2014-10-14 15:53:52
Φωτογραφία για Στα βήματα του El Greco μαθητές από την Ελλάδα και την Ισπανία
«Το καλύτερο αύριο για όλους τους λαούς μπορεί να έρθει μόνο μέσα από τη νέα γενιά, τη μόρφωση και τη διαπαιδαγώγησή της... Από τη νέα γενιά από την οποία θα προκύψουν δήμαρχοι, υπουργοί και πρωθυπουργοί που θα διοικήσουν καλύτερα την Ελλάδα και την Ισπανία. Και εμείς εδώ στην Ελλάδα πασχίζουμε και αγωνιζόμαστε για κάτι καλύτερο, όπως μαθαίνουμε ότι αγωνίζεστε κι εσείς για την πατρίδα σας. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους. Θέλω και εύχομαι να συνεχίσετε τη συνεργασία και για ό,τι χρειαστείτε ο δήμος μας θα είναι πάντα δίπλα σας».

Με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης υποδέχθηκε σήμερα πολυμελή μαθητική αντιπροσωπία από το ισπανικό σχολείο IES Julio Verne της πόλης Bargas, που μετέχει στο πολιτιστικό πρόγραμμα «El Greco Project 2014» μαζί με το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο εδρεύει στην περιοχή Στρεμπενιώτη της Νεάπολης.


Η ομάδα των 24 Ισπανών μαθητών και μαθητριών, συνοδευόμενη από δύο καθηγητές, καθώς και η αντίστοιχη του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου συμμετέχουν στο πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 400 χρόνων από το θάνατο του σπουδαίου καλλιτέχνη Δομίνικου Θεοτοκόπουλου ή ευρέως γνωστότερου ως Ελ Γκέκο.

«Η Παιδεία είναι τα πάντα….»

«Αυτό που περιμένει κάποιος από την παιδεία είναι τα πάντα». Το κεντρικό αυτό μήνυμα της συνεργασίας των δύο σχολείων αποτελεί παράλληλα και το σκοπό του προγράμματος ανταλλαγής, όπως ανέφεραν οι δύο Ισπανοί συνοδοί Angel Delgado και Inaki Gomez.

«Σκοπός μας είναι οι μαθητές μας να μελετήσουν και να προβάλλουν το έργο ενός κοινού για τις δύο χώρες καλλιτέχνη, του Ελ Γκρέκο. Επίσης, να φέρουμε σε επαφή τη νέα γενιά. Να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να συνεργαστούν σε πολλούς τομείς, να καλλιεργήσουν τις δεξιότητές τους, να χρησιμοποιήσουν τις ξένες γλώσσες, όπως την αγγλική που προτιμούν για τις συζητήσεις τους, ως ζωντανή εμπειρία, αλλά και να μάθουν στοιχεία από την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό», επισήμαναν. Πρόσθεσαν, επίσης, ότι η συνεργασία των δύο σχολείων εκτείνεται και σε άλλες δράσεις όπως η έκδοση κοινού δίγλωσσου (εθνική γλώσσα και αγγλικά) ευρωπαϊκού ηλεκτρονικού περιοδικού, μαζί με άλλες επτά συνεργαζόμενες χώρες.

«Ενώνει τους δύο λαούς»

Εκ μέρους του Πειραματικού Γυμνασίου υπεύθυνοι διεξαγωγής του προγράμματος είναι οι εκπαιδευτικοί Θωμάς Ζήκος, Νίκος Γεωργολιός και Ευανθία Ζαρκογιάννη, με το συντονισμό και την υποστήριξη της διευθύντριας του σχολείου Ελένης Μούζουρα.

Την εκτίμηση ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα «ενώνει τους δύο λαούς» έκανε η διευθύντρια του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ελένη Μούζουρα, ευχαριστώντας παράλληλα τη δημοτική αρχή Νεάπολης-Συκεών για την πάγια υποστήριξή της στις δραστηριότητες του σχολείου, το οποίο έχει στο βιογραφικό του πολλές και μεγάλες επιτυχίες και διακρίσεις. «Είμαι βέβαιη ότι οι μαθητές και οι συνεργάτες μας από την Ισπανία θα φύγουν με διαφορετικό τρόπο σκέψης και θα πάρουν μαζί τους αναμνήσεις από την ελληνική φιλοξενία, τον ελληνικό πολιτισμό, τη βιωματική γνώση για την ελληνικότητα της Μακεδονίας με την ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης, της Βεργίνας, κ.ά.» τόνισε.

Σύμφωνα με την ίδια, κατά την τετραήμερη (13-19/10) παραμονή τους στη χώρα μας οι προσκεκλημένοι φιλοξενούνται σε σπίτια μαθητών του Πειραματικού Γυμνασίου, έχοντας έτσι την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τις ελληνικές οικογένειες και τον ελληνικό τρόπο ζωής οικοδομώντας δεσμούς φιλίας ανάμεσα στους μαθητές των δύο χωρών και τις οικογένειές τους. Κατά τη διαμονή τους στο σχολείο, θα τους προσφερθούν διάφορα εδέσματα και παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, φτιαγμένα από τις μητέρες των μαθητών με ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα. «Θα ανταποδώσουμε την επίσκεψη κοντά στα τέλη Ιανουαρίου και τότε θα φιλοξενηθούμε εμείς από τις δικές τους οικογένειες και ελπίζουμε ότι τότε θα ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες για την αδελφοποίηση των δύο σχολείων», ανέφερε η κυρία Μούζουρα, δίνοντας το στίγμα των στενών και φιλικών σχέσεων που έχουν ήδη αναπτυχθεί.

Πώς μπορείς να γίνεις δήμαρχος;

Ενδιαφέρον έδειξαν οι Ισπανοί μαθητές και για τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει κάποιος που επιθυμεί να γίνει δήμαρχος, καθώς και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει για να το πετύχει, για να λάβουν άμεσα απάντηση από τον… ειδικό!

«Καταρχάς, να έχει μυαλό, να διαβάζει και να μαθαίνει πώς μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, χρήσιμα και όμορφα για τον τόπο του. Χρειάζεται και λίγη… τρέλα, φαντασία και να αγωνίζεται πάντα να πετυχαίνει τους στόχους του. Και το σημαντικότερο είναι ο δήμαρχος να μην χάσει ποτέ την ψυχή του και να γίνεται παιδί μαζί με τα παιδιά. Έχει δυσκολίες και στεναχώριες, αλλά έχει και πολλές χαρές», είπε ο Σίμος Δανιηλίδης, προσθέτοντας με έμφαση ότι «σήμερα οι πολίτες της Ευρώπης περιμένουν πολλά περισσότερα από τους δημάρχους παρά από τους πρωθυπουργούς».

Στη σημερινή εθιμοτυπική συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας ανταλλάχθηκαν και αναμνηστικά δώρα, παραβρέθηκαν επίσης οι εκπαιδευτικοί του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που εμπλέκονται με το πρόγραμμα, ο υποδιευθυντής κύριος Νικόλαος Γεωργολιός και ο εκπαιδευτικός κύριος Θωμάς Ζήκος, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Νεάπολης-Συκεών Στέλιος Γκατζές, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νεάπολης-Συκεών Μιχάλης Βουλγαρίδης, η εκπρόσωπος της Ένωσης Γονέων στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Αυγή Σαρρή, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης Χριστίνα Τερζή και ο δημοτικός σύμβουλος Τάσος Τσακιρίδης.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ