2014-10-25 12:12:07
Φωτογραφία για Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στην νησιωτική χώρα ζητά η τρόικα
Πιέσεις για κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει σήμερα σε νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας , αλλά και για την...υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή στα επίπεδα του 19% ή του 21% δέχεται η κυβέρνηση από την τρόικα.

Βάσει της τελευταίας επικαιροποίησης του Μνημονίου η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί να παρουσιάσει εντός του καλοκαιριού ένα σχέδιο μεταρρύθμισης του ΦΠΑ, να το νομοθετήσει έως τον Οκτώβριο και να το θέσει σε ισχύ από την 1-1-2015.

Το θέμα το επανέφεραν στις 13 Οκτωβρίου οι επικεφαλής της τρόικας κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες όπου ενημέρωσαν του υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει περισσότερα στο τομέα του ασφαλιστικού και του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του in.gr, ήδη από τις 7 Οκτωβρίου , μια ημέρα πριν αποχωρήσουν οι επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ από την Αθήνα, επανέφεραν προς συζήτηση το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στην νησιωτική χώρα.


Η τρόικα θεωρεί πως οι κατά 30% μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο (5%, 9% και 16%) ενθαρρύνουν την παραβατικότητα και πρέπει να εκλείψουν.

Ακόμη, οι δανειστές ζητούν καθολική αναθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος ΦΠΑ - ισχύει από το 1987 - με ενοποίηση κλιμακίων που θα οδηγήσουν στην υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21%.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Χριστόδουλος Στεφανάδης μελετούν το θέμα ήδη από τα τέλη Αυγούστου, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καταλήξει στις αλλαγές που ζητά η τρόικα, διαμηνύοντας μάλιστα πως οι συνθήκες δεν είναι «ώριμες» για μια τέτοια αλλαγή.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες Πέμπτη στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι απώλειες εσόδων από τη μη είσπραξη ΦΠΑ στην Ελλάδα ανήλθαν το 2012 σε 6,6 δισ. ευρώ ή στο 33% των συνολικών αναμενόμενων εσόδων, όταν οι συνολικές απώλειες εσόδων από ΦΠΑ στην ΕΕ ήταν 177 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 16% των συνολικών αναμενόμενων εσόδων ΦΠΑ των κρατών μελών.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ