2014-10-11 12:37:08
Φωτογραφία για Εύη Χριστοφιλοπούλου: «Έχουμε αποδείξει ότι μειώσαμε το δημόσιο – Τώρα είναι η ώρα για μεταρρυθμίσεις»
Η Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, τοποθετήθηκε σήμερα, Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί της πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ακολουθεί η ομιλία της κυρίας Χριστοφιλοπούλου:

«Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή υπάρχει βαρύ το σύννεφο του λαϊκισμού και της ανόδου των ακροδεξιών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων. Επανεμφανίζεται, όμως σιγά-σιγά η απειλή της ύφεσης ακόμα και στην ίδια τη Γερμανία. Η Ευρώπη αναρωτιέται -και οι φωνές πληθαίνουν- αν πρέπει να αλλάξει πολιτική. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη παραμένει ακόμη προσηλωμένη σε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, σε μία λιτότητα η οποία προεξάρχει των φωνών για αλλαγή πολιτικής και στροφή προς την ανάπτυξη και μέσα σε αυτήν την Ευρώπη η Ελλάδα έχει αρχίσει να κάνει δειλά, αλλά σταθερά τα πρώτα βήματα ανάκαμψης.

Με το προσχέδιο του προϋπολογισμού επιβεβαιώνεται τόσο το πρωτογενές πλεόνασμα που υπάρχει όσο και μια μικρή, αλλά κάπως πιο συστηματική πορεία προς την ανάπτυξη.


Ποια είναι τα επόμενα βήματα; Τι χρειάζεται η χώρα αυτή τη στιγμή και τι καλούμαστε ως Κυβέρνηση να κάνουμε; Υπάρχει μία συγκεκριμένη πορεία. Υπάρχει η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης με τους εταίρους και δανειστές της τρόικας, υπάρχουν τα stress tests των τραπεζών, υπάρχει, όμως και η μεγάλη συζήτηση που θα ανοίξει για τη διευθέτηση του χρέους. Και αυτή η μεγάλη συζήτηση που θα ανοίξει για τη διευθέτηση του χρέους θα γίνει σε αυτήν την Ευρώπη, στην Ευρώπη που και σήμερα ταλαντεύεται μεταξύ της αδήριτης ανάγκης να αλλάξει αναπτυξιακό πρότυπο και μιας εμμονής νεοφιλελεύθερης προσέγγισης στη λιτότητα.

Η Ελλάδα, όμως, συγκρινόμενη με άλλες χώρες της Ευρώπης -και όχι μόνο του Νότου- αυτήν τη στιγμή έχει να επιδείξει, με θυσίες του λαού της πολλών ετών, ένα έλλειμμα 1% όταν χώρες και μάλιστα μεγάλες δηλώνουν από μόνες τους ότι εκείνες δεν θα τηρήσουν το 3% του Συμφώνου Σταθερότητας.

Σε αυτήν την Ευρώπη που αλλάζει η πολιτική σταθερότητα της χώρας μας είναι αδήριτη ανάγκη. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορούμε να φτιάξουμε ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, ένα εθνικό σχέδιο που να βασίζεται στο τρίπτυχο οικονομική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, ορθολογικό κανονικό κράτος-και τέλος και πολύ σημαντικό, γιατί αρκετοί από εμάς που μίλησαν δεν το ανέφεραν αρκετά- επανεπένδυση στην κοινωνική συνοχή, καταπολέμηση της φτώχειας και του αποκλεισμού.

Πάνω σε αυτό το τρίπτυχο με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, αλλά και με συμμετοχή άλλων πολιτικών δυνάμεων –όσο το δυνατόν περισσότερων- είναι αδήριτη ανάγκη να δημιουργηθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.

Η Κυβέρνηση προχωράει προς αυτή την πορεία αταλάντευτα, όχι χωρίς προβλήματα, γιατί κανείς δεν είναι αλάνθαστος και εγώ είμαι η τελευταία που θα πω ότι δεν υπάρχουν και λάθη και αδυναμίες στο έργο μας.

Πως τις διορθώνουμε; Κάνουμε αλλαγές. Προχωρήσαμε σε αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης για να ανταποκριθούμε σε αδυναμίες, όχι για να συρθούμε πίσω από κραυγές λαϊκισμού και «όχι» συνδικαλιστικού ή λαϊκίστικου τύπου: «Μην αγγίζετε τίποτα, μην αλλάζετε τίποτα στο δημόσιο».

Η Κυβέρνηση καλείται σήμερα να πρωτοστατήσει –και το κάνει- στην εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την έξοδο από την κρίση. Αυτό το σχέδιο δράσης, έχει ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που αφορά τον τρόπο που οργανώνουμε ξανά το κράτος μας. Αφήνουμε πίσω τους επαχθείς αριθμητικούς στόχους που μας επέβαλε η πενταετής πορεία προς την έξοδο από την κρίση, αυτή η νεοφιλελεύθερης προσέγγισης εμμονή στους αριθμητικούς στόχους και στις περικοπές.

Έχουμε αποδείξει ότι μειώσαμε το δημόσιο. Τώρα είναι η ώρα για ποιοτικές αλλαγές. Τώρα είναι η ώρα για ποιοτικές μεταρρυθμίσεις. Τώρα, η Κυβέρνηση προχωρά στον εξορθολογισμό των δομών με τα νέα Προεδρικά Διατάγματα των Υπουργείων που είναι ένα τριετές έργο, με την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό και το νέο πάγιο σύστημα αξιολόγησης που θα φέρουμε σύντομα στη Βουλή, αλλά και επενδύοντας στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στα ανοιχτά δεδομένα, στη διαφάνεια.

Πού βασιζόμαστε; Βασιζόμαστε σε μία διττή προσέγγιση: Από τη μια ενδυναμώνουμε θεσμούς και δομές που το ελληνικό κράτος, η πολιτεία έχει κάνει με πολύ καλό τρόπο και γι’ αυτό έχουν επιβιώσει διαχρονικά: στο ΑΣΕΠ, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα περίφημα ΚΕΠ, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, που είναι βραχίονες, οι οποίοι αποτελούν σημαντικά εργαλεία για τη μεταρρύθμιση του κράτους. Την ίδια ώρα, επεκτείνουμε θεσμούς επιτυχημένους -όπως το πρόγραμμα «Διαύγεια».

Από την άλλη, είμαστε πεπεισμένοι ότι με έλεγχο συστηματικό πρέπει να τελειώνουμε με ένα καλά εδραιωμένο πελατειακό κράτος επί χρόνια. Ακούω πολλές φορές να λένε: «Μα, ξέρετε, το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έφτιαξαν αυτό το πελατειακό κράτος». Εγώ θα πω: Ναι, τα Κόμματα που κυβέρνησαν, αλλά και συνολικά το πολιτικό σύστημα, διαχρονικά, ευθυνόμαστε γι’ αυτό.

Αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι από εμάς δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη; Σημαίνει ότι επειδή κάτι έγινε λάθος δεν μπορεί και δεν πρέπει εμείς οι ίδιοι να μπορούμε να το ξεχαρβαλώσουμε και να χτίσουμε κάτι καλύτερο; Ερωτώ τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης: Γιατί υπερασπίζεστε ότι παλιό και οπισθοδρομικό, οποιαδήποτε αντίδραση προς κάθε αλλαγή;

Καταλαβαίνω και τις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις που μπορεί να επιφέρει μία πολιτική που δεν είναι καλή, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω ένα απόλυτο «όχι» σε οποιαδήποτε αλλαγή στο δημόσιο.

Ε, λοιπόν, το δημόσιο αλλάζει! Το δημόσιο αλλάζει καθημερινά. Αλλάζει, παραδείγματος χάριν, με την επέκταση του προγράμματος «Διαύγεια», ενός πάρα πολύ επιτυχημένου προγράμματος, που το 2010 καταψηφιζόταν από πάρα πολλούς από εσάς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αλλά σήμερα το πρόγραμμα «Διαύγεια» έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως καλή πρακτική. Με νόμο του 2013 το επεκτείναμε έτσι ώστε να μην μπορεί καν να ισχύει απόφαση κανενός Υπουργού, κανενός δημάρχου, κανενός περιφερειάρχη, αν δεν αναρτηθεί πρώτα στο διαδίκτυο. Έτσι ώστε να τη δει ο ελληνικός λαός και να κριθεί.

Επίσης, σήμερα πιάνουμε το μεγάλο κεφάλαιο των ΜΚΟ. Τις επόμενες εβδομάδες, μετά τη συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης, θα συζητήσει η Βουλή –και καλώ όλα τα Κόμματα να ψηφίσουν- το «Διαύγεια ΙΙΙ», την επέκταση, δηλαδή, της διαφάνειας στις χρηματοδοτήσεις που δίδει το κράτος και η Αυτοδιοίκηση σε ΜΚΟ. Για να δούμε την πορεία του δημόσιου χρήματος προς αυτές. Θα τα συζητήσουμε αυτά. Ελπίζω ότι θα τα ψηφίσουμε όχι μόνο κατά πλειοψηφία αλλά ομοφώνως.

Πάμε γρήγορα στην ηλεκτρονική εποχή. Με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση κάνουμε τη ζωή του πολίτη ευκολότερη, όπως και των επιχειρήσεων. Δεν δαιμονοποιούμε το επιχειρείν. Απλοποιούμε τη ζωή των επιχειρήσεων. Την απλοποιούμε με την ελάφρυνση διοικητικών βαρών και με τη δυνατότητα να μπορεί σήμερα ο επιχειρηματίας με ηλεκτρονικό τρόπο να διευθετεί γρηγορότερα τις συναλλαγές του.

Πάνω από όλα αυτό έγινε, για να μπορεί ο πολίτης μέσα σε δύο λεπτά να παίρνει την αστυνομική του ταυτότητα, και αυτό γίνεται τώρα, να μπορεί να πηγαίνει στο σχολείο να γράψει το παιδί του, αυτό θα ακολουθήσει στους επόμενους μήνες, να μη χρειάζεται ο πολίτης να πηγαίνει από υπηρεσία σε υπηρεσία για να αναζητήσει ο ίδιος πιστοποιητικά, αλλά η διοίκηση με ηλεκτρονικό τρόπο να μπορεί να επικοινωνεί και ο πολίτης απλά και μόνο να εξυπηρετείται.

Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, όχι δηλαδή ένα δημόσιο που υπάρχει υπέρ του δημοσίου, των πολιτικών, των παραγόντων, των συνδικαλιστών, αλλά ένα δημόσιο που υπάρχει υπέρ των πολιτών, των επιχειρήσεων, για καλύτερες υπηρεσίες, για ένα κράτος που δεν είναι απλά μικρό, αλλά πιο λιτό, για ένα κράτος που δεν είναι αδύναμο, αλλά ισχυρό, για ένα κράτος που πρέπει να ενδυναμώσουμε στους τομείς της παιδείας, της υγείας, ώστε να μπορέσουμε να πούμε ότι μαζί με την ανάπτυξη στην Ελλάδα θα δομήσουμε ξανά και ένα κοινωνικό κράτος.

Για όλα αυτά παλεύουμε. Νομίζω ότι μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, η Κυβέρνηση θα έχει πάρει ξανά την εντολή να συνεχίσει την εκπόνηση και εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την έξοδο από την κρίση.»
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ