2012-04-28 08:13:42
Φωτογραφία για Αναζητείται πολιτική βούληση
της Ελλης Τριανταφύλλου

Στις ενημερωτικές τηλεοπτικές συχνότητες συνωστίζονταν, προσπαθώντας να χωρέσουν, όλες οι πληροφορίες για τα πρόσωπα που θα περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία παραδοσιακά ανακοινώνονται τελευταία. Παρέλαση ονομάτων από τον αθλητισμό, το θέατρο, τα μίντια… και αναλύσεις για τον συμβολισμό της κάθε μίας από τις συμμετοχές στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Σε μια γωνιά του τηλεοπτικού χρόνου, ένας σπουδαίος Ελληνας επιστήμονας μετέτρεπε για λίγο το ζάπινγκ σε όαση για τα αυτιά, τα μάτια και την ψυχή. Με υγρά μάτια, ήρεμη φωνή και μεστό λόγο, ο καθηγητής Γιάννης Ηλιόπουλος έδινε μέσα από τη συχνότητα της κρατικής τηλεόρασης τη δική του εκδοχή για την ελληνική κρίση και την υπέρβασή της. Μέλος της ελληνικής και της γαλλικής Ακαδημίας και τιμημένος με εξαιρετικές επιστημονικές διακρίσεις παγκοσμίως, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής της Ecole Normaie Superieure στο Παρίσι ξάφνιαζε με την ταπεινότητα στην εκφορά του λόγου, την ακρίβεια των λεγομένων και την ειλικρίνεια των προθέσεων.


Οπως είπε και ένας μαθητής του, επίσης διακεκριμένος επιστήμονας στη Γαλλία, κάθε φορά που ο κ. Ηλιόπουλος αποφασίζει να μοιραστεί το τραπέζι του, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις νομπελίστες που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα. Και όμως. Οταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο τι θα συμβούλευε τους νέους επιστήμονες που τον ακούν, πλην άλλων νουθεσιών, απάντησε ακαριαία: «Να τα αλλάξουν όλα. Να κάνουν ακριβώς το αντίθετο από ό,τι κάναμε όλοι εμείς». Είπε κι άλλα πολλά. Οτι απαιτούνται πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί μία επιστημονική αλυσίδα και μόλις λίγα λεπτά για να καταστραφεί, ότι μία από τις πιο επώδυνες συνέπειες της κρίσης για τη χώρα θα ειναι η περαιτέρω μείωση των κονδυλίων για την επιστημονική έρευνα, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σπουδαίοι επιστήμονες που δυστυχώς δεν απολαμβάνουν της στήριξης που θα τους όφειλε η πολιτεία.

Ο τηλεοπτικός χρόνος ολοκληρώθηκε και η επικαιρότητα παρέδωσε τη σκυτάλη στις αναλύσεις για τα υπέρ και τα κατά της συμμετοχής ενός ολυμπιονίκη στην κορυφή του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Το ερώτημα που σε πείσμα των επειγουσών αναγκών της χώρας παραμένει αναπάντητο ακόμη και στη σημερινή κρίση είναι γιατί ουδέποτε στα ψηφοδέλτια Επικρατείας συμμετέχουν Ελληνες που με την προσωπική διεθνή ακτινοβολία τους θα καθιστούσαν ανούσια κάθε συζήτηση. Γι αυτό δεν υποτίθεται ότι υπάρχουν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας; Για να δίνεται η δυνατότητα να βοηθήσουν σημαντικά τη χώρα -και όχι το κόμμα- προσωπικότητες που δεν μπορούν και δεν οφείλουν -το αντίθετο- να υποστούν τη βάσανο της συλλογής σταυρών. Επιστήμονες που χαίρουν σεβασμού στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, άνθρωποι των γραμμάτων που μεταδίδουν το ελληνικο πνεύμα στην παγκόσμια κοινότητα.

Δυστυχώς, εμείς εδώ θεωρούμε αυτονόητο να συμμετέχουν σε εκλόγιμη θέση οι εκπρόσωποι των κομμάτων, γιατί, λέει, δεν έχουν τον χρόνο να τρέξουν για να μαζέψουν σταυρούς. Μα, ακριβώς λόγω της θέσης τους πληρούν και τις δύο προϋποθέσεις που υποτίθεται ότι κρίνουν την επιλογή του κάθε ενός από τους υποψηφίους ενός κόμματος: την υψηλή αναγνωρισιμότητα και τη μαχητική προβολή των θέσεων του κόμματος. Είναι φανερό ότι ακριβώς λόγω αυτών των πλεονεκτημάτων θα αντιδρούσαν σφόδρα οι υπόλοιποι βουλευτές στη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια.

Ας είναι. Αφού είναι μάλλον σίγουρο πια ότι δεν θα δούμε στα ψηφοδέλτια ονόματα που πιθανώς να μπορούσαν να περιληφθούν στη λίστα των υποψηφίων για Νομπέλ (διότι, εδώ που τα λέμε, πολύ δύσκολα επιστήμονες τέτοιου διαμετρήματος θα επέλεγαν να συνδέσουν το όνομά τους με το σημερινό πολιτικό κατάντημα), τουλάχιστον ας κάνει κάτι η πολιτεία για να αξιοποιήσει τους Ελληνες διεθνούς ακτινοβολίας προς όφελος της χώρας. Πολύ περισσότερο σήμερα που είναι βαριά λαβωμένη όχι μόνο η ελληνική οικονομία, αλλά συνολικά η εικόνα της χώρας. Τρόποι υπάρχουν πολλοί. Η βούληση αναζητείται….

πηγη:kathimerini
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ