2014-11-12 18:55:17
Φωτογραφία για ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΖΗΤΑ ΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΙΝΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ανησυχία για τις τουρκικές παραβιάσεις στο κοινό ανακοινωθέν με Ισραήλ

Να τερματίσει τις απειλές και τις μονομερείς ενέργειες και να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία των κρατών- μελών της Ε.Ε. ζητεί από την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο σχέδιο κοινού ψηφίσματος που υιοθέτησαν οι πολιτικές ομάδες του Σώματος. Το σχέδιο κοινού ψηφίσματος που θα συζητηθεί σήμερα και θα εγκριθεί αύριο Πέμπτη από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής καλεί κατ΄αρχήν την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εκφράζει τη δυσαρέσκειά της Ευρωβουλής για την κλιμάκωση των απειλών και για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ΑΟΖ, ενώ υπενθυμίζει τη νομιμότητα της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, καλεί την Τουρκία να σεβαστεί και να συμμορφωθεί πλήρως προς τη δήλωση που εξέδωσαν η Ε.Ε. και τα κράτη- μέλη της στις 21 Σεπτεμβρίου 2005, συμπεριλαμβανομένου του όρου ότι η αναγνώριση όλων των κρατών μελών αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο της διαδικασίας προσχώρησης. Το σχέδιο ψηφίσματος τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλήρες και κυριαρχικό δικαίωμα να αναζητά φυσικούς πόρους μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της και ότι οι θαλάσσιες έρευνες της Τουρκίας πρέπει να θεωρηθούν παράνομες και προκλητικές, ενώ ζητά να αποσυρθούν αμέσως τα τουρκικά σκάφη που επιχειρούν στα ύδατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ και γύρω από αυτήν.

Παράλληλα, τονίζει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της UNCLOS και καλεί εκ νέου την τουρκική κυβέρνηση να υπογράψει και να κυρώσει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση την UNCLOS, η οποία αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου.

Το σχέδιο καλεί την Τουρκία να αποσύρει αμέσως την οδηγία της προς ναυτιλομένους και να απόσχει από κάθε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καλεί επίσης την Τουρκία να σέβεται την εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών της Ε.Ε
. στα χωρικά τους ύδατα και επαναλαμβάνει ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών περιλαμβάνουν το δικαίωμα για σύναψη διμερών συμφωνιών καθώς και το δικαίωμα για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων σύμφωνα με την UNCLOS.

Η Ευρωβουλή συμμερίζεται την άποψη του ΟΗΕ ότι η ενδεχόμενη ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αν καταστεί δυνατό να εξευρεθεί μια βιώσιμη, πολιτική λύση για τον τερματισμό της σύγκρουσης και πιστεύει ότι, με την κατάλληλη διαχείριση, η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή θα μπορούσε να βελτιώσει τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Υποστηρίζει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί προσφυγές στον ΟΗΕ και στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό για παραβιάσεις σε εδάφη ή ύδατα της επικράτειάς της.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε, και θεωρεί ότι η συνέχιση ή/και η επανάληψη των ενεργειών αυτών θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη διαδικασία ένταξής της. Υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να πάψουν οι απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ επισημαίνει ότι οι ενέργειες και οι απειλές αυτές υπονομεύουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος και ζητά να υπάρξει σταθερότητα στην πολύ ευαίσθητη αυτή περιοχή, λόγω των προκλήσεων που θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν.

Τέλος, καλεί την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και την Επιτροπή να παρακολουθούν συστηματικά τις δραστηριότητες της Τουρκίας μέσα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να τηρούν το Κοινοβούλιο ενήμερο, ενώ αναθέτει στον πρόεδρο της Ευρωβουλής να διαβιβάσει το ψήφισμα στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή, στην αντιπρόεδρο της Επιτροπής/ ύπατη εκπρόσωπο της Ένωσης για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφαλείας, στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών- μελών, καθώς και στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Ανησυχία για τις τουρκικές παραβιάσεις στο κοινό ανακοινωθέν με Ισραήλ

Από την άλλη, ανησυχία για τις παράνομες πράξεις και τις προκλητικές ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο εκφράζουν Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ στο κοινό ανακοινωθέν των τριών γ.γ. των υπουργείων Εξωτερικών, στο οποίο διατυπώνεται η ενίσχυση του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα.

Οι τρεις πλευρές αξιολόγησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και εξέφρασαν την ανησυχία τους για πράξεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο καθώς και για «την εξάπλωση της τρομοκρατίας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο».

Η ενίσχυση των τριμερών διαβουλεύσεων και η επέκταση του διαλόγου «σε όλα τα επίπεδα» για να εδραιωθεί η περιφερειακή ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία, είναι η βασική προτεραιότητα αυτής της συνεργασίας, όπως επισημαίνεται στο Κοινό Ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε σήμερα.

Στη συνάντηση των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών «επαναβεβαιώθηκε η επιθυμία για την προώθηση των οικονομικών τους σχέσεων, αλλά και της συνεργασίας τους σε θέματα ενέργειας, στη συνέχεια του Μνημονίου Κατανόησης που υπεγράφη πέρσυ στη Λευκωσία».

Υπενθυμίζεται, ότι με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου σχεδιάζεται η σύγκληση νέας τριμερούς, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών, πιθανόν εντός του έτους στην Αθήνα.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ