2014-10-22 21:58:53
Φωτογραφία για Κρούσμα ελονοσίας σε 22χρονο Πακιστανό στην Ιεράπετρα
Σε περιοχή της Ιεράπετρας, εντοπίστηκε απο τις αστυνομικές αρχές ο 22χρονος απο το Πακιστάν, ο οποίος αναζητείτο καθώς έχει προσβληθεί απο την μεταδοτική ασθένεια της ελονοσίας.

Ο 22χρονος - ο οποίος ίσως διαμένει παράνομα στην χώρα - πήγε στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας την προηγούμενη Παρασκευή καθώς αισθανόταν αδιαθεσία και είχε πυρετό.

Όπως είπε στο Flashnews.gr, o διοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας,κ.Γιώργος Ματαλλιωτάκης, οι γιατροί,μετά τις πρώτες κλινικές εξετάσεις,είχαν κάποιες υποψίες και προχώρησαν και στην λήψη αίματος για εργαστηριακές εξετάσεις, λέγοντας στον 22χρονο να επιστρέψει στο Νοσοκομείο.

Να σημειωθεί πως ο ίδιος δεν μιλούσε καθόλου ελληνικά και συνοδευόταν απο κάποιον ομοεθνή του που μπορούσε να συννενοηθεί με τους γιατρούς.

Μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα των εξετάσεων διαπιστώθηκε πως πράγματι είχε προσβληθεί απο την μεταδοτική ασθένεια της ελονοσίας.


Αμέσως σήμανε συναγερμός προκειμένου να βρεθεί και να νοσηλευθεί με την διαδικασία των λοιμωδών νοσημάτων, κάτι που τελικά έγινε πριν απο λίγη ώρα.

Εκείνο πο

υ επιβάλλεται απο τις υγειονομικές αρχές, είναι να διαπιστωθεί εαν μετέφερε το πλασμώδιο της ελονοσίας απο την χώρα του ή εαν πρόκειται για μετάδοση της ασθένειας ενώ βρισκόταν στην Ιεράπετρα.

Να σημειωθεί πως η ελονοσία είναι μια άκρως μεταδοτική ασθένεια μέσω των κουνουπιών, η οποία έχει εξαλειφθεί εδώ και χρόνια απο την Ελλάδα, αλλά ενδημεί σε χώρες του λεγόμενου και ως Τρίτου κόσμου.

Τι αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδες νόσημα που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω δήγματος (τσιμπήματος) μολυσμένου ανωφελούς κουνουπιού (Anopheles). Η ελονοσία ενδημεί σε περισσότερες από 100 χώρες, κυρίως της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας. Στην Ελλάδα η νόσος εκριζώθηκε το 1974, μετά από εντατικό και επίπονο πρόγραμμα καταπολέμησης (1946–1960). Έκτοτε, καταγράφονται στην Ελλάδα ετησίως περίπου 30-50 περιστατικά που σχετίζονται (στη μεγάλη τους πλειονότητα) με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα.

Στην Ελλάδα από το 2009 καταγράφονται ετησίως κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το 2009 καταγράφηκαν 7 κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, το 2010 καταγράφηκαν 4 κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, το 2011 καταγράφηκαν 42 κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης, το 2012 καταγράφηκαν 20 κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης και το 2013 καταγράφηκαν 3 κρούσματα με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της νόσου στην Ελλάδα είναι υπαρκτό, λόγω των παρακάτω παραγόντων:

(α) Κουνούπια του γένους Anopheles, τα οποία μεταδίδουν την ελονοσία, κυκλοφορούν σε διάφορες περιοχές της χώρας μας και οι δράσεις καταπολέμησής τους, που υπόκεινται στην ευθύνη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

(β) Η χώρα αποτελεί τόπο διαμονής και εργασίας μεταναστών από χώρες στις οποίες ενδημεί η νόσος, οι οποίοι μπορεί να φέρουν τη νόσο (υπνοζωίτες).

(γ) Σημειώνονται κλιματολογικές αλλαγές (αύξηση της μέσης θερμοκρασίας ή/και των θερμών ημερών/έτος), με συνακόλουθη αύξηση του πληθυσμού και της δραστηριότητας των κουνουπιών.

Όλα τα παραπάνω υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη χάραξης Εθνικής Στρατηγικής για την συνολική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος Δημόσιας Υγείας, με εντατικοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, ενημέρωση του κοινού και ευαισθητοποίηση των ιατρών για την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας όλων των ασθενών με ελονοσία.

Δείτε τι γράφει η iatropedia.gr

Τι είναι η νόσος

Η ελονοσία είναι μια παρασιτική πάθηση, η οποία περιλαμβάνει δυνατούς πυρετούς, ρίγη, αναιμία και άλλα συμπτώματα που εμφανίζονται και στην γρίπη.

Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

Η ελονοσία προκαλείται από ένα παράσιτο (sporozoite) το οποίο μεταδίδεται στον άνθρωπο από τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Αφού εισέρθει στον ανθρώπινο οργανισμό, το παράσιτο ταξιδεύει έως το συκώτι, όπου και ωριμάζει και παράγει μια νέα μορφή του (merozoine). Με την νέα του μορφή, το παράσιτο θα εισχωρήσει στο αίμα και θα μολύνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Στην συνέχεια, το παράσιτο θα αρχίσει να πολλαπλασιάζεται, μολύνοντας όλο και μεγαλύτερο αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Η ελονοσία μπορεί να περάσει και από την μητέρα στο παιδί κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς επίσης και κατά την μετάγγιση αίματος. Η ασθένεια μεταφέρεται από τα κουνούπια στα εύκρατα κλίματα, τα οποία κουνούπια εξαφανίζονται κατά την χειμερινή περίοδο.

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου κάνουν την εμφάνιση τους 10 ημέρες με 4 εβδομάδες μετά την μόλυνση, αν και μπορεί να εμφανιστούν και μετά από 8 ημέρες και μέχρι και 1 χρόνο κατόπιν τα μόλυνσης. Αφού τα συμπτώματα εκδηλωθούν, θα εμφανίζονται ξανά σε κύκλους των 48-72 ωρών.

Τα περισσότερα συμπτώματα οφείλονται στην μεγάλη συγκέντρωση των παρασίτων merozoites στο αίμα, από την αναιμία που καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και από τα προβλήματα που προκαλούνται από την μεγάλη συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης στο αίμα, η οποία εμφανίζεται λόγω της διάσπασης των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Αναιμία

Ρίγη

Κόμμα

Σπασμούς

Πυρετό

Πονοκέφαλο

Ίκτερο

Πόνο των μυών

Ναυτία

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

Καθώς μια από τις διαδεδομένες μορφές της ελονοσίας (Falciparum malaria) μπορεί να καταλήξει σε πολύ σοβαρές επιπλοκές και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου. Ο ιατρός θα μπορέσει να αναγνωρίσει την διόγκωση του ύπατος ή της σπλήνας με την μέθοδο της ψηλάφησης και μια ανάλυση αίματος θα επιβεβαιώσει την διάγνωση.

Ποιες είναι οι επιπλοκές

Η ελονοσία αποτελεί σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας στις χώρες με τροπικό κλίμα και έντονη ζέστη, ενώ αντίστοιχα αποτελεί κίνδυνο για τους ταξιδιώτες σε αυτές της περιοχές. Σε κάποια μέρη του κόσμου, τα κουνούπια που μεταφέρουν την νόσο αναπτύσσουν αντοχές στα εντομοκτόνα. Επιπρόσθετα, τα παράσιτα που προκαλούν την νόσο έχουν αναπτύξει αντοχές στα αντιβιοτικά. Οι δύο αυτοί παράγοντες καθιστούν δύσκολο τόσο τον έλεγχο του ρυθμού μολύνσεως όσο και τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου.

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Η χλωροκίνη συχνά χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας. Η τελική απόφαση για το φαρμακευτικό σχήμα που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται και από τον τόπο που βρισκόταν ο ασθενής όταν προσβλήθηκε.

Σε μερικές περιπτώσεις, μπορεί να επιλεγούν πιο επιθετικά θεραπευτικά σχήματα, όπως ενδοφλέβιες ενέσεις, άλλα σκευάσματα ή και αναπνευστική υποστήριξη.

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

Η θεραπεία έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι επιτυχής στις περισσότερες περιπτώσεις ελονοσίας, αλλά ανίσχυρη σε περιπτώσεις μόλυνσης ελονοσίας Falciparum με επιπλοκές.

Η ελονοσία μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες επιπλοκές:

Καταστροφή των κυττάρων του αίματος

Ηπατική ανεπάρκεια

Νεφρική ανεπάρκεια

Μηνιγγίτιδα

Αναπνευστική ανεπάρκεια από συγκέντρωση υγρών στους πνεύμονες

Ρήξη της σπλήνας που θα οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια αίματος

Πρόληψη

Οι περισσότεροι κάτοικοι περιοχών που η ελονοσία είναι διαδεδομένη έχουν αναπτύξει κάποιο βαθμό ανοσίας στην πάθηση. Αυτό φυσικά δεν ισχύει και για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται αυτές τις περιοχές, οι οποίοι θα πρέπει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα.

Όταν γνωρίζετε ότι θα ταξιδεύσετε σε περιοχή που υπάρχει εξάπλωση ελονοσίας, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τα εξής:

Επισκεφτείτε τον ιατρό σας εγκαίρως πριν το ταξίδι, έχοντας υπόψη ότι μια προληπτική θωράκιση του οργανισμού σας κατά της ελονοσίας μπορεί να απαιτήσει και δύο εβδομάδες και να συνεχίσει και για ένα μήνα μετά την επιστροφή σας. Όπως προαναφέρθηκε, τα φαρμακευτικά σκευάσματα θα επιλεγούν βάσει του τόπου που θα επισκεφτείτε.

Τα φάρμακα θα ήταν καλό να ληφθούν και από εγκύους γυναίκες, καθώς ο κίνδυνος από τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν στο έμβρυο είναι μικρότερος από τον κίνδυνο προσβολής του εμβρύου από την νόσο της ελονοσίας.

Ακόμα και αν έχετε λάβει την απαραίτητη προφύλαξη κατά της ελονοσίας, υπάρχει ο κίνδυνος να μολυνθείτε από ελονοσία. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα τσιμπήματα κουνουπιών φορώντας μακρυμάνικα ρούχα και παντελόνια και χρησιμοποιώντας προϊόντα που είναι σχεδιασμένα να απωθούν τα κουνούπια

Η χλωροκίνη είναι το φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση της νόσου. Λόγω όμως της αντοχής που έχει αναπτύξει το παράσιτο που την προκαλεί, η χλωροκίνη χρησιμοποιείται πλέον μόνο για θεραπεία ασθενών που μολύνθηκαν σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Η ελονοσία Falciparum αποδεικνύεται συνέχεια όλο και πιο ανθεκτική στα φάρμακα κατά της ελονοσίας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ