2014-10-25 13:00:40
Του Λούκα Φέσια
Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση στο σημείο πτώσης του μοιραίου δικινητήριου αεροσκάφους, εντός των οικοπέδων της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Στο βυθό παραμένουν, ωστόσο, σημαντικά συντρίμμια, που θα βοηθήσουν στις έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας, όπως οι μηχανές και ο θάλαμος πλοήγησης.
Εξετάζονται τα συντρίμμια του μοιραίου Diamond DA42Αναζητούν τα αίτια της πτώσης του δικινητήριου αεροσκάφουςΚαι το δεύτερο φορτίο με συντρίμμια στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο της ΛάρνακαςΥΠΑΜ: Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για εντοπισμό του αεροσκάφους
Το σενάριο, η πτώση του δικινητήριου αεροσκάφους τύπου «Ντάϊαμοντ DA42» το βράδυ της Τετάρτης, σαράντα πέντε ναυτικά μίλια ανοιχτά της Λάρνακας, να οφείλεται στον ηλεκτρονικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων, διερευνούν οι αρμόδιες αρχές.
Ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, εξέφρασε την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων να συνδράμουν με κάθε τρόπο, στην πλήρη διερεύνηση για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας.
«Φαίνεται ότι την ώρα του ατυχήματος, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μας οδηγεί προς την κατεύθυνση ότι υπήρξε παρεμβολή από τουρκικά πλοία, βρίσκονταν μακριά εκείνη τη στιγμή.»
Το κουβάρι της μυστηριώδους συντριβής του μικρού αεροσκάφους, που παρέσυρε στο θάνατο τον Κύπριο χειριστή Αυγουστίνο Αυγουστή και τον Λιβάνιο επιβάτη Τζορτζ Ουμπέκι, άρχισαν να ξετυλίγουν τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων.
Στις δώδεκα το μεσημέρι, πέρασαν την πύλη του Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων, όπου για τρείς και πλέον ώρες μελετούσαν τις ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ χειριστή και Πύργου Ελέγχου, καθώς και τις εικόνες από τα ραντάρ.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ιωάννης Λοϊζου, επισήμανε ότι ο περίεργος θόρυβος που καταγράφηκε, ήταν η τελευταία προσπάθεια του χειριστή να παρέμβει στη συχνότητα, μέσω της οποίας την κρίσιμη στιγμή επικοινωνούσαν οι Μεσανατολικές Αερογραμμές.
Ο Ιωάννης Λοϊζου είπε ότι «Από τα συντρίμμια, από τα οποία έχουμε εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα μέχρι να βγουν όλα τα κομμάτια, λείπουν οι μηχανές, λείπει ο θάλαμος πλοηγήσεως, αλλά από τα συντρίμμια είναι φανερό ότι το αεροσκάφος αυτό έχει πέσει με δύναμη πάνω στη θάλασσα.»
Ο Προϊστάμενος του Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων, Χάρης Αντωνιάδης, διευκρίνισε ότι ο ρόλος του Κέντρου είναι συμβουλευτικός και υποστηρικτικός, προς το έργο της τριμελούς Επιτροπής, σε ότι αφορά επιχειρησιακά και τεχνικά θέματα που θα προκύψουν μέσα από την ανάλυση των ηλεκτρονικών δεδομένων.
«Τα δεδομένα θα μείνουν στο κέντρο ελέγχου, δεν μπορούν να δοθούν γιατί είναι σε ειδικό format που δεν μπορούν να παιχτούν κάπου αλλού, θα αναλυθούν εδώ.» δήλωσε ο ο Προϊστάμενος του Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων.
Ο ΑΝΤΕΝΝΑ, εξασφάλισε και παρουσιάζει απόψε το σχέδιο πτήσης που κατέθεσε ο χειριστής του μοιραίου αεροσκάφους, λίγα μόλις λεπτά πριν από την απογείωση του από το αεροδρόμιο Πάφου.
Οπως καταδεικνύει το σχετικό έγγραφο, η πτήση δηλώθηκε ως ιδιωτική, αφού φέρει τον κωδικό IFPS.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στοιχεία που θα βοηθήσουν στη διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος αναμένεται να καταθέσουν και οι κατασκευάστριες εταιρείες της ατράκτου και των δύο μηχανών του αεροσκάφους, στελέχη των οποίων επικοινώνησαν ήδη με την Επιτροπή Διερεύνησης.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να αναλάβουν την ανέλκυση των συντριμμιών, που φτάνουν σε βάθος τις δύο χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Εξετάζονται τα συντρίμμια του μοιραίου Diamond DA42
Εντατικά συνεχίζονται οι έρευνες για εξακρίβωση των αιτίων της πτώσης του δικινητήριου αεροσκάφους που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του χειριστή Αυγουστίνου Αυγουστή και του Τζορτζ Ομπέκι.Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν οδηγούν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, αφού το αεροσκάφος δεν διαθέτει μαύρο κουτί ενώ δεν βρέθηκαν ο θάλαμος πλοήγησης και οι μηχανές του.
Υπό εξέταση βρίσκονται τα συντρίμμια που έχουν περισυλλεχθεί από το μοιραίο αεροσκάφος Diamond DA42, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 50 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά της Λάρνακας.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Μάριο Δημητριάδη, η διερεύνηση από την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων έχει αρχίσει.
Και το δεύτερο φορτίο με συντρίμμια στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ιωάννης Λοϊζου, ανέφερε ότι χθες βράδυ έφθασε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί και δεύτερο φορτίο με συντρίμμια, τα οποία μεταφέρθηκαν ήδη στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Πρόκειται, είπε, για πολύ λίγα και μικρά κομμάτια από την άτρακτο.
Έξάλλου, το αεροσκάφος ήταν σχετικά καινούργιο και είχε περάσει από όλους τους ελέγχους, ενώ η σχολή πιλότων στην οποία ανήκε το αεροπλάνο ήταν αδειοδοτημένη και ελεγμένη, καθώς επίσης και συμβαλλόμενη με δύο εταιρείες για την συντήρηση των αεροσκαφών οι οποίες είναι κάτω από την εποπτεία του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.
Καμία επικοινωνία του Κέντρου Συντονισμού με τα τουρκικά πλοία, ξεκαθάρισε ο ΥΠΑΜ
Την ίδια ώρα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης ξεκαθαρίζει, πως καμία επικοινωνία δεν υπήρξε μεταξύ του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και τουρκικών πλοίων που έσπευσαν στη θαλάσσια περιοχή που έπεσε το αεροσκάφος Diamond DA42.
Σε δηλώσεις του και ερωτηθείς αναφορικά με το που βρίσκονταν τα τουρκικά πλοία και κατά πόσο αυτά βοήθησαν ο κ. Φωκαΐδης ξεκαθάρισε ότι «δεν υπήρξε καμία επικοινωνία του Κέντρου Συντονισμού που είχε τον αποκλειστικό έλεγχο και συντονισμό της επιχείρησης με τουρκικά πλοία» και πρόσθεσε ότι τα τουρκικά πλοία έσπευσαν κάποια στιγμή στην περιοχή, όμως όταν είδαν ότι τον συντονισμό και τον έλεγχο της όλης επιχείρισης είχε το Κέντρο Συντονισμού αποχώρησαν από την περιοχή.
Ερωτηθείς πόσο πλησίασαν τα τουρκικά πλοία, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «βρίσκονταν κάποια στιγμή στην περιοχή όπου διεξάγονταν οι επιχείρησης έρευνας και διάσωσης».
Ο κ. Φωκαΐδης ξεκαθάρισε ότι η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους αποτελεί ένα διαφορετικό ζήτημα το οποίο εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων και πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να υπεισέλθει στο θέμα αυτό.
Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρξε παρεμβολή
Σημείωσε ωστόσο πως απ` ότι φαίνεται, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρξε παρεμβολή από τουρκικά πλοία τα οποία όπως είπε, βρίσκονταν μακριά εκείνη τη στιγμή.
Επανέλαβε πως αυτά τα ζητήματα θα τα αξιολογήσει καθηκόντως η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων ξεκαθαρίζοντας την ίδια στιγμή πως η επιχείριση έρευνας και διάσωσης μέσα από το Κέντρο Συντονισμού το οποίο βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Άμυνας «από τη στιγμή που διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν επιζώντες ολοκληρώνεται».
«Τώρα ξεκινά μια άλλη διαδικασία με άλλους όρους εντολής από την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων» είπε, αναφέροντας πως αν χρειάζεται να εξευρεθούν κάποια μέρη του αεροσκάφους τα οποία ενδεχομένως να βρίσκονται και στο βυθό ή να απαιτούνται άλλα μέσα που η Δημοκρατία δεν έχει στη διάθεση της αυτό είναι διαφορετική υπόθεση.
«Εμείς σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με τα μέσα τα οποία διαθέτουμε προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το έργο”, σημείωσε.
Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για εντοπισμό του αεροσκάφους
Εξάλλου, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε οι έρευνες για τον εντοπισμό του μικρού αεροσκάφους ολοκληρώθηκαν.
Το αποτέλεσμα αυτό, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου, ανεξάρτητα του τραγικού του τέλους, οφείλεται στην ταχύτατη αντίδραση των κυπριακών φορέων κάτω από το συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο ενεργοποιήθηκε άμεσα με την πληροφορία της απώλειας του ίχνους του αεροσκάφους σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας - Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ».
Οπως σημειώνεται, κυπριακά πλωτά και ιπτάμενα μέσα της Λιμενικής Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, ενεργοποιήθηκαν και μετά από συντονισμένη έρευνα εντόπισαν το θαλάσσιο σημείο πρόσκρουσης του αεροσκάφους.
Στην επιχείρηση Έρευνας - Διάσωσης η οποία κατευθυνόταν, με συνεχή επικοινωνία σε όλες τις φάσεις, από το ΚΣΕΔ, συμμετείχαν πλωτά και ιπτάμενα μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ, παραπλέον εμπορικό πλοίο υπό Ελληνική σημαία, καθώς και πολεμικά πλοία της Ελλάδος, Γερμανίας και Βραζιλίας, τα οποία αποδεσμεύτηκαν από την επιχείρηση UNIFIL. Επίσης, αναφέρεται ότι υπήρξε προσφορά για συνδρομή μέσων από το Λίβανο, η οποία δεν απαιτήθηκε.
Να αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας για το αεροσκάφος συστήνει το ΜΙΑΠ
Η διεθνής πρακτική για όλους όσοι εμπλέκονται στην ασφάλεια πτήσεων και τον τομέα των αερομεταφορών γενικότερα,είναι να μη γίνονται δηλώσεις για αεροπορικά δυστυχήματα ενόσω συνεχίζουν οι έρευνες για διακρίβωση των αιτίων.
Αυτό σημειώνει το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "παρατηρούμε ότι γίνονται πολλά σχόλια για το δυστύχημα του μικρού αεροσκάφους ανοικτά της Κύπρου, τα περισσότερα των οποίων είναι απλά υποθέσεις και μη σοβαρά σενάρια, αφού κανείς ακόμη δεν γνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα".
Καλεί τέλος τα ΜΜΕ και άλλους να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας και για λόγους δεοντολογίας αλλά και για σεβασμό των οικογενειών των θυμάτων.
InfoGnomon
Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση στο σημείο πτώσης του μοιραίου δικινητήριου αεροσκάφους, εντός των οικοπέδων της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Στο βυθό παραμένουν, ωστόσο, σημαντικά συντρίμμια, που θα βοηθήσουν στις έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας, όπως οι μηχανές και ο θάλαμος πλοήγησης.
Εξετάζονται τα συντρίμμια του μοιραίου Diamond DA42Αναζητούν τα αίτια της πτώσης του δικινητήριου αεροσκάφουςΚαι το δεύτερο φορτίο με συντρίμμια στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο της ΛάρνακαςΥΠΑΜ: Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για εντοπισμό του αεροσκάφους
Το σενάριο, η πτώση του δικινητήριου αεροσκάφους τύπου «Ντάϊαμοντ DA42» το βράδυ της Τετάρτης, σαράντα πέντε ναυτικά μίλια ανοιχτά της Λάρνακας, να οφείλεται στον ηλεκτρονικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων, διερευνούν οι αρμόδιες αρχές.
Ο Υπουργός Αμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, εξέφρασε την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων να συνδράμουν με κάθε τρόπο, στην πλήρη διερεύνηση για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας.
«Φαίνεται ότι την ώρα του ατυχήματος, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μας οδηγεί προς την κατεύθυνση ότι υπήρξε παρεμβολή από τουρκικά πλοία, βρίσκονταν μακριά εκείνη τη στιγμή.»
Το κουβάρι της μυστηριώδους συντριβής του μικρού αεροσκάφους, που παρέσυρε στο θάνατο τον Κύπριο χειριστή Αυγουστίνο Αυγουστή και τον Λιβάνιο επιβάτη Τζορτζ Ουμπέκι, άρχισαν να ξετυλίγουν τα μέλη της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων.
Στις δώδεκα το μεσημέρι, πέρασαν την πύλη του Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων, όπου για τρείς και πλέον ώρες μελετούσαν τις ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ χειριστή και Πύργου Ελέγχου, καθώς και τις εικόνες από τα ραντάρ.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ιωάννης Λοϊζου, επισήμανε ότι ο περίεργος θόρυβος που καταγράφηκε, ήταν η τελευταία προσπάθεια του χειριστή να παρέμβει στη συχνότητα, μέσω της οποίας την κρίσιμη στιγμή επικοινωνούσαν οι Μεσανατολικές Αερογραμμές.
Ο Ιωάννης Λοϊζου είπε ότι «Από τα συντρίμμια, από τα οποία έχουμε εμείς δεν αποκλείουμε τίποτα μέχρι να βγουν όλα τα κομμάτια, λείπουν οι μηχανές, λείπει ο θάλαμος πλοηγήσεως, αλλά από τα συντρίμμια είναι φανερό ότι το αεροσκάφος αυτό έχει πέσει με δύναμη πάνω στη θάλασσα.»
Ο Προϊστάμενος του Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων, Χάρης Αντωνιάδης, διευκρίνισε ότι ο ρόλος του Κέντρου είναι συμβουλευτικός και υποστηρικτικός, προς το έργο της τριμελούς Επιτροπής, σε ότι αφορά επιχειρησιακά και τεχνικά θέματα που θα προκύψουν μέσα από την ανάλυση των ηλεκτρονικών δεδομένων.
«Τα δεδομένα θα μείνουν στο κέντρο ελέγχου, δεν μπορούν να δοθούν γιατί είναι σε ειδικό format που δεν μπορούν να παιχτούν κάπου αλλού, θα αναλυθούν εδώ.» δήλωσε ο ο Προϊστάμενος του Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων.
Ο ΑΝΤΕΝΝΑ, εξασφάλισε και παρουσιάζει απόψε το σχέδιο πτήσης που κατέθεσε ο χειριστής του μοιραίου αεροσκάφους, λίγα μόλις λεπτά πριν από την απογείωση του από το αεροδρόμιο Πάφου.
Οπως καταδεικνύει το σχετικό έγγραφο, η πτήση δηλώθηκε ως ιδιωτική, αφού φέρει τον κωδικό IFPS.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στοιχεία που θα βοηθήσουν στη διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος αναμένεται να καταθέσουν και οι κατασκευάστριες εταιρείες της ατράκτου και των δύο μηχανών του αεροσκάφους, στελέχη των οποίων επικοινώνησαν ήδη με την Επιτροπή Διερεύνησης.
Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να αναλάβουν την ανέλκυση των συντριμμιών, που φτάνουν σε βάθος τις δύο χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού.
Εξετάζονται τα συντρίμμια του μοιραίου Diamond DA42
Εντατικά συνεχίζονται οι έρευνες για εξακρίβωση των αιτίων της πτώσης του δικινητήριου αεροσκάφους που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του χειριστή Αυγουστίνου Αυγουστή και του Τζορτζ Ομπέκι.Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν οδηγούν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, αφού το αεροσκάφος δεν διαθέτει μαύρο κουτί ενώ δεν βρέθηκαν ο θάλαμος πλοήγησης και οι μηχανές του.
Υπό εξέταση βρίσκονται τα συντρίμμια που έχουν περισυλλεχθεί από το μοιραίο αεροσκάφος Diamond DA42, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 50 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά της Λάρνακας.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Μάριο Δημητριάδη, η διερεύνηση από την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων έχει αρχίσει.
Και το δεύτερο φορτίο με συντρίμμια στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ιωάννης Λοϊζου, ανέφερε ότι χθες βράδυ έφθασε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί και δεύτερο φορτίο με συντρίμμια, τα οποία μεταφέρθηκαν ήδη στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Πρόκειται, είπε, για πολύ λίγα και μικρά κομμάτια από την άτρακτο.
Έξάλλου, το αεροσκάφος ήταν σχετικά καινούργιο και είχε περάσει από όλους τους ελέγχους, ενώ η σχολή πιλότων στην οποία ανήκε το αεροπλάνο ήταν αδειοδοτημένη και ελεγμένη, καθώς επίσης και συμβαλλόμενη με δύο εταιρείες για την συντήρηση των αεροσκαφών οι οποίες είναι κάτω από την εποπτεία του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.
Καμία επικοινωνία του Κέντρου Συντονισμού με τα τουρκικά πλοία, ξεκαθάρισε ο ΥΠΑΜ
Την ίδια ώρα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης ξεκαθαρίζει, πως καμία επικοινωνία δεν υπήρξε μεταξύ του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και τουρκικών πλοίων που έσπευσαν στη θαλάσσια περιοχή που έπεσε το αεροσκάφος Diamond DA42.
Σε δηλώσεις του και ερωτηθείς αναφορικά με το που βρίσκονταν τα τουρκικά πλοία και κατά πόσο αυτά βοήθησαν ο κ. Φωκαΐδης ξεκαθάρισε ότι «δεν υπήρξε καμία επικοινωνία του Κέντρου Συντονισμού που είχε τον αποκλειστικό έλεγχο και συντονισμό της επιχείρησης με τουρκικά πλοία» και πρόσθεσε ότι τα τουρκικά πλοία έσπευσαν κάποια στιγμή στην περιοχή, όμως όταν είδαν ότι τον συντονισμό και τον έλεγχο της όλης επιχείρισης είχε το Κέντρο Συντονισμού αποχώρησαν από την περιοχή.
Ερωτηθείς πόσο πλησίασαν τα τουρκικά πλοία, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «βρίσκονταν κάποια στιγμή στην περιοχή όπου διεξάγονταν οι επιχείρησης έρευνας και διάσωσης».
Ο κ. Φωκαΐδης ξεκαθάρισε ότι η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους αποτελεί ένα διαφορετικό ζήτημα το οποίο εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων και πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να υπεισέλθει στο θέμα αυτό.
Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρξε παρεμβολή
Σημείωσε ωστόσο πως απ` ότι φαίνεται, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρξε παρεμβολή από τουρκικά πλοία τα οποία όπως είπε, βρίσκονταν μακριά εκείνη τη στιγμή.
Επανέλαβε πως αυτά τα ζητήματα θα τα αξιολογήσει καθηκόντως η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων ξεκαθαρίζοντας την ίδια στιγμή πως η επιχείριση έρευνας και διάσωσης μέσα από το Κέντρο Συντονισμού το οποίο βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Άμυνας «από τη στιγμή που διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν επιζώντες ολοκληρώνεται».
«Τώρα ξεκινά μια άλλη διαδικασία με άλλους όρους εντολής από την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων» είπε, αναφέροντας πως αν χρειάζεται να εξευρεθούν κάποια μέρη του αεροσκάφους τα οποία ενδεχομένως να βρίσκονται και στο βυθό ή να απαιτούνται άλλα μέσα που η Δημοκρατία δεν έχει στη διάθεση της αυτό είναι διαφορετική υπόθεση.
«Εμείς σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με τα μέσα τα οποία διαθέτουμε προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το έργο”, σημείωσε.
Ολοκληρώθηκαν οι έρευνες για εντοπισμό του αεροσκάφους
Εξάλλου, το Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε οι έρευνες για τον εντοπισμό του μικρού αεροσκάφους ολοκληρώθηκαν.
Το αποτέλεσμα αυτό, αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου, ανεξάρτητα του τραγικού του τέλους, οφείλεται στην ταχύτατη αντίδραση των κυπριακών φορέων κάτω από το συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο ενεργοποιήθηκε άμεσα με την πληροφορία της απώλειας του ίχνους του αεροσκάφους σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας - Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ».
Οπως σημειώνεται, κυπριακά πλωτά και ιπτάμενα μέσα της Λιμενικής Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς, ενεργοποιήθηκαν και μετά από συντονισμένη έρευνα εντόπισαν το θαλάσσιο σημείο πρόσκρουσης του αεροσκάφους.
Στην επιχείρηση Έρευνας - Διάσωσης η οποία κατευθυνόταν, με συνεχή επικοινωνία σε όλες τις φάσεις, από το ΚΣΕΔ, συμμετείχαν πλωτά και ιπτάμενα μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ισραήλ, παραπλέον εμπορικό πλοίο υπό Ελληνική σημαία, καθώς και πολεμικά πλοία της Ελλάδος, Γερμανίας και Βραζιλίας, τα οποία αποδεσμεύτηκαν από την επιχείρηση UNIFIL. Επίσης, αναφέρεται ότι υπήρξε προσφορά για συνδρομή μέσων από το Λίβανο, η οποία δεν απαιτήθηκε.
Να αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας για το αεροσκάφος συστήνει το ΜΙΑΠ
Η διεθνής πρακτική για όλους όσοι εμπλέκονται στην ασφάλεια πτήσεων και τον τομέα των αερομεταφορών γενικότερα,είναι να μη γίνονται δηλώσεις για αεροπορικά δυστυχήματα ενόσω συνεχίζουν οι έρευνες για διακρίβωση των αιτίων.
Αυτό σημειώνει το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "παρατηρούμε ότι γίνονται πολλά σχόλια για το δυστύχημα του μικρού αεροσκάφους ανοικτά της Κύπρου, τα περισσότερα των οποίων είναι απλά υποθέσεις και μη σοβαρά σενάρια, αφού κανείς ακόμη δεν γνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα".
Καλεί τέλος τα ΜΜΕ και άλλους να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας και για λόγους δεοντολογίας αλλά και για σεβασμό των οικογενειών των θυμάτων.
InfoGnomon
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Δεν ήταν τόσο χάλια ο Αστέρας με τη Τότεναμ"
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ