Πανελλήνιος». (σσ. σήμερα λέγεται Sydney Olympic).

Όταν δε ερωτάται για τον διάσημο φίλο του, απαντά: «Είναι αυτό που βλέπετε. Πανέξυπνος. Γεμάτος ενέργεια, παρορμητικός, απαιτητικός, ευαίσθητος, θερμός». Υπενθυμίζει μάλιστα πως η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του Ράσελ ήταν σε μια ελληνική κωμωδία. «Acropolis Now» λεγόταν η σειρά εκείνη που σημείωσε ανεπανάληπτη επιτυχία. Αμέσως μετά, ο ηθοποιός πρωταγωνίστησε στην ταινία «The Silver Brumby», που σκηνοθέτησε ο ομογενής Γιάννης Τατούλης.

Η μητέρα του Νίκου Παπαναστασίου, Μαρίνα, κατάγεται από το Καστελόριζο. Το ίδιο και ο πατέρας του Γιώργος.

Σε εκείνον οφείλει την αγάπη του για την πατρίδα και την ελληνική γλώσσα. «Στο σπίτι μας είχε βάλει επιγραφές που έλεγαν "εδώ μέσα μιλάμε μόνο Ελληνικά"» θυμάται με νοσταλγία ο κ. Παπαναστασίου και συμπληρώνει:

«Ο πατέρας μου έλεγε πως για να πάω μπροστά θα πρέπει να πετύχω στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία, χωρίς ποτέ να ξεχνάω την καταγωγή μου. Προσπάθησα να τηρήσω τη συμβουλή του». Και τα κατάφερε. Ο πατέρας να είχε έντονη παροικιακή δράση, πρόεδρος του Πανελληνίου, πρόεδρος της Διακοινοτικής της Αρχιεπισκοπής και επικεφαλής πολλών κορυφαίων ομογενειακών φορέων. Ο γιος τον ξεπέρασε.

Εκτός από πρόεδρος της ομάδας Ραμπίτος, είναι και νομικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, καθώς και γραμματέας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Παράλληλα, είναι πρόεδρος του μεγαλύτερου αυστραλιανού μουσείου, του φημισμένου The Powerhouse Museum του Σίδνεϊ. Μάλιστα, με αυτή του την ιδιότητα φροντίζει να αναπτύσσει τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας - Αυστραλίας.

Είναι, επίσης, μέλος του Αυστραλιανού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της Αθήνας και εκ των διευθυντών του κλαμπ των Καστελοριζίων του Σίδνεϊ.

Την αγάπη του για την Ελλάδα όμως την έδειξε και μ΄άλλο τρόπο: Έγραψε τέσσερα βιβλία, από τα οποία τα τρία είναι αφιερωμένα στο νησί του, το Καστελόριζο.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ