2014-10-30 13:40:26
Φωτογραφία για Δυτική Ελλάδα: Κοντά 3 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα, σ' έναν χρόνο, σε 148 επιχειρήσεις για αδήλωτη εργασία
Ελέγχους σε 130 επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έκαναν κλιμάκια του Υπουργείου Εργασίας για τον εντοπισμό αδήλωτων εργαζομένων τον μήνα Σεπτέμβριο. Σε 4 επιχειρήσεις εντοπίστηκαν συνολικά 4 αδήλωτοι εργαζόμενοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα, αθροιστικά, ύψους 40.847.

Πάντως, από τον Σεπτέμβριο του 2013 έως τον Σεπτέμβριο του 2014 στην Δυτική Ελλάδα έγιναν 1.533 έλεγχοι σε επιχειρήσεις, εντοπίστηκαν 270 αδήλωτοι εργαζόμενοι σε 148 επιχειρήσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 2.825.431 ευρώ.

Σήμερα το πρωί, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2014, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας είναι ένα διαρκές, δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα και για αυτό οφείλουμε να αναβαθμίζουμε και να εξελίσσουμε συνεχώς τις μεθόδους και τα εργαλεία ελέγχου και εντοπισμού παραβατικών συμπεριφορών.


Για αυτό το λόγο, καταβάλλαμε μια συγκροτημένη προσπάθεια για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και την ενδυνάμωση του ασφαλιστικού συστήματος προχωρώντας σε μια σειρά οργανωτικών και διαρθρωτικών μέτρων στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» που κλείνει ήδη ένα χρόνο ζωής.

Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, ενώσαμε τις δυνάμεις της Επιθεώρησης Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ με τη συνδρομή και της Οικονομικής Αστυνομίας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, δημιουργήσαμε ειδική βάση ηλεκτρονικών δεδομένων παραβατικότητας, σχεδιάσαμε – με την αξιοποίηση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» - και πραγματοποιήσαμε με επιτυχία ειδικές επιχειρησιακές δράσεις με στοχευμένους ελέγχους σε όλη την Ελλάδα, θεσμοθετήσαμε τα υψηλότερα πρόστιμα που έχουν ποτέ επιβληθεί για την αδήλωτη εργασία. Παράλληλα, με μια σειρά θετικών μέτρων επιδιώξαμε να καταστήσουμε ελκυστική τη νομιμότητα και να βελτιώσουμε τη συμμόρφωση των εργοδοτών, μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες και απλοποιώντας δραστικά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες (π.χ. κατάργηση «πορτοκαλί βιβλίου»).

Αλλά η προσπάθεια για την οργανωτική ενδυνάμωση και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της μάχης για την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας συνεχίζεται.

Σήμερα, μετά από ένα χρόνο πλήρους εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ», διευρύνουμε την ελεγκτική αρμοδιότητα – ενισχύοντας, παράλληλα, το προσωπικό - της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ στο σύνολο των μισθωτών εργαζομένων, ανεξάρτητα από το ταμείο κύριας ασφάλισης στο οποίο είναι ασφαλισμένοι. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που κλείνει πολύχρονα χάσματα στον έλεγχο της ανασφάλιστης εργασίας, καθώς μέχρι σήμερα ένα μεγάλο τμήμα των μισθωτών εργαζομένων που ανήκαν σε άλλα - πλην ΙΚΑ – ταμεία κύριας ασφάλισης (π.χ. ΕΤΑΑ) δεν ελέγχονταν ως προς την ασφαλιστική συμμόρφωση των εργοδοτών.

Σε ό,τι αφορά στα πρόσφατα απολογιστικά στοιχεία του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ»για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, πρέπει να τονιστεί η σημαντική αύξηση των επιβαλόμενων προστίμων τους τελευταίους μήνες, γεγονός που αντανακλά την εντατικοποίηση των ελέγχων από τα κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ, τα οποία ελέγχουν πλέον την αδήλωτη εργασία με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες και μέσα.

Πράγματι, ενώ τα συνολικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν την περίοδο απο τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 50.525.242 ευρώ, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μόνο κατά το τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2014 φτάνουν στα 33.526.221 ευρώ! Ειδικά για το μήνα Σεπτέμβριο 2014, ελέγχθηκαν 3.179 επιχειρήσεις και σε σύνολο 12.933 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 958, δηλαδή το 7,41% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν. Παράλληλα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παραπάνω παραβάσεις ανέρχονται στα 9.935.255 ευρώ.

Είναι αλήθεια ότι τόσο η πολιτική βούληση όσο και η επιχειρησιακή ικανότητα που επιδεικνύει η πολιτεία τα δύο τελευταία χρόνια στο πεδίο της αντιμετώπισης της παραβατικότητας στην απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση είναι πρωτόγνωρη σε σχέση με το παρελθόν. Ωστόσο, η εμμονή της «λερναίας ύδρας» της ανομίας και οι νέες μορφές που αυτή λαμβάνει στην αγορά εργασίας, απαιτούν το οριστικό ξερίζωμα διαχρονικών νοσηρών αντιλήψεων και νοοτροπιών που υποθάλπουν την παραβατικότητα.

Και αυτό είναι πλέον υπόθεση του καθενός μας, του κάθε πολίτη αυτής της χώρας και, πρωτίστως, όσων εργοδοτών αρνούνται πεισματικά να εγκαταλείψουν εκείνο το ευκαιριακό πρότυπο επιχειρηματικότητας του χθες που ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για την έξαρση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης του σήμερα».
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ