2014-11-11 18:04:20
Φωτογραφία για Κουβέιτ: Καταφύγιο για τις οικιακές βοηθούς ετοίμασε η κυβέρνηση!
Η 24χρονη Charisse από τις Φιλιππίνες εργαζόταν στη χώρα της ως... δασκάλα υπολογιστών και η 29χρονη φίλη της Malaya, εργαζόταν στους δρόμους των Φιλιππίνων πουλώντας φαγητό. Οι δύο γυναίκες, που για ευνόητους λόγους χρησιμοποιούν ψευδώνυμα, μίλησαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Μέσης Ανατολής Al Jazeera για την ανυπόφορη ζωή τους στο Κουβέιτ, στο οποίο πήγαν για αναζήτηση καλύτερης τύχης, αλλά έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης από τα αφεντικά τους.

Η Charisse πλήρωσε 1.400 δολάρια σε πρακτορείο εργασίας στις Φιλιππίνες για να βρει δουλειά σε μια οικογένεια του Κουβέιτ με 400 δολάρια τον μήνα. Η ίδια περιγράφει την ζωή της μαρτυρική, με την κυρία του σπιτιού να της δίνει αποφάγια για φαγητό, να της επιτρέπει να κοιμάται μόνο μία με δύο ώρες την ημέρα και να την χτυπά με μια σκούπα, σε περίπτωση που η κοπέλα παραπονιόταν για τις συνθήκες της ζωής της.

Η οικιακή βοηθός από τις Φιλιππίνες, όπως και εκατοντάδες άλλες κοπέλες που εργάζονται στο Κουβέιτ ως οικιακοί βοηθοί και κατάγονται από την Σρι Λάνκα, την Ινδία, το Νεπάλ και την Αιθιοπία, αναζήτησε στέγη στο καταφύγιο για οικιακές βοηθούς που πέφτουν θύματα κακοποίησης στα σπίτια όπου εργάζονται και το δημιούργησε η κυβέρνηση του Κουβέιτ, σε προάστιο της ομώνυμης πρωτεύουσας.


Το καταφύγιο άνοιξε τις πόρτες του πρόσφατα και έχει θέσεις για 500 γυναίκες, ενώ προς το παρόν φιλοξενούνται σε αυτό 150 γυναίκες. Όμως, σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας της χώρας περίπου 900 με 1000 γυναίκες έχουν αναζητήσει προστασία στις πρεσβείες των χωρών τους στο Κουβέιτ, εξαιτίας των δεινών που έχουν υποστεί στις οικογένειες όπου εργάζονται.

Όμως, οι ακτιβιστές έχουν άλλη άποψη για την δημιουργία καταφυγίων για αλλοδαπούς εργαζομένους στη χώρα. Σημειώνεται, ότι ήδη από το 2007 λειτουργεί ένα καταφύγιο για οικιακές βοηθούς με 50 θέσεις, ενώ ετοιμάζεται και ένα για άντρες με χωρητικότητα 300 θέσεων. Οι ακτιβιστές που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα τονίζουν ότι αυτά τα κτήρια είναι στην πραγματικότητα κέντρα κράτησης αλλοδαπών.

Ο Rima Kalush, ακτιβιστής και συντονιστής προγράμματος του «Ερευνητικού Κέντρου για τους Μετανάστες στη Μέση Ανατολή», (Middle Eastern Migrant Rights research centre), δήλωσε ότι αυτά τα καταφύγια είναι στην ουσία κέντρα κράτησης μεταναστών, αφού οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν το δικαίωμα να τα εγκαταλείψουν, παρά μόνο, όταν απελαθούν.

Σύμφωνα με την οργάνωση για τα ανθρώπινα διακαιώματα Human Rights Watch το 2010 εργαζόντουσαν στο Κουβέιτ 660.000 μετανάστες και μόνο το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρα ανήκει στους ντόπιους από τα περίπου 3,5 εκατ. κατοίκους. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ