2014-10-24 18:30:03
Τι αλλάζει στην ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα
Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία να φθάνουν τα 11,32 δισ. ευρώ, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ξεκαθάρισε ότι η νέα «μεγάλη και πολύ γενναία» ρύθμιση είναι η τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες. Όπως είπε σε αυτή μπορεί να ενταχθεί το 99,7% των οφειλετών. Ανοίγει ένα παράθυρο για πέντε μήνες, τόνισε, ενώ επανέλαβε ότι η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση προϋποθέτει εξόφληση των τρεχουσών εισφορών, όρος για τον οποίο υπάρχουν αντιδράσεις. Πάντως, η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι ούτε αυτή η ρύθμιση μπορεί να τηρηθεί από τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, καθώς δεν επιλύει τη βασική αδύνατη εξίσωση συσσώρευσης οφειλών υπό καθεστώς αναιμικής ανάπτυξης.
Ειδικότερα, μιλώντας στη Βουλή για τη νέα ρύθμιση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών (99,7%) στα Ασφαλιστικά Ταμεία μπορούν, από 1ης Νοεμβρίου, να ενταχθούν στη νέα μεγάλη και πολύ γενναία ρύθμιση
. Ο υπουργός ενημέρωσε ότι το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων χρεών στα Ασφαλιστικά Ταμεία φθάνει τα 11.318.922.995 ευρώ. Από αυτά τα ληξιπρόθεσμα χρέη, με βάση το «κατώφλι» του 1 εκατ. ευρώ μπορούν να ενταχθούν από την 1η Νοεμβρίου στη ρύθμιση που ψηφίζεται σήμερα, Παρασκευή, 215.739 αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές, ενώ μόλις 858 επιχειρήσεις υπάρχουν με οφειλές στο ΙΚΑ. Ο κ. Βρούτσης μάλιστα υπενθύμισε ότι από τη χαρτογράφηση που έγινε, το 84% αφορά οφειλές πριν το 2009, από την περίοδο δηλαδή της ευημερίας.
Ακόμη, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι γίνεται επίσης μια πολύ γενναία προσαρμογή όσον αφορά τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, που ξεκινούν από το 100% και φτάνουν στο 80% και 20% επιπλέον σε εκείνους που οφείλουν κάτω από 15.000 ευρώ. Γι' αυτούς, υπάρχει ειδικό πλαίσιο με το οποίο δίνεται η δυνατότητα των 100 δόσεων και των 50 ευρώ κατ' ελάχιστο, σε μηναία καταβολή. Ακόμη μειώνεται δραστικά το επιτόκιο, από 8,5% στο 4,56%.
Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε με τρόπο κατηγορηματικό ότι, με τη ρύθμιση αυτή, ανοίγει ένα παράθυρο για πέντε μήνες, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους οφειλέτες ότι μετά το διάστημα αυτό δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Θα ισχύσει η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και θα γίνει ανακεφαλαίωση των προστίμων και των προσαυξήσεων. Ως θεμελιακό στοιχείο της ρύθμισης και όσων ρυθμίσεων έγιναν στο παρελθόν, ο κ. Βρούτσης υπενθύμισε πως πρέπει να πληρώνονται οι τρέχουσες εισφορές.
Απαντώντας στην κριτική ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά να μην πληρώνονται τρέχουσες εισφορές, ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε πως δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο υπόδειγμα λειτουργίας τέτοιων πρωτοβουλιών που λύνουν προβλήματα χρεών που να μην περιλαμβάνουν την καταβολή των τρεχουσών υποχρεώσεων. «Αυτό σημαίνει ή ότι παίρνετε το βραβείο άγνοιας ή ανευθυνότητας. Διαλέξτε» είπε, απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζήτησε να ασκεί τα δικαιώματα της με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, διότι «αν δεν μπει αυτή η υποχρέωση στη ρύθμιση, 2.560.000 συνταξιούχοι δεν θα πάρουν σύνταξη».
Απαντώντας δε στην κριτική της Αντιπολίτευσης περί καθυστέρησης εκ μέρους της κυβέρνησης να φέρει τη ρύθμιση αυτή, ο υπουργός Εργασίας αντέτεινε πως, αντιθέτως, αυτός είναι ο κατάλληλος χρόνος ισχύος της ρύθμισης. «Τώρα που η οικονομία κάνει τη στροφή από την ύφεση στην ανάπτυξη» και «πρέπει να τεθεί η διαχωριστική γραμμή στο χθες και το αύριο». Επίσης, ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε τη Βουλή ότι περιλαμβάνεται ρύθμιση για 97.600 δανειολήπτες της παλιάς Εργατικής Κατοικίας, καθώς και μια δέσμη διασταυρώσεων και συμψηφισμών μεταξύ φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. «Τώρα που αφήνουμε πίσω το παρελθόν των κακών νοοτροπιών, βάζουμε τελεία και κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, περνώντας από την ύφεση στην ανάπτυξη, θέλουμε να είμαστε μαζί, όλοι οι Έλληνες» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας στην ομιλία του.
Τι αλλάζει στην ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα
Εν τω μεταξύ, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Γκίκας Χαρδούβελης προανήγγειλε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε στη Βουλή ότι στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις μπορούν να μπουν και οι φορολογικές οφειλές μετά την 1η Οκτωβρίου. «Οι φορολογικές οφειλές μετά την 1η Οκτωβρίου μπορούν να μπουν και αυτές σε ρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Αναλυτικά, στη νέα ρύθμιση μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων μέχρι και 100, με πολύ μικρότερο επιτόκιο αναδρομικά και ολική ή μερική απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Αν παραμείνουν στην υφιστάμενη ρύθμιση, εκτός των παραπάνω ευεργετημάτων, τυγχάνουν περαιτέρω μείωσης των προσαυξήσεων κατά 20%. «Συνεπώς, δεν δημιουργούμε δύο ταχύτητες φορολογουμένων ως προς το πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών τους, ενώ επιβραβεύουμε όσους στο παρελθόν επέλεξαν να ενταχθούν σε ρύθμιση», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Η νέα προτεινόμενη ρύθμιση αφορά όλες τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές στη φορολογική διοίκηση έως την 1η Οκτωβρίου 2014. Στη ρύθμιση μπορεί να υπαχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και 1 εκατομμύριο ευρώ. Προϋποθέσεις, για να παραμείνει κάποιος στη ρύθμιση, είναι η υποβολή των φορολογικών του δηλώσεων, καθώς και η πληρωμή των φορολογικών του υποχρεώσεων, καθόλη τη διάρκεια της ρύθμισης. Το επιτόκιο είναι ευνοϊκό (4,56%), ετησίως, είπε, επίσης και επισήμανε ότι «προβλέπονται απαλλαγές από προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που φτάνουν μέχρι και το 100% αυτών. Σε όσους ενταχθούν στην εν λόγω ρύθμιση χορηγείται φορολογική ενημερότητα και επέρχεται αναστολή της ποινικής διαδικασίας και της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης». Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι, «προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός φορολογουμένων, δεν τίθενται εισοδηματικές περιοριστικές προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση. Επίσης, οι φορολογικές οφειλές, μετά την 1η Οκτωβρίου, μπορεί να μπουν και αυτές σε ρύθμιση. Οι ειδικότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης θα καθοριστούν σύντομα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων». Κατά αντίστοιχο τρόπο ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΦΚΑ.
«Με τις παραπάνω ρυθμίσεις διευκολύνουμε την πλειονότητα των πολιτών. Σε ό,τι αφορά, όμως, τους μεγάλους οφειλέτες, αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης η ενίσχυση των μέτρων συμμόρφωσης», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Μεταξύ άλλων, για τους μεγάλους οφειλέτες το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε:
1. Αύξηση της αποτελεσματικότητας της επιχειρησιακής μονάδας είσπραξης, λαμβάνοντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της στελέχωσής της σε 85 τουλάχιστον άτομα.
2. Πλήρη στελέχωση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, ΚΕΑΟ.
3. Βελτίωση της παρακολούθησης των χρεών των μεγάλων οφειλετών, μέσω μεγαλύτερης συνδρομής από το ΚΕΦΟΜΕΠ, με την ενσωμάτωση σε ένα κεντρικό σύστημα όλων των απαραίτητων πληροφοριών από τις τοπικές εφορίες, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και τα πιστωτικά ιδρύματα, τηρώντας ασφαλώς τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.
4. Επιτάχυνση της διαδικασίας διαγραφής ανεπίδεκτων οφειλών.
5. Άρση των στρεβλώσεων του πλαισίου των πλειστηριασμών με βάση νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί.
6. Στελέχωση της υπηρεσίας ερευνών και διασφάλισης δημοσίων εσόδων, με εξειδικευμένο προσωπικό.
7. Μέριμνα για την εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όσον αφορά τη διαδικασία ελέγχων και είσπραξης εσόδων.
8. Εφαρμογή του νέου συστήματος επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις
9. Εφαρμογή συστήματος στοχοθεσίας στη ΓΓΔΕ, ώστε το προσωπικό να αμείβεται ανάλογα με τα προσόντα και τις επιδόσεις του.
Στο μικροσκόπιο οι μεγαλοοφειλέτες που δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή, και για τους οποίους έχει διαπιστωθεί ότι συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις αν και διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και περιουσία. Είναι χαρακτηριστική η προειδοποίηση που απηύθυνε, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
«Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα πιο ελαστικό και ευέλικτο σχήμα το οποίο να βοηθά πραγματικά, ουσιαστικά, όσους αδυνατούν να τηρήσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους, καλύπτοντας το 99,7% των οφειλετών. Αυτό θα επιτρέψει να επικεντρωθούν οι έλεγχοι σε όσους δεν ενταχθούν και συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, αν και διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και περιουσία. Γι΄ αυτούς οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και θα περιορίσουν τον ηθικό κίνδυνο, που είναι η μεγαλύτερη απειλή για τέτοιου είδους ρυθμίσεις» είπε ο κ. Σταϊκούρας ενημερώνοντας το Σώμα ότι «από τον συνδυασμό της νέας ρύθμισης και των στοχευμένων παρεμβάσεων, για την είσπραξη ποσών από τους μεγαλοοφειλέτες, που μπορούν αλλά μέχρι σήμερα αποφεύγουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, εκτιμάται ρεαλιστικά ότι θα εισπραχθούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ περίπου έως το 2018, ποσό πολλαπλάσιο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με την τρόικα και έχει συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ποσό το οποίο εμπεριέχεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».
ΑΜΠΕ
''The New Daily Mail''
TheNewDailyMail
Με τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία να φθάνουν τα 11,32 δισ. ευρώ, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, ξεκαθάρισε ότι η νέα «μεγάλη και πολύ γενναία» ρύθμιση είναι η τελευταία ευκαιρία για τους οφειλέτες. Όπως είπε σε αυτή μπορεί να ενταχθεί το 99,7% των οφειλετών. Ανοίγει ένα παράθυρο για πέντε μήνες, τόνισε, ενώ επανέλαβε ότι η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση προϋποθέτει εξόφληση των τρεχουσών εισφορών, όρος για τον οποίο υπάρχουν αντιδράσεις. Πάντως, η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι ούτε αυτή η ρύθμιση μπορεί να τηρηθεί από τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, καθώς δεν επιλύει τη βασική αδύνατη εξίσωση συσσώρευσης οφειλών υπό καθεστώς αναιμικής ανάπτυξης.
Ειδικότερα, μιλώντας στη Βουλή για τη νέα ρύθμιση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών (99,7%) στα Ασφαλιστικά Ταμεία μπορούν, από 1ης Νοεμβρίου, να ενταχθούν στη νέα μεγάλη και πολύ γενναία ρύθμιση
Ακόμη, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι γίνεται επίσης μια πολύ γενναία προσαρμογή όσον αφορά τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, που ξεκινούν από το 100% και φτάνουν στο 80% και 20% επιπλέον σε εκείνους που οφείλουν κάτω από 15.000 ευρώ. Γι' αυτούς, υπάρχει ειδικό πλαίσιο με το οποίο δίνεται η δυνατότητα των 100 δόσεων και των 50 ευρώ κατ' ελάχιστο, σε μηναία καταβολή. Ακόμη μειώνεται δραστικά το επιτόκιο, από 8,5% στο 4,56%.
Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε με τρόπο κατηγορηματικό ότι, με τη ρύθμιση αυτή, ανοίγει ένα παράθυρο για πέντε μήνες, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους οφειλέτες ότι μετά το διάστημα αυτό δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Θα ισχύσει η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και θα γίνει ανακεφαλαίωση των προστίμων και των προσαυξήσεων. Ως θεμελιακό στοιχείο της ρύθμισης και όσων ρυθμίσεων έγιναν στο παρελθόν, ο κ. Βρούτσης υπενθύμισε πως πρέπει να πληρώνονται οι τρέχουσες εισφορές.
Απαντώντας στην κριτική ιδίως του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά να μην πληρώνονται τρέχουσες εισφορές, ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε πως δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο υπόδειγμα λειτουργίας τέτοιων πρωτοβουλιών που λύνουν προβλήματα χρεών που να μην περιλαμβάνουν την καταβολή των τρεχουσών υποχρεώσεων. «Αυτό σημαίνει ή ότι παίρνετε το βραβείο άγνοιας ή ανευθυνότητας. Διαλέξτε» είπε, απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζήτησε να ασκεί τα δικαιώματα της με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, διότι «αν δεν μπει αυτή η υποχρέωση στη ρύθμιση, 2.560.000 συνταξιούχοι δεν θα πάρουν σύνταξη».
Απαντώντας δε στην κριτική της Αντιπολίτευσης περί καθυστέρησης εκ μέρους της κυβέρνησης να φέρει τη ρύθμιση αυτή, ο υπουργός Εργασίας αντέτεινε πως, αντιθέτως, αυτός είναι ο κατάλληλος χρόνος ισχύος της ρύθμισης. «Τώρα που η οικονομία κάνει τη στροφή από την ύφεση στην ανάπτυξη» και «πρέπει να τεθεί η διαχωριστική γραμμή στο χθες και το αύριο». Επίσης, ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε τη Βουλή ότι περιλαμβάνεται ρύθμιση για 97.600 δανειολήπτες της παλιάς Εργατικής Κατοικίας, καθώς και μια δέσμη διασταυρώσεων και συμψηφισμών μεταξύ φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. «Τώρα που αφήνουμε πίσω το παρελθόν των κακών νοοτροπιών, βάζουμε τελεία και κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, περνώντας από την ύφεση στην ανάπτυξη, θέλουμε να είμαστε μαζί, όλοι οι Έλληνες» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας στην ομιλία του.
Τι αλλάζει στην ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα
Εν τω μεταξύ, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο Γκίκας Χαρδούβελης προανήγγειλε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε στη Βουλή ότι στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις μπορούν να μπουν και οι φορολογικές οφειλές μετά την 1η Οκτωβρίου. «Οι φορολογικές οφειλές μετά την 1η Οκτωβρίου μπορούν να μπουν και αυτές σε ρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Αναλυτικά, στη νέα ρύθμιση μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αριθμό δόσεων μέχρι και 100, με πολύ μικρότερο επιτόκιο αναδρομικά και ολική ή μερική απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων. Αν παραμείνουν στην υφιστάμενη ρύθμιση, εκτός των παραπάνω ευεργετημάτων, τυγχάνουν περαιτέρω μείωσης των προσαυξήσεων κατά 20%. «Συνεπώς, δεν δημιουργούμε δύο ταχύτητες φορολογουμένων ως προς το πλαίσιο ρύθμισης των οφειλών τους, ενώ επιβραβεύουμε όσους στο παρελθόν επέλεξαν να ενταχθούν σε ρύθμιση», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Η νέα προτεινόμενη ρύθμιση αφορά όλες τις βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές στη φορολογική διοίκηση έως την 1η Οκτωβρίου 2014. Στη ρύθμιση μπορεί να υπαχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα για ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και 1 εκατομμύριο ευρώ. Προϋποθέσεις, για να παραμείνει κάποιος στη ρύθμιση, είναι η υποβολή των φορολογικών του δηλώσεων, καθώς και η πληρωμή των φορολογικών του υποχρεώσεων, καθόλη τη διάρκεια της ρύθμισης. Το επιτόκιο είναι ευνοϊκό (4,56%), ετησίως, είπε, επίσης και επισήμανε ότι «προβλέπονται απαλλαγές από προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που φτάνουν μέχρι και το 100% αυτών. Σε όσους ενταχθούν στην εν λόγω ρύθμιση χορηγείται φορολογική ενημερότητα και επέρχεται αναστολή της ποινικής διαδικασίας και της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης». Ταυτόχρονα, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι, «προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός φορολογουμένων, δεν τίθενται εισοδηματικές περιοριστικές προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση. Επίσης, οι φορολογικές οφειλές, μετά την 1η Οκτωβρίου, μπορεί να μπουν και αυτές σε ρύθμιση. Οι ειδικότερες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης θα καθοριστούν σύντομα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων». Κατά αντίστοιχο τρόπο ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΦΚΑ.
«Με τις παραπάνω ρυθμίσεις διευκολύνουμε την πλειονότητα των πολιτών. Σε ό,τι αφορά, όμως, τους μεγάλους οφειλέτες, αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης η ενίσχυση των μέτρων συμμόρφωσης», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Μεταξύ άλλων, για τους μεγάλους οφειλέτες το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε:
1. Αύξηση της αποτελεσματικότητας της επιχειρησιακής μονάδας είσπραξης, λαμβάνοντας όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της στελέχωσής της σε 85 τουλάχιστον άτομα.
2. Πλήρη στελέχωση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, ΚΕΑΟ.
3. Βελτίωση της παρακολούθησης των χρεών των μεγάλων οφειλετών, μέσω μεγαλύτερης συνδρομής από το ΚΕΦΟΜΕΠ, με την ενσωμάτωση σε ένα κεντρικό σύστημα όλων των απαραίτητων πληροφοριών από τις τοπικές εφορίες, το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και τα πιστωτικά ιδρύματα, τηρώντας ασφαλώς τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.
4. Επιτάχυνση της διαδικασίας διαγραφής ανεπίδεκτων οφειλών.
5. Άρση των στρεβλώσεων του πλαισίου των πλειστηριασμών με βάση νομοθετική ρύθμιση που πρόκειται να κατατεθεί.
6. Στελέχωση της υπηρεσίας ερευνών και διασφάλισης δημοσίων εσόδων, με εξειδικευμένο προσωπικό.
7. Μέριμνα για την εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όσον αφορά τη διαδικασία ελέγχων και είσπραξης εσόδων.
8. Εφαρμογή του νέου συστήματος επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις
9. Εφαρμογή συστήματος στοχοθεσίας στη ΓΓΔΕ, ώστε το προσωπικό να αμείβεται ανάλογα με τα προσόντα και τις επιδόσεις του.
Στο μικροσκόπιο οι μεγαλοοφειλέτες που δεν θα ενταχθούν στη ρύθμιση
Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών θα βρεθούν όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή, και για τους οποίους έχει διαπιστωθεί ότι συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις αν και διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και περιουσία. Είναι χαρακτηριστική η προειδοποίηση που απηύθυνε, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
«Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα πιο ελαστικό και ευέλικτο σχήμα το οποίο να βοηθά πραγματικά, ουσιαστικά, όσους αδυνατούν να τηρήσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους, καλύπτοντας το 99,7% των οφειλετών. Αυτό θα επιτρέψει να επικεντρωθούν οι έλεγχοι σε όσους δεν ενταχθούν και συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, αν και διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και περιουσία. Γι΄ αυτούς οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και θα περιορίσουν τον ηθικό κίνδυνο, που είναι η μεγαλύτερη απειλή για τέτοιου είδους ρυθμίσεις» είπε ο κ. Σταϊκούρας ενημερώνοντας το Σώμα ότι «από τον συνδυασμό της νέας ρύθμισης και των στοχευμένων παρεμβάσεων, για την είσπραξη ποσών από τους μεγαλοοφειλέτες, που μπορούν αλλά μέχρι σήμερα αποφεύγουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, εκτιμάται ρεαλιστικά ότι θα εισπραχθούν περίπου 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ περίπου έως το 2018, ποσό πολλαπλάσιο της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί με την τρόικα και έχει συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ποσό το οποίο εμπεριέχεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού».
ΑΜΠΕ
''The New Daily Mail''
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η κακοκαιρία χτύπησε μέχρι και τη Βουλή - Δείτε τι έγινε
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ