2014-10-14 16:51:20
Φωτογραφία για “Η ελονοσία δεν έχει λήξει” προειδοποιεί καθηγητής Δημόσιας Υγείας

“Η ελονοσία δεν έχει λήξει” προειδοποιεί καθηγητής Δημόσιας Υγείας

"Δεν έχει λήξει η ιστορία της ελονοσίας στη χώρα μας", σημείωσε ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας, Νίκος Βακάλης, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνεται σε μόνιμη βάση μια συστηματική εντομολογική επιτήρηση και να ξεκινούν έγκαιρα οι επεμβάσεις για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ώστε να μην "τρέχουμε με την ψυχή στο στόμα".

Όπως επεσήμανε, στο περιθώριο του 19ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου της SOVE, "φέτος δεν είχαμε κανένα νέο κρούσμα ελονοσίας, καθώς έτρεξαν πολλοί άνθρωποι με προσωπικό κόστος, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί". Σημείωσε δε, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το CDC (Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης κι Ελέγχου Νοσημάτων) θα μας έχουν υπό στενή παρακολούθηση την επόμενη πενταετία, έτοιμοι να εκδώσουν ταξιδιωτική οδηγία για τη χώρα μας, που στο πρόσφατο παρελθόν τη "γλύτωσε στο τσακ".

Κατά τον κ. Βακάλη, η καταπολέμηση των κουνουπιών πρέπει να ξεκινά πριν την άνοιξη, κάτι που ωστόσο σχεδόν ποτέ δεν επιτυγχάνεται, λόγω γραφειοκρατίας κι οικονομικής δυσλειτουργίας με συνέπεια έτσι "να χάνουμε την κρίσιμη περίοδο".

Υπενθύμισε μάλιστα ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ στη χώρα μας στέλνει κάθε χρόνο έγγραφα για έγκαιρη έναρξη των διαγωνισμών, αλλά τελικά δεν υλοποιούνται. "Αυτή την καθυστέρηση την υποστήκαμε και στην προσπάθεια τιθάσευσης της ελονοσίας στη Λακωνία. Δυστυχώς η διαδικασία της εντομολογικής διερεύνησης και της καταπολέμησης στην Ελλάδα χωλαίνει και λόγω οικονομικής στενότητας τώρα χωλαίνει πολύ περισσότερο", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων ο κ Βακάλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ύπαρξη διαβιβαστών ασθενειών όπως είναι ο “Τίγρης της Ασίας” τον οποίο χαρακτήρισε εν δυνάμει κίνδυνο για την δημόσια υγεία επειδή εντοπίζεται κυρίως στο αστικό περιβάλλον. Όπως σημείωσε, ο “Τίγρης της Ασίας” είναι επιθετικό και ενοχλητικό κουνούπι και κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ σημείωσε ότι μπορεί να μεταφέρει τον δάγκειο πυρετό και την τσινγκουνκούνια, ασθένειες που οδηγούν και στο θάνατο.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιστημονική γνώση μέχρι τώρα μας έχει υποδείξει ότι οι πληθυσμοί των κουνουπιών πρέπει να κρατούνται κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο προκειμένου να μην αντιμετωπίζουμε προβλήματα τόνισε ο κ Βακάλης, προσθέτοντας ωστόσο ότι "δυστυχώς αυτή η γνώση παραμένει ακόμα και σήμερα ανεκμετάλλευτη".

enikos.gr


ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ