2014-11-01 16:15:43
Φωτογραφία για Αμφίπολη: Το τεχνητό ρήγμα στο δάπεδο απογειώνει τις προσδοκίες
Η αποκάλυψη του τεχνητού ορύγματος στο δάπεδο του τρίτου θαλάμου ήρθε να απογειώσει ξανά τις προσδοκίες μας. Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο σημείο από την χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ στην οποία επισημαίνεται για την ακρίβεια ότι «προχωρεί η απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο και αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων. Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος» αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η ανασκαφή έχει φτάσει στο επίπεδο του φυσικού εδάφους και εκεί που σκέπτεσαι ότι τέλειωσε το παιχνίδι έρχεται η ανακοίνωση ως μια «βόμβα», επισημαίνοντας ότι «κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως άλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου)».


Δεν μας λέει το πόσο βάθος έχει η επίχωση αλλά αυτό είναι θέμα μάλλον της επόμενης ανακοίνωσης όπως φαίνεται, η παρούσα αρκείται να επισημάνει ότι « Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται. Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο».

Κρύπτη ή διάδρομος;

Η πρώτη σκέψη είναι φυσικά τι μπορεί να είναι αυτό το τεχνητό όρυγμα – σκάμμα, εμβαδού περίπου 8 τ.μ. το οποίο είναι μπαζωμένο και ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή προς τα κάτω και έχει διαπιστωθεί ότι η επίχωση συνεχίζεται. Το βάθος θα κρίνει και το τι τελικά είναι αυτό το σκάμμα. Να είναι άραγε ένα σκάμμα βάθους 0,5 – 1 μέτρο οπότε η πιθανή σκέψη είναι να πρόκειται για μια κρύπτη, όπου εναπόθεσαν την λάρνακα ή τις λάρνακες; Και αν συνεχίζεται πιο κάτω, τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Την απάντηση θα την δώσει η αρχαιολογική σκαπάνη, ωστόσο θα τολμούσαμε να διατυπώσουμε την άποψη ότι δεν είναι καθόλου απίθανο, το τεχνητό όρυγμα να είναι η είσοδος μιας σήραγγας που θα οδηγεί στα ενδότερα του τάφου και στα «έγκατα της γης» κυριολεκτικά στο βασίλειο του Άδη!! Μην ξεχνάτε ότι αρχιτέκτονας είναι ο Δεινοκράτης, η σύλληψη του οποίου δεν θα μπορούσε να είναι ούτε απλοϊκή, ούτε χωρίς συμβολισμούς.

Το γεγονός ότι έχουμε ένα ολόκληρο λόφο 20 στρεμμάτων με ένα μαρμάρινο περίβολο 497 μέτρων μας προδιαθέτει για μια λαμπρή συνέχεια. Γι’ αυτό χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η γεν. γραμ. του ΥΠΠΟΑ κ. Μενδώνη δεν χάνει την ευκαιρία να τονίζει ότι η ανασκαφή θα συνεχιστεί κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, πράγμα που σημαίνει ότι σύντομα ίσως δούμε και άλλα σημεία του λόφου να ανασκάπτονται. Ο χειμώνας που είναι προ των πυλών ίσως να είναι «θερμότερος» απ’ ότι τον περιμένουμε και να δούμε σύντομα τον λόφο ολόκληρο να είναι ένα τεράστιο εργοτάξιο. Ελπίζουμε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να φανούν γενναιόδωροι και στις πράξεις και να δούμε ειδικά συνεργεία και άλλους αξιόλογους επιστήμονες να εργάζονται για να περάσουν από το «κόσκινο» όλο τον Τύμβο για να μάθουμε επιτέλους τα μυστικά που κρύβει!

Πηγή: news
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ