2014-10-26 20:00:10
Φωτογραφία για Πάνος Καμμένος: Παγκοσμιοποίηση και νέα τάξη πραγμάτων σημαίνουν να φύγουμε από τις ρίζες μας
Συνέντευξη του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου στον... Alpha TV στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» με τον Σπύρο Xαριτάτο:

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Καλωσορίζουμε στην «Πρωινή Ενημέρωση» του ALPHA τον πρόεδρο των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, τον κ. Πάνο Καμμένο. Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήλθατε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα. Είναι πολύ ωραίο που ξεκινάμε με εικόνες από το αφιέρωμα στον Ψαραντώνη. Αυτές είναι φωνές ελευθερίας τις οποίες ξεχνάμε για χρόνια και όταν έλθει η στιγμή τις ξαναθυμόμαστε. Αυτά τα τραγούδια μπορούν να δώσουν ελπίδα στον ελληνικό λαό.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Ξέρετε ποιο είναι το μήνυμά του από αυτή τη συνέντευξη; Αν δεν μάθουμε τις ρίζες μας, ποιοι είμαστε, πεθάναμε, τελειώσαμε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και να τις κρατήσουμε τις ρίζες μας, γιατί παγκοσμιοποίηση και νέα τάξη πραγμάτων σημαίνουν να φύγουμε από τις ρίζες μας, να μπούμε όλοι σε έναν ανώνυμο όγκο ο οποίος λέγεται παγκοσμιοποίηση, να ξεχάσουμε τι σημαίνει πατρίδα, έθνος, θρησκεία, αξίες, παραδόσεις.


Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Επιτρέψτε μου κ. Πρόεδρε να πάμε κατευθείαν στο ρεπορτάζ. Έχουμε ένα αποκλειστικό στην «Πρωινή Ενημέρωση» του ALPHA, που το διαχειρίζεται ήδη, ως εξέλιξη, η ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Έχουμε και το σχετικό έγγραφο, εμείς το βρήκαμε στο olympia.gr, δεν είναι δικό μας αποκλειστικό, για να μην παρεξηγηθούμε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην τηλεόραση βγαίνει για πρώτη φορά. Το αποκάλυψαν χθες ο πολιτευτής Χανίων των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ο κ. Αλεξάκης με τη συντονιστική επιτροπή. Είναι το πρώτο εξώδικο - που τουλάχιστον έχουμε δει εμείς, μπορεί να έχουν έρθει και άλλα εξώδικα - το οποίο έρχεται από αγγλική εταιρεία, με αγγλικό δίκαιο, για δάνειο που πήρε Έλληνας από ελληνική τράπεζα.

Είναι αυτό το οποίο φωνάζαμε εμείς στη Βουλή από την ώρα που ξεκίνησε το μνημόνιο, ότι θα εφαρμοστεί το αγγλικό δίκαιο για να προχωρήσουν σε δημεύσεις περιουσίας, χωρίς να έχει τη δυνατότητα ο Έλληνας πολίτης να προσφύγει σε ελληνικά δικαστήρια, στα ειρηνοδικεία, όπου εκεί, με την παρουσία μας, μπλοκάρουμε μέχρι τώρα πλειστηριασμούς σε όλη την Ελλάδα. Και στην Κρήτη ξεκίνησε αυτό, από το Ρέθυμνο, όχι μόνο από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, αλλά και από ομάδες πολιτών και πολιτικά κινήματα που πηγαίνουν στα ειρηνοδικεία και σταματούν τους πλειστηριασμούς. Στο Ρέθυμνο 850 πλειστηριασμοί μπλοκαρίστηκαν από τις κοινές προσπάθειες. Το ίδιο συμβαίνει στο Ίλιον, στο Αιγάλεω, στο Ηράκλειο, στα Χανιά.

Εδώ όμως, έχουμε μία εξέλιξη την οποία δυστυχώς εμείς είχαμε προβλέψει, δηλαδή ότι θα παρακάμψουν το ελληνικό δίκαιο, θα παρακάμψουν τα ειρηνοδικεία, θα πάνε οι τράπεζες κατευθείαν με αγγλικό δίκαιο, πουλώντας το δάνειο του δανειολήπτη σε ξένες εταιρείες.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αυτό που λέτε είναι πολύ σοβαρό, γιατί είναι σαν να λέτε ότι εφόσον η ελληνική δικαιοσύνη δεν τους κάνει τη δουλειά τους όπως θέλουν ακριβώς διαλέγουν μια άλλη δικαιοσύνη που να εξυπηρετεί τους σκοπούς τους. Αυτό λέτε κ. Πρόεδρε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακριβώς.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Αυτό είναι σοκ για την κοινωνία των πολιτών που μας ακούει.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι σοκ και να ξέρουν ότι θα αντιδράσουμε και εδώ. Εμείς έχουμε καλέσει τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ σε όλη την Ελλάδα, μαζί με οποιαδήποτε άλλα κινήματα πολιτών - γιατί αυτό δεν είναι θέμα πολιτικό - να μπλοκάρουν τους πλειστηριασμούς. Κανένα σπίτι δεν πρέπει να περάσει με τέτοιο τρόπο στα χέρια τραπεζίτη.

Και να εξηγήσουμε τι σημαίνει αυτό. Σημαίνει ότι ένας πολίτης ο οποίος πήρε ένα δάνειο 100.000 ευρώ, σε μία περίοδο που οι τράπεζες κυνηγούσαν τους πολίτες να πάρουν δάνεια, με μια αντικειμενική αξία τότε του σπιτιού 200.000 ευρώ - έβαλε 100.000 ευρώ από την τσέπη του και πήρε άλλα 100.000 ευρώ από δάνειο - και με ακόμα μεγαλύτερη εμπορική αξία, έρχεται τώρα που το σπίτι δεν πουλιέται ούτε στο 50% της αξίας του και τι γίνεται; Η τράπεζα, αφού το δάνειο αυτό είναι «κόκκινο», το πουλάει ως μη εξυπηρετούμενο στο εξωτερικό, σε μια αγγλική εταιρεία. Πόσο το πουλάει; Εγώ λέω από 14% μέχρι 20%.

Και προσέξτε τι γίνεται εδώ, γιατί αυτό έχει μεγάλη σημασία και σε σχέση με αυτό που προτείνουμε εμείς για τα «κόκκινα» δάνεια. Εδώ λοιπόν, δεν δίνει τη δυνατότητα στον πολίτη, στον δανειολήπτη να του πει «εγώ πουλάω το δάνειό σου από τις 100.000 ευρώ στις 14.000 ευρώ. Μήπως θέλεις να το πληρώσεις εσύ; Μήπως δηλαδή, θέλεις να προστατεύσεις έτσι το σπίτι σου;». Δεν του δίνει αυτή τη δυνατότητα και γι αυτό το λόγο έχουμε ουσιαστικά κατάλυση του άρθρου του Συντάγματος που μιλάει για δήμευση της περιουσίας.

Εδώ έχουμε λοιπόν, δήμευση της ιδιωτικής περιουσίας, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να προστατευτεί μέσω του ελληνικού δικαίου και μέσω μιας οικονομικής διαδικασίας, που αν θέλετε, θα μπορούσε να συμφέρει και την τράπεζα. Νομίζω ότι είναι πολύ σοβαρή εξέλιξη. Εγώ θέλω να δηλώσω ότι εμείς θα είμαστε μπροστά από κάθε σπίτι, θα μπλοκάρουμε τους πλειστηριασμούς και καλούμε όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα της κομματικής τους θέσης, να είναι αλληλέγγυοι προς τους πολίτες που θα δεχθούν αυτή την επίθεση.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Η φράση σας από τα Χανιά - αν κάνω λάθος διορθώστε με κ. Πρόεδρε - που μιλήσατε για «εξέγερση», μια φράση την οποία, αν θέλετε, τη διαχειρίζονται οι δημοσιογράφοι, δίκαια ή άδικα, όχι απαραίτητα προς όφελός σας.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε κάτι, θέλω να είμαι έντιμος σε αυτά που λέω. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, όταν βγήκαμε κατά του μνημονίου και καταγγείλαμε το αγγλικό δίκαιο και θυμίζω ότι ο κ. Παπαδήμος, στη Βουλή, μας είπε «δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα», μας διέψευσε στη Βουλή, έρχεται τώρα η πραγματικότητα να αποδείξει ότι έτσι είναι. Όταν μιλάμε για εξέγερση εννοούμε τη δυνατότητα που δίνει το άρθρο 120 του Συντάγματος και την υποχρέωση του πολίτη να υπερασπιστεί το Σύνταγμά του, όταν δεν το προστατεύει η πολιτεία.

Όταν έχει μετατραπεί παράνομα το νομοθετικό έργο σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τις υπογράφει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν γίνονται νομοσχέδια, όπως ο φόρος του ΕΝΦΙΑ, ένας φόρος αντισυνταγματικός, ένας φόρος που δεν αφορά το πρόσωπο, αλλά αφορά το περιουσιακό στοιχείο, ένας κεφαλικός φόρος, ένας φόρος που δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που λέει το Σύνταγμα, δηλαδή στη δυνατότητα του πολίτη να ανταποκριθεί, στη φοροδοτική του ικανότητα, ένας φόρος που ουσιαστικά δημεύει την περιουσία, εμείς τότε λέμε «Ναι, Έλληνα ξεσηκώσου, βάσει του άρθρου 120 το Συντάγματος, έχεις υποχρέωση να το προστατέψεις, μην επιτρέψεις να κατασχεθεί κανένα σπίτι».

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Μάλιστα. Μιλάτε για αντίδραση. Ξέρετε κάποιος μπορεί να πάρει μια λέξη και να την αποδώσει όπως τον εξυπηρετεί.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμένα θα μου πείτε; Εγώ πάω κατηγορούμενος για το περιστατικό στις Σκουριές, γιατί προστάτεψα, σε μία ιδιωτική συζήτηση, τις μανάδες των παιδιών που ήπιαν αρσενικό. Λοιπόν, πιστεύω ότι οι πολίτες, σε μία Δημοκρατία, έχουμε την υποχρέωση να προστατέψουμε το Σύνταγμά μας και να προστατέψουμε και τους συμπολίτες μας. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από τον εκβιασμό των εισπρακτικών εταιρειών, που παίρνουν παράνομα τηλέφωνο και διαλύουν οικογένειες, διότι με το να πάρουν τηλέφωνο και να μιλήσουν με τη γυναίκα σου, με τη μητέρα σου, να απειλήσουν, να εκβιάσουν, κινούνται σαν μπράβοι της νύχτας.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε κ. Καμμένο, αλλά τέτοιες εισπρακτικές εταιρείες έχουν υιοί συναδέλφων σας, του κ. Σιούφα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, πήγαμε στην εταιρεία του κ. Σιούφα στην Καλλιθέα και κάναμε απ’ έξω διαδήλωση και καλέσαμε και τα κανάλια. Ξέρετε πόσα κανάλια το προέβαλαν;

Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει. Και δεν είναι μόνο αυτοί. Οι εισπρακτικές εταιρείες που κινούνται παράνομα, διότι ουσιαστικά, όταν παίρνεις στο σπίτι του άλλο, καταργείς τα προσωπικά του δεδομένα και εκβιάζεις την οικογένειά του, ξέρετε αυτό περνάει από τα όρια του νόμου, που αν θέλετε, κι αυτός ακόμα ο νόμος είναι στα όρια της συνταγματικής νομιμότητας. Εδώ λοιπόν, περνάμε στη δεύτερη φάση, όπου η εισπρακτική εταιρεία και αυτό το «μπραβιλίκι» που πουλάνε μέσα από τα τηλέφωνα, περνά στην πράξη. Δηλαδή μία εταιρεία από το εξωτερικό, που έχει τη βάση της στην Αγγλία, άρα με αγγλικό δίκαιο, έρχεται να εφαρμόσει μία απόφαση σε έναν πολίτη, ο οποίος πήρε το δάνειο από μία ελληνική τράπεζα, με ελληνικό δίκαιο και έχει τη δυνατότητα να προστατευθεί από το νόμο της χώρας του.

Χ. ΚΟΡΑΗ: Κύριε Πρόεδρε έχω δύο απορίες. Πρώτον, σε ότι αφορά αυτό το αγγλικό δίκαιο που λέτε, αυτός ο οποίος σήμερα εγκαλείται από τη συγκεκριμένη ξένη τράπεζα δεν έχει καμία νομική κάλυψη, δεν μπορεί να κάνει τίποτα ή πρέπει να πάει στα αγγλικά δικαστήρια, όπου επίσης είναι απαγορευτικό;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πού να πάει ο συγκεκριμένος δανειολήπτης που είναι από τα Χανιά;

Χ. ΚΟΡΑΗ: Δηλαδή η μόνη του διέξοδος είναι το αγγλικό δικαστήριο;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εδώ πέρα δεν μπορεί να πληρώσει τον Έλληνα δικηγόρο. Εδώ, για να πάει να υπερασπιστεί τον εαυτό του υποχρεούται να έχει δικηγόρο. Ποιος θα πληρώσει, όταν αυτή τη στιγμή είναι άνεργος και δεν έχει να φάει; Έχει τα παιδιά του και δεν μπορεί να τους πληρώσει τα βασικά τους έξοδα και του λένε «πάρε δικηγόρο». Θα πάρει δικηγόρο στην Αγγλία τώρα;

Γ. ΣΜΥΡΝΗΣ: Υπάρχουν πολλές ενεργές καταναλωτικές οργανώσεις οι οποίες μπορούν να αναλάβουν να υπερασπιστούν τους πολίτες.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό το κάνουμε και εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Έχουμε μια νομική υπηρεσία με περισσότερους από 400 δικηγόρους σε όλη την Ελλάδα που δίνουμε νομικές συμβουλές, αλλά δεν μπορούμε να τον υπερασπιστούμε. Θα πρέπει κάποια στιγμή να αναλάβεις και τη νομική ευθύνη. Εμείς του δίνουμε το νομικό οπλοστάσιο, όπως και άλλα κινήματα. Αν αυτό θεωρείται εξέγερση με την έννοια ότι θα πάμε μπροστά από τα σπίτια και θα αποκλείσουμε τη δήμευση αυτού του σπιτιού από την εισπρακτική εταιρεία της Αγγλίας που έρχεται να του πάρει το σπίτι και να πετάξει έξω μια οικογένεια. Γίνεται στην Ισπανία. Εγώ θα σας θυμίσω το παράδειγμα ενός Ισπανού αστυνομικού που είπε ότι «εγώ δεν θα κατάσχω το σπίτι του συμπολίτη μου». Αυτό λοιπόν καλώ να κάνουν και οι Έλληνες και μάλιστα καλώ και τους εμπλεκόμενους να μην συνεργάζονται με αυτό το σύστημα. Δηλαδή, οι δικαστικοί επιμελητές να μην εκτελούν τέτοιες αποφάσεις. Έχουμε όλοι υποχρέωση να προστατεύσουμε τους πολίτες.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Τι γίνεται με τον ΣΥΡΙΖΑ; Έχετε κάνει για μένα ένα πολιτικό άλμα, δηλαδή βρεθήκατε κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιδρούν και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ξέρω εάν υπάρχουν αντιδράσεις μέσα στους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. Όμως, για σας είναι ένα άλμα. Αν δεν σας βγει αυτό το άλμα τι κάνετε κ. Πρόεδρε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς δεν πήγαμε κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε μια πάγια θέση με ένα πρόγραμμα και κάποιες ανοιχτές «κόκκινες γραμμές». Τι λέμε; Εμείς λέμε ότι αυτή τη στιγμή προέχει να απελευθερωθεί η χώρα. Να φύγει η χώρα από αυτό τον κλοιό των δανειστών, από τα μνημόνια. Και δεν είναι μόνο τα μνημόνια, γιατί λέμε φεύγουμε από τα μνημόνια, πολύ ωραία, αν φύγουμε από τα μνημόνια αυτό τι σημαίνει; Θα υπάρχει επιτροπεία στη χώρα; Ναι, θα υπάρχει μέχρι το 2064. Θα υπάρχει αυτό το δάνειο το οποίο δεν μας λέει κανείς με τι επιτόκιο είναι, ποιος έχει υπογράψει, εάν υπάρχουν δανειακές συμβάσεις και το μόνο που μας δίνουν μέχρι το 2030 είναι ότι θα πρέπει να πληρώσουμε 340 δισεκατομμύρια; Αυτά τα χρήματα, κατά τη δική μας θέση, δεν μπορούν να πληρωθούν. Πρέπει λοιπόν, να αλλάξει η κατάσταση και να έρθει μια κυβέρνηση και να πει ότι αυτός ο δανεισμός δεν μπορεί να ικανοποιηθεί, δεν είναι βιώσιμος και εμείς σταματάμε να πληρώνουμε αυτόν τον δανεισμό μέχρι να γίνει ρύθμιση.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Μετά το 2023 ξεκινάμε την πληρωμή κ. Πρόεδρε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με συγχωρείτε, κάνετε λάθος. Από το 2020, 2021 και 2022 εάν δείτε από τον ΟΔΔΗΧ τις καταβολές είναι 80 δισεκατομμύρια. Στον προϋπολογισμό είναι γραμμένα 7,8 δις και είναι για εξυπηρέτηση των τόκων. Σας λέω λοιπόν, ότι εμείς έχουμε αυτή την πρόθεση. Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση να φύγουμε από αυτή την κατάσταση, από την συγκυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, για να υπάρξει συνεργασία, εμείς δεν κάνουμε «νταραβέρι» ανταλλάσοντας θέσεις.

Στην Κύπρο δεν πρέπει καμία λύση να περιλαμβάνει σχέδιο Ανάν ΙΙ. Επίσης στα θέματα που έχουν να κάνουν με τη Θράκη, η Θράκη αυτή τη στιγμή δέχεται μια τεράστια επίθεση μέσω του τουρκικού προξενείου και της πολιτικής της Τουρκίας και δυστυχώς δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την ελληνική πολιτεία. Σκοπιανό: Έρχεται ο Νίμιτς το Νοέμβριο στην Ελλάδα. Όνομα - γεωγραφικός προσδιορισμός, δηλαδή «Άνω Μακεδονία». Αυτή είναι η λύση που προτείνει η κυβέρνηση του Σαμαρά, ο οποίος το 1993 ανέτρεψε την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Με τον Αλέξη Τσίπρα τα έχετε συζητήσει αυτά; Βρίσκετε κοινό τόπο με τον Αλέξη Τσίπρα σε κάποια θέματα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτά είναι θέματα που δεν τα συζητάμε. Εκεί είμαστε απόλυτοι και λέμε ότι για να συμμετέχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ σε μια κυβέρνηση αύριο αυτά τα θέματα αποτελούν για μας δεδομένο ότι είναι κόκκινη γραμμή. Κόκκινη γραμμή είναι το θέμα της Ορθοδοξίας. Εμείς δηλαδή στο σύστημα που ΣΥΡΙΖΑ που λέει διαχωρισμός Εκκλησίας - Κράτους είμαστε αντίθετοι. Δεν θα συμμετέχουμε ποτέ σε καμία κυβέρνηση που θα προσπαθήσει να αποκόψει την Ορθοδοξία από τον Ελληνισμό.

Χ. ΚΟΡΑΗ: Κύριε Πρόεδρε ποια είναι τα σημεία της σύγκλισης; Είναι τρία σημεία συγκεκριμένα σημεία που έχετε συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ένα θέμα με το οποίο συμφωνήσαμε είναι τα «κόκκινα» δάνεια. Είναι πολύ σημαντικό

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Και είναι κέρδος για εσάς τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κέρδος θα είναι για την Ελλάδα, αλλά είναι σημαντικό και για εμάς που έρχεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και λέει «ναι» αποδεχόμαστε την πρότασή σας για τα «κόκκινα» δάνεια, είναι ένα μεγάλο βήμα στο ότι μπορεί να υπάρξει κάπου συνεννόηση.

Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει συνεννόηση. Πιστεύω ότι την Δευτέρα των εκλογών θα έχουν δημιουργηθεί τέτοιες πολιτικές δυνάμεις που μπορεί να οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία θα έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αν συνεχίσουν οι δημοσκοπήσεις να τον δείχνουν πρώτο, αλλά θα μπορεί να συμφωνήσει σε ποια θέματα θα προχωρήσουμε μαζί όπως είναι η επιτροπή λογιστικού ελέγχου και η διαγραφή του χρέους - βέβαια και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις -και σε ποια θέματα υπάρχουν «κόκκινες γραμμές».

Χ. ΚΟΡΑΗ: Μπορεί σε αυτή την κυβέρνηση να συμμετάσχει ας πούμε και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία ή μόνο το ΠΑΣΟΚ ή μόνο η Νέα Δημοκρατία;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει στις επόμενες εκλογές.

Χ. ΚΟΡΑΗ: Πάντως και εσείς έχετε πρόβλημα κύριε Πρόεδρε, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Κάποιες δημοσκοπήσεις σας δείχνουν πολύ οριακά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούστε κάτι, εμείς δεν είμαστε επαγγελματικό κόμμα. Εάν ο ελληνικός λαός θέλει να μην υπάρχει στην επόμενη Βουλή μια διαφορετική φωνή μπορεί να μην μας ψηφίσει. Εάν ο ελληνικός λαός αποφασίσει ότι θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι μόνος του και να ανατρέψει το θέμα της Ορθοδοξίας, να πάει στα εθνικά θέματα με τους τρόπους που λένε κάποιες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ας το επιλέξει. Αν θέλει να είμαστε εμείς η εγγύηση, ώστε αυτά τα θέματα προκειμένου να γίνει κυβέρνηση, να τα διασφαλίσουμε, εμείς θα είμαστε οι εγγυητές.

Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει το αν θα είμαστε ή όχι στη Βουλή, αν θα είμαστε με δύναμη μεγάλη στη Βουλή ή μικρότερη, αυτό θα το αποφασίσουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες. Μέχρι τώρα στις Κασσάνδρες δεν βγήκε. Τα δελτία τύπου της Νέας Δημοκρατίας έλεγαν τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 ότι «αυτό το μόρφωμα δεν θα μπει στη Βουλή», πήραμε 11%.

Χ. ΚΟΡΑΗ: Σωστά το λέτε, έχετε δίκιο σε αυτό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μετά είπαν οι δημοσκοπήσεις ότι έχουμε 2,3%, πήραμε 8%, τώρα μας δείχνουν στο 3% τι να κάνουμε; Φαίνεται ότι οι δημοσκοπήσεις, όσον αφορά τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, δεν πέφτουν συχνά μέσα.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Κύριε Καμμένο με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και αντιπρόεδρο κυβέρνησης εσάς;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι, δεν κάνουμε τέτοιου είδους «νταλαβέρι».

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Η κουβέντα για τις θέσεις ποια είναι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα συμμετέχουμε στην κυβέρνηση εάν διασφαλιστούν οι «κόκκινες γραμμές» μας στα εθνικά, θρησκευτικά θέματα και αν παράλληλα βρεθούν κοινοί δρόμοι.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Όχι θέσεις λέτε. Τα θέματα σας ενδιαφέρουν και όχι οι θέσεις Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα θέματα μας ενδιαφέρουν, η πολιτική μας ενδιαφέρει και όχι η καρέκλα. Εμείς δεν είμαστε ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε Νέα Δημοκρατία, ούτε ΛΑΟΣ. Εμείς δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση, θέλουμε η πολιτική η οποία θα ασκηθεί από την επόμενη κυβέρνηση να είναι μια πολιτική προς όφελος του ελληνικού λαού και αυτό θα επιδιώξουμε.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Αν ο Σαμαράς σας πει ότι πάω να συζητήσω με τους Ευρωπαίους για να κοπεί ένα μέρος του χρέους 20%, 30%, δεν ξέρω, ένα ποσοστό και έλα μαζί μου, θα πάτε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Γιατί;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γιατί ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος έχουν δεσμευθεί με προσωπικές επιστολές προς την τρόικα.

Γ. ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ: Αν η Μέρκελ πει, γιατί ξέρετε ότι ένα μεγάλο μέρος του χρέους ανήκει στα κράτη, έτσι δεν είναι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτή η συνάντηση κορυφής η προχθεσινή πέρασε στα «ψιλά», είχαμε μια μεγάλη αλλαγή. Είχαμε Γαλλία και Ιταλία να λένε ότι εμείς τον προϋπολογισμό μας δεν τον δίνουμε στα χέρια της Μέρκελ να τον εγκρίνει, είμαστε ανεξάρτητες χώρες.

Έχουμε τον Νότο της Ευρώπης να αντιδρά πλέον στην πολιτική λιτότητας. Μην ξεχνάτε την παραίτηση του προηγούμενου Γάλλου υπουργού Οικονομικών.

Χ. ΚΟΡΑΗ: Βέβαια, μη λέτε ότι είναι καλό αυτό για τη Γαλλία γιατί ο σημερινός υπουργός Οικονομικών είναι πολύ πιο μερκελιστής από τον προηγούμενο. Οι προηγούμενοι έφυγαν γιατί δεν ήταν μερκελιστές.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είδατε; Ακόμη και ο μερκελιστής υπουργός δεν δέχεται να του κουμαντάρει τον προϋπολογισμό η κ. Μέρκελ.

Χ. ΚΟΡΑΗ: Πολύ σωστό αυτό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και προσέξτε κάτι για την Κύπρο, θέλω να το πω αυτό.

Δεν θα πάω ποτέ με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο. Δεν υπάρχει ποτέ καμία τέτοια περίπτωση, διότι οι δύο τους έχουν δεσμευθεί προσωπικά και αυτή την πολιτική ακολουθούν. Την πολιτική δηλαδή της παράδοσης της χώρας στην γερμανική επικυριαρχία και αν θέλετε, αυτό είναι μέσα στην πολιτική τους για την ευρωπαϊκή ενοποίηση μέσω της τραπεζικής ενοποίησης. Εμείς λέμε όχι σε αυτήν.

Σας λέω λοιπόν για το θέμα της Κύπρου το οποίο πέρασε στα «ψιλά» και βγήκε ο κ. Σαμαράς και είπε ότι πάρθηκε απόφαση. Η απόφαση αυτή δεν είναι προς όφελος της Κύπρου. Δεν αναφέρει ότι «καταδικάζει», το «condemn» δεν υπάρχει μέσα. Υπάρχει το «concern», δηλαδή «αφορά» την Κύπρο, δεν είναι καταδίκη της Τουρκίας για την εισβολή που κάνει αυτή τη στιγμή στην κυπριακή ΑΟΖ, στα κυπριακά χωρικά ύδατα.

Και εδώ θα σας βγάλω και μια είδηση: μίλησα με τον κ. Αβραμόπουλο να του πούμε και χρόνια πολλά κιόλας, την επόμενη εβδομάδα θα βρίσκομαι στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να ενημερωθούμε για το θέμα της κατάστασης που υπάρχει στην Κύπρο και γενικότερα για θέματα εθνικής άμυνας.

Υπάρχει πρόβλημα στην Κύπρο. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα γερμανικό πλοίο που έκανε την έρευνα και τη διάσωση για το αεροπλάνο που έπεσε. Έχουμε κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ και με τη Ρωσία και η Ελλάδα είναι απούσα. Ακόμη και η φρεγάτα η οποία βρίσκεται εκεί, σε διεθνή δύναμη βγαίνει έξω να κάνει περιπολία, έχουμε βραζιλιάνικο πλοίο. Τα εθνικά θέματα λοιπόν, εμείς τα βάζουμε μπροστά, τα θεωρούμε προϋπόθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε συνεργασία και να σας πω και κάτι; Δεν παντρευτήκαμε κανέναν, εμείς είμαστε έντιμοι, καθαροί, λέμε τις θέσεις μας και αν ο ελληνικός λαός μας θέλει θα είμαστε εδώ.

Σ. ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ: Σας ευχαριστούμε θερμά κ. Πρόεδρε που ήσασταν στην «Πρωινή Ενημέρωση» στον ALPHA.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
5469 - Ο Άθως των καλλιτεχνών
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
5469 - Ο Άθως των καλλιτεχνών
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ