2014-10-17 09:52:52
«Κόκκινος» συναγερμός έχει ηχήσει στην Κουμουνδούρου, καθώς τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν έκτακτες πολιτικές εξελίξεις πριν από την προεδρική εκλογή. Στην Πολιτική Γραμματεία χθες άπαντες συμφώνησαν ότι μετά το φιάσκο της συγκυβέρνησης με την πολυδιαφημισμένη έξοδο στις αγορές, αλλά και το βαρύ κλίμα που επικρατεί στην πολιτική σκηνή όσο και στο εσωτερικό της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να οδηγήσουν σε εκλογές μέχρι το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2015 και πάντως νωρίτερα από τον Μάρτιο.
Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο, να τεθούν σε διάταξη εκλογικής μάχης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκπέμπουν ήδη το κλίμα αυτό. Σε non paper που διενεμήθη από την Κουμουνδούρου, επαναλαμβάνεται το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Συγκεκριμένα το non paper αναφέρει:
«Στις ευρωεκλογές είχαμε ένα ιστορικό αποτέλεσμα: ο ελληνικός λαός έδωσε πρώτη φορά την πρωτιά στην Αριστερά. Ψηφίστηκε πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά περίπου 4% από τη δεύτερη Ν.Δ., ενώ το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε σε μονοψήφιο ποσοστό. Τότε είπαμε ότι ο πολιτικός συσχετισμός άλλαξε άρδην από τις εκλογές του 2012 καθιστώντας τα κόμματα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου κοινωνική και κοινοβουλευτική μειοψηφία. Επομένως, θα έπρεπε (και αυτό ζητήσαμε τότε) να πάμε το συντομότερο, συντεταγμένα και δημοκρατικά, σε βουλευτικές εκλογές. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έκανε ότι δεν κατάλαβε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αντί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, συνέχισε να εφαρμόζει την ίδια, καταστροφική για τους πολλούς, μνημονιακή πολιτική που αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές. Παράλληλα, διέδιδε ότι θα καταφέρει να βρει τους 180 βουλευτές για την Προεδρική εκλογή.
»Βέβαια η μνημονιακή πολιτική (π.χ. δρομολόγηση για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, καταστροφικές ρυθμίσεις για τους αιγιαλούς και, κυρίως, η αποστολή του ΕΝΦΙΑ που μονιμοποιεί το χαράτσι στα ακίνητα) απομόνωσε κοινωνικά τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ακόμη περισσότερο. Αυτό καταγράφηκε σε πλήθος δημοσκοπήσεων. Οι επικοινωνιακοί σχεδιασμοί της με στόχο τη δημοσκοπική της ανάκαμψη κατέρρευσαν υπό το βάρος, μεταξύ άλλων, των αλλεπάλληλων δικών της φιάσκων:
(α) τα περί φοροελαφρύνσεων και χαλάρωσης των μνημονιακών δεσμεύσεων, μετά τη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι και τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ στο Βερολίνο οδήγησαν σε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού που για το 2015 αυξάνει τους φόρους κατά πάνω από 1,7 δις ευρώ και μειώνει τις κοινωνικές και άλλες δαπάνες κατά 1 δις ευρώ.
(β) τα περί τέλους του μνημονίου και αποχώρησης του ΔΝΤ διαψεύστηκαν παταγωδώς έπειτα και από τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον.
»Την απομόνωση της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου επιτάχυνε και ενίσχυσε η πολιτική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές. Η πρακτική αυτή έδωσε λαβή σε μια σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών με τους εξής στόχους:
α) Να έρθουν στο προσκήνιο τα πραγματικά και οξύτατα προβλήματα που η μνημονιακή πολιτική δημιουργεί στους πολίτες
β) Να διατυπωθεί η εναλλακτική κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα αυτά
γ) Να συγκροτηθεί και διευρυνθεί η μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμμαχία/συστράτευση που είναι απαραίτητη για να φέρει σε πέρας τη δημοκρατική ανατροπή που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ και την επιτυχή εφαρμογή του κυβερνητικού του προγράμματος. Έτσι, για παράδειγμα, το καλοκαίρι οργανώσαμε πληθώρα πολυπληθών εκδηλώσεων ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και την υπεράσπιση των αιγιαλών, στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις βασικές πτυχές και τα άμεσα μέτρα ενός τεκμηριωμένου, ρεαλιστικού και κοστολογημένου κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο, καθώς απαντούσε σε κατεπείγουσες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες, βρήκε θερμή ανταπόκριση ακόμη και από δυνάμεις πέραν της αριστεράς και στη συνέχεια η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σειρά νομοσχεδίων που πραγματώνουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
»Οι πολιτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, από τη μία μεριά, που απαντούν πειστικά στα οξύτατα προβλήματα που δημιουργεί η μνημονιακή κυβερνητική πολιτική, και από την άλλη μεριά τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά φιάσκα και το προσχέδιο του προϋπολογισμού που δείχνει ότι το 2015 η μνημονιακή λιτότητα συνεχίζεται επιθετικότερα θρυμμάτισαν όση, ελάχιστη, αξιοπιστία και κοινωνική επιρροή είχε απομείνει στην συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Έτσι, η πανικόβλητη από τις εν λόγω εξελίξεις συγκυβέρνηση δεν διστάζει να καταφύγει πλέον στο τελευταίο όπλο που της απέμεινε: την στρατηγική της έντασης και της κινδυνολογίας με στόχο την τρομοκράτηση των πολιτών. Ο κ. Σαμαράς επαναφέρει στη Βουλή τη θεωρία των δύο άκρων συνδέοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία ενώ οι επιτελείς του μιλάνε για άδεια ΑΤΜ και άλλες καταστροφές σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η πανικόβλητη συγκυβέρνηση δεν διστάζει δηλαδή ούτε καν τις καταθέσεις των πολιτών να ρισκάρει προκειμένου να παρατείνει λίγους μήνες τη θητεία της. Δεν διστάζει να βάζει την Ελλάδα σε περιπέτειες μόνο και μόνο για να παραμείνει αυτή λίγους μήνες παραπάνω στην εξουσία.
»Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παρακολουθήσει τον κατήφορο της συγκυβέρνησης στην ένταση και την κινδυνολογία. Αντίθετα, εμμένουμε στη δική μας πολιτική πρακτική που επικεντρώνεται στα οξύτατα προβλήματα των πολιτών, στην δημόσια παρουσίαση και διαβούλευση της εναλλακτικής κυβερνητικής πολιτική μας, και στη δημιουργία των απαραίτητων συμμαχιών για την μεγάλη δημοκρατική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα μας. Σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί ο προγραμματισμός μας για το επόμενο διάστημα όπως πχ η διοργάνωση των 13 περιφερειακών συνδιασκέψεων όπου θα συζητήσουμε ευρέως τις πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ καθώς και άλλες πτυχές που αφορούν την παραγωγική ανασυγκρότηση και την περιφερειακή εξειδίκευσή της.
Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε ότι αντί για την τετράμηνη παράταση της έντασης και της κινδυνολογίας, αντί για την αποσταθεροποίηση με την υπονόμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώτου κόμματος σήμερα, χρειάζεται να προσφύγουμε συντεταγμένα και ομαλά στη λαϊκή ετυμηγορία ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για το μέλλον του».
Βούλτεψη: Ο ΣΥΡΙΖΑ μας ζητά να μη βγούμε από το Μνημόνιο
Σχολιάζοντας το non paper της Κουμουνδούρου, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη υποστήριξε: «Την ώρα που η Ευρώπη στηρίζει ανοιχτά την Ελλάδα και αναγνωρίζει τις επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που πραγματικά παίζει ακόμη και με τις καταθέσεις του ελληνικού λαού, και την ίδια στιγμή ουσιαστικά ζητά να μη βγούμε από το μνημόνιο. Τώρα πια τους κατάλαβαν όλοι!».
ΠΑΣΟΚ: Σκύλιασαν! Εξυπηρετούν συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδος
Με την φράση «σκύλιασαν» που χρησιμοποίησε και χθες στο υπουργικό ο Ευ. Βενιζέλος, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ το non paper της Κουμουνδούρου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σκυλιάσει που βγαίνει η χώρα από την κρίση. Κάνουν την ύστατη προσπάθεια για να εμποδίσουν τον απεγκλωβισμό της χώρας μας από τα μνημόνια και την τρόικα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας. Δεν πρόκειται να τα καταφέρουν» αναφέρει ανακοίνωση της Χ. Τρικούπη.
Πάντως η αυξανόμενη πίεση με την άνοδο των σπρεντ και την πτώση του χρηματιστηριακού δείκτη έχει θορυβήσει τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και την Κουμουνδούρου, όπως φάνηκε από την εκατέρωθεν προσπάθεια να διαβιβασθεί μήνυμα αναδίπλωσης προς τις αγορές. Όπως σημειώνει η εφημερίδα ''Τα Νέα'', παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο εντυπώσεων στο εσωτερικό και τη νέα ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ποιος έχει την ευθύνη για την επίθεση των αγορών, είναι προφανές ότι και οι δύο πλευρές οδηγούνται σε μια ανώμαλη προσγείωση με την προσδοκία ότι θα κλείσει άμεσα ο κύκλος των δυνατών αναταράξεων στο πεδίο της οικονομίας.
Από τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις μέσω Μιλάνου, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες και, συνεπώς, δεν θα γίνουν αυτόνομες κινήσεις έως τις διαβεβαιώσεις του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Σταθάκη, πως η Κουμουνδούρου αποσύρει τις απειλές περί μονομερούς διαγραφής του χρέους, γίνεται αντιληπτό ότι το εγχώριο πολιτικό σύστημα επιδιώκει να απεγκλωβιστεί άμεσα από ένα μπρα ντε φερ με δανειστές και αγορές, ώστε να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε συνθήκες νηνεμίας.
Η χθεσινή παρέμβαση των Βρυξελλών, διά του εκπροσώπου της Κομισιόν Σάιμον Ο'Κόνορ και του νέου αντιπροέδρου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Γίρκι Κατάινεν, είχε ως αποκλειστικό αποδέκτη τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, αλλά παράλληλα αποκαλύπτει ότι η Αθήνα βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τους εταίρους για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας που θα τεθεί σε εφαρμογή με τη λήξη του υφιστάμενου δανειακού προγράμματος. Για την εξέλιξη αυτή προϊδέασαν ουσιαστικά και κορυφαίες κυβερνητικές πηγές από το Μιλάνο, έστω κι αν επιχειρείται να εμφανιστεί ότι το ελληνικό σχέδιο εξόδου από το Μνημόνιο παραμένει στις ράγες.
«Η Ελλάδα δεν αλλάζει τη διαπραγματευτική της στάση, η θέση της χώρας είναι σταθερή. Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη, εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας και όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με την Ευρώπη...» ανέφεραν χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι με τη λήξη του Μνημονίου η χώρα μας δεν θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση και πως το νέο σχέδιο για μια «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης» που βρίσκεται στα σκαριά «δεν θα απαιτεί νέο πρόγραμμα». Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός επιδίωξε να διαβεβαιώσει όλους τους συνομιλητές του στο Μιλάνο ότι το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε σταθερή τροχιά και πως οι κλυδωνισμοί των τελευταίων ημερών δεν επηρεάζουν τους μακροοικονομικούς δείκτες που αποτελούν εχέγγυο για τη δημοσιονομική σταθερότητα και την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Για την παρέμβαση στήριξης και το μήνυμα που διαβιβάστηκε από τις Βρυξέλλες ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να συνδράμει την ελληνική προσπάθεια για την πλήρη πρόσβαση της χώρας στις αγορές, είχε προηγηθεί αργά προχθές το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με το γραφείο του οποίου το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή». Κυβερνητικές πηγές προεξοφλούσαν ότι εάν δεν υποχωρήσει η πίεση των αγορών τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει και προσωπική παρέμβαση του νέου προέδρου της Κομισιόν.
Στο εσωτερικό μέτωπο, πάντως, σε χαμηλότερους τόνους συνεχίστηκε και χθες ο πόλεμος κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον υπαίτιο της αναταραχής. Νέα εστία φωτιάς άναψε φυσικά το non paper της Κουμουνδούρου, η οποία έκανε λόγο για «φιάσκο» της κυβέρνησης σχετικά με το σχέδιο εξόδου από το Μνημόνιο και επιστροφής της χώρας στις αγορές και τις αντιδράσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Πάντως, ο προβληματισμός που καταγράφεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο από τις εξελίξεις είναι έντονος, όπως διαφαίνεται και από την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος ανέφερε ότι οι αγορές «στέλνουν μήνυμα ότι πρέπει να συζητήσουμε και να συνεννοηθούμε σε ένα εθνικό πλάνο».
''The New Daily Mail''
TheNewDailyMail
Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο, να τεθούν σε διάταξη εκλογικής μάχης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκπέμπουν ήδη το κλίμα αυτό. Σε non paper που διενεμήθη από την Κουμουνδούρου, επαναλαμβάνεται το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Συγκεκριμένα το non paper αναφέρει:
«Στις ευρωεκλογές είχαμε ένα ιστορικό αποτέλεσμα: ο ελληνικός λαός έδωσε πρώτη φορά την πρωτιά στην Αριστερά. Ψηφίστηκε πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά περίπου 4% από τη δεύτερη Ν.Δ., ενώ το ΠΑΣΟΚ καταποντίστηκε σε μονοψήφιο ποσοστό. Τότε είπαμε ότι ο πολιτικός συσχετισμός άλλαξε άρδην από τις εκλογές του 2012 καθιστώντας τα κόμματα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου κοινωνική και κοινοβουλευτική μειοψηφία. Επομένως, θα έπρεπε (και αυτό ζητήσαμε τότε) να πάμε το συντομότερο, συντεταγμένα και δημοκρατικά, σε βουλευτικές εκλογές. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έκανε ότι δεν κατάλαβε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αντί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, συνέχισε να εφαρμόζει την ίδια, καταστροφική για τους πολλούς, μνημονιακή πολιτική που αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές. Παράλληλα, διέδιδε ότι θα καταφέρει να βρει τους 180 βουλευτές για την Προεδρική εκλογή.
»Βέβαια η μνημονιακή πολιτική (π.χ. δρομολόγηση για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, καταστροφικές ρυθμίσεις για τους αιγιαλούς και, κυρίως, η αποστολή του ΕΝΦΙΑ που μονιμοποιεί το χαράτσι στα ακίνητα) απομόνωσε κοινωνικά τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ακόμη περισσότερο. Αυτό καταγράφηκε σε πλήθος δημοσκοπήσεων. Οι επικοινωνιακοί σχεδιασμοί της με στόχο τη δημοσκοπική της ανάκαμψη κατέρρευσαν υπό το βάρος, μεταξύ άλλων, των αλλεπάλληλων δικών της φιάσκων:
(α) τα περί φοροελαφρύνσεων και χαλάρωσης των μνημονιακών δεσμεύσεων, μετά τη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι και τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ στο Βερολίνο οδήγησαν σε ένα προσχέδιο προϋπολογισμού που για το 2015 αυξάνει τους φόρους κατά πάνω από 1,7 δις ευρώ και μειώνει τις κοινωνικές και άλλες δαπάνες κατά 1 δις ευρώ.
(β) τα περί τέλους του μνημονίου και αποχώρησης του ΔΝΤ διαψεύστηκαν παταγωδώς έπειτα και από τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον.
»Την απομόνωση της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου επιτάχυνε και ενίσχυσε η πολιτική πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα μετά τις ευρωεκλογές. Η πρακτική αυτή έδωσε λαβή σε μια σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών με τους εξής στόχους:
α) Να έρθουν στο προσκήνιο τα πραγματικά και οξύτατα προβλήματα που η μνημονιακή πολιτική δημιουργεί στους πολίτες
β) Να διατυπωθεί η εναλλακτική κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα προβλήματα αυτά
γ) Να συγκροτηθεί και διευρυνθεί η μεγάλη κοινωνική και πολιτική συμμαχία/συστράτευση που είναι απαραίτητη για να φέρει σε πέρας τη δημοκρατική ανατροπή που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ και την επιτυχή εφαρμογή του κυβερνητικού του προγράμματος. Έτσι, για παράδειγμα, το καλοκαίρι οργανώσαμε πληθώρα πολυπληθών εκδηλώσεων ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και την υπεράσπιση των αιγιαλών, στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις βασικές πτυχές και τα άμεσα μέτρα ενός τεκμηριωμένου, ρεαλιστικού και κοστολογημένου κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο, καθώς απαντούσε σε κατεπείγουσες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες, βρήκε θερμή ανταπόκριση ακόμη και από δυνάμεις πέραν της αριστεράς και στη συνέχεια η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σειρά νομοσχεδίων που πραγματώνουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
»Οι πολιτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, από τη μία μεριά, που απαντούν πειστικά στα οξύτατα προβλήματα που δημιουργεί η μνημονιακή κυβερνητική πολιτική, και από την άλλη μεριά τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά φιάσκα και το προσχέδιο του προϋπολογισμού που δείχνει ότι το 2015 η μνημονιακή λιτότητα συνεχίζεται επιθετικότερα θρυμμάτισαν όση, ελάχιστη, αξιοπιστία και κοινωνική επιρροή είχε απομείνει στην συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Έτσι, η πανικόβλητη από τις εν λόγω εξελίξεις συγκυβέρνηση δεν διστάζει να καταφύγει πλέον στο τελευταίο όπλο που της απέμεινε: την στρατηγική της έντασης και της κινδυνολογίας με στόχο την τρομοκράτηση των πολιτών. Ο κ. Σαμαράς επαναφέρει στη Βουλή τη θεωρία των δύο άκρων συνδέοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία ενώ οι επιτελείς του μιλάνε για άδεια ΑΤΜ και άλλες καταστροφές σε περίπτωση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η πανικόβλητη συγκυβέρνηση δεν διστάζει δηλαδή ούτε καν τις καταθέσεις των πολιτών να ρισκάρει προκειμένου να παρατείνει λίγους μήνες τη θητεία της. Δεν διστάζει να βάζει την Ελλάδα σε περιπέτειες μόνο και μόνο για να παραμείνει αυτή λίγους μήνες παραπάνω στην εξουσία.
»Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να παρακολουθήσει τον κατήφορο της συγκυβέρνησης στην ένταση και την κινδυνολογία. Αντίθετα, εμμένουμε στη δική μας πολιτική πρακτική που επικεντρώνεται στα οξύτατα προβλήματα των πολιτών, στην δημόσια παρουσίαση και διαβούλευση της εναλλακτικής κυβερνητικής πολιτική μας, και στη δημιουργία των απαραίτητων συμμαχιών για την μεγάλη δημοκρατική αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα μας. Σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί ο προγραμματισμός μας για το επόμενο διάστημα όπως πχ η διοργάνωση των 13 περιφερειακών συνδιασκέψεων όπου θα συζητήσουμε ευρέως τις πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ καθώς και άλλες πτυχές που αφορούν την παραγωγική ανασυγκρότηση και την περιφερειακή εξειδίκευσή της.
Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε ότι αντί για την τετράμηνη παράταση της έντασης και της κινδυνολογίας, αντί για την αποσταθεροποίηση με την υπονόμευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώτου κόμματος σήμερα, χρειάζεται να προσφύγουμε συντεταγμένα και ομαλά στη λαϊκή ετυμηγορία ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για το μέλλον του».
Βούλτεψη: Ο ΣΥΡΙΖΑ μας ζητά να μη βγούμε από το Μνημόνιο
Σχολιάζοντας το non paper της Κουμουνδούρου, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη υποστήριξε: «Την ώρα που η Ευρώπη στηρίζει ανοιχτά την Ελλάδα και αναγνωρίζει τις επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που πραγματικά παίζει ακόμη και με τις καταθέσεις του ελληνικού λαού, και την ίδια στιγμή ουσιαστικά ζητά να μη βγούμε από το μνημόνιο. Τώρα πια τους κατάλαβαν όλοι!».
ΠΑΣΟΚ: Σκύλιασαν! Εξυπηρετούν συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδος
Με την φράση «σκύλιασαν» που χρησιμοποίησε και χθες στο υπουργικό ο Ευ. Βενιζέλος, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ το non paper της Κουμουνδούρου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σκυλιάσει που βγαίνει η χώρα από την κρίση. Κάνουν την ύστατη προσπάθεια για να εμποδίσουν τον απεγκλωβισμό της χώρας μας από τα μνημόνια και την τρόικα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας. Δεν πρόκειται να τα καταφέρουν» αναφέρει ανακοίνωση της Χ. Τρικούπη.
Πάντως η αυξανόμενη πίεση με την άνοδο των σπρεντ και την πτώση του χρηματιστηριακού δείκτη έχει θορυβήσει τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και την Κουμουνδούρου, όπως φάνηκε από την εκατέρωθεν προσπάθεια να διαβιβασθεί μήνυμα αναδίπλωσης προς τις αγορές. Όπως σημειώνει η εφημερίδα ''Τα Νέα'', παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο εντυπώσεων στο εσωτερικό και τη νέα ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ποιος έχει την ευθύνη για την επίθεση των αγορών, είναι προφανές ότι και οι δύο πλευρές οδηγούνται σε μια ανώμαλη προσγείωση με την προσδοκία ότι θα κλείσει άμεσα ο κύκλος των δυνατών αναταράξεων στο πεδίο της οικονομίας.
Από τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις μέσω Μιλάνου, όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός, ότι η Αθήνα θα προχωρήσει σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες και, συνεπώς, δεν θα γίνουν αυτόνομες κινήσεις έως τις διαβεβαιώσεις του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Σταθάκη, πως η Κουμουνδούρου αποσύρει τις απειλές περί μονομερούς διαγραφής του χρέους, γίνεται αντιληπτό ότι το εγχώριο πολιτικό σύστημα επιδιώκει να απεγκλωβιστεί άμεσα από ένα μπρα ντε φερ με δανειστές και αγορές, ώστε να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε συνθήκες νηνεμίας.
Η χθεσινή παρέμβαση των Βρυξελλών, διά του εκπροσώπου της Κομισιόν Σάιμον Ο'Κόνορ και του νέου αντιπροέδρου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Γίρκι Κατάινεν, είχε ως αποκλειστικό αποδέκτη τις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, αλλά παράλληλα αποκαλύπτει ότι η Αθήνα βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τους εταίρους για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας που θα τεθεί σε εφαρμογή με τη λήξη του υφιστάμενου δανειακού προγράμματος. Για την εξέλιξη αυτή προϊδέασαν ουσιαστικά και κορυφαίες κυβερνητικές πηγές από το Μιλάνο, έστω κι αν επιχειρείται να εμφανιστεί ότι το ελληνικό σχέδιο εξόδου από το Μνημόνιο παραμένει στις ράγες.
«Η Ελλάδα δεν αλλάζει τη διαπραγματευτική της στάση, η θέση της χώρας είναι σταθερή. Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη, εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας και όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με την Ευρώπη...» ανέφεραν χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι με τη λήξη του Μνημονίου η χώρα μας δεν θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση και πως το νέο σχέδιο για μια «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης» που βρίσκεται στα σκαριά «δεν θα απαιτεί νέο πρόγραμμα». Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός επιδίωξε να διαβεβαιώσει όλους τους συνομιλητές του στο Μιλάνο ότι το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει σε σταθερή τροχιά και πως οι κλυδωνισμοί των τελευταίων ημερών δεν επηρεάζουν τους μακροοικονομικούς δείκτες που αποτελούν εχέγγυο για τη δημοσιονομική σταθερότητα και την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Για την παρέμβαση στήριξης και το μήνυμα που διαβιβάστηκε από τις Βρυξέλλες ότι η Ε.Ε. θα συνεχίσει να συνδράμει την ελληνική προσπάθεια για την πλήρη πρόσβαση της χώρας στις αγορές, είχε προηγηθεί αργά προχθές το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με το γραφείο του οποίου το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθεί να βρίσκεται σε «ανοικτή γραμμή». Κυβερνητικές πηγές προεξοφλούσαν ότι εάν δεν υποχωρήσει η πίεση των αγορών τις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει και προσωπική παρέμβαση του νέου προέδρου της Κομισιόν.
Στο εσωτερικό μέτωπο, πάντως, σε χαμηλότερους τόνους συνεχίστηκε και χθες ο πόλεμος κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον υπαίτιο της αναταραχής. Νέα εστία φωτιάς άναψε φυσικά το non paper της Κουμουνδούρου, η οποία έκανε λόγο για «φιάσκο» της κυβέρνησης σχετικά με το σχέδιο εξόδου από το Μνημόνιο και επιστροφής της χώρας στις αγορές και τις αντιδράσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.
Πάντως, ο προβληματισμός που καταγράφεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο από τις εξελίξεις είναι έντονος, όπως διαφαίνεται και από την παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος ανέφερε ότι οι αγορές «στέλνουν μήνυμα ότι πρέπει να συζητήσουμε και να συνεννοηθούμε σε ένα εθνικό πλάνο».
''The New Daily Mail''
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Εδειχνε στη Μέρκελ φωτογραφίες από την Αμφίπολη ο Σαμαράς...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ