2014-10-21 20:48:41
Φωτογραφία για Έχετε θέμα με τη μνήμη σας; Σας έχουμε 8 τρόπους για να την ακονίσετε!
Ψάχνετε σε όλο το σπίτι τα κλειδιά σας; Είναι αδύνατον να θυμηθείτε τα ραντεβού σας αν δεν τα σημειώσετε στο ημερολόγιο; Ξεχνάτε διαρκώς το όνομα του καινούριου συναδέλφου που ήρθε στο γραφείο; Φοβάστε πως ίσως η νόσος Αλτσχάιμερ σας χτυπάει την πόρτα; Δεν είστε οι μόνοι!

Κατά καιρούς, η μνήμη μας προδίδει όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Παρόλα αυτά, οι διαταραχές μνήμης δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αγνοήσετε. Σταματήστε να ανησυχείτε και αναλάβετε δράση. Απλά βήματα, από το να μην αφήνετε το μυαλό σας να τεμπελιάζει, μέχρι το να εντάξετε λίγα λεπτά γυμναστικής στο καθημερινό σας πρόγραμμα, μπορούν να τονώσουν τη μνήμη - και την αυτοπεποίθησή σας.

1. Ακονίστε το μυαλό σας. 
Οι πνευματικά απαιτητικές δραστηριότητες συμβάλλουν στο να κρατήσετε το μυαλό σας σε φόρμα και ενδεχομένως, να μειώσετε τις πιθανότητές να νοσήσετε στο μέλλον από κάποια μορφή Άνοιας. Διαβάστε βιβλία, λύστε σταυρόλεξα, παίξτε σκάκι, μάθετε ένα μουσικό όργανο ή μία ξένη γλώσσα.


2. Τονώστε την κοινωνική σας ζωή. 
Οι κοινωνικές συναναστροφές μειώνουν δραστικά τα επίπεδα του άγχους και την καταθλιπτική διάθεση, δύο παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με τις διαταραχές μνήμης. Επιδιώξτε συναντήσεις με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα της οικογένειας και ξανασκεφτείτε το πριν απορρίψετε προσκλήσεις για εξόδους!

3. Οργανωθείτε . Αν στο χώρο που ζείτε και στο καθημερινό σας πρόγραμμα επικρατεί ακαταστασία, τότε έχετε περισσότερες πιθανότητες να ξεχνάτε. Οργανωθείτε! Σημειώστε τις υποχρεώσεις σας. Φτιάξτε λίστα με τα πράγματα που θέλετε να αγοράσετε από το σουπερμάρκετ. Διαλέξτε ένα συγκεκριμένο σημείο στο οποίο θα βάζετε πάντα τα κλειδιά σας.

4. Μείνετε συγκεντρωμένοι
. Προσπαθήστε να ασχολείστε με ένα πράγμα κάθε φορά, περιορίζοντας τους πιθανούς περισπασμούς. Αν είστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνετε, είναι πολύ πιθανότερο να θυμάστε τις σχετικές λεπτομέρειες αργότερα. Η έλλειψη συγκέντρωσης είναι ένα από τους χειρότερους εχθρούς της μνήμης.

5. Φάτε υγιεινά. Η υγιεινή διατροφή κάνει καλό τόσο στην καρδιά, όσο και στις λειτουργίες του εγκεφάλου. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα (σολομός, σόγια, καρύδια), καταναλώστε άφθονα φρούτα και πράσινα λαχανικά, περιορίστε την κατανάλωση κόκκινού κρέατος και προσθέστε το ελαιόλαδο στη διατροφή σας.

6. Βάλτε τη γυμναστική στη ζωή σας. Η σωματική άσκηση δεν διατηρεί ακμαίο μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό, καθώς βελτιώνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης παθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές μνήμης. Λίγα λεπτά άσκησης την ημέρα, κάθε μέρα, αρκούν.

7. Ελέγξετε τα χρόνια προβλήματα υγείας. Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας σε ότι αφορά την αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η κατάθλιψη. Φροντίζοντας επιμελώς την υγεία σας, προστατεύετε ταυτόχρονα και τη μνήμη σας.

8. Ζητήστε εγκαίρως βοήθεια. Αν πιστεύετε ότι τα προβλήματα μνήμης έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες, επισκεφθείτε ένα Ιατρείο Μνήμης. Η διεπιστημονική ομάδα του Ιατρείου θα αξιολογήσει της δυσκολίες σας και θα σας βοηθήσει να τις διαχειριστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο είναι εφικτή και πολύτιμη!
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ