2014-11-02 10:30:09
Φωτογραφία για ΣΕ ΓΡΑΜΜΗ ΑΜΥΝΑΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνει τους ρυθμούς της η κυβέρνηση προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές που τη χωρίζουν με την τρόικα. Η άφιξη των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα για την τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί και δεν προβλέπεται αυτό να συμβεί εάν προηγουμένως δεν έχουν λάβει τις κυβερνητικές προτάσεις, βάσει των ειλημμένων συμφωνιών. Άλλωστε, η τριμερής γνωρίζει πως ο χρόνος πιέζει την ελληνική πλευρά, εξ ου και η μέχρι στιγμής αδιάλλακτη στάση της ώστε να κερδίσει ό,τι περισσότερο μπορεί από τις συνομιλίες. Παράλληλα, διαρκής είναι και η πίεση των αγορών, οι οποίες συνεχίζουν να κρατούν στα ύψη τα ελληνικά ομόλογα και να στέλνουν τα δικά τους μηνύματα προς το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, τόσο την κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση.

Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, έχοντας αποφασίσει ότι το ασφαλιστικό και οι ομαδικές απολύσεις αποτελούν «κόκκινες» γραμμές για την κυβέρνηση, επισπεύδουν τις διαδικασίες για άμεση επίλυση των διαφορών των κομμάτων τους σε σημαντικά θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως το μισθολόγιο στο δημόσιο και ο συνδικαλιστικός νόμος
. Ήδη χθες σε συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ και της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, φέρεται να υπήρξε συμφωνία για το ζήτημα του δημοσίου.

Συμφωνία επετεύχθη και για τα «κόκκινα δάνεια», κατόπιν προσωπικής παρέμβασης του πρωθυπουργού προχθές το μεσημέρι και, όπως έκανε γνωστό ο Νίκος Δένδιας, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή αύριο Δευτέρα. Τα επόμενα 24ωρα, βάσει του σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση θα στείλει τις προτάσεις της στην τρόικα, με στόχο αυτή να επιστρέψει στις συνομιλίες έως τις 10 Νοεμβρίου και με χρονικό ορίζοντα το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Παράλληλα σε συνάντηση που είχε χθες ο Γ. Βρούτσης με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκε η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματα της τρόικας που άπτονται θεμάτων του υπουργείου Εργασίας. Όπως ανέφεραν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του Ασφαλιστικού, συμπληρώνοντας πως το μόνο που μπορεί να γίνει είναι διοικητικού και όχι οικονομικού χαρακτήρα κινήσεις, που δεν θα αφορούν δηλαδή το ύψος των συντάξεων και τα όρια ηλικίας. Επιπλέον, παραμένει σταθερά η αρνητική θέση σε απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Αναφορικά με το λοκ άουτ, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι θα μπορούσε να υπάρξει εκλογίκευση της ισχύουσας διαδικασίας που αφορά σε συγκεκριμένο άρθρου του αστικού κώδικα.

Σύμφωνα με το άρθρο, εάν αποδεδειγμένα ο εργοδότης διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει την επιχείρηση του και δεν πληρώσει τα δεδουλευμένα, τότε οι εργαζόμενοι μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, μια διαδικασία που όμως διαρκεί περίπου δύο χρόνια. Η εκλογίκευση της σχετικής διαδικασίας συνίσταται στην επιτάχυνσή της. 

Σχετικά με τον συνδικαλιστικό νόμο, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, δεν υπήρξε όμως σε πρόταση εκ μέρους των συμμετεχόντων. Κατά τις ίδιες πηγές η τρόικα ζητεί δραστική μείωση των συνδικαλιστικών αδειών, αλλαγή του τρόπου απόφασης των απεργιών, δηλαδή να λαμβάνεται η απόφαση για απεργία από το 50+1% των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα. Αυτό δεν συζητείται καν, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Επιπλέον, η τρόικα ζητεί και άρση της προστασίας των συνδικαλιστών. 

Συμφωνία για το δημόσιο

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη για το μισθολόγιο στο δημόσιο που συμμετείχαν εκ μέρους του Μαξίμου οι Δημήτρης Σταμάτης και Κυριάκος Μητσοτάκης και από το ΠΑΣΟΚ οι Χρήστος Πρωτόπαπας, Παναγιώτης Ρήγας, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Γιάννης Κουτσούκος, βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση μεταξύ των δύο πλευρών. Έτσι, κατά πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, συμφώνησαν να «παγώσει» το σχέδιο για μείωση μισθών σε 60 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους με την «προσωπική διαφορά», αναβάλλοντας τις αλλαγές για το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου για το 2016.

Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε, το νέο μισθολογικό σύστημα θα εφαρμοστεί από τις αρχές του 2016, αφού νωρίτερα οριστικοποιηθεί το νέο σύστημα αξιολόγησης, που θα οριστικοποιηθεί εντός του 2014 και θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου του 2015. Σχετικά με την προσωπική διαφορά, θα εξορθολογιστεί, ενώ θα αλλάξει η εσωτερική κατανομή της, καθώς πλέον ο μισθός θα συνδέεται με την παραγωγικότητα. Όσον αφορά τους νεοεισερχόμενους, θα υπάρχει εξομοίωση του μισθού με αυτούς στον ιδιωτικό τομέα, κατεβαίνοντας κοντά στα 680 ευρώ, ωστόσο θα υπάρχουν και επιδόματα τα οποία θα παρέχονται σε αυτούς που θα εργάζονται εκτός έδρας, με σκοπό να συμπληρωθούν οι αποδοχές τους.

Οι συναντήσεις της Δευτέρας

Από την άλλη, με ενδιαφέρον αναμένονται οι συναντήσεις που θα έχουν με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο Δευτέρα, αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας και αργότερα ο Αντώνης Σαμαράς. Με αφορμή αυτές, αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια περί σύγκλισης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον κ. Παπούλια, κάτι που έχουν ζητήσει και οι Πάνος Καμμένος και Φώτης Κουβέλης. Ωστόσο, ακόμα και να πραγματοποιηθεί αυτό, η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση δύσκολα θα σβήσει, αν κρίνει κανείς από τη διαρκή στάση των δύο πλευρών μέχρι και τώρα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στην οικονομία, την επιχείρηση εξόδου από τα μνημόνια, αλλά και τα κρίσιμα εθνικά θέματα. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, θα ζητήσει εκ νέου εκλογές και θα θέσει θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης.

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ