2014-11-12 23:48:20
"Προσπαθώ να κάνω κάτι για το νησί μας, να αναδείξω το Κέντρο Εύδωξος που κάποιοι το ρημάξανε και τώρα ΔΕΧΟΜΑΙ εμπόδια και επικρίσεις. Φοβούνται μήπως τους πάρω τη Δοξα; ΕΛΕΟΣ. Ελπίζω στο νέο ΔΣ να επιλέγουν αξία στελέχη" γράφει ο σειμσολόγος Άκης Τσελέντης στο fb και δείχνει πολύ αγριεμένος. Και συνεχίζει: "Διαβάστε και καμαρώστε
κ. ΣΟΛΩΜΟΣ:
ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ -ΕΣΧΑΤΩΣ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΚΑ- ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ
Επειδή η ανάρτησή σας στην ιστοσελίδα Kefaloniapress με τίτλο «Να αξιοποιηθεί ο ΕΥΔΟΞΟΣ για το σεισμολογικό ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ» περιέχει διάφορες ετερόκλητες και αυθαίρετες πληροφορίες για το ΚΙΕ-ΕΥΔΟΞΟΣ που δυστυχώς με τον τρόπο που συνάπτονται έχουν αποκλίνει από την πραγματικότητα, μέχρι να επιλεγεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα μπορεί να σας διαφωτίζει πιό επίσημα, θα ήθελα να προβώ στην παρακάτω ενημέρωση των αναγνωστών σας και παρακαλώ να την δημοσιεύσετε:
1. Γράφετε ότι: «Οι δυο κορυφαίοι Κεφαλονίτες σεισμολόγοι ο καθηγητής και Δ/ντης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης και ο Γεράσιμος Χουλιάρας έχουν επεξεργαστεί σχέδιο αξιοποίησης του ΕΥΔΟΞΟΥ ώστε να λειτουργήσει ως το πλέον σύγχρονο Σεισμολογικό Παρατηρητήριο στην Μεσόγειο».
Παρατήρηση. Κεφαλλονίτης σεισμολόγος είναι ο κ. Τσελέντης. Ο Σεισμολόγος-Ερευνητής Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, έχει Τζουμερκιώτικη καταγωγή, από Ρωμανό Αγνάντων. Η δεοντολογία λέει πως αν συνέβαινε κάτι τέτοιο (σχέδιο κάποιας επιστημονικής δραστηριότητας συσχετισμένης με το ΕΥΔΟΞΟΣ), θα είχε ενημερωθεί πολύ πρίν από τους δημοσιογράφους …το ίδιο το ΚΙΕ «Εύδοξος» ότι πρόκειται να καταστεί το πλέον σύγχρονο σεισμολογικό παρατηρητήριο στην Μεσόγειο.
Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με δηλώσεις. Απεναντίας σεισμολογικά παρατηρητήρια διατηρούν (κεντρικά και όχι περιφερειακά)το γεωδυναμικό Ινστιτουτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (στο Θησείο) και κάθε ελληνικό πανεπιστήμιο που έχει ακαδημαική δραστηριότητα σεισμολογίας. Στα παρατηρητήρια αυτά συλλέγονται τηλεμετρικά (από μακρυά) τα δεδομένα που καταγράφουν οι σεισμογράφοι τους οποίους διασπείρουν οι ερευνητές σε όσες θέσεις ανα την ελλάδα κρίνουν σκόπιμες. Τις καταγραφές αυτές τις βλέπει ο καθένας σήμερα και από το διαδίκτυο. Αλλά δεν μπορεί να τις αναλύσει φυσικά ο καθένας.Το γεωδυναμικό ινστιτούτο και κάθε πανεπιστήμιο έχει ασφαλίσει τα «παρατηρητήριά» του μέσα στο χώρο του και δίπλα στους ερευνητές που επεξεργάζονται τις καταγραφές. Όχι στις κορυφές των ορέων μέσα στις καταιγίδες. Στις κορυφές των ορέων εγκαθιστούνται τα οπτικά αστρονομικά παρατηρητήρια για άλλους ειδικούς λόγους. Στα όρη που έχουν εγκατασταθεί π.χ τα παρατηρητήρια(αστεροσκοπεία) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δεν υπάρχουν βεβαίως σεισμογράφοι αλλά τηλεσκόπια. Κατά συνέπεια αν η πληροφορία σας είναι ακριβής κάτι άλλο θα είναι αυτό το «παρατηρητήριο» και αμφιβάλλω αν πρέπει να τοποθετηθεί στην κορυφή του Αίνου.
Αν πρόκειται απλά για ένα πυκνότερο δίκτυο σεισμογράφων (υπάρχουν ήδη αρκετοί από Ε.Α.Α και Παν. Θεσσαλονίκης και παράλληλο ελληνογαλλικό πρόγραμμα) που θα διασπαρούν σε διάφορες θέσεις ανα το νησί (ποιος θα τους προστατεύει από βανδαλισμούς;) και ψάχνουν ένα κτίριο για να δημιουργήσουν ακόμα έναν χώρο συγκέντρωσης των ψηφιακών καταγραφών, ή ένα αληθινό παράρτημα του γεωδυναμικού ινστιτούτου (που θα στελεχώνεται ΜΟΝΙΜΩΣ από προσωπικό που θα μετοικήσει), τότε η θέση του είναι κοντά στις πόλεις και μάλιστα ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΚΗ μέσα στο μεγάλο διόρωφο κτίριο του διατηρητέου Α’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ που ολοκληρώνεται, ώστε σε περίπτωση που αποδειχθεί πόλος έλξης επισκεπτών να βρίσκεται δίπλα στον τόπο των επικέντρων, το πολύπαθο Ληξούρι που παρακμάζει από την ανισόρροπη ανάπτυξη στην Κεφαλονιά. Εκεί είναι η θέση της σεισμολογίας και όχι στα όρη μαζί με τα όργανα της θεμελιώδους Φυσικής (αστροφυσικής κλπ) εκτός εάν ζητείται μιάς μορφής φιλοξενία .
2. Γράφετε ότι: “Ενθυμείστε ότι κατά την διάρκεια των σεισμών του Γενάρη 2014 ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε αναθέσει στον Γεράσιμο Χουλιάρα την εκπόνηση αυτής της μελέτης. Μετά τις γνωστές ταλαιπωρίες της γραφειοκρατίας (ακόμα και σε πρωθυπουργικό επίπεδο η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει) το σχέδιο προχωράει . Όπως μάλιστα μας ανέφερε ο καθηγητής Ακης Τσελέντης θα διατεθούν αμέσως 300.000 ευρώ από την επιχορήγηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για την άμεση λειτουργία του Παρατηρητήριου στον ΕΥΔΟΞΟ. Εκτός αυτού ο ΕΥΔΟΞΟΣ έχει ετήσια επιχορήγηση 70.000 ευρώ, ποσόν που του επιτρέπει να προσλάβει φύλακες, και επιστημονικό προσωπικό”.
Παρατήρηση:
Η γραφειοκρατία δεν είναι πρωτογενής αιτία ματαίωσης. Η γραφειοκρατία στα θέματα αυτά είναι ένας ετεροσυντηρούμενος μηχανισμός καταπόνησης που επιστρατεύεται για επιβολή αντίθετης βούλησης από κάποιους πολιτικάντικους κύκλους που κρύβονται στην αφάνεια. Κάποιοι πολεμάνε το «παρατηρητήριο» όπως το αποκαλείτε για τους δικούς τους λόγους.
Το ποσό των 300.000 ευρώ πιθανόν να εξασφαλίζει την προμήθεια και άλλου σεισμολογικού εξοπλισμού, αλλά δυστυχώς δεν εξασφαλίζει την άμεση λειτουργία. Ακόμα και αν υπάρχει κάποιος βαθύτερος επιστημονικός λόγος που υποβάλει ανάγκη εγκατάστασης εξοπλισμού στην κορυφή του Αίνου. Υπάρχουν κόστη που έχουν αγνοηθεί διότι (θεωρώντας ως ακριβή τα όσα παρουσιάζετε) οι συντάκτες αγνοούν δεδομένα, που μόνο το ΚΙΕ-ΕΥΔΟΞΟΣ θα τα είχε υποδείξει. Αλλά το ΚΙΕ-ΕΥΔΟΞΟΣ όπως σας προανέφερα δεν έχει κάν ακόμα λάβει, πολλώ μάλλον επεξεργαστεί ή υπογράψει τέτοια πρόταση συνεργασίας.
3. Γράφετε ότι: «Εκτός αυτού ο ΕΥΔΟΞΟΣ έχει ετήσια επιχορήγηση 70.000 ευρώ, ποσόν που του επιτρέπει να προσλάβει φύλακες, και επιστημονικό προσωπικό».
Παρατήρηση:
Είναι Απολύτως ανακριβές. Αν το αστρονομικό κέντρο ΚΙΕ-ΕΥΔΟΞΟΣ είχε ετήσια επιχορήγηση 70.000 ευρώ θα είχε ήδη ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ προσλάβει φύλακες και 3 άτομα επιστημονικό προσωπικό για να στελεχώνει τουλάχιστον ένα κέντρο υποδοχής κοινού και θα λειτουργούσε με περισσή εξωστρέφεια. Η αλήθεια είναι πως η ετήσια επιχορήγηση ήταν 4.000 ευρώ μόνον (που δόθηκε μόνον τα έτη 2007, 2008, 2009) ενώ κατά τα έτη 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 η ετήσια επιχορήγηση που έλαβε ανέρχεται στο αστρονομικό ποσόν των ΜΗΔΕΝ (0) ευρώ !. Για όλο αυτό το διάστημα κανένα έγγραφο δεν έχει λάβει το ΚΙΕ που να τεκμηριώνει γιατί του αποστερούν συστηματικά την προβλεπόμενη ετήσια επιχορήγησή του.
Προγραμματική συμφωνία που υπέγραψε το ΚΙΕ με την Αυτοδιοίκηση για να δημιουργηθεί μία (έστω ορισμένου χρόνου) θέση εργασίας στον Αίνο για έναν νέο, ουδέποτε τηρήθηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση.
4. Γράφετε ότι: “Κατά καιρούς βλέπουμε στο Αργοστόλι να κυκλοφορούν σεισμολόγοι οι οποίοι έρχονται για να επιτηρήσουν τους σεισμογράφους τους. Μόνοι και αβοήθητοι, χωρίς υποδομή, χωρίς ένα γραφείο να απλώσουν τα χαρτιά τους, να οργανώσουν την δουλειά τους. Ζητάμε από αυτούς τα μέγιστα χωρίς να τους προσφέρουμε το ελάχιστο”.
Παρατήρηση: Ακριβές. Αν σεισμολόγοι αυτοί δεν θέλουν το ΤΕΙ που προσέφερε ήδη θεσμική στέγη και ειδικό λογαριασμό παράκαμψης του δημοσίου λογιστικού για την ταχεία υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, αλλά επιθυμούν απλά κτιριακή στέγη και εξακολούθηση χρήσης του ειδικού λογαριασμού των μητρικών τους ινστιτούτων, τότε η σεισμόπληκτη Παλική τους περιμένει σε ένα από τα ωραιότερα αρχιτεκτονήματα του μεσοπολέμου (Α’ Δημοτικό Σχολείο 1933) με 8 αίθουσες και αποθήκες, μνημείο αντοχής των υλικών και επισκέψιμο μόνο και μόνο για το λόγο αυτό. Πέρασε στατικά ανέπαφο όλους τους σεισμούς από 1933 έως 2014. Αν παρόλα αυτά θέλουν να ταξιδεύουν ανεβαίνοντας εκτός έδρας με τζίπ μέχρι το ΚΙΕ-ΕΥΔΟΞΟΣ, με χαρά να προσφερθεί και στέγη. Αν και δεν νομίζω πως θα ήθελαν να διεκδικήσουν ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις για το μέλλον του προσωπικού (θα υπάρξει;) και την αειφορία του ακαθόριστου «παρατηρητηρίου σεισμών» όπως και να το εννοεί ο καθένας, μέσω των διαδικασιών των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ όπως το ΕΥΔΟΞΟΣ. Εκτός και αν όλα είναι προσωρινά «και βλέπουμε».
5. Γράφετε ότι: “Οι παλιές συνταγές των Γεωργάτου και Κουρή να ορίζονται στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΥΔΟΞΟΥ πολιτικοί μόνο καλό δεν έκανε στον ΕΥΔΟΞΟ αντίθετα τον έφερε στο σημερινό κατάντημα: να έχει κλαπεί μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του”
Παρατήρηση:. Ο ισχυρισμός/συσχετισμός σας είναι αστήρικτος, πρόωρος και αυθαίρετος επειδή δεν γνωρίζετε τις συγκυρίες που αντιμετώπισαν τα Διοικητικά Συμβούλια. Είναι σαν να λέτε πως οι τοπικοί πολιτικοί ήταν υπεύθυνοι για τις (διάσπαρτες χρονικά) θρασείες επιδρομές και κλοπές μετάλλων στα σχολεία, αλεξικεραύνων μέρα μεσημέρι στο Αργοστόλι, στις αποθήκες της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, σε εκτός Αργοστολίου μουσείο της Κεφαλονιάς, στο περιβαλλοντικό, στα νεκροταφεία των χωριών της Κεφαλονιάς, σε τουλάχιστον ένα γήπεδο, δηλαδή σε όλους τους δημόσιους χώρους του νησιού που -με εξαίρεση τις 3 πόλεις- δεν έχουν τοποθετημένη φρουρά 24ώρου.
Το γεγονός της μη εμφανίσεως φαινομένων εισβολής και κλοπής μετάλλων στην αμέσως μετασεισμική περίοδο που υπήρχε ουσιαστική αστυνόμευση με ενίσχυση των μέτρων σε συνδυασμό με ακτοπλοική απαγόρευση συγκεκριμένων μετακινήσεων, μας δείχνει πως πέρα από την εξιχνίαση και την τιμωρία υπάρχει και το κολοσσιαίο κεφάλαιο της ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ. Υπάρχουν κατ’ εξοχήν πολιτειακοί φορείς γι’ αυτό.
Το ΕΥΔΟΞΟΣ δεν μπορεί να βάλει ναρκοπέδια. Το ποσόν της αποτροπής που του αναλογεί είναι το μακρυνό και απόκρημνο της τοποθεσίας, η φραγή στην μικρή οδό προσπελάσεως της πύλης που του ανήκει, η καλή περίφραξη στις βατές περιοχές, κάποια άλλα μη ανακοινώσιμα μέτρα, και η διαβεβαίωση του φορέα του Αίνου που διατηρεί τζίπ και προσωπικό επιτήρησης που όπως δηλώνει περιπολεί συνεχώς, ότι καλύπτει συνολικά την περιμετρική ζώνη στα σημεία του Αστεροσκοπείου. Αλλα δυσπρόσιτα ορεινα αστεροσκοπεία στην Ελλάδα δεν έχουν κάν περίφραξη, αλλά πέραν μιας κλοπής φωτοβολταικού και έναν βανδαλισμό θόλου, δεν έχουν αναφέρει άλλα περιστατικά για δεκαετίες. Το ΤΕΙ δαπανά 500.000 ετησίως για υπηρεσίες φύλαξης (Ζάκυνθος) από ιδιωτικές πολιτοφυλακές. Το ΚΙΕ επιχορηγείται με 0 ευρώ αλλά ακόμα και να ελάμβανε επιχορήγηση έχει άλλα επείγοντα κενά από την δημιουργία και συντήρηση ιδιωτικής αστυνομίας. Κατά συνέπεια για την ΑΠΟΤΡΟΠΗ και την ασφάλεια ολοκλήρου του νησιού αρμοδιότερη είναι η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα Κεφαλονιάς που έχουν την ισχύ, τα μέσα και την αρμοδιότητα. Όπως μπόρεσαν και στο παρελθόν να αποτρέπουν μπορούν και τώρα, είναι μέρος του λειτουργήματός τους να μας προστατεύουν προληπτικά και όχι μόνο καθυστερημένα κατασταλτικά.
6. Γράφετε ότι: “αντίθετα τον έφερε στο σημερινό κατάντημα: να έχει κλαπεί μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του”.
Παρατήρηση: Την πληροφορία αυτή δεν την έχετε διασταυρώσει με τον ΕΥΔΟΞΟ. Όπως τη διατυπώνετε δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις. Είναι ανακριβής εκτός και αν εννοείτε εξοπλισμό τα πάντα και ταυτόχρονα καταλογίζετε ύπαρξη πρόσφορων μέτρων και μέσων που είχε δυνατότητα αλλά δεν αξιοποίησε το Δ.Σ. Όμως και γι’ αυτό (ασφάλεια) προέβλεπαν περισσότερα οι συνομολογημένες προγραμματικές συμβάσεις που δεν τηρήθηκαν μονομερώς, αλλά και οι προειδοποιήσεις προς την ΠΕΚ που αγνοήθηκαν. Στα γεγονότα: Εχει αποσπαστεί μεγάλο μέρος της υποδομής αντικεραυνικής προστασίας και ηλεκτροδοτήσεως με αφαίρεση των μετάλλων μέσα στα καλώδια και των χάλκινων εξαρτημάτων από όπου μπορούσαν να φθάσουν, με τον ίδιο τρόπο και μέσα που έγινε σε δεκάδες σημεία στην Κεφαλονιά. Η ζωή τους κινδύνεψε από ηλεκτροπληξία αλλά το τόλμησαν. Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι για χρόνια. Εχουν γίνει γραπτά και προφορικά καταθέσεις και έχουν δοθεί χαρακτηριστικά στοιχεία υποβοήθησης εντοπισμού δραστών. Αν συνεχιστεί η ατιμωρησία και η θρασύτητα με την οποία κινούνται και επανέρχονται, θα ασχοληθούν και με τον καθευατό εγκατεστημένο εξοπλισμό που επιβιώνει όχι γιατί ελέγχονται τα φορτία μετάλλων στον Πόρο αλλά γιατί δεν τους ενδιαφέρει προς το παρόν ο χάλυβας.
7. Γράφετε ότι: “..και να απαιτεί επιπλέον το Υπουργείο να επιστραφούν 600.000 ευρώ από πρόγραμμα το οποίο ουδέποτε υλοποιήθηκε”.
Παρατήρηση. Όπως το γράφετε ο κόσμος πιστεύει πως έχουν δοθεί 600.000 ευρώ σε πρόγραμμα που δεν υλοποιήθηκε και συνεπώς κάποιοι έχουν τα χρήματα στις τσέπες τους. Η απαίτηση επιστροφής 600.000 αναφέρεται στο αντίθετο. Στο υποέργο που έγινε έως τώρα και όχι αυτά που δεν έγιναν, δηλαδή αυτό που πρόλαβε να υλοποιηθεί πρίν απενταχθεί το έργο (2011). Είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση με το Γηροκομείο Αργοστολίου που απεντάχθηκε πρίν αποπερατωθεί. Ζητήθηκε φέτος να επιστραφούν όσα χρήματα αναλώθηκαν στο κτίσιμο Γηροκομείου που βλέπετε σήμερα μπροστά σας στο Αργοστόλι. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υλοποιήθηκε το πρόγραμμα του Γηροκομείου. Σημαίνει πως έμεινε ημιτελές και αν επιμένουμε να μήν ολοκληρωθεί πρέπει να επιστραφούν όλα όσα έχουν δαπανηθεί. Όμως νέα περιφερειακή αρχή ασχολήθηκε με τη διασφάλιση της ολοκλήρωσής του.
Όταν δεν αποπερατώνεται ένα συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε έργο (δηλαδή έργο που εισάγει πόρους στην Ελλάδα) μέσα στην προθεσμία οι λύσεις είναι τρείς. α) Να αποπερατωθεί το έργο ως «γέφυρα» από το επόμενο ΚΠΣ στερώντας πόρους από νέα έργα του επομένου ΚΠΣ («κάνουμε τώρα αυτό που θα γινόταν τότε»). Τότε δεν επιστρέφεται στην Ε.Ε το κόστος του ήδη υλοποιηθέντος τμήματος, ούτε το συμπληρωματικό ποσό για το εναπομείναν τμήμα από το επόμενο ΚΠΣ. β) Να αποπερατωθεί το έργο από εθνικούς πόρους (τότε επιστρέφεται αναξιοποίητη η υπόλοιπη κοινοτική χρηματοδότηση στην Ε.Ε) αλλά δεν ζητείται επιστροφή για το ήδη υλοποιηθέν τμήμα. γ) Να αφεθεί στην τύχη του ώστε να μην ολοκληρωθεί ποτέ, οπότε πρέπει να επιστραφεί στην ΕΕ και το κόστος του υλοποιηθέντος τμήματος και οι πόροι που θα έμεναν στην Ελλάδα και αντιστοιχούν στο μη υλοποιηθέν τμήμα.
Καταληκτικό σχόλιο:
Οσον αφορά λοιπόν το υποέργο (ερευνητική υποδομή) «που ουδέποτε υλοποιήθηκε» αλλά όμως έγινε, η φωτογραφία που δημοσιεύετε είναι η καλύτερη απόδειξη για το δεύτερο. Μακάρι να γινόταν και όλο το υπόλοιπο (παρελκόμενα/βοηθητικές συσκευές, υποδομή φιλοξενίας/παραμονής κλπ κλπ). Οσο για το κόστος σας λέω μόνο πως μία και μόνη κάμερα, 3 μικροί σταθμοί καιρού και 2 υπολογιστές, όλα μαζί με σκοπό την πυρανίχνευση στο Δρυμό Αίνου, στοίχισαν στην ΠΕΚ 600.000 ευρώ επίσης (αποπληρώθηκαν μετά το 2011) δυο φορές το σεισμολογικό εξοπλισμό που ευαγγελίζεσθε. Οσο δηλαδή ολόκληρο το ποσόν που ζητείται να επιστραφεί για το τμήμα αυτό του συνολικού Εργου «που δεν υλοποιήθηκε» αλλά όμως ..εμφανίζεται στην φωτογραφία σας υλοποιημένο. Με τις γνώσεις που έχω ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙ ΤΑ ΧΕΙΡΩ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΠΩΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ αμφιβάλλω αν θα λειτουργήσει ποτέ η πυρανίχνευση, όπως αμφιβάλλω πως θα επιβιώσουν σεισμογράφοι στο Βουνό χωρίς χειροπιαστά δείγματα ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ των παρανόμων και των βανδάλων από την τοπική Αστυνομία σε κάθε άκρη του νησιού (και γύρω από το Δρυμό επιπροσθέτως από τον Φορέα Διαχείρησης που έχει και τις ικανές επιδοτήσεις και το προσωπικό). Δηλαδή χωρίς συνθήκες ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
Υπενθυμίζω πως μέχρι σήμερα καμμία σεισμολογική πρόταση δεν έχει παραλάβει το ΚΙΕ-Εύδοξος πέραν μιας παλαιότερης του 2008 η οποία υπονομεύτηκε και δεν πραγματοποιήθηκε, όπως και το πολύπαθο «κτίριο προσωπικού», στο οποίο, αν είχε γίνει το 2010, θα στεγαζόντουσαν ευχαρίστως σήμερα οι νέοι προτείνοντες σεισμολόγοι αν επιθυμούν να απλώσουν τα χαρτιά τους και να δουλεύουν επιστημονικά στο βουνό και όχι στο σεισμόπληκτο Ληξούρι, όπου κατά τη γνώμη μου είναι απείρως καλύτερα.
Ν.Σολωμός
ΚΙΕ- Εύδοξος
xespao
κ. ΣΟΛΩΜΟΣ:
ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ -ΕΣΧΑΤΩΣ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΚΑ- ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΚΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΑ
Επειδή η ανάρτησή σας στην ιστοσελίδα Kefaloniapress με τίτλο «Να αξιοποιηθεί ο ΕΥΔΟΞΟΣ για το σεισμολογικό ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ» περιέχει διάφορες ετερόκλητες και αυθαίρετες πληροφορίες για το ΚΙΕ-ΕΥΔΟΞΟΣ που δυστυχώς με τον τρόπο που συνάπτονται έχουν αποκλίνει από την πραγματικότητα, μέχρι να επιλεγεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα μπορεί να σας διαφωτίζει πιό επίσημα, θα ήθελα να προβώ στην παρακάτω ενημέρωση των αναγνωστών σας και παρακαλώ να την δημοσιεύσετε:
1. Γράφετε ότι: «Οι δυο κορυφαίοι Κεφαλονίτες σεισμολόγοι ο καθηγητής και Δ/ντης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης και ο Γεράσιμος Χουλιάρας έχουν επεξεργαστεί σχέδιο αξιοποίησης του ΕΥΔΟΞΟΥ ώστε να λειτουργήσει ως το πλέον σύγχρονο Σεισμολογικό Παρατηρητήριο στην Μεσόγειο».
Παρατήρηση. Κεφαλλονίτης σεισμολόγος είναι ο κ. Τσελέντης. Ο Σεισμολόγος-Ερευνητής Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, έχει Τζουμερκιώτικη καταγωγή, από Ρωμανό Αγνάντων. Η δεοντολογία λέει πως αν συνέβαινε κάτι τέτοιο (σχέδιο κάποιας επιστημονικής δραστηριότητας συσχετισμένης με το ΕΥΔΟΞΟΣ), θα είχε ενημερωθεί πολύ πρίν από τους δημοσιογράφους …το ίδιο το ΚΙΕ «Εύδοξος» ότι πρόκειται να καταστεί το πλέον σύγχρονο σεισμολογικό παρατηρητήριο στην Μεσόγειο.
Κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με δηλώσεις. Απεναντίας σεισμολογικά παρατηρητήρια διατηρούν (κεντρικά και όχι περιφερειακά)το γεωδυναμικό Ινστιτουτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (στο Θησείο) και κάθε ελληνικό πανεπιστήμιο που έχει ακαδημαική δραστηριότητα σεισμολογίας. Στα παρατηρητήρια αυτά συλλέγονται τηλεμετρικά (από μακρυά) τα δεδομένα που καταγράφουν οι σεισμογράφοι τους οποίους διασπείρουν οι ερευνητές σε όσες θέσεις ανα την ελλάδα κρίνουν σκόπιμες. Τις καταγραφές αυτές τις βλέπει ο καθένας σήμερα και από το διαδίκτυο. Αλλά δεν μπορεί να τις αναλύσει φυσικά ο καθένας.Το γεωδυναμικό ινστιτούτο και κάθε πανεπιστήμιο έχει ασφαλίσει τα «παρατηρητήριά» του μέσα στο χώρο του και δίπλα στους ερευνητές που επεξεργάζονται τις καταγραφές. Όχι στις κορυφές των ορέων μέσα στις καταιγίδες. Στις κορυφές των ορέων εγκαθιστούνται τα οπτικά αστρονομικά παρατηρητήρια για άλλους ειδικούς λόγους. Στα όρη που έχουν εγκατασταθεί π.χ τα παρατηρητήρια(αστεροσκοπεία) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δεν υπάρχουν βεβαίως σεισμογράφοι αλλά τηλεσκόπια. Κατά συνέπεια αν η πληροφορία σας είναι ακριβής κάτι άλλο θα είναι αυτό το «παρατηρητήριο» και αμφιβάλλω αν πρέπει να τοποθετηθεί στην κορυφή του Αίνου.
Αν πρόκειται απλά για ένα πυκνότερο δίκτυο σεισμογράφων (υπάρχουν ήδη αρκετοί από Ε.Α.Α και Παν. Θεσσαλονίκης και παράλληλο ελληνογαλλικό πρόγραμμα) που θα διασπαρούν σε διάφορες θέσεις ανα το νησί (ποιος θα τους προστατεύει από βανδαλισμούς;) και ψάχνουν ένα κτίριο για να δημιουργήσουν ακόμα έναν χώρο συγκέντρωσης των ψηφιακών καταγραφών, ή ένα αληθινό παράρτημα του γεωδυναμικού ινστιτούτου (που θα στελεχώνεται ΜΟΝΙΜΩΣ από προσωπικό που θα μετοικήσει), τότε η θέση του είναι κοντά στις πόλεις και μάλιστα ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΚΗ μέσα στο μεγάλο διόρωφο κτίριο του διατηρητέου Α’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ που ολοκληρώνεται, ώστε σε περίπτωση που αποδειχθεί πόλος έλξης επισκεπτών να βρίσκεται δίπλα στον τόπο των επικέντρων, το πολύπαθο Ληξούρι που παρακμάζει από την ανισόρροπη ανάπτυξη στην Κεφαλονιά. Εκεί είναι η θέση της σεισμολογίας και όχι στα όρη μαζί με τα όργανα της θεμελιώδους Φυσικής (αστροφυσικής κλπ) εκτός εάν ζητείται μιάς μορφής φιλοξενία .
2. Γράφετε ότι: “Ενθυμείστε ότι κατά την διάρκεια των σεισμών του Γενάρη 2014 ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε αναθέσει στον Γεράσιμο Χουλιάρα την εκπόνηση αυτής της μελέτης. Μετά τις γνωστές ταλαιπωρίες της γραφειοκρατίας (ακόμα και σε πρωθυπουργικό επίπεδο η γραφειοκρατία ζει και βασιλεύει) το σχέδιο προχωράει . Όπως μάλιστα μας ανέφερε ο καθηγητής Ακης Τσελέντης θα διατεθούν αμέσως 300.000 ευρώ από την επιχορήγηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου για την άμεση λειτουργία του Παρατηρητήριου στον ΕΥΔΟΞΟ. Εκτός αυτού ο ΕΥΔΟΞΟΣ έχει ετήσια επιχορήγηση 70.000 ευρώ, ποσόν που του επιτρέπει να προσλάβει φύλακες, και επιστημονικό προσωπικό”.
Παρατήρηση:
Η γραφειοκρατία δεν είναι πρωτογενής αιτία ματαίωσης. Η γραφειοκρατία στα θέματα αυτά είναι ένας ετεροσυντηρούμενος μηχανισμός καταπόνησης που επιστρατεύεται για επιβολή αντίθετης βούλησης από κάποιους πολιτικάντικους κύκλους που κρύβονται στην αφάνεια. Κάποιοι πολεμάνε το «παρατηρητήριο» όπως το αποκαλείτε για τους δικούς τους λόγους.
Το ποσό των 300.000 ευρώ πιθανόν να εξασφαλίζει την προμήθεια και άλλου σεισμολογικού εξοπλισμού, αλλά δυστυχώς δεν εξασφαλίζει την άμεση λειτουργία. Ακόμα και αν υπάρχει κάποιος βαθύτερος επιστημονικός λόγος που υποβάλει ανάγκη εγκατάστασης εξοπλισμού στην κορυφή του Αίνου. Υπάρχουν κόστη που έχουν αγνοηθεί διότι (θεωρώντας ως ακριβή τα όσα παρουσιάζετε) οι συντάκτες αγνοούν δεδομένα, που μόνο το ΚΙΕ-ΕΥΔΟΞΟΣ θα τα είχε υποδείξει. Αλλά το ΚΙΕ-ΕΥΔΟΞΟΣ όπως σας προανέφερα δεν έχει κάν ακόμα λάβει, πολλώ μάλλον επεξεργαστεί ή υπογράψει τέτοια πρόταση συνεργασίας.
3. Γράφετε ότι: «Εκτός αυτού ο ΕΥΔΟΞΟΣ έχει ετήσια επιχορήγηση 70.000 ευρώ, ποσόν που του επιτρέπει να προσλάβει φύλακες, και επιστημονικό προσωπικό».
Παρατήρηση:
Είναι Απολύτως ανακριβές. Αν το αστρονομικό κέντρο ΚΙΕ-ΕΥΔΟΞΟΣ είχε ετήσια επιχορήγηση 70.000 ευρώ θα είχε ήδη ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ προσλάβει φύλακες και 3 άτομα επιστημονικό προσωπικό για να στελεχώνει τουλάχιστον ένα κέντρο υποδοχής κοινού και θα λειτουργούσε με περισσή εξωστρέφεια. Η αλήθεια είναι πως η ετήσια επιχορήγηση ήταν 4.000 ευρώ μόνον (που δόθηκε μόνον τα έτη 2007, 2008, 2009) ενώ κατά τα έτη 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 η ετήσια επιχορήγηση που έλαβε ανέρχεται στο αστρονομικό ποσόν των ΜΗΔΕΝ (0) ευρώ !. Για όλο αυτό το διάστημα κανένα έγγραφο δεν έχει λάβει το ΚΙΕ που να τεκμηριώνει γιατί του αποστερούν συστηματικά την προβλεπόμενη ετήσια επιχορήγησή του.
Προγραμματική συμφωνία που υπέγραψε το ΚΙΕ με την Αυτοδιοίκηση για να δημιουργηθεί μία (έστω ορισμένου χρόνου) θέση εργασίας στον Αίνο για έναν νέο, ουδέποτε τηρήθηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση.
4. Γράφετε ότι: “Κατά καιρούς βλέπουμε στο Αργοστόλι να κυκλοφορούν σεισμολόγοι οι οποίοι έρχονται για να επιτηρήσουν τους σεισμογράφους τους. Μόνοι και αβοήθητοι, χωρίς υποδομή, χωρίς ένα γραφείο να απλώσουν τα χαρτιά τους, να οργανώσουν την δουλειά τους. Ζητάμε από αυτούς τα μέγιστα χωρίς να τους προσφέρουμε το ελάχιστο”.
Παρατήρηση: Ακριβές. Αν σεισμολόγοι αυτοί δεν θέλουν το ΤΕΙ που προσέφερε ήδη θεσμική στέγη και ειδικό λογαριασμό παράκαμψης του δημοσίου λογιστικού για την ταχεία υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων, αλλά επιθυμούν απλά κτιριακή στέγη και εξακολούθηση χρήσης του ειδικού λογαριασμού των μητρικών τους ινστιτούτων, τότε η σεισμόπληκτη Παλική τους περιμένει σε ένα από τα ωραιότερα αρχιτεκτονήματα του μεσοπολέμου (Α’ Δημοτικό Σχολείο 1933) με 8 αίθουσες και αποθήκες, μνημείο αντοχής των υλικών και επισκέψιμο μόνο και μόνο για το λόγο αυτό. Πέρασε στατικά ανέπαφο όλους τους σεισμούς από 1933 έως 2014. Αν παρόλα αυτά θέλουν να ταξιδεύουν ανεβαίνοντας εκτός έδρας με τζίπ μέχρι το ΚΙΕ-ΕΥΔΟΞΟΣ, με χαρά να προσφερθεί και στέγη. Αν και δεν νομίζω πως θα ήθελαν να διεκδικήσουν ανταγωνιστικές χρηματοδοτήσεις για το μέλλον του προσωπικού (θα υπάρξει;) και την αειφορία του ακαθόριστου «παρατηρητηρίου σεισμών» όπως και να το εννοεί ο καθένας, μέσω των διαδικασιών των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ όπως το ΕΥΔΟΞΟΣ. Εκτός και αν όλα είναι προσωρινά «και βλέπουμε».
5. Γράφετε ότι: “Οι παλιές συνταγές των Γεωργάτου και Κουρή να ορίζονται στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΥΔΟΞΟΥ πολιτικοί μόνο καλό δεν έκανε στον ΕΥΔΟΞΟ αντίθετα τον έφερε στο σημερινό κατάντημα: να έχει κλαπεί μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του”
Παρατήρηση:. Ο ισχυρισμός/συσχετισμός σας είναι αστήρικτος, πρόωρος και αυθαίρετος επειδή δεν γνωρίζετε τις συγκυρίες που αντιμετώπισαν τα Διοικητικά Συμβούλια. Είναι σαν να λέτε πως οι τοπικοί πολιτικοί ήταν υπεύθυνοι για τις (διάσπαρτες χρονικά) θρασείες επιδρομές και κλοπές μετάλλων στα σχολεία, αλεξικεραύνων μέρα μεσημέρι στο Αργοστόλι, στις αποθήκες της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, σε εκτός Αργοστολίου μουσείο της Κεφαλονιάς, στο περιβαλλοντικό, στα νεκροταφεία των χωριών της Κεφαλονιάς, σε τουλάχιστον ένα γήπεδο, δηλαδή σε όλους τους δημόσιους χώρους του νησιού που -με εξαίρεση τις 3 πόλεις- δεν έχουν τοποθετημένη φρουρά 24ώρου.
Το γεγονός της μη εμφανίσεως φαινομένων εισβολής και κλοπής μετάλλων στην αμέσως μετασεισμική περίοδο που υπήρχε ουσιαστική αστυνόμευση με ενίσχυση των μέτρων σε συνδυασμό με ακτοπλοική απαγόρευση συγκεκριμένων μετακινήσεων, μας δείχνει πως πέρα από την εξιχνίαση και την τιμωρία υπάρχει και το κολοσσιαίο κεφάλαιο της ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ. Υπάρχουν κατ’ εξοχήν πολιτειακοί φορείς γι’ αυτό.
Το ΕΥΔΟΞΟΣ δεν μπορεί να βάλει ναρκοπέδια. Το ποσόν της αποτροπής που του αναλογεί είναι το μακρυνό και απόκρημνο της τοποθεσίας, η φραγή στην μικρή οδό προσπελάσεως της πύλης που του ανήκει, η καλή περίφραξη στις βατές περιοχές, κάποια άλλα μη ανακοινώσιμα μέτρα, και η διαβεβαίωση του φορέα του Αίνου που διατηρεί τζίπ και προσωπικό επιτήρησης που όπως δηλώνει περιπολεί συνεχώς, ότι καλύπτει συνολικά την περιμετρική ζώνη στα σημεία του Αστεροσκοπείου. Αλλα δυσπρόσιτα ορεινα αστεροσκοπεία στην Ελλάδα δεν έχουν κάν περίφραξη, αλλά πέραν μιας κλοπής φωτοβολταικού και έναν βανδαλισμό θόλου, δεν έχουν αναφέρει άλλα περιστατικά για δεκαετίες. Το ΤΕΙ δαπανά 500.000 ετησίως για υπηρεσίες φύλαξης (Ζάκυνθος) από ιδιωτικές πολιτοφυλακές. Το ΚΙΕ επιχορηγείται με 0 ευρώ αλλά ακόμα και να ελάμβανε επιχορήγηση έχει άλλα επείγοντα κενά από την δημιουργία και συντήρηση ιδιωτικής αστυνομίας. Κατά συνέπεια για την ΑΠΟΤΡΟΠΗ και την ασφάλεια ολοκλήρου του νησιού αρμοδιότερη είναι η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα Κεφαλονιάς που έχουν την ισχύ, τα μέσα και την αρμοδιότητα. Όπως μπόρεσαν και στο παρελθόν να αποτρέπουν μπορούν και τώρα, είναι μέρος του λειτουργήματός τους να μας προστατεύουν προληπτικά και όχι μόνο καθυστερημένα κατασταλτικά.
6. Γράφετε ότι: “αντίθετα τον έφερε στο σημερινό κατάντημα: να έχει κλαπεί μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του”.
Παρατήρηση: Την πληροφορία αυτή δεν την έχετε διασταυρώσει με τον ΕΥΔΟΞΟ. Όπως τη διατυπώνετε δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις. Είναι ανακριβής εκτός και αν εννοείτε εξοπλισμό τα πάντα και ταυτόχρονα καταλογίζετε ύπαρξη πρόσφορων μέτρων και μέσων που είχε δυνατότητα αλλά δεν αξιοποίησε το Δ.Σ. Όμως και γι’ αυτό (ασφάλεια) προέβλεπαν περισσότερα οι συνομολογημένες προγραμματικές συμβάσεις που δεν τηρήθηκαν μονομερώς, αλλά και οι προειδοποιήσεις προς την ΠΕΚ που αγνοήθηκαν. Στα γεγονότα: Εχει αποσπαστεί μεγάλο μέρος της υποδομής αντικεραυνικής προστασίας και ηλεκτροδοτήσεως με αφαίρεση των μετάλλων μέσα στα καλώδια και των χάλκινων εξαρτημάτων από όπου μπορούσαν να φθάσουν, με τον ίδιο τρόπο και μέσα που έγινε σε δεκάδες σημεία στην Κεφαλονιά. Η ζωή τους κινδύνεψε από ηλεκτροπληξία αλλά το τόλμησαν. Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι για χρόνια. Εχουν γίνει γραπτά και προφορικά καταθέσεις και έχουν δοθεί χαρακτηριστικά στοιχεία υποβοήθησης εντοπισμού δραστών. Αν συνεχιστεί η ατιμωρησία και η θρασύτητα με την οποία κινούνται και επανέρχονται, θα ασχοληθούν και με τον καθευατό εγκατεστημένο εξοπλισμό που επιβιώνει όχι γιατί ελέγχονται τα φορτία μετάλλων στον Πόρο αλλά γιατί δεν τους ενδιαφέρει προς το παρόν ο χάλυβας.
7. Γράφετε ότι: “..και να απαιτεί επιπλέον το Υπουργείο να επιστραφούν 600.000 ευρώ από πρόγραμμα το οποίο ουδέποτε υλοποιήθηκε”.
Παρατήρηση. Όπως το γράφετε ο κόσμος πιστεύει πως έχουν δοθεί 600.000 ευρώ σε πρόγραμμα που δεν υλοποιήθηκε και συνεπώς κάποιοι έχουν τα χρήματα στις τσέπες τους. Η απαίτηση επιστροφής 600.000 αναφέρεται στο αντίθετο. Στο υποέργο που έγινε έως τώρα και όχι αυτά που δεν έγιναν, δηλαδή αυτό που πρόλαβε να υλοποιηθεί πρίν απενταχθεί το έργο (2011). Είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση με το Γηροκομείο Αργοστολίου που απεντάχθηκε πρίν αποπερατωθεί. Ζητήθηκε φέτος να επιστραφούν όσα χρήματα αναλώθηκαν στο κτίσιμο Γηροκομείου που βλέπετε σήμερα μπροστά σας στο Αργοστόλι. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υλοποιήθηκε το πρόγραμμα του Γηροκομείου. Σημαίνει πως έμεινε ημιτελές και αν επιμένουμε να μήν ολοκληρωθεί πρέπει να επιστραφούν όλα όσα έχουν δαπανηθεί. Όμως νέα περιφερειακή αρχή ασχολήθηκε με τη διασφάλιση της ολοκλήρωσής του.
Όταν δεν αποπερατώνεται ένα συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε έργο (δηλαδή έργο που εισάγει πόρους στην Ελλάδα) μέσα στην προθεσμία οι λύσεις είναι τρείς. α) Να αποπερατωθεί το έργο ως «γέφυρα» από το επόμενο ΚΠΣ στερώντας πόρους από νέα έργα του επομένου ΚΠΣ («κάνουμε τώρα αυτό που θα γινόταν τότε»). Τότε δεν επιστρέφεται στην Ε.Ε το κόστος του ήδη υλοποιηθέντος τμήματος, ούτε το συμπληρωματικό ποσό για το εναπομείναν τμήμα από το επόμενο ΚΠΣ. β) Να αποπερατωθεί το έργο από εθνικούς πόρους (τότε επιστρέφεται αναξιοποίητη η υπόλοιπη κοινοτική χρηματοδότηση στην Ε.Ε) αλλά δεν ζητείται επιστροφή για το ήδη υλοποιηθέν τμήμα. γ) Να αφεθεί στην τύχη του ώστε να μην ολοκληρωθεί ποτέ, οπότε πρέπει να επιστραφεί στην ΕΕ και το κόστος του υλοποιηθέντος τμήματος και οι πόροι που θα έμεναν στην Ελλάδα και αντιστοιχούν στο μη υλοποιηθέν τμήμα.
Καταληκτικό σχόλιο:
Οσον αφορά λοιπόν το υποέργο (ερευνητική υποδομή) «που ουδέποτε υλοποιήθηκε» αλλά όμως έγινε, η φωτογραφία που δημοσιεύετε είναι η καλύτερη απόδειξη για το δεύτερο. Μακάρι να γινόταν και όλο το υπόλοιπο (παρελκόμενα/βοηθητικές συσκευές, υποδομή φιλοξενίας/παραμονής κλπ κλπ). Οσο για το κόστος σας λέω μόνο πως μία και μόνη κάμερα, 3 μικροί σταθμοί καιρού και 2 υπολογιστές, όλα μαζί με σκοπό την πυρανίχνευση στο Δρυμό Αίνου, στοίχισαν στην ΠΕΚ 600.000 ευρώ επίσης (αποπληρώθηκαν μετά το 2011) δυο φορές το σεισμολογικό εξοπλισμό που ευαγγελίζεσθε. Οσο δηλαδή ολόκληρο το ποσόν που ζητείται να επιστραφεί για το τμήμα αυτό του συνολικού Εργου «που δεν υλοποιήθηκε» αλλά όμως ..εμφανίζεται στην φωτογραφία σας υλοποιημένο. Με τις γνώσεις που έχω ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙ ΤΑ ΧΕΙΡΩ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΠΩΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ αμφιβάλλω αν θα λειτουργήσει ποτέ η πυρανίχνευση, όπως αμφιβάλλω πως θα επιβιώσουν σεισμογράφοι στο Βουνό χωρίς χειροπιαστά δείγματα ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ των παρανόμων και των βανδάλων από την τοπική Αστυνομία σε κάθε άκρη του νησιού (και γύρω από το Δρυμό επιπροσθέτως από τον Φορέα Διαχείρησης που έχει και τις ικανές επιδοτήσεις και το προσωπικό). Δηλαδή χωρίς συνθήκες ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.
Υπενθυμίζω πως μέχρι σήμερα καμμία σεισμολογική πρόταση δεν έχει παραλάβει το ΚΙΕ-Εύδοξος πέραν μιας παλαιότερης του 2008 η οποία υπονομεύτηκε και δεν πραγματοποιήθηκε, όπως και το πολύπαθο «κτίριο προσωπικού», στο οποίο, αν είχε γίνει το 2010, θα στεγαζόντουσαν ευχαρίστως σήμερα οι νέοι προτείνοντες σεισμολόγοι αν επιθυμούν να απλώσουν τα χαρτιά τους και να δουλεύουν επιστημονικά στο βουνό και όχι στο σεισμόπληκτο Ληξούρι, όπου κατά τη γνώμη μου είναι απείρως καλύτερα.
Ν.Σολωμός
ΚΙΕ- Εύδοξος
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Κινητοποίηση των ομολογιούχων αύριο Πέμπτη 13 Νοεμβρίου
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΟΣ ΑΛΛΑ... ΧΤΥΠΗΣΕ Ο ΑΦΕΛΑΪ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ