2014-11-18 09:38:41
Φωτογραφία για ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, οι «περιμετρικές» αλλαγές στο Ασφαλιστικό και οι αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, αποτελούν τα τρία βασικά θέματα για τα οποία η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να υπάρξει «πραγματική πρόοδος» προκείμενου να επανέλθει στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πως η ρητορική της τρόικα για δημοσιονομικό κενό 3 και πλέον δισ. ευρώ το 2015, απλά αποσκοπεί στην άσκηση πιέσεων για να ληφθούν αποφάσεις για τις αλλαγές στις συντάξεις και στις μισθολογικές δαπάνες του Δημοσίου. Τονίζουν δε πως η ελληνική πλευρά είναι ανυποχώρητη πως δεν θα υπάρξει κενό το 2015 και ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού 2015 που θα κατατεθεί την Παρασκευή το πρωί στη Βουλή.

Η τρόικα επίσης, εγείρει και άλλες απαιτήσεις και ζητά νέες υποχωρήσεις από την κυβέρνηση στο ήδη ψηφισμένο (!) νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα εμπλοκή σημειώθηκε καθώς οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζητούν και άλλες παρεμβάσεις στη ρύθμιση, όπως:


Να γίνουν οι δόσεις 72 για όλους και όχι από 72 έως 100 αναλόγως του ύψους της οφειλής, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.Να αυστηροποιηθούν τα κριτήρια και να μπουν περιουσιακά και εισοδηματικά δεδομένα, προκειμένου να μπουν ακόμη λιγότεροι στη ρύθμιση ώστε να μειωθεί η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού η οποία υπολογίζεται στα 1,2 δις ευρώ.

Έτσι, πλέον όλα τα δεδομένα δείχνουν πως ο στόχος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου δεν είναι επιτεύξιμος κάτι που έχει τροφοδοτήσει σενάρια για σύγκληση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μέσω τηλεδιάσκεψης στις 15 ή στις 17 Δεκεμβρίου και σε κάθε περίπτωση πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 18 Δεκεμβρίου. Δεδομένου ότι ΔΝΤ και Ε.Ε. δεν ομονοούν και μεταξύ τους για πολλά θέματα, δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η ολοκλήρωση των συζητήσεων εντός του Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει την 1η Ιανουαρίου 2015 να έχει στη διάθεσή της μια προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά και μια συμφωνία με τους εταίρους της που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Η συμφωνία αυτή που συνίσταται στο περιβόητο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που καταρτίζει το Μέγαρο Μαξίμου θα μεταθέτει για το 2015 μέρος των προαπαιτούμενων της τρέχουσας αξιολόγησης.

Για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας η κυβέρνηση επιδιώκει να παρουσιάσει αυτό το νέο «Μνημόνιο» μετά τη διαδικασία για την εκλογή προέδρου, που ενδεχομένως υπό το βάρος των εξελίξεων να επισπευσθεί. Όμως, η τρόικα θέλει να προσδιορισθούν τα μέτρα άμεσα προκειμένου να είναι σαφές τι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του Δεκεμβρίου και τι όχι. Ειδικά το ΔΝΤ, για το οποίο η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει αλλαγή ρόλου από το 2015, αλλά την ίδια στιγμή αποβλέπει στις εκκρεμείς δόσεις του ύψους 7 δισ. ευρώ, δεν έχει μεγάλο περιθώριο «συμβιβασμών» καθώς το Διοικητικό του Συμβούλιο λειτουργεί με κριτήρια που δεν είναι αμιγώς πολιτικά.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ