2014-11-08 21:19:08
Φωτογραφία για Καταργούνται τα τεκμήρια διαβίωσης από το 2015
Το τέλος των τεκμηρίων διαβίωσης, πιθανότατα από το 2015 (από τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2016), προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι επεκτείνεται και στα επόμενα έτη η δυνατότητα καταβολής των τελών κυκλοφορίας για χρονικό διάστημα που αντιστοιχεί στους πραγματικούς μήνες κυκλοφορίας των οχημάτων μέσα στο έτος. Ο κ. Μαυραγάνης επανέλαβε εξάλλου ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει σε άμεση προτεραιότητα την μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, καθώς επίσης και την μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.).

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του στο «6ο Thessaloniki Tax Forum», που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, ο υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε:


-Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης από το έτος 2015 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2016). Ο υφυπουργός επεσήμανε συγκεκριμένα ότι «στοχεύουμε να μεταβούμε σε μια εποχή χωρίς τεκμήρια, χάρη στην προετοιμασία που έχει γίνει με την αξιοποίηση πληροφοριών και την υιοθέτηση σύγχρονων ελεγκτικών εργαλείων, ελπίζω από τα εισοδήματα του 2015».

-Την επέκταση και στα επόμενα χρόνια της δυνατότητας καταβολής των τελών κυκλοφορίας στη βάση των πραγματικών μηνών κυκλοφορίας μετά την άρση της ακινησίας. Το μέτρο αυτό, το οποίο ισχύει φέτος, δίνει τη δυνατότητα σε όσους είχαν καταθέσει τις πινακίδες τους να τις παραλάβουν, καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας μόνον για τους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους.

-Μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), ώστε να αποφέρει έσοδα κάτω από το 1% του ΑΕΠ, από 1,43% που προβλέπεται να αποφέρει φέτος.

-Μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, έτσι ώστε ο ανώτατος συντελεστής του 42% να μειωθεί στο 32%.

-Μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων.

-Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει τις ποινικές κυρώσεις για φορολογικές παραβάσεις. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μαυραγάνης, «χωρίς να θίγεται η αποφασιστικότητά μας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα αντιμετωπισθεί και η ελληνική ιδιαιτερότητα ποινικοποίησης της μη καταβολής χρεών προς το δημόσιο». Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία προβλέπει την κατάργηση των ποινικών διώξεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου που δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.

Μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο «αρχιτέκτονας» του ΕΝΦΙΑ κ. Νίκος Καραβίτης ανέφερε ότι ο φόρος αυτός μπορεί να μειωθεί κατά 30% για τα αστικά ακίνητα και τα οικόπεδα και να αυξηθεί για τα αγροτεμάχια καθώς είναι πολύ χαμηλός. Επίσης πρότεινε την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, που επιβάλλεται επιπρόσθετα σε περιουσίες αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, αλλά και την επέκταση του φορολογικού πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ και στα έτη πριν το 2010.

Από 15/11 η υπαγωγή στη ρύθμιση για τα χρέη προς το Δημόσιο

Στις 15 Νοεμβρίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, καθώς τότε θα αρχίσει να λειτουργεί στο σύστημα TAXISNET η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων ένταξης στη ρύθμιση από τους οφειλέτες. Αυτό ανέφερε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου, μιλώντας στο Tax Forum του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Επίσης, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική βάση δεδομένων μέσω της οποίας θα γίνεται ο συμψηφισμός των επιστροφών φόρων με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Ακόμη ανέφερε ότι με διάταξη που προωθείται τις επόμενες μέρες θα αυξηθεί από τις 60 στις 120 ημέρες το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου θα πρέπει να διευθετείται μια φορολογική διαφορά από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ