2014-11-03 16:41:28
Φωτογραφία για Η επιχείρηση «Τρίτων» για την αποτροπή του κύματος μετανάστευσης στη Μεσόγειο
ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Ο ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος 

Η επιχείρηση «Τρίτων», την έναρξη της οποίας ανακοίνωσε και επισήμως ο Frontex από την 1η Νοεμβρίου, αποτυπώνει όλες τις δυσκολίες που θα πρέπει να υπερβεί – αξιοποιώντας όλες τις ικανότητές του – ο νέος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκής Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος. 

Σε μία περίοδο που το πρόβλημα της παράτυπης (ή παράνομης, ανάλογα με τον όρο που κανείς προτιμά…) μετανάστευσης έχει διογκωθεί σε απίστευτο βαθμό, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στα ποικίλα και πολλές φορές αντικρουόμενα συμφέροντα των κρατών – μελών και στην ανάγκη να προωθηθούν πολιτικές που θα συνδράμουν τον αγώνα που δίνουν οι χώρες της Νότιας Ευρώπης για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, πάνω από 4.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν τα νερά της Μεσογείου το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2014. 


Η επιχείρηση θα αντικαταστήσει τη «Mare Nostrum», την οποία είχαν ξεκινήσει οι Ιταλοί – με εντυπωσιακά αποτελέσματα καθώς διασώθηκαν περίπου 150.000 άνθρωποι και εντοπίστηκαν περίπου 700 λαθρέμποροι. Ωστόσο, το κόστος του «Τρίτωνα» θα είναι μόλις το 1/3 της αντίστοιχης ιταλικής επιχείρησης, μόλις 2,9 εκατομμύρια ευρώ το μήνα σε σύγκριση με τα 9 εκατομμύρια ευρώ που δαπανούσαν οι Ιταλοί. 

Λόγω του πολύ μικρότερου προϋπολογισμού, η επιχείρηση θα έχει και πολύ πιο περιορισμένες δυνατότητες. Κατ’ αρχήν, θα είναι περισσότερο επιχείρησης περιπολίας, παρά έρευνας και διάσωσης. Η περιοχή ευθύνης είναι επίσης πολύ μικρότερη: περιλαμβάνει τα ιταλικά χωρικά ύδατα και ένα μέρος των περιοχών έρευνας και διάσωσης Ιταλίας και Μάλτας. Το γενικό πρόσταγμα θα το έχει το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ήδη όμως έχουν αρχίσει να εκφράζονται αντιρρήσεις ότι με την επιχείρηση «Τρίτων» ξεκινά μία προσπάθεια υπερσυγκέντρωσης αρμοδιοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κλασικός αντιρρησίας είναι ως συνήθως η Βρετανία, που αντιτίθεται στην έρευνα και διάσωση και αρνήθηκε να συνεισφέρει με πόρους στην επιχείρηση. Για το Λονδίνο, ο σκοπός πρέπει να είναι η καταπολέμηση των δικτύων λαθρεμπόρων. 

ΠΗΓΗ: http://newpost.gr/post/395992/h-epixeirhsh-tritwn-gia-thn-apotroph-toy-kymatos-metanasteyshs-sth-mesogeio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ