2014-10-09 01:18:05
Φωτογραφία για Μάχη κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στην συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης
Με αντιπαραθέσεις και έντονους διαλόγους μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με πιο έντονο αυτόν του Δημήτρη Σταμάτη που αντέδρασε... οξύτατα σε αναφορά του Γιάννη Δραγασάκη για έξωθεν παρεμβάσεις και ακυρώσεις νόμων του κράτους, κύλησε η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Η συζήτηση που ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης και αναμένεται να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με την ψηφοφορία, γίνεται με φόντο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, τη σύνοδο του ΔΝΤ, την εκλογολογία, αλλά και την εσωκομματική κατάσταση που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ.

Το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει δόθηκε στην έναρξη της συζήτησης και αμέσως μετά την τήρηση του ενός λεπτού σιγής για τους τρεις νεκρούς στρατιώτες στο δυστύχημα του Βόλου.

Η πρώτη κόντρα για την απουσία του Πρωθυπουργού


Αρχικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε έντονη κριτική με αφορμή την απουσία του Πρωθυπουργού από την έναρξη της συζήτησης.

Είπε για τον Πρωθυπουργό πως «μιλάει περισσότερο στο εντευκτήριο παρά στην αίθουσα της Βουλής» και πρόσθεσε πως πρόκειται για κάτι πρωτοφανές και πως η στάση του κ. Σαμαρά υποβαθμίζει και εκμηδενίζει το ρόλο της Βουλής.

«Σας είπε κανείς ότι δεν θα έλθει; Θα είναι εδώ και θα έχετε τη χαρά να τον ακούσετε μαζί με όλους μας τη χρονική στιγμή που θα επιλεγεί εντός της συζητήσεως. Ο Πρωθυπουργός θα είναι εδώ» του απάντησε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.

Η κόντρα συνεχίστηκε με τον κ. Βορίδης να επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ που αρνείται να συζητά με τον Άδωνι Γεωργιάδη και έκανε λόγο για νοοτροπία, από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, που ακυρώνει μία αντίληψη δημοκρατίας.

«Μάχη» Βορίδη - Δραγασάκη

«Δεν επιλέγουμε στη δημοκρατία τους αντιπάλους μας ούτε επιλέγουμε να τους ακυρώσουμε» είπε και συνέχισε τη δριμεία επίθεσή του στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Είχαμε πολιτικές δολοφονίες; Ναι! Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από εγκληματική οργάνωση που δρούσε με τον μανδύα πολιτικής παράταξης, και αφετέρου από την τρομοκρατία της άκρας αριστεράς και αν δεν επενέβαινε η κυβέρνηση δεν ξέρουμε πού θα μας είχε οδηγήσει αυτός ο κύκλος βίας και μίσους» υποστήριξε.

Επίσης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί δύο χρόνια εκτόξευσε «ύβρεις, απειλές, τρομοκρατία, κρεμάλες», τονίζοντας πως ο τόπος κινδύνεψε να βρεθεί σε συνθήκες απόλυτης αποσταθεροποίησης».

Απαντώντας, μεταξύ άλλων, στην κριτική του Μ. Βορίδη για ύβρεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «ο Αντ. Σαμαράς είναι ο αρχιτέκτονας της θεωρίας των δύο άκρων» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ποιοι ήταν οι συνομιλητές της εγκληματικής οργάνωσης; Τολμάτε; Τολμάτε εδώ μέσα;». Και για τις αναφορές του Μ. Βορίδη στην αντίληψη για την ιδιοκτησία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Δραγασάκης συνέστησε: «Μιλάτε για ιδιοκτησία; Μιλήστε πρώτα με τους δικούς σας οπαδούς».

Αναφερόμενος στην ψήφο εμπιστοσύνης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι πρόκειται για «τακτικισμό» και ότι «ο Σαμαράς θα μιλήσει στο τέλος της συζήτησης όταν κανείς δεν θα μπορεί να του μιλήσει. Είναι ο Πρωθυπουργός των μονολόγων».

Αποκορύφωση της αντιπαράθεσης με τους διαλόγους Σταμάτη - Δραγασάκη

Ωστόσο οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα όταν ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι σήμερα ένας επιχειρηματίας, ένας μεγάλος ή και μικρός εκδότης μπορεί να αλλάξει ένα νόμο. Ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης διαμαρτυρήθηκε έντονα φωνάζοντας να πει ένα όνομα και να πάει στον Εισαγγελέα.

«Τα ονόματα θα τα αποκαλύψει εδώ, μέσα στη Βουλή, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο κ. Δραγασάκης και ενώ ο Δημήτρης Σταμάτης συνέχισε να διαμαρτύρεται λέγοντας: «όσοι έχουν την μύγα να κάνουν υπομονή και να μην προκαλούν». Επεσήμανε ακόμη πως οι αναφορές στον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα δεν προκάλεσαν καμία αντίδραση «όμως όταν πήγαμε στο ψητό…».

Μετά την ομιλία του κ. Δραγασάκη ο Δημήτρης Σταμάτης ζήτησε το λόγο και του ζήτησε να μιλήσει με ονοματεπώνυμα.

«Με ονοματεπώνυμα μιλούν οι έντιμοι πολιτικοί γιατί αλλιώς κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν αλλιώς», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν υπάρξει αδημονία για ονόματα, ίσως και αυτό να το δούμε. Εδώ στη Βουλή. Το πότε θα το καθορίσω εγώ», απάντησε ο Γιάννης Δραγασάκης και κάλεσε τον υπουργό Επικρατείας «να ελέγξει όλη την σειρά των τροπολογιών που πέρασαν και ψηφίσθηκαν από τη Βουλή με ευθύνη του κ. Μπαλτάκου και μετά ξανασυζητάμε».

«Απευθύνατε βαρύτατη ύβρη, συκοφαντία για μας και έχετε το βάρος της απόδειξης. Απογοήτευση. Άλλη εικόνα είχαμε για σας», σχολίασε ο Δ. Σταμάτης.

Δεν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης ΔΗΜΑΡ - ΑΝΕΛ

Όσον αφορά στις τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων τόσο οι ΑΝΕΛ όσο και η ΔΗΜΑΡ όπως έκαναν γνωστό από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής οι εισηγητές των δύο κομμάτων δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Με την ψήφο μας τους γυρίζουμε την πλάτη και περιφρονούμε όσους επιχειρούν να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό», τόνισε εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο εισηγητής Γιάννης Δημαράς δηλώνοντας ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει την κυβέρνηση.

Εξάλλου, την άρνηση του κόμματός του να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αρνείται να αντισταθεί στις επιταγές της τρόικας, να διεκδικήσει την αποκατάσταση των λαθών του εξοντωτικού προγράμματος, που μας επέβαλλαν, να συγκρουστεί με τα συμφέροντα των ολίγων και να συγκρουστεί με τις παθογένειες του πελατειακού κράτους, που συντηρεί με τις πολιτικές της».

«Καταψηφίζουμε την συγκυβέρνηση.Δεν πρόκειται να της δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης», ξεκαθάρισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος στη Βουλή.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ