2014-10-22 16:39:36
Φωτογραφία για Αμφίπολη: Θαυμασμός και ερωτηματικά για το κεφάλι της σφίγγας
Θαυμασμό και ερωτηματικά και νέα σενάρια στην Αμφίπολη μετά την ανασκαφή στο εσωτερικό του τέταρτου χώρου και την ανακάλυψη του κεφαλιού της σφίγγας.

Σε βάθος 0,15μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου εντοπίστηκε και αποκαλύφθηκε το εξαιρετικής γλυπτικής, μαρμάρινο κεφάλι Σφίγγας. Είναι ακέραιο με ελάχιστη θραύση στη μύτη. Έχει ύψος 0,60 μ. Το κεφάλι ταυτίζεται και αποδίδεται στον κορμό της ανατολικής Σφίγγας, όπου ήταν ένθετο. Στρέφεται προς την είσοδο και φέρει πόλο.

Στο κάτω μέρος του λαιμού σώζεται ακέραιη η διατομή της έδρασης στο σημείο ένθεσης στον κορμό της. Έχει κυματιστούς βοστρύχους, που φέρουν ίχνη κόκκινου χρώματος, οι οποίοι πέφτουν στον αριστερό ώμο της, ενώ συγκρατούνται από λεπτή ταινία. Επιπλέον βρέθηκαν και θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών.

Η μαρμάρινη κεφαλή της Σφίγγας εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια της αποχωμάτωσης του τρίτου θαλάμου του τύμβου σε βάθος 5,20 μ. από την κορυφή της θόλου, σε αξιοσημείωτη απόσταση από την είσοδο του ταφικού μνημείου. Επίσης βρέθηκαν, επίσης, θραύσματα από τα φτερά των Σφιγγών.


Πάντος η νέα ανακάλυψη δεν έχει φέρει μόνο χαμόγελα στο επιτελείο της αρχαιολογικής ομάδας της Κατερίνας Περιστέρη. Και αυτό διότι το σημείο στο οποίο βρέθηκε η μαρμάρινη κεφαλή προκαλεί προβληματισμό για το πώς ακριβώς μεταφέρθηκε ως εκεί από την είσοδο του ταφικού μνημείου, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το σενάριο σύλησης του τάφου, πιθανότατα κατά την αρχαιότητα.

Χθες το υπουργείο Πολιτισμού, ανέφερε ότι μπροστά στην είσοδο, στον τέταρτο χώρο αποκαλύφθηκαν δυο τμήματα, από το δυτικό θυρόφυλλο, τα οποία και συνανήκουν. Επίσης, αποκαλύφθηκε το βόρειο τμήμα του μαρμάρινου κατωφλίου, το οποίο έχει συνολικά μήκος 2,15μ. πλάτος 1,6μ. και πάχος 0,25μ. Φέρει κυρτές βαθύνσεις, για την ένθεση των μεταλλικών τροχιών που διευκολύνουν την κίνηση των μαρμάρινων θυροφύλλων.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η συγκεκριμένη τομή υποδεικνύει ότι υπήρχε δάπεδο από πωρόλιθους, που έφεραν λευκό επίχρισμα. Η αρχαιολογική σκαπάνη εντόπισε κάτω από το κατώφλι τους πωρόλιθους του δαπέδου.

Το χώμα έχει τεράστιο όγκο και θα πρέπει να προχωρήσει η αποχωμάτωση προκειμένου οι αρχαιολόγοι να έχουν πλήρη εικόνα για το τέταρτο χώρο, ο οποίος δεν αποκλείεται να είναι και ο νεκρικός.

Παράλληλα Στην ανατολική πλευρά της τομής το δάπεδο φαίνεται ότι έχει υποστεί καθίζηση, ενώ δυτικότερα το δάπεδο είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του πεσμένοι στο εσωτερικό της τομής.

Τις επόμενες ημέρες οι αρχαιολόγοι προγραμματίζουν να αφαιρέσουν τους πεσμένους πωρόλιθων από το εσωτερικό του τρίτου χώρου καθώς και των τμημάτων της θύρας. Παράλληλα θα προχωρήσουν και οι ενισχύσεις των υποστυλώσεων προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφική έρευνα.

Πηγή: madata
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ