2014-11-17 12:52:54
Φωτογραφία για G20 με άρωμα Ρωσίας
Μικαέλλα Λοίζου

Η Τουρκία και η Κίνα αναλαμβάνουν την προεδρία το 2015 και 2016

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας προειδοποιούν τη Ρωσία ότι «θα παραμείνει απομονωμένη», αν δεν σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα παραμείνει απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα αν ο Πρόεδρος της, Βλαντίμιρ Πούτιν, συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες που στοχεύουν να βάλουν ένα τέλος στην ουκρανική κρίση.

«Αυτήν τη στιγμή οι κυρώσεις που εφαρμόζουμε είναι πάρα πολύ καλές», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά τη λήξη της συνόδου της G20 στο Μπρίσμπαν της Αυστραλίας. «Οι ομάδες μας διαρκώς εξετάζουν μηχανισμούς στους οποίους θα στραφούμε εφόσον χρειαστεί μεγαλύτερη πίεση», πρόσθεσε. «Εάν (ο Ρώσος Πρόεδρος) εξακολουθήσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, να παραβιάζει τη συμφωνία για την οποία δεσμεύτηκε πριν από μερικές εβδομάδες, η απομόνωση της Ρωσίας θα συνεχιστεί», τόνισε ο Ομπάμα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.


«Σαφές μήνυμα»

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ έστειλαν ένα «σαφές μήνυμα» στον Πρόεδρο Πούτιν ότι η χώρα του θα απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα εάν δεν επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία. «Νομίζω ότι η Ρωσία πρέπει να μάθει ότι στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε μια πραγματική ενότητα σκοπού: Να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει κάποιου είδους μόνιμη παγωμένη σύρραξη στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν νομίζω ότι η σχέση της Ρωσίας από τη μία και της Βρετανίας, της Ευρώπης και της Αμερικής από την άλλη, θα παραμείνει η ίδια», τόνισε. «Ελπίζω ότι ακόμη και σε αυτό το στάδιο ο Πρόεδρος Πούτιν μπορεί να επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο», συνέχισε ο Βρετανός Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης «βλέπει ότι βρίσκεται σε σταυροδρόμι».

Τους άσκησε κριτική

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναχώρησε από τη σύσκεψη, πριν να δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, σύμφωνα με το βίντεο που έδωσαν οι οργανωτές της. Λίγο νωρίτερα, στο περιθώριο της συνόδου, είχε χαρακτηρίσει «σοβαρό λάθος» εκ μέρους του Κιέβου την απόφαση να διακοπεί η χρηματοδότηση των ανατολικών, αυτονομιστικών περιοχών καθώς, όπως είπε, έτσι αποκόπτονται στην πράξη από την υπόλοιπη χώρα. «Πληροφορήθηκα από τα μέσα ενημέρωσης τον οικονομικό αποκλεισμό των περιοχών του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ. Νομίζω ότι είναι ένα σοβαρό λάθος γιατί κόβουν με τα ίδια τους τα χέρια αυτές τις περιοχές (σ.σ. από την υπόλοιπη Ουκρανία). Γιατί; Θα το συζητήσουμε με τον Πέτρο Αλεξέγεβιτς (Ποροσένκο, τον Πρόεδρο της Ουκρανίας)», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και η οποία μεταδόθηκε απευθείας από τη ρωσική τηλεόραση.

Θέμα διμερών επαφών

Σύμφωνα με τον Πούτιν, το θέμα της ουκρανικής κρίσης δεν αναφέρθηκε στη σύνοδο παρά μόνο στις διμερείς επαφές που είχε στο περιθώριό της. «Οι συζητήσεις αυτές ήταν ειλικρινείς, σημαντικές και, κατά την άποψή μου, χρήσιμες. Νομίζω ότι μπορέσαμε να δώσουμε στους συναδέλφους μας να καταλάβουν τα κίνητρα της Ρωσίας. Με ενημέρωσαν για τις ανησυχίες τους. Νομίζω ότι αυτό θα μας βοηθήσει», τόνισε. Ο Ρώσος Πρόεδρος υποστήριξε ότι «υπάρχουν καλές προοπτικές» για μια διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία. «Μπορεί να μοιάζει παράξενο, όμως οι θεσμοί που έχουν δημιουργηθεί από τις δύο πλευρές μπορούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, λαμβάνοντας υπόψη πάνω απ' όλα το συμφέρον των ανθρώπων που ζουν στο έδαφος της Ουκρανίας και στα νοτιοανατολικά της χώρας», συνέχισε.

Χρήσιμες συζητήσεις

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας εξήρε, πάντως, την «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» κατά τη σύνοδο κορυφής της ομάδας των G20, παρά την πίεση που του ασκήθηκε από τους Δυτικούς ηγέτες λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και του ρόλου της Μόσχας σε αυτήν. «Πράγματι, κάποιες από τις απόψεις μας δεν συμπίπτουν, αλλά οι συζητήσεις ήταν ολοκληρωμένες, εποικοδομητικές και πολύ χρήσιμες», δήλωσε ο Πούτιν σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου προς τη ρωσική τηλεόραση. Ο Ρώσος Πρόεδρος ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας και οικοδεσπότη της συνόδου κορυφής Τόνι Άμποτ για τη φιλοξενία.

Δεν λογαριάζει πιέσεις

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χθες ότι θα λάβει την απόφασή του όσον αφορά την παράδοση των πολεμικών πλοίων Μιστράλ στη Ρωσία -η οποία έχει αναβληθεί μέχρι την επίλυση της ουκρανικής κρίσης- αγνοώντας τις πιέσεις που θα δεχτεί. «Θα λάβω την απόφασή μου χωρίς να λάβω υπόψη μου τις πιέσεις, απ' όπου και αν προέρχονται, αναλογιζόμενος μόνο δύο κριτήρια: τα συμφέροντα της Γαλλίας και την άποψη που έχω για την κατάσταση», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της συνόδου της G20. «Δεν υπάρχει πίεση χρόνου», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία «προς το παρόν είναι εντός των όρων» που έχουν συμφωνηθεί από το συμβόλαιο με τη Ρωσία και έτσι «δεν τίθεται επομένως ζήτημα σήμερα για αποζημίωση προς τη Μόσχα».

Ο Ολάντ διευκρίνισε ότι το θέμα των Μιστράλ δεν θίχτηκε καθόλου στη σύνοδο, από κανέναν ηγέτη της G20, ούτε καν από τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν το Σάββατο. Ο Γάλλος Πρόεδρος αρνήθηκε επίσης να ανοίξει νέο μέτωπο με τον προκάτοχό του, τον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δήλωσε το Σάββατο ότι η Γαλλία πρέπει «να τηρήσει τον λόγο της» και να παραδώσει τα Μιστράλ στη Ρωσία.

Τα πολεμικά πλοία Μιστράλ, η συμφωνία για την πώληση των οποίων υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2011 επί προεδρίας του Σαρκοζί, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο μιας διπλωματικο-στρατιωτικής κρίσης αφότου ο Ολάντ αποφάσισε, στις αρχές Σεπτεμβρίου, να συνδέσει την παράδοσή τους στη Μόσχα με την πολιτική επίλυση του ουκρανικού ζητήματος. Έχει μάλιστα επαναλάβει πολλές φορές ότι θα πρέπει «να τηρηθεί πλήρως» η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, ώστε να προχωρήσει η Γαλλία στην παράδοση του πρώτου πλοίου, του Vladivostok, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.

Αναλαμβάνει σκυτάλη η Κίνα

Μετά την Τουρκία, που παρέλαβε τη σκυτάλη από την Αυστραλία και θα φιλοξενήσει την επόμενη σύνοδο της G20 το 2015, την προεδρία του φόρουμ των πιο ισχυρών χωρών του κόσμου θα αναλάβει το Πεκίνο, όπως συμφωνήθηκε χθες από τους ηγέτες τους. «Χαιρόμαστε εκ των προτέρων που θα ξαναβρεθούμε το 2016 στην Κίνα», αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου που οργανώθηκε στο Μπρίσμπαν.

Διαδεχόμενη την Αυστραλία, η Τουρκία θα αναλάβει από την 1η Δεκεμβρίου και για έναν χρόνο την κυλιόμενη προεδρία του φόρουμ. Η επόμενη σύνοδος αναμένεται να γίνει στις 15 και 16 Νοεμβρίου 2015 στην Αττάλεια.

Αμέσως μετά, την 1η Δεκεμβρίου 2015, θα παραδώσει με τη σειρά την προεδρία στην Κίνα. Ο υφυπουργός Οικονομικών της Κίνας Ζου Γκουανγκιάο, όταν ρωτήθηκε το Σάββατο για την πιθανότητα αυτή, απάντησε στους δημοσιογράφους ότι το Πεκίνο είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί στενά με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη για να δοθεί μια ώθηση «στην παγκόσμια ανάπτυξη που είναι ακόμη πολύ αργή και άνιση». Σχολίασε, επίσης, ότι η G20 «θα πρέπει να επικεντρωθεί σε οικονομικά και δημοσιονομικά θέματα», κυρίως επειδή η σύνοδος του Μπρίσμπαν επισκιάστηκε εν μέρει από το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

σημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ