2014-11-02 23:28:06
Φωτογραφία για Αυτός είναι ο συλλέκτης που φιλοξενεί το διεθνές τζετ σετ στη Σαντορίνη: Από τον Βερσάτσε και την Αμάλ Αλαμουντίν
H ζωή είναι ένα σύγχρονο «παραμύθι». Ταξίδια, πολυτέλεια, υψηλές γνωριμίες και χιλιάδες πρωινά ξυπνήματα στην κόψη του γκρεμού, στο πιο πολυφωτογραφημένο νησί του κόσμου.

Πρόσφατα, τα σκουλαρίκια από τη συλλογή του και το βιβλίο του για τη Σαντορίνη, προσφέρθηκαν από το επίσημο ελληνικό κράτος ως δώρο στην Αμάλ Αλαμουντίν.

Η είδηση έφερε ξανά στο προσκήνιο τον δεινό συλλέκτη Δημήτρη Τσίτουρα, ωστόσο ο ίδιος είναι σε θέση να αφηγηθεί δεκάδες ακόμα ιστορίες με διασημότητες που θα μπορούσαν να γεμίσουν πρωτοσέλιδα.

Άλλωστε, η ατελείωτη ατζέντα του περιλαμβάνει ηχηρά ονόματα από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο, πολλοί από τους οποίους, χάρη σε εκείνον, γνώρισαν για πρώτη φορά τη Σαντορίνη και τη λάτρεψαν.

Στο μπουτίκ ξενοδοχείο του Tsitouras Collection έχουν φιλοξενηθεί πολιτικοί, σταρ του Χόλιγουντ, μεγιστάνες και τζετ σέτερ, ενώ μια σειρά από αποθεωτικά αφιερώματα έχουν δημοσιευτεί στον ξένο Τύπο.


Πρόσφατα μάλιστα η εφημερίδα Independent ανάμεσα στα ξενοδοχεία που προτείνει στους λάτρεις του Πάμπλο Πικάσο συμπεριέλαβε το Tsitouras Collection, αφού είναι διακοσμημένο με μοναδικά κεραμικά που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης.

«Οι σπουδαίοι φωτογράφοι Πατρίκ Ντεμαρσελιέ και Μάριο Τεστίνο έκαναν φωτογραφήσεις μόδας στο ξενοδοχείο μας τη δεκαετία του '90.

Η διαφήμιση ήταν τεράστια. Μεγάλη δημοσιότητα όμως έφερε και η επίσκεψη του Βερσάτσε, ο οποίος έμεινε 27 ημέρες στο Tsitouras Collection.

Ο Ιταλός μόδιστρος λάτρεψε τη Σαντορίνη και το ηλιοβασίλεμά της. Ηταν απλός και καταδεκτικός, τα βράδια παρέα με τη σύζυγό μου, Αγγέλα, ετοίμαζαν ιταλικές σπεσιαλιτέ.

Θυμάμαι μιλούσε συνέχεια στο τηλέφωνο με την αδελφή του, Ντονατέλα. Πρέπει να πλήρωσε στα τηλεφωνήματα περισσότερα χρήματα από τη διαμονή του...».

Το ξενοδοχείο του, Tsitouras Collection στη Σαντορίνη, άνοιξε επίσημα τις πύλες του το 1988. Έκτοτε έχει φιλοξενήσει μια σειρά από διασημότητες και ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη.

Το ξενοδοχείο του, Tsitouras Collection στη Σαντορίνη, άνοιξε επίσημα τις πύλες του το 1988.

Έκτοτε έχει φιλοξενήσει μια σειρά από διασημότητες και ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτη.

Με σπουδές στη Νομική ο Δημήτρης Τσίτουρας ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με τη δικηγορία, όμως πάντα είχε ενδιαφέρον για την τέχνη και το σχέδιο. Έτσι κάποια στιγμή ξεκίνησε να συλλέγει έργα τέχνης και αντίκες.

«Η αγάπη μου για την τέχνη αλλά και η γνωριμία μου με τον Τσαρούχη με επηρέασαν να κάνω μια επαγγελματική στροφή. Τον Τσαρούχη τον γνώρισα μικρό παιδί στο βιβλιοπωλείο του Ελευθερουδάκη, όπου εργαζόμουν για χαρτζιλίκι τα καλοκαίρια.

Στην πορεία, εκτός από φίλος έγινα και ο δικηγόρος του. Το 1982 όταν ξεκίνησα παράλληλα με τη δικηγορία να σχεδιάζω αντικείμενα για τον οίκο Ζολώτα και βαθιά στο μυαλό μου είχα τη σκέψη για τη δημιουργία ενός δικού μου οίκου με κοσμήματα και αντικείμενα, εκείνος σχεδίασε ένα δάφνινο στεφάνι προκειμένου να γίνει το σήμα κατατεθέν μου.

 Ήθελε να με βοηθήσει στο ξεκίνημα. Και πράγματι αυτό το σχέδιο αποτέλεσε για εμένα ένα διεθνές διαβατήριο. Στον Τσαρούχη δεν άρεσε η Σαντορίνη και, όπως μου έλεγε: «Δεν μου αρέσει γιατί έχει μια κάθετη ομορφιά, ενώ αντιθέτως η Αττική μου ταιριάζει γιατί έχει μια οριζόντια ομορφιά».

Στις 12 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής θα παρουσιαστεί το βιβλίο του «Σαντορίνη μέχρι το 1956 μέσα από Cartes-Postales». Πρόκειται για τη δημοσιοποίηση της σπάνιας συλλογής του από 400 αυθεντικές καρτ ποστάλ του νησιού, μεταξύ 19ου αιώνα και μέχρι το 1956.

Ο Δημήτρης Τσίτουρας επισκέφτηκε τη Σαντορίνη για πρώτη φορά το 1968 μαζί με τρεις φίλους του και αμέσως την ερωτεύτηκε. Το 1974 αγόρασε στα Φηρά το σπίτι του και το 1986 ένα γειτονικό κτίσμα του 1780.

«Το ανακαίνισα και το διακόσμησα με αντίκες. Περιλαμβάνει πέντε σουίτες και επίσημα άνοιξε ως ξενοδοχείο το 1988. Πρώτος μου πελάτης ήταν ο σχεδιαστής Μιχάλης Πολατώφ. Θυμάμαι πως είχα σχεδιάσει μια σειρά από πετσέτες αποκλειστικά για το ξενοδοχείο. Μου λέει, τότε, ο Πολατώφ πως θέλει να τις αγοράσει. Του απάντησα πως δεν πωλούνται και εκείνος ανταπαντά με μειδίαμα: ''Δυστυχώς θα σας λείψουν μερικές...''. Εκείνη τη στιγμή αποφάσισα πως ήρθε η ώρα να ανοίξω τον δικό μου οίκο με κοσμήματα, αντικείμενα και είδη σπιτιού. Δύο χρόνια αργότερα, το Tsitouras Collection έγινε πραγματικότητα».

Στο σπίτι και στο ξενοδοχείο του στη Σαντορίνη έχουν φιλοξενηθεί προσωπικότητες, που στην πορεία έγιναν φίλοι του, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης. «Το 1985 τον φιλοξένησα στο σπίτι μου και ήταν καταπληκτικός.

Την ημέρα ο Ελύτης ήταν λιγομίλητος, ενώ το βράδυ μετατρεπόταν σε εξαιρετικό ομιλητή. Το 1990 στο ξενοδοχείο μας έμεινε ο Ζακ Λανγκ.

 Μου είχε ζητήσει τότε να επισκεφτούμε όσους περισσότερους αρχαιολογικούς χώρους γινόταν.

Ετσι πήγαμε μαζί και στη Δήλο. Μετά γνώρισα την Κατρίν Ντενέβ. Λάτρευε τη θάλασσα, κανέναν άλλον δεν έχω δει να κολυμπά τόσες ώρες. Κολύμπησε ακόμα και στα ζεστά νερά του ηφαιστείου.

Επίσης ο Χιου Τζάκμαν μάς επισκέφτηκε με την οικογένειά του. Αθλητικός, έκανε τζόκινγκ ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας όλα τα σκαλοπάτια της Σαντορίνης.

Και μια σειρά ακόμα από διασημότητες που έμειναν σε εμάς, Ζαν Πολ Γκοτιέ, Πίτερ Στάιν, Μοσκίνο, Αλμοδοβάρ, Μούσχουρη...».

Ο Δημήτρης Τσίτουρας έχει γνωρίσει πολλούς επίσης ισχυρούς του πλανήτη, όχι μόνο λόγω του ξενοδοχείου του αλλά και μέσω των πανέμορφων κοσμημάτων και αντικειμένων του Tsitouras Collection.

Μάλιστα, το ασημένιο δάφνινο στεφάνι από τη συλλογή του που ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε χαρίσει στον Πάπα βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο του Βατικανού, ενώ γραβάτες και μαντίλια του έχουν φορέσει από τον Λάρι Κινγκ και τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό μέχρι την Κλαούντια Καρντινάλε.

 «Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε κάνει δώρο στη Μαντλίν Ολμπράιτ μια καρφίτσα μου και συγκεκριμένα αυτή που φέρει το δάφνινο στεφάνι. Τον Κλίντον τον γνώρισα στο Πατριαρχείο. Είχα σχεδιάσει τα χρυσά μανικετόκουμπα που του έκανε δώρο ο Πατριάρχης...».
Πηγή:  Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ