2014-11-18 16:00:31
Φωτογραφία για Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι - Δεν ξύπνησε το ρήγμα της Αταλάντης
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά τις δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα στον υποθαλάσσιο χώρο του βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου.

«Το φαινόμενο παρακολουθείται» τονίζουν και ξεκαθαρίζουν πως οι δύο δονήσεις δεν έχουν σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης, είναι όμως «παράλληλο ρήγμα μικρότερης δυναμικότητας».

«Το φαινόμενο παρακολουθείται» επισημαίνουν οι σεισμολόγοι . Οι σεισμοί έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θεσσαλία, λόγω του μικρού εστιακού βάθους τους, όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Οι δύο δονήσεις προκάλεσαν ανησυχία στους κατοίκους των Νομών Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Ευβοίας, ενώ ανάγκασαν αρκετούς Αθηναίους να σηκωθούν από τα κρεβάτια τους, ειδικά στις περιοχές των βορείων προαστίων, καθώς είχαν διάρκεια.


Ο δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, κύριος ερευνητής σεισμολογίας του ΕΑΑ, ανέφερε πως «έχει κάνει μικρότερες δονήσεις και αυτό είναι καλό, αλλά είναι πάρα πολύ νωρίς να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση».

«Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η σεισμική ακολουθία. Το φαινόμενο παρακολουθείται» πρόσθεσε.

Ο Κώστας Μακρόπουλος, καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, δήλωσε από τη μεριά του πως «το μέγεθος των δονήσεων δεν είναι ικανό για να έχουμε φαινόμενο ντόμινο, να προκαλέσει δηλαδή το “ξύπνημα” του ρήγματος της Αταλάντης».

«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί. Οι δύο σεισμοί δεν έχουν σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης. Είναι, βέβαια, παράλληλο ρήγμα μικρότερης δυναμικότητας» συμπλήρωσε.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης δήλωσε σήμερα το πρωί ότι δεν αποκλείει νέο μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Ευβοϊκού Κόλπου, ωστόσο επεσήμανε κι αυτός ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ρήγματος της Αταλάντης.

«Το επίκεντρο του σεισμού δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης. Είναι πολύ κοντά σε αυτό όμως» είπε και εκτίμησε ότι «σεισμοί σαν τους σημερινούς δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν το ρήγμα της Αταλάντης».

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε:

«Η δραστηριότητα σημειώθηκε στα ρήγματα του βορείου Ευβοϊκού Κόλπου. Είναι πολυάριθμα ρήγματα, τα οποία δίνουν κατά καιρούς σεισμούς. Το πιο φημισμένο είναι το ρήγμα της Αταλάντης. Πριν από 100 χρόνια έδωσε σεισμό 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το ρήγμα της Αταλάντης εντάσσεται μέσα σε αυτά τα ρήγματα. Δεν έχει γεμίσει ακόμα από ενέργεια και θα πρέπει να περάσουν 500 χρόνια για να γίνει κάτι τέτοιο».

«Το ρήγμα της Αταλάντης είναι ακίνδυνο. Το μέγεθος μπορεί να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα. Βαίνουμε σε εκτόνωση, δεδομένου ότι έχουμε μια πλούσια σεισμική ακολουθία. Το φαινόμενο παρακολουθείται λεπτό προς λεπτό» πρόσθεσε.

Πηγή: Zougla
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ