2014-11-14 15:12:29
Φωτογραφία για Αμφίπολη: Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο εξής
Για τον προσδιορισμό της ηλικίας και την ταυτότητα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πολλοί μέθοδοι και αυτό όπως το εκτιμώ εγώ θα πάρει έξι μήνες σημείωσε στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου ο ανθρωπολόγος , Δημοσθένης Κούρτοβικ.

Στην συνέχεια εξήγησε πως «Η διαδικασία που ακολουθείται από τους ανθρωπολόγους είναι κατά κανόνα η εξής: πρώτα θα πρέπει να μεταφερθούν τα οστά με πολύ μεγάλη προσοχή γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ασβεστοποίησης. Οστά τα οποία έχουν βρεθεί θαμμένα στη γη για χιλιάδες χρόνια και ξαφνικά έρχονται στο φως μπορεί να διαλυθούν, να γίνουν ασβέστης αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Μετά πρέπει να καθαριστούν στο εργαστήριο, να συντηρηθούν και κατόπιν να αρχίσει η μελέτη τους που γίνεται σε διάφορες φάσεις.

Η πρώτη φάση είναι δια γυμνού οφθαλμού. Αν ο σκελετός είναι ακέραιος, σε άριστη κατάσταση τότε μπορούμε να βγάλουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα για το φύλο του, και ίσως την ηλικία του. Πιο συγκεκριμένη εργαστηριακή εξέταση δίνει περισσότερα και πιο σίγουρα συμπεράσματα.


Παράλληλα γίνεται μια αξιολόγηση του ευρήματος, ποια εποχή πέθανε δηλαδή ο ένοικος του τάφου.»

Επιπλέον τόνισε πως «Εφόσον ο σκελετός είναι σχεδόν ακέραιος, μπορούμε να προχωρήσουμε σε ανάπλαση του προσώπου όπως έγινε στην περίπτωση της Μύρτιδας.»

«Είναι πολύ σημαντικό το ότι βρέθηκε ο σκελετός στην Αμφίπολη και θα μας πει πολλά για την ταυτότητα του ενοίκου. Από την αρχή υπήρχε μία τάση στον ελληνικό λαό και σε πολλούς επιστήμονες να δουν σώνει και καλά τον Μέγα Αλέξανδρο.

Όλοι θα το θέλαμε αλλά αυτό είναι περισσότερο στη σφαίρα του επιθυμητού.

Υποθέτω πως λόγω του μεγέθους του τύμβου θα υπάρχουν και άλλοι τάφοι, όπως έγινε και στην Βεργίνα. Επίσης δεν ξέρουμε αν το λιοντάρι που είναι στην κορυφή ανταποκρίνεται στον συγκεκριμένο τάφο που έχει ανασκαφεί ή σε κάποιον άλλον. Αυτά όλα θα αναλυθούν με τις ανθρωπολογικές έρευνες και με την ανάλυση του DNA. Τώρα αν θα φτάσουμε να ταυτίσουμε το πρόσωπο δεν είναι βέβαιο.» υπογραμμίζει με τη σειρά της η Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας Αθηνών, Γεωργία Αλευρά.

Προσθέτει πως «Το περίεργο είναι ότι έχουμε τον νεκρό σε τάφο που είναι μέσα σε τάφο. Και αυτό γιατί συνήθως στο θάλαμο ή στην κρύπτη είχαμε μία κλίνη, μια σαρκοφάγο και όχι ένα κτιστό τάφο μέσα σε τάφο. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να εξεταστεί.»

Πηγή: Star
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ