2012-04-28 10:30:02
Φωτογραφία για Καμία ειρήνη χωρίς δικαίωμα επιστροφής
Με πλακάτ στα χέρια που έγραφαν «καμία ειρήνη χωρίς το δικαίωμα της επιστροφής» χιλιάδες Ισραηλινοί Άραβες, οι Παλαιστίνιοι που έμειναν πίσω μετά τον ξεριζωμό, πραγματοποίησαν την Πέμπτη πορεία προς ένα κιμπούτς που πήρε τη θέση δύο αραβικών χωριών μετά το 1948, στο πλαίσιο εκδηλώσεων μνήμης για την πικρή επέτειο της Αλ Νάκμπα (Καταστροφής), την απομάκρυνση των Παλαιστινίων μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ 64 χρόνια πριν.

Η τύχη των προσφύγων και των απογόνων τους, που αριθμούν σήμερα περί τα 4,7 εκατομμύρια, παραμένει ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα στη σύγκρουση της Μέσης Ανατολής.

Περισσότεροι από 760.000 Παλαιστίνιοι διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τις εστίες στον αραβο-ισραηλινό πόλεμο που ακολούθησε τη σύσταση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Περίπου 160.000 Παλαιστίνιοι έμειναν πίσω και σήμερα είναι γνωστοί ως Άραβες Ισραηλινοί. Αριθμούν περίπου 1,3 εκατ. και αναλογούν περίπου στο 20% του πληθυσμού του Ισραήλ.


Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την Πέμπτη από το Άμπου Σναν, στο βόρειο Ισραήλ, με προορισμό το κοντινό κιμπούτς που βρίσκεται κοντά στο Μπέιτ Χέμεκ. Το κιμπούτς ιδρύθηκε στη θέση των χωριών Κουέικατ και Όμκα μετά την απομάκρυνση των κατοίκων.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε ότι οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και υπέρ της συμφιλίωσης της Φάταχ με τη Χαμάς.

Κρατούσαν σημαίες και πλακάτ με τη φράση «Καμία ειρήνη χωρίς το δικαίωμα της επιστροφής», το βασικό αίτημα των Παλαιστινίων της διασποράς που απορρίπτεται από το Ισραήλ.

Ηταν η 15η πορεία που οργανώνεται σε ανάμνηση της «Καταστροφής» του 1948, εν όψει των μαζικών διαδηλώσεων της 15ης Μαΐου για την πικρή επέτειο του ξεριζωμού.

Παραδοσιακά, η Αλ-Νάκμπα τιμάται στις 15 Μαΐου (η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ έγινε τη 14η Μαΐου, η ημέρα της ανεξαρτησίας εορταζόταν την Πέμπτη).
Exofitsio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ