2014-10-26 09:21:49
Φωτογραφία για ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΔΝΤ
Το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα, εάν δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως από την ελληνική πλευρά το εύρος της επερχόμενης διαπραγμάτευσης, αλλά και το πεδίο πιθανού συμβιβασμού, σύμφωνα με πληροφορίες της ''Καθημερινής''. Επίσης, το Μέγαρο Μαξίμου, σε συνεργασία με τους αρμοδίους υπουργούς, έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια ενόψει της επανόδου της τρόικας, τα οποία, όμως, δεν έχουν συζητηθεί μεταξύ του κ. Σαμαρά και του κ. Ευ. Βενιζέλου, οπότε παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων ενδοκυβερνητικών τριβών. Επί του παρόντος, όλα τα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης παραμένουν ανοικτά, με το ΔΝΤ να τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση:

Στο ασφαλιστικό, όπου επιμένει στη θέση για αύξηση του αριθμού των ενσήμων για την καταβολή της κατώτατης σύνταξης.Σε νέο συνδικαλιστικό νόμο, με αιχμή όχι μόνον το λεγόμενο «λοκ άουτ», αλλά και τη διαδικασία λήψης απόφασης για την κήρυξη απεργιών.Όπως διαμηνύουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, τα περιθώρια των όποιων υποχωρήσεων στο ασφαλιστικό είναι ανύπαρκτα και η Αθήνα αντιπροτείνει οι όποιες αλλαγές να εξεταστούν το 2015, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η χώρα κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο
. Αντίστοιχη είναι η προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου τονίζουν πως εάν ο κ. Σαμαράς αποδεχθεί τελικώς αλλαγές στο ασφαλιστικό στην παρούσα φάση, το πιθανότερο είναι το ΠΑΣΟΚ να αντιδράσει καταψηφίζοντας, οπότε η χώρα εκ των πραγμάτων θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, πριν καν ανοίξει η διαδικασία ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Με «κόκκινες γραμμές» εμφανίζεται, όμως, το ΠΑΣΟΚ και στα εργασιακά: Η Χαριλάου Τρικούπη δέχεται την αξιοποίηση υφιστάμενων διατάξεων του αστικού κώδικα που επιτρέπουν το «λοκ άουτ», καθώς και περιορισμό των προνομίων των συνδικαλιστών. Όμως, αφήνει να εννοηθεί πως θα αντιδράσει, αν για παράδειγμα ζητηθεί η λήψη αποφάσεων για απεργία να λαμβάνεται από το σύνολο των εργαζομένων ακόμη και σε τριτοβάθμιες οργανώσεις, όπως η ΟΤΟΕ, με το επιχείρημα ότι αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο δεν υπάρχει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση τη Βουλγαρία. Αντίστοιχη, κατά πληροφορίες, είναι και η προσέγγιση στη Ν.Δ., με το πρωθυπουργικό επιτελείο να εμφανίζεται, πάντως, πιο ευέλικτο στα εργασιακά απ’ ό,τι το ΠΑΣΟΚ.

Πεδίο σύγκλισης τόσο μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, όσο και μεταξύ της ελληνικής πλευράς με την τρόικα φαίνεται ότι μπορεί να υπάρξει σε σχέση με το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, όπου οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται σε θέματα ουσίας, αλλά στη σοβούσα αντιπαράθεση μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη.

Βεβαίως, «προαπαιτούμενο» προκειμένου η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση για τη μεταμνημονιακή εποχή είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας, αλλά και τα όποια μέτρα συμφωνηθούν να «περάσουν» από τη Βουλή.

Από την άλλη, η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, η οποία κατεγράφη τόσο από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, όσο και από το ΔΝΤ, οδηγεί σε ένα διαφορετικό τοπίο: Η κυβέρνηση θα επιμείνει στην επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά αυτή δεν θα υπογραφεί πριν από τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής. Επί της ουσίας, δηλαδή, ψηφίζοντας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κάθε βουλευτής θα καλείται να πει «ναι» ή «όχι» στη μετάβαση της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή, αλλά και στις συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που επίσης θα έχουν δρομολογηθεί.

Εάν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συμφωνία για την προληπτική γραμμή πίστωσης, που ούτως ή άλλως έχει ετήσια διάρκεια, θα τεθεί σε ισχύ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αποτελέσει το διακύβευμα των προσεχών εκλογών, με τους πολίτες να καλούνται να επιλέξουν μεταξύ αυτής και της επαναδιαπραγμάτευσης από μηδενική βάση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

''Καθημερινή''

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΚΑΖΑΖΗΣ : ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΚΑΖΑΖΗΣ : ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ