2014-11-12 16:45:30
Φωτογραφία για Απολογία Γιούνκερ: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη, αλλά δεν ήμουν ο αρχιτέκτονας του φορολογικού συστήματος
Την πολιτική ευθύνη για τις φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου ανέλαβε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε απρόσμενη εμφάνισή του κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες -την πρώτη δημόσια τοποθέτηση αφότου βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με την αποκάλυψη του σκανδάλου LuxLeaks.

«Ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν ενώπιον των δημοσιογράφων, αποδίδοντας τον λουξεμβουργιανό φορο-παράδεισο στην έλλειψη εναρμονισμένης φορολογικής πολιτικής στην Ευρώπη.

Ο Γιούνκερ, ο οποίος βρισκόταν επί 24 χρόνια στην κορυφή της ηγεσίας του μικροσκοπικού Μεγάλου Δουκάτου έχοντας διατελέσει αρχικά υπουργός Οικονομικών και μετέπειτα πρωθυπουργός -και μάλιστα ο μακροβιότερος στην Ευρώπη- βρέθηκε κάτω από τεράστια πίεση να μιλήσει για τις πρακτικές Λουξεμβούργου, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων για τη θέση που κρατά σήμερα στην Κομισιόν.


Αφού παρέμεινε σιωπηλός επί μία εβδομάδα αποφεύγοντας τα μέσα ενημέρωσης, εμφανίστηκε την Τετάρτη απροσδόκητα κατά την ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες δηλώνοντας ότι «είναι πολιτικά υπεύθυνος για ό,τι συνέβη σε κάθε γωνιά του Λουξεμβούργου». Για να προσθέτει ότι αν και δεν παραβίαζαν τους λουξεμβουργιανούς και ευρωπαϊκούς νόμους, οι φορολογικές πρακτικές μπορεί να μην ήταν ηθικές.

«Είναι αλήθεια ότι ορισμένες φορές σε ό,τι αφορά την εφαρμογή διαφορετικών φορολογικών κανόνων που είναι κάποιες φορές εκ διαμέτρου αντίθετοι, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποτελέσματα που δεν συνάδουν με τα γενικά εφαρμόσιμα ηθικά στάνταρ» δήλωσε.

Εξήγησε πως οι φορολογικές αρχές στο Λουξεμβούργο ήταν ανεξάρτητες από την κυβέρνηση, αλλά ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τις πρακτικές, οι οποίες όπως δήλωσε ήταν αποτέλεσμα διαφορετικών φορολογικών καθεστώτων στα κράτη-μέλη της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Δεν είμαι ο αρχιτέκτονας αυτού που θα αποκαλούνταν το λουξεμβουργιανό πρόβλημα» δήλωσε για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει τίποτα στο παρελθόν μου που να καταδεικνύει ότι φιλοδοξία μου ήταν να οργανώσω φοροαποφυγή στην Ευρώπη».

«Ό,τι συνέβη ήταν σε συμμόρφωση με την εθνική και διεθνή νομοθεσία επί του ζητήματος» δήλωσε αποδίδοντας το LuxLeaks στην έλλειψη εναρμονισμένης φορολογικής πολιτικής στην Ευρώπη. «Εάν δεν υπάρχει εναρμονισμένη φορολογική πολιτική, τότε αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα» ανέφερε.

Και προς αποφυγή ανάλογων καταστάσεων στην Ευρώπη στο μέλλον, ο Γιούνκερ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει με την υιοθέτηση νόμου για ενιαία φορολογική βάση των επιχειρήσεων στο μπλοκ των «28», γεγονός στο οποίο αντιδρούν επί μακρόν πολλές χώρες.

Δήλωσε επίσης πως θα πιέσει προς περισσότερο αυτοματοποιημένη ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων μεταξύ των κρατών-μελών.

Βάσει των αποκαλύψεων, το Λουξεμβούργο αποτέλεσε φορολογικό παράδεισο για 340 πολυεθνικές που γλίτωσαν δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους, τα οποία θα αποδίδονταν σε άλλες χώρες.

Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι απαίτησαν απαντήσεις από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου επί 19 ολόκληρα χρόνια, ενώ οι Φιλελεύθεροι προχώρησαν και ένα βήμα παραπέρα ζητώντας να συγκροτηθεί εξεταστική επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΤΟ ΒΗΜΑ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ