2014-11-18 17:30:33
Φωτογραφία για Εκλογή αντιπροσώπων στον ΕΔΣΝΑ και Συζήτηση για τις ελλείψεις σε προσωπικό στην Περιφέρεια Αττικής
Δύο σημαντικά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 13 Νοεμβρίου 2014 η εκλογή των αντιπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου στον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), δηλαδή τον φορέα που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και

οι τραγικές ελλείψεις στο προσωπικό της Περιφέρειας Αττικής 

Οι 24 αντιπρόσωποι στον ΕΔΣΝΑ

Τους 24 αντιπροσώπους του στον ΕΔΣΝΑ εξέλεξε, στην πρόσφατη συνεδρίασή, του το Περιφερειακό Συμβούλιο, από αυτούς οι 16 προέρχονται από την παράταξη «Δύναμη Ζωής», τρεις από την παράταξη «Αττική», του Γ. Σγουρού, δυο από την παράταξη «180ο Μοίρες – Η Αττική αλλάζει πρόσωπο» του Γ. Κουμουτσάκου, ένας από την παράταξη «Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο – Παύλος Χαϊκάλης», ένας από την παράταξη «Δημιουργούμε Μαζί» του Θάνου Τζήμερου και ένας από την παράταξη «Ανατροπή στην Αττική - Πέτρος Μαντούβαλος». Από την ψηφοφορία απείχαν οι παρατάξεις: Λαϊκή Συσπείρωση, Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική και η Ελληνική Αυγή.


Ακολουθούν αναλυτικά τα ονόματα των 24 αντιπροσώπων στον ΕΔΣΝΑ:

από την παράταξη «Δύναμη Ζωής» οι 16 αντιπρόσωποι είναι:

Ερμιόνη (Ερμίνα) Κυπριανίδου

Γεώργιος Καραμέρος

Χρήστος Καπάταης

Γεώργιος Γαβρίλης

Πέτρος Φιλίππου

Ιωάννης Βασιλείου

Αθανάσιος (Νάσος) Αναγνωστόπουλος

Αριστέα Βάβουλα

Αριστείδης Βρούστης

Παναγιώτης Γαβράς

Πέτρος Δαμιανός

Χρήστος Καραμάνος

Στυλιανός Κοροβέσης

Σοφία Κορωναίου-Καμπά

Βασιλική Λάσκαρη – Κρασοπούλου

Ιωάννης Πρωτονοτάριος

από την παράταξη «Αττική» οι 3 αντιπρόσωποι είναι:

1. Παύλος Καμάρας

2. Κωνσταντίνος Καράμπελας

3. Ιωάννης Σμέρος

από την παράταξη «180ο Μοίρες – Η Αττική Αλλάζει πρόσωπο» οι 2 αντιπρόσωποι είναι:

1. Φωτεινή Βρύνα

2. Παρασκευάς (Πάρης) Ευαγγελίου

από την παράταξη «Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο – Παύλος Χαϊκάλης ο ένας αντιπρόσωπος είναι:

1. Χριστόφορος Δανάκος

από την παράταξη «Δημιουργούμε Μαζί» ο ένας αντιπρόσωπος είναι:

1. Γλαύκος – Αθανάσιος Τζήμερος

Από την παράταξη «Ανατροπή στην Αττική» ο ένας αντιπρόσωπος είναι:

1. Πέτρος Μαντούβαλος

Σχετικά με το θέμα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα της Αθήνας Σπύρος Τζόκας τόνισε: «Η διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι το 2010 ήταν στην Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Υπεύθυνος ήταν ο ΕΔΣΝΑ. Από την εφαρμογή του ΄Καλλικράτη΄και μετά όταν θεσπίστηκε η Αιρετή Περιφέρεια, η Περιφέρεια Αττικής είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων». Στη συνέχεια εστίασε στο διαβαθμιδικό ρόλο του ΕΔΣΝΑ, ενώ αναφέρθηκε και στις βασικές αρχές που πρυτάνευσαν για την κατάρτιση ενιαίου ψηφοδελτίου: «Για εμάς προέχει η λειτουργία του Συνδέσμου, η αξιολόγηση από την κοινωνία της ολοκληρωμένης πρότασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων όπως την έχει εκφράσει η Περιφερειάρχης Αττικής, ο τρόπος να εκπροσωπηθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός των πολιτικών δυνάμεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και η δημοκρατική συγκρότηση του Δ.Σ. του Συνδέσμου».

Έγκριση προσλήψεων τακτικού προσωπικού από το Π.Σ.

Οι εισηγήσεις της Περιφερειάρχη, των αντιπεριφερειαρχών καθώς και των εκπροσώπων των παρατάξεων

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε στη Συνεδρίαση αφορούσε στις τραγικές ελλείψεις στο προσωπικό της Περιφέρειας Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε, η απόφαση της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας να ζητήσει από την Κυβέρνηση την πρόσληψη 139 τακτικών υπαλλήλων στην Περιφέρεια Αττικής όλων των ειδικοτήτων με έμφαση στις ειδικότητες γιατρών, μηχανικών, καθαριστριών, φαρμακοποιών, συντηρητών, φυλάκων και άλλων.

Στην τοποθέτησή της η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ζητάμε αυτές τις προσλήψεις προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει με τον απολύτως απαραίτητο τρόπο η μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας. Εκείνη του μισού πληθυσμού της χώρας. Και τούτο δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε το αίτημα για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων, αλλά σήμερα προκρίνουμε την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών σε κρίσιμους τομείς».

Και πρόσθεσε: «Απαιτούμε όσα νόμιμα δικαιούται η Περιφέρεια Αττικής για την κάλυψη των άμεσων και κατεπειγουσών αναγκών, για να εξασφαλιστεί έστω και στο παρά πέντε η υποτυπώδης λειτουργία κρίσιμων τομέων της. Απαιτούμε από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να εγκρίνουν άμεσα την υλοποίηση του αιτήματός μας για την πρόσληψη του απολύτως αναγκαίου προσωπικού. Απαιτούμε να ισχύσει ο πίνακας των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ του 2008 και να μην εξαιρεθούν οι ΥΕ και ΔΕ».

Επίσης, η κυρία Δούρου ενημέρωσε το Σώμα ότι αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Αττικής υπηρετούν μόλις 2.221 εργαζόμενοι για την κάλυψη των αναγκών 4 εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής. «Αυτή η κατάσταση δεν έτυχε αλλά πέτυχε. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή της κεντρικής εξουσίας. Εδώ και 15 ημέρες έχουμε θέσει στην κυβέρνηση ένα σαφές δημόσιο πολιτικό ζήτημα και το ερώτημα μας παραμένει αναπάντητο. Σιωπούν».

Στο αρχείο που επισυνάπτεται θα βρείτε την αναλυτική εισήγηση της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική» Γιάννης Σγουρός, ο οποίος κατήγγειλε τη νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για μικροκομματικά παιχνίδια με το θέμα των ελλείψεων προσωπικού στην Περιφέρεια Αττικής και πρόσθεσε: «Οι ελλείψεις σε προσωπικό της Περιφέρειας Αττικής ήταν το 2ο θέμα της σημερινής ημερήσιας διάταξης. Το θέμα εισήχθη προς συζήτηση, προκειμένου η περιφερειακή αρχή να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το ζήτημα που ανέκυψε με τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, όπου εκτέθηκε ανεπανόρθωτα, αφού άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα έκανε μετεκλογικά». Παράλληλα, ο κ. Σγουρός επεσήμανε ότι το αίτημα που επικαλείται πως έχει κάνει η κυρία Δούρου προς το Υπουργείο Εσωτερικών για προσλήψεις προσωπικού είναι ως μη γενόμενο, αφού πέραν της ανακοίνωσης δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη οδός που προβλέπει η νομοθεσία».

«Βγάλατε ανακοίνωση με την οποία ζητάτε, λέει, προσλήψεις από το Υπουργείο Εσωτερικών. Σας ρωτώ, έτσι σας μάθανε ότι γίνονται οι προσλήψεις; Με ανακοινώσεις; Δεν κλείσατε τρεις μήνες και ήδη, είτε εσκεμμένα, είτε εν αγνοία σας παραβιάζετε τους νόμους. Καταστρατηγείτε και απαξιώνετε τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου που εγκρίνει τις προσλήψεις. Και αντί να λογοδοτείτε στους πολίτες και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, λογοδοτείτε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Σας καλώ να μην κάνετε και εσείς το ίδιο λάθος που έκαναν πολλοί. Μην παίζετε μικροκομματικά παιχνίδια με τα θέματα του προσωπικού και γενικά της Περιφέρειας Αττικής. Αφήστε την Κουμουνδούρου έξω από την Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Αττικής».

Ο κ. Σγουρός κάλεσε την κυρία Δούρου να αξιοποιήσει τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας που είχε συνταχθεί επί ημερών του, προκειμένου να αξιοποιηθεί καλύτερα το υφιστάμενο προσωπικό. Σύμφωνα με τον κ. Σγουρό ο Οργανισμός που παρουσιάστηκε το Φεβρουάριο του 2014, πλην όμως δεν ψηφίστηκε λόγω της προεκλογικής περιόδου, βασίζεται σε τεκμηριωμένη και κοστολογημένη μελέτη οργάνωσης των υπηρεσιών και εισάγει ένα νέο μοντέλο λειτουργίας προς όφελος των πολιτών.

Επίσης, κάλεσε την κυρία Δούρου να μην χρησιμοποιήσει τις ελλείψεις προσωπικού ως άλλοθι αποτυχίας, αφού ξέρει ότι και το 2015 δεν προβλέπονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τους ΟΤΑ. Σημείωσε επίσης ότι με τις ίδιες ελλείψεις η διοίκησή του ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην τεράστια πρόκληση της συνένωσης των πρώην τεσσάρων νομαρχιών και της πρώην Υπερνομαρχίας σε ένα σώμα με τον ‘Καλλικράτη’, στη σταδιακή μεταφορά αρμοδιοτήτων, ενώ τόνισε ότι αξιοποιήθηκε κάθε δυνατότητα απορρόφησης προσωπικού από άλλους οργανισμούς που συγχωνεύθηκαν ή προσωπικού που προέκυψε από τα κύματα της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Αττική» Περικλής Μουλιανάκης, αφού επεσήμανε ότι «Στα αυτονόητα πρέπει να υπάρχει συναίνεση», συντάχθηκε υπό προϋποθέσεις με την πρόταση της διοίκησης, λέγοντας χαρακτηριστικά «επιδοκιμάζουμε οποιεσδήποτε ενέργειες στοχεύουν στο να δοθούν δουλειές στους Έλληνες εργαζόμενους» και εφόσον «κινούνται προς την κατεύθυνση να καλυφθούν λειτουργικές ανάγκες της Περιφέρειας».

Εκ μέρους των περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης Αττικής», ο Γιάννης Πρωτούλης σημείωσε πως «είναι γνωστή η συγκεκριμένη πολιτική, που επιλογή της είναι οι δομές και υπηρεσίες της Τοπικής Διοίκησης της Περιφέρειας να λειτουργήσουν με τους κανόνες του κέρδους, της ανταγωνιστικότητας και της ανταποδοτικότητας. Αυτό σημαίνει υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, με αντικείμενο να παραδοθούν ολόκληρα φιλέτα σε επιχειρηματίες και ομίλους που λυμαίνονται αυτούς τους χώρους, να αποκτήσουν νέα πεδία κερδοφορίας, να επενδύσουν τα κεφάλαια που δεν μπορούν μέσα στην κρίση να βρουν τέτοιους χώρους κερδοφορίας».

Στάθηκε στο ότι δεν είναι τυχαίο «που ορισμένες υπηρεσίες και δομές είναι υποστελεχωμένες. Στην Περιφέρεια Αττικής υπάρχει ίσως το μοναδικό δημόσιο απολυμαντήριο και επίσης ένας εργαζόμενος απολυμαντής. Πώς θα απολυμανθούν σχολεία, δημόσιοι χώροι, την καταπολέμηση κουνουπιών ποιός θα την κάνει; Ένα πολύ καλό φιλέτο είναι, επίσης, ο χώρος της καθαριότητας για να μπουν ιδιωτικά συνεργεία να δουλέψουν με τους ήδη γνωστούς όρους που όλοι γνωρίζουμε, με καθαρίστριες δηλαδή δουλοπάροικους. Το ίδιο με τη φύλαξη, με εταιρείες security ίδιες με αυτές που θέλει να βάλει ο κ. Φορτσάκης στο Πανεπιστήμιο. Οδηγοί κατά Περιφερειακή Ενότητα που δεν υπάρχουν. Και φυσικά μια σειρά άλλα πράγματα κρίσιμα, βασικά για την αντιπλημμυρική προστασία, την Πολιτική Προστασία, για τους εκχιονισμούς και είναι ένα θέμα το πώς θα γίνουν αυτά. Γιατί, όταν προβλέπονται προσλήψεις, είναι τα γνωστά 5μηνα και οι αμαρτωλές ΜΚΟ που το προηγούμενο διάστημα είχαν εδώ κόσμο κατά χιλιάδες και τους έπαιρναν το κεφάλι κοντά στα 400 ευρώ».

Ο Γ. Πρωτούλης, είπε πως πρέπει να γίνει πρόσληψη συνολικά 1.500 ατόμων - όπως άλλωστε είχε τονίσει και ο πρόεδρος των εργαζομένων, ώστε να φτιαχτούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας - και συμπλήρωσε ότι είναι ανάγκη «να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε εργαζόμενους με μόνιμη σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους και όχι εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας, όμηροι ή εργαζόμενοι "μιας χρήσης". Πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τις ελλείψεις σε βασικούς και κρίσιμους τομείς της Περιφέρειας, που θα πρέπει να έρθει, να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα, να πάρουμε τη γνώμη του Σωματείου που έχει μια πολύ καλή γνώση της κατάστασης που επικρατεί και να διεκδικήσουμε τέτοιου είδους θέσεις εργασίας». Ζήτησε επίσης να επιβεβαιώσει η Περιφερειακή Αρχή πως «δε θα επιτρέψετε στην Περιφέρεια να μπουν ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας».

Εκπροσωπώντας την παράταξη «Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο – Παύλος Χαϊκάλης», ο Χριστόφορος Δανάκος, τόνισε: «Όλοι γνωρίζουμε πώς λειτουργεί η συγκυβέρνηση. Σήμερα βλέπουμε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης όλων των τομέων, όπως για παράδειγμα είναι η παιδεία της χώρας μας. Επίσης, σας θυμίζω ότι πρόσφατα ο Υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος κάλεσε τους καθηγητές σε εθελοντική εργασία», ενώ σχετικά με τη θέση της Περιφερειακής Αρχής επεσήμανε «Επικροτούμε τη θέση της κυρίας Δούρου, όμως θα πρέπει να δούμε πόσοι ήταν οι υπάλληλοι στην Περιφέρεια Αττικής πριν την κινητικότητα και πόσες οι κενές οργανικές θέσεις». Τέλος, κ. Δανάκος έθεσε το ερώτημα προς τη νέα Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για το τί πρόκειται να πράξει σχετικά με τους εργαζόμενους που προέρχονται από τις τρεις πρώην Νομαρχίες και οι οποίοι δεν έχουν υπαχθεί στο Νόμο Παυλόπουλου.

Την έντονη διαφωνία του εξέφρασε ο Θάνος Τζήμερος από την παράταξη «Δημιουργούμε Μαζί» με την πρόταση της Περιφερειάρχη για 139 νέες προσλήψεις στην Περιφέρεια λέγοντας: «Στην πραγματική οικονομία οι άνθρωποι και προσλαμβάνονται και απολύονται και παραιτούνται και αλλάζουν χώρο ή αντικείμενο εργασίας. Στην πραγματική οικονομία καταργούνται ειδικότητες διότι η τεχνολογία τις ξεπερνάει και δημιουργούνται νέες. Μόνο το Ελληνικό Δημόσιο να χρειάζεται συνεχώς νέες προσλήψεις, αλλά καμία απόλυση! Και γιατί θα πρέπει να προσληφθούν μόνιμα κάποιοι και να μην προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όπου χρειάζεται όταν χρειάζεται ως εξωτερικοί συνεργάτες; Δημόσιες Υπηρεσίες δεν είναι αυτές που προσφέρονται από δημοσίους υπαλλήλους αλλά αυτές που πληρώνονται από το κράτος δηλαδή τους φορολογούμενους. Θα περιμέναμε η νέα Περιφερειακή Αρχή να καταγράψει τις ανάγκες και τις ελλείψεις, τις αναποτελεσματικές ή άχρηστες δομές, το πλεονάζον προσωπικό και να φέρει μια συνολική πρόταση αιτιολογημένη και ανοιχτή σε κάθε πολίτη. Αυτό σημαίνει νέο πολιτικό ήθος: σεβασμός στα χρήματα που ο φορολογούμενος, ματώνοντας, πληρώνει».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανάσα για την Οικολογία» Αντώνης Γάκης, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε ότι «το αίτημα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού είναι εκ των ων ουκ άνευ και αυτό το γνωρίζει όποιος έχει επισκεφθεί τις υπηρεσίες και έχει διαπιστώσει από κοντά τις ελλείψεις σε προσωπικό. Λέμε “όχι” στις προσλήψεις προσωπικού για 5 μήνες μέσω των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας ή Voucher Εργασίας που αποτελούν απότοκο της μνημονιακής επιταγής που εισήγε τον κανόνα προσλήψεων 1/10. Εμείς λέμε “ναι” στην πρόσληψη των 139 μόνιμων υπαλλήλων που σε πρώτη φάση θα καλύψουν βασικές ανάγκες της Περιφέρειας Αττικής σε κρίσιμους τομείς».

Στην τοποθέτησή της η Δέσποινα Κουτσούμπα, Περιφερειακή Σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή τόνισε ότι «Μας προξενεί εντύπωση ο τρόπος που εισάγεται αυτό το θέμα για συζήτηση. Θα περιμέναμε από μια νέα Περιφερειακή Αρχή να είχε ξεκινήσει να καταγράφει τις ανάγκες σε προσωπικό της Περιφέρειας Αττικής από τις αρχές Σεπτέμβρη που ανέλαβε, να είχε κάνει τις διοικητικές διαδικασίες που είναι αναγκαίες και τώρα να ερχόταν για συζήτηση με ποιόν τρόπο θα διεκδικηθούν κινηματικά, μαζί με τους ίδιους τους υπαλλήλους. Θα περιμέναμε, επίσης, να φέρνατε εδώ σήμερα μια πρόταση για το σύνολο των αναγκών σε προσωπικό, ώστε σε ορίζοντα πενταετίας, όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής να είναι παραγωγικές, δηλαδή να μπορούν να εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες και να πραγματοποιούν έργα με αυτεπιστασία και με το προσωπικό της, κι όχι αναθέτοντάς τα σε εργολάβους. Πόσοι εργαζόμενοι, με ποιές ειδικότητες, σε ποιές υπηρεσίες χρειάζονται, και πόσους διεκδικούμε κάθε χρόνο σε μόνιμο και σε επί συμβάσει προσωπικό μέσω ΑΣΕΠ. Αν είχατε κάνει μια τέτοια επεξεργασία, δεν θα είχατε φτάσει να προχωράτε το διαγωνισμό για την εργολαβία της καθαριότητας, την οποία κατήγγειλε πρώτος ο Σύλλογος Εργαζομένων της Περιφέρειας, και μετά να λέτε ότι τελικά θα τον ακυρώσετε. Φοβούμαστε όμως, δυστυχώς, ότι αυτή η συζήτηση γίνεται σήμερα εδώ περισσότερο για επικοινωνιακούς λόγους. Στις 29/10/2014 η Περιφέρεια Αττικής εξέδωσε Δελτίο Τύπου στο οποίο ανέφερε ότι έχει κάνει αίτημα για προσωπικό. Κι έρχεστε σήμερα εδώ και λέτε ότι το αίτημα ήταν «πολιτικό» -ουσιαστικά μας λέτε ότι δεν είχατε καν αποστείλει έγγραφο για το ποιές είναι οι ανάγκες της Περιφέρειας σε προσωπικό! Οι διαδικασίες είναι πολύ συγκεκριμένες για την πρόσληψη τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ (νόμος 2190, Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 κ.λπ.) και έχουν ευθύνη συγκεκριμένα Υπουργεία. Η Περιφέρεια Αττικής, ακόμη και με διοικητικούς όρους, έχει δύο δυνατά όπλα για τη διεκδίκηση μόνιμου προσωπικού, ακόμη και με τους μνημονιακούς νόμους που έχει ψηφίσει η συγκυβέρνηση: το ότι έχει περισσότερες από 1.000 κενές οργανικές θέσεις στο Οργανόγραμμά της και το γεγονός ότι διαθέτει αποθεματικό, άρα ίδιους πόρους, για την πρόσληψη προσωπικού. Όμως αυτά πρέπει να διεκδικηθούν. Ως Διοίκηση έχετε την υποχρέωση να κάνετε και όλες τις διοικητικές ενέργειες που χρειάζονται σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να μπορούμε μετά να διεκδικήσουμε πολιτικά και κινηματικά όλοι μαζί, μαζί με τους ίδιους τους εργαζόμενους, και να το πετύχουμε».

Και συνέχισε επισημαίνοντας: «Γιατί δεν θα θέλαμε μερικούς μήνες μετά, να φτάσουμε στην κατάσταση να μας πείτε ότι, μιας και η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται, η Περιφέρεια είναι αναγκασμένη να καταλήξει σε λύσεις ΚΟΙΝΣΕΠ ή άλλες λύσεις ημιαπασχόλησης χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα. Η διεκδίκηση προσωπικού για τη λειτουργία της Περιφέρειας είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και όλες. Γι’ αυτό θα ψηφίσουμε υπέρ στην πρόταση για τη διεκδίκηση των 139 τακτικών υπαλλήλων, παρότι τη θεωρούμε λειψή. Και θα μπούμε μπροστά για τη διεκδίκηση αυτού και άλλου προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας, για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των κοινωνικών αναγκών».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανατροπή στην Αττική» Πέτρος Μαντούβαλος στην τοποθέτησή του τόνισε ότι «η πρόταση της Διοίκησης είναι προς τη θετική κατεύθυνση, την υποστηρίζω και την ψηφίζω, όμως με την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει με συμβάσεις 5μηνης ή 8μηνης εργασίας, γιατί τότε αυτό θα είναι επαιτεία».

Η αρμόδια για θέματα προσωπικού Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης Ελισάβετ Τασούλη, στην εισήγησή της τόνισε ότι «η Περιφέρεια Αττικής οφείλει και πρέπει να λειτουργήσει εύρυθμα και αποτελεσματικά πρώτα και κύρια για τους πολίτες και τις ανάγκες τους. Και για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Περιφερειακή Αρχή απαιτεί από την κυβέρνηση την άμεση έγκριση του αιτήματός μας για πρόσληψη του απολύτως απαραίτητου προσωπικού για τη εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, πρέπει να γνωρίζετε ότι σήμερα στην Περιφέρεια υπηρετούν 2.221 εργαζόμενοι – ένας αριθμός που υπολείπεται κατά πολύ των αναγκών, αν σκεφθεί κανείς ότι στην Αττική ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας. Και, επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι σήμερα οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται, ύστερα από τις περικοπές των μνημονιακών νόμων 4024/2011 και 4093/12 και την αποχώρηση συνολικά 689 εργαζομένων, σε 1.040. Μιλάμε δηλαδή για συρρίκνωση τη στιγμή που οι ανάγκες, λόγω της καλπάζουσας ανθρωπιστικής κρίσης, αυξάνονται και πιέζουν. Τη στιγμή που όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται προς τις δομές της Περιφέρειας για στήριξη και αρωγή. Και οι δομές αυτές αποδεικνύονται χάρτινες. Γυμνές και υποστελεχωμένες. Πρώτη προτεραιότητα της νέας περιφερειακής αρχής είναι η εύρυθμη λειτουργία των δομών για τους πολίτες. Και κάτι τέτοιο προϋποθέτει την άμεση κάλυψη στοιχειωδών αναγκών στους τομείς της καθαριότητας, της φύλαξης, της υγείας, της Πολιτικής Προστασίας».

Στο αρχείο που επισυνάπτεται θα βρείτε τον αναλυτικό πίνακα με την καταγραφή των αιτημάτων για την άμεση πρόσληψη προσωπικού στην Περιφέρεια Αττικής ανά κατηγορία και κλάδο

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής Γιώργος Κυριακόπουλος παίρνοντας το λόγο τόνισε: «Η Περιφέρεια Αττικής είναι υποστελεχωμένη. Οι οργανικές θέσεις με τον υπάρχοντα Οργανισμό της Περιφέρειας Αττικής που καταρτίστηκε το 2011 είναι 3.950. Τότε είχαμε διαφωνήσει και είχαμε τονίσει ότι αυτές οι θέσεις είναι πολύ λίγες. Υπάρχουν υπηρεσίες με έναν και μοναδικό υπάλληλο, τον Διευθυντή. Υπάρχουν υπηρεσίες που εξυπηρετούν τους πολίτες σε άθλια και βρώμικα κτήρια. Υπάρχουν υπάλληλοι που καθαρίζουν μόνοι τους τα κτήρια της Περιφέρειας Αττικής, ενώ παράλληλα δεν έχουν στη διάθεσή τους ούτε τα βασικά, όπως είναι η γραφική ύλη. Από τις 3.950 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες οι 2.200, εάν όμως υπολογιστούν και οι υπάλληλοι που απουσιάζουν με πάσης φύσεως άδειες (π.χ. αναρρωτικές, γονικές, μητρότητας, εκπαιδευτικές κλπ), τότε εργάζονται λιγότεροι από 2.000 υπάλληλοι. Οι 139 υπάλληλοι που ζήτησε η Περιφερειάρχης Αττικής είναι ελάχιστοι. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλους 1.500. Στον υπάρχοντα Οργανισμό δεν υπάρχει η ειδικότητα της καθαρίστριας. Στην Περιφερειακή Ενότητα του Ανατολικού Τομέα, για παράδειγμα, υπάρχει μια καθαρίστρια για να καθαρίσει πέντε κτήρια. Επίσης, δεν υπάρχουν φύλακες για να προστατεύσουν την περιουσία της Περιφέρειας Αττικής».

Ο Χρήστος Καπάταης, Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών, από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου επεσήμανε ότι από την Περιφέρεια Αττικής πέρασαν ήδη δύο κύματα εποχιακών υπαλλήλων, όπου υπολογίζεται πως κατά μέσο όρο σε δωδεκάμηνη βάση εργάστηκαν περίπου 450 άτομα. «Κανένας όμως από αυτούς δεν ήταν γιατρός, φύλακας ή καθαρίστρια», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ παρέθεσε και την τραγική διαπίστωση ότι στο Νότιο Τομέα Αθηνών δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος Πολιτικής Προστασίας, κανένας δικηγόρος, ενώ υπάρχει μόνο ένας φαρμακοποιός. Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Καπάταης αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν με καταγεγραμμένες ελλείψεις σε προσωπικό να διοικηθεί μία περιοχή 600.000 κατοίκων και καταλήγοντας τόνισε πως είναι επιτακτική ανάγκη η πρόσληψη εξειδικευμένου και μόνιμου προσωπικού, αφού, όπως είπε η πρόσληψη υπαλλήλων με πεντάμηνες συμβάσεις αποτελεί απλά ένα ημίμετρο που δε θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα.

Παίρνοντας το λόγο, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης εξήγησε στο Σώμα ότι οι φαινομενικά λίγοι εργαζόμενοι που ζητά να προσληφθούν άμεσα η Περιφερειακή Αρχή, είναι ένα αίτημα που στηρίζεται στη λογική να μην «κρεμάσουν» οι δομές της Περιφέρειας και εν συνεχεία κλείσουν άμεσα. Έχει ήδη διαφανεί, όπως τόνισε, η επιλογή της Κυβέρνησης που δεν είναι άλλη από αυτό που αποκαλούν «μικρότερο κράτος», να παραχωρηθούν δηλαδή σταδιακά όλο και περισσότερες αρμοδιότητες του Δημοσίου Τομέα σε ιδιώτες. Στο θέμα των προσλήψεων υπάρχει μία απαγόρευση, αλλά αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Περιφέρειας συμπορευτούν ενωμένες, αυτή η απαγόρευση δε θα αποτελεί πια απροσπέλαστο εμπόδιο, επισήμανε, και τελειώνοντας ανέφερε πως θα πρέπει να αποφευχθεί η πρόσληψη εποχιακού προσωπικού γιατί κάτι τέτοιο θα ακύρωνε το αίτημα της Περιφέρειας Αττικής για προσλήψεις.

Η θέση του συνδυασμού «1800 - Η Αττική αλλάζει πρόσωπο», όπως εκφράστηκε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο του συνδυασμού, Πάρη Ευαγγελίου, έχει ως εξής: «Ο συνδυασμός μας θα ψηφίσει ως δείγμα καλής θέλησης την διεκδίκηση αυτών των θέσεων εργασίας, οι οποίες ελπίζουμε να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής».

Ο κ. Ευαγγελίου συνέχισε τονίζοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Περιφερειακή Αρχή να παρουσιάσει άμεσα ένα πλήρες και σύγχρονο οργανόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της Περιφέρειας Αττικής.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ