2014-11-10 17:58:01
Φωτογραφία για Τι θα συμβεί στην Ευρωζώνη τα επόμενα δύο χρόνια
Ο ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ είναι απίθανο να βελτιωθεί σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η... σταδιακή επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και τα διαρθρωτικά προβλήματα στην ανάπτυξη της ευρωζώνης, της Βραζιλίας και της Ν. Αφρικής συνεχίζουν να επιβαρύνουν την οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με νέα έκθεση της Moody's.

Ο διεθνής οίκος προβλέπει πως για το σύνολο των οικονομιών του G20, ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα ανέλθει στο 3% το 2015 και το 2016, μετά από αύξησή του κατά 2,8% το 2014.

«Οι περισσότεροι παράγοντες που έχουν επιβαρύνει την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2014 θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και τα επόμενα δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της σταδιακής επιβράδυνσης στην Κίνα», σύμφωνα με τη Moody's. Η εξέλιξη της κινεζικής οικονομίας έχει οδηγήσει σε πολύ μεγάλη πτώση των εισαγωγών της και έχει περιορίσει τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών παγκοσμίως. «Επιπλέον, τα διαρθρωτικά ελλείμματα σε ορισμένες χώρες και περιοχές -συμπεριλαμβανομένων της ευρωζώνης, της Βραζιλίας και της Ν. Αφρικής- επίσης εμποδίζουν τη σημαντική βελτίωση στην ανάπτυξη».


Οι εγχώριοι αυτοί παράγοντες πλήττουν την οικονομική δραστηριότητα σε μεγαλύτερη κλίμακα απ' όσο εκτιμάτο προηγουμένως και έχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση των προβλέψεων της Moody's για τις οικονομίες πολλών χωρών και περιοχών για το 2015 –μεταξύ των οποίων για την ευρωζώνη, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία. Αντιθέτως, η Moody's αναμένει διατήρηση της ισχυρής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και στην Ινδία τα επόμενα δύο χρόνια.

Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία, δεν αναμένεται σημαντική ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα, καθώς η αδυναμία που διαφάνηκε στα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν προσφάτως τονίζει ότι υπάρχουν βαθιά προβλήματα. Η Moody's προβλέπει τώρα ότι το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά λιγότερο από 1% το 2015 και κατά 1,3% το 2016, ενώ για φέτος προβλέπεται ρυθμός 0,7%. Μέχρι το 2019 ο οίκος εκτιμά πως η οικονομία της ευρωζώνης θα είναι μικρότερη κατά 17% ή 1,7 τρισ. ευρώ σε σχέση με αυτό που θα ήταν εάν είχαν συνεχιστεί οι προ κρίσης τάσεις στην ανάπτυξη.

Γενικά, η βραδεία εξέλιξη των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τα υψηλά επίπεδα εταιρικών χρεών σε σχέση με το ΑΕΠ σε ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία, και η αβεβαιότητα αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία και τις προοπτικές ανάπτυξης της Κίνας θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τις επενδύσεις παγίων στην ευρωζώνη.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι εταιρείες θα αναβάλουν τα σχέδια προσλήψεών τους ή και θα συνεχίσουν τις περικοπές. Βραχυπρόθεσμα, η Moody's αναμένει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στις πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, γεγονός που θα περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες και θα παρατείνει το περιβάλλον πολύ χαμηλής ανάπτυξης. Με τη σειρά της, η περιορισμένη ζήτηση από τις δύο προαναφερθείσες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές θα έχει επίπτωση στις εξαγωγές και ως εκ τούτου και στις επενδύσεις στη Γερμανία, παρά τα χαμηλά επίπεδα εταιρικού χρέους, την υψηλή κερδοφορία και τη χαμηλή ανεργία στη χώρα. Η αδύναμη ζήτηση από την υπόλοιπη ευρωζώνη επίσης θα περιορίσει την οικονομική ανάκαμψη σε άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας, όπου η ανάπτυξη του ΑΕΠ βασίζεται κυρίως στις εξαγωγές.

Η Moody's δεν προβλέπει ανάκαμψη στη Ρωσία το 2015, αναμένει, αντιθέτως, μικρή ύφεση, και στη συνέχεια, το 2016, οικονομική στασιμότητα. Η σύγκρουση με την Ουκρανία και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν για το θέμα έχουν κάνει πιο έντονη την πτωτική τάση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, η οποία ήταν αποτέλεσμα της μακροχρόνιας υποεπένδυσης σε τομείς εκτός ενέργειας, αλλά και της ελαχιστοποίησης στην αποδοτικότητα και του αυξανόμενου κόστους για την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στον αντίποδα, ο οίκος προβλέπει πως η Βρετανία θα εμφανίσει ρυθμό ανάπτυξης γύρω στο 2,5% το 2015 και το 2016, με διατήρηση της θετικής προοπτικής για την οικονομία της χώρας και συνεχιζόμενη πτώση στην ανεργία.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ