2012-04-28 00:12:06
Φωτογραφία για Παραλίγο μαζική αυτοκτονία εργαζομένων στην Foxconn
Στην απειλή ομαδικής αυτοκτονίας κατέφυγαν 200 εργαζόμενοι σε κινεζική μονάδα παραγωγής της Foxconn προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες εργασίας αλλά και για το χαμηλό επίπεδο μισθών.

Το επεισόδιο είχε αίσιο τέλος για τους υπαλλήλους που είχαν ανέβει στην οροφή του εργοστασίου στην πόλη Γουχάν, μετά την παρέμβαση της αστυνομίας, όμως η διεκδίκηση «ανθρώπινων συνθηκών εργασίας» συνεχίζεται για τα 1,2 εκατ. εργαζόμενους στην ταϊβανέζικη εταιρεία η οποία κατασκευάζει μεταξύ άλλων κινητά για λογαριασμό της Apple.

Η εταιρεία απέκτησε παγκόσμια (αρνητική ασφαλώς) φήμη το 2010 έπειτα από τις αυτοκτονίες 14 υπαλλήλων της (και πολλαπλάσιες απόπειρες) που έφεραν με τον πιο τραγικό τρόπο στη δημοσιότητα τα εξαντλητικά ωράρια και τους πενιχρούς μισθούς του προσωπικού.

Έκτοτε η εταιρεία προσπάθησε με ποικίλους τρόπους να δείξει ένα πιο «ανθρώπινο» πρόσωπο ή τουλάχιστον να περιορίσει τις «ακραίες» διαμαρτυρίες και τον διεθνή διασυρμό
. Στην αρχή τοποθέτησε προστατευτικά δίκτυα για να εμποδίσει τους πιθανούς αυτόχειρες να βάλουν τέρμα στη ζωή τους και στη συνέχεια υποχρέωσε τους εργαζόμενους ή τους υποψήφιους για πρόσληψη να δεσμευτούν γραπτώς ότι δεν πρόκειται να αυτοκτονήσουν. Με αυτόν τον τρόπο απαλλάχθηκε τουλάχιστον από την υποχρέωση καταβολής αποζημιώσεων στους συγγενείς αυτοχείρων στο μέλλον. Την περασμένη χρονιά η ευφάνταστη διοίκηση της Foxconn σκέφτηκε να «προσλάβει» περίπου ένα εκατ. ρομπότ μέχρι το 2014 προκειμένου να αντικαταστήσει μερικώς το έμψυχο δυναμικό της. Το σκεπτικό απλό και αποτελεσματικό: οι μηχανές όχι μόνο δεν αυτοκτονούν αλλά κυρίως δεν ζητούν αυξήσεις.

Διότι ενδιαμέσως η εταιρεία είχε υποχρεωθεί να καταβάλει αυξήσεις έως και 70% στο προσωπικό της μετά από πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι μισθοί που λαμβάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρονικών συσκευών για λογαριασμό της Nokia, της Motorola και της Sony κυμαίνονται μεταξύ 270 και 340 δολαρίων το μήνα. Το ποσό αυτό θα έπρεπε να κάνει τους εργαζόμενους να νιώθουν σχεδόν «Κροίσοι» όταν οι συνάδελφοί τους στη Σαγκάη αμείβονται κατά μέσο όρο με 150 ευρώ. Όμως οι ρυθμοί εργασίας στα εργοστάσια της Foxconn θυμίζουν τις «Μοντέρνες Εποχές του Τσάρλι Τσάπλιν και μοιάζουν εξαντλητικές ακόμα και για τα δεδομένα της Κίνας (που καμία σχέση δεν έχουν με ό,τι θεωρείται ανεκτό στην Ευρώπη).

Πρόσφατα η εταιρεία άνοιξε τις πόρτες της -για πρώτη φορά- σε τηλεοπτικά συνεργεία ξένων μέσων ενημέρωσης και συγκεκριμένα σε ένα αμερικανό δημοσιογράφο προκειμένου να «αποδείξει» ότι δεν αποτελεί (πλέον) κάτεργο. Μπροστά στις κάμερες όλοι οι τεχνικοί έδειχναν να απολαμβάνουν τη δουλειά τους. Όμως η τελευταία απόπειρα των 200 υπαλλήλων μαρτυρά προφανώς το αντίθετο. Αλλωστε μόλις τον περασμένο μήνα η αμερικανική Ομοσπονδία Δίκαιης Εργασίας (FLA), η οποία ερεύνησε κατ΄εντολή της Apple της συνθήκες εργασίας στην ταϊβανέζικη εταιρεία, εντόπισε δεκάδες παραβάσεις του κανονισμού εργασίας. Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να απασχολούνται έως και 60 ώρες εβδομαδιαίως (έναντι 49 που ορίζει η κινεζική νομοθεσία) και πολλές φορές η βάρδιά τους διαρκεί 11 ή και περισσότερες συνεχόμενες ώρες. Την ίδια στιγμή τα εργοστάσια παράγουν συσκευές με φρενήρη ρυθμό (περίπου ένα κινητό iPad κάθε δύο δευτερόλεπτα) εξακοντίζοντας τα έσοδα της εταιρείας στα 7,5 εκατ. ευρώ ημερησίως.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ