2014-11-15 10:33:04
Φωτογραφία για Ασυγκόμιστα πολλά βαμβάκια στη Βόρεια Ελλάδα. Απώλεια ακόμα και της συνδεδεμένης φοβούνται οι καλλιεργητές
Σε μια από τις χειρότερος χρονιές των τελευταίων χρόνων εξελίσσεται η φετινή για τους βαμβακοπαραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας. Οι βροχοπτώσεις έχουν καθυστερήσει πολύ τη συγκομιδή και υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλες ποσότητες να μείνουν στα χωράφια. Παράλληλα μεγάλες είναι και οι απώλειες αφού όπως μας αναφέρουν οι παραγωγοί σε μεγάλο ποσοστό το βαμβάκι έχει «καραμελώσει» (δεν έχει ανοίξει επαρκώς) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκομιστεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός από την Ροδόπη και Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος, κ. Νίκος Σκοπιανός: «στην περιοχή μας αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 120.000 ασυγκόμιστα στρέμματα. Με τόσες βροχές εκτός από την απώλεια παραγωγής ανησυχούμε ότι δεν θα μαζευτούν όλα αυτά τα βαμβάκια ενώ σημαντική είναι και η ποιοτική υποβάθμιση. Πλέον δημιουργείται πρόβλημα και με το πλαφόν για την είσπραξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης».

Επιπλέον ο κ. Σκοπιανός μας τονίζει ότι το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στη Ροδόπη αλλά σε ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Συσκέψεις στην Περιφέρεια

Με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Για το θέμα μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο βαμβακοπαραγωγός και Πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Επιχειρηματιών Αγροτών (ΕΝΕΕΑ) από την Ροδόπη, κ. Κυριάκος Κρόκος. «Είναι κάποιες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας που η συγκομιδή έχει προχωρήσει σημαντικά αλλά υπάρχουν και άλλες που το ποσοστό συγκομιδής είναι πολύ χαμηλό. Επίσης θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι συνθήκες στο πρώτο χέρι της συγκομιδής ήταν πολύ άσχημες λόγω των βροχοπτώσεων με αποτέλεσμα τα βαμβάκια να μην ανοίξουν καλά ενώ και οι παραγωγοί μπήκαν βεβιασμένα στα χωράφια οπότε και τότε η μείωση της παραγωγής ήταν σημαντική», μας εξηγεί ο κ. Κρόκος.

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις ζημιάς

Και συμπληρώνει: «Με αφορμή όλα τα παραπάνω προβλήματα κάναμε μια συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, κ. Χρήστο Μέτσιο (στη σύσκεψη συμμετείχαν οι: ΕΝΕΕΑ, η ΕΝΑ Ροδόπης και ο Αγροτικός Σύλλογος Κομοτηνής) και ακολούθησε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κ. Γιώργο Παυλίδη ο οποίος πραγματοποίησε και κάποιες επαφές με τον ΕΛΓΑ και σήμερα μάλιστα ξεκίνησε η διαδικασία. Έχει γίνει δηλαδή αναγγελία και μέχρι 23 Νοεμβρίου θα κάνουμε δηλώσεις ζημιάς. Από τη στιγμή που ενεργοποιείται ο ΕΛΓΑ ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την συνδεδεμένη ενίσχυση λαμβάνει υπόψη και τις δηλώσεις ζημιάς. Εμείς ζητήσαμε βέβαια να εξαιρεθεί από το πλαφόν η Π.Ε. Ροδόπης διότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο και το ίδιο πρόβλημα έχουν επίσης στην Ξάνθη και στον Έβρο.

Ξάνθη

Για την φετινή χρονιά στην Ξάνθη, μιλήσαμε με τον παραγωγό κ. Γιάννη Ρούφο, ο οποίος μας ανέφερε: «η κατάσταση φέτος είναι πολύ δύσκολη. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι από τα 400 στρέμματα που καλλιεργώ έχω καταφέρει να συγκομίσω στο πρώτο χέρι μόνο τα 60 στρέμματα. Όπως είναι τώρα ο καιρός δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Συνήθως η συγκομιδή μας ολοκληρωνόταν στις αρχές Νοεμβρίου. Ανάλογη είναι η εικόνα και στους υπόλοιπους παραγωγούς της περιοχής μου».

Κομοτηνή

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Κομοτηνή. Σύμφωνα με τον παραγωγό κ. Νίκο Χατζόπουλο: «εκτός από τις βροχές είχαμε μεγάλο πρόβλημα και με την χαλαζόπτωση του Αυγούστου που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουμε μεγάλο μέρος της παραγωγής μας. Στη συνέχεια με τις βροχές το πρόβλημα επιδεινώθηκε αφού είχαν “σπάσει” τα καρύδια και πήραν νερό με αποτέλεσμα να σαπίσουν και να μην ανοίγουν. Η απώλειά μας είναι περίπου στο 40%. Ο ΕΛΓΑ έκανε εκτιμήσεις μόνο για τα χαλαζόπληκτα ενώ την Δευτέρα θα κάνουμε αναγγελία να ξαναέρθουν οι εκτιμητές για τις ζημιές που προκαλούνται από την βροχή».

Έβρος

Εξίσου μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν όμως και οι βαμβακοπαραγωγοί του Έβρου. «Έχουμε ξεπεράσει το 50% της συγκομιδής αλλά υπάρχουν βαμβάκια που δεν ανοίγουν και σε αυτό φταίει πρώτα από όλα ότι είχαμε πολλές βροχές τον Απρίλιο και Μάιο και δεν μπορέσαμε να κάνουμε καλή σπορά με αποτέλεσμα να σπέρνουμε μέχρι 10 Ιουνίου. Επίσης πολλές είναι και οι βροχές το τελευταίο διάστημα που επίσης επηρεάζει την καλλιέργειά μας», αναφέρει ο παραγωγός από τις Φέρες, κ. Νίκος Νικηφόρου. Και προσθέτει: «Φαίνεται ότι φέτος η απώλεια της παραγωγής μας θα φθάσει το 40% ενώ υπάρχουν χωράφια που η απώλειά τους φθάνει και το 60%.

Για μείωση της παραγωγής σε ποσοστό 40% εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων τόσο την άνοιξη όσο και αυτή την περίοδο κάνει λόγο στον Αγροτύπο ένας ακόμα παραγωγός από τις Φέρες, ο κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου. «Η συγκομιδή έχει μείνει πολύ πίσω και τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στην Κομοτηνή και την Ορεστιάδα όπου δεν έχει συγκομιστεί ακόμα το 60% της παραγωγής».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις του επίσης παραγωγού από τις Φέρες, κ. Βασίλη Πορτοκαλίδη ο οποίος τονίζει: «επειδή ήμασταν πολύ όψιμοι στη σπορά λόγω των βροχοπτώσεων έχουμε πολλά βαμβάκια που δεν έχουν ανοίξει ώστε να μαζευτούν. Τώρα βρέχει πάλι και όπως πάνε τα πράγματα δεν πρόκειται και να ανοίξουν. Η μείωση παραγωγής φέτος αναμένεται μεγάλη».
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ