2014-11-22 00:34:35
Φωτογραφία για Εργαστηριακοί γιατροί: Δουλεύουν 12 μήνες, τους κόβουν τους έξι
Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ κουρεύουν τις αμοιβές ως και κατά 60%

http://www.voria.gr/

της Άννης Καρολίδου

Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ αναγκάζουν τους εργαστηριακούς γιατρούς, όχι μόνο να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους αλλά και να χρηματοδοτούν το σύστημα υγείας, με την περίφημη μέθοδο του «claw back», περικόπτοντας τις αμοιβές τους για εκτελεσμένες εργαστηριακές εξετάσεις, μέχρι και κατά 60%.

«Φέτος, υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ, μας ενημέρωσαν αιφνιδιαστικά για ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στις αμοιβές μας, από ότι πέρυσι. Το 2013, με το διαβόητο μέτρο «περί μηχανισμού αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ», δεν μας πλήρωσαν για τους τέσσερις από τους δώδεκα μήνες που εργαστήκαμε. Φέτος, δε θα μας πληρώσουν για τους έξι από τους 12 μήνες που συνολικά θα εργαστούμε, εκτελώντας εξετάσεις για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι, σημειωτέον, κάθε μήνα με τις εισφορές τους πληρώνουν για την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη», τόνισε στη Voria.gr η αντιπρόεδρος τουΙατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης , Μαρία Χατζηδημητρίου. 


Το μέτρο του claw back, αγγίζει τους εργαστηριακούς γιατρούς καθώς και εκείνες τις ειδικότητες των γιατρών που για διαγνωστικούς σκοπούς εκτελούν παρακλινικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα οι καρδιολόγοι τα καρδιογραφήματα. 

Όπως επισημαίνει η αντιπρόεδρος του ΙΣΘ, η ηλεκτρονική ειδοποίηση στάλθηκε προχθές στον κάθε ένα γιατρό ατομικά και η περικοπή, για το 2014, υπολογίζεται στο 60% των οφειλόμενων αμοιβών, δηλαδή «θα παρέχουμε υπηρεσίες για 12 μήνες και δεν θα πληρωθούμε καλά – καλά ούτε για τους έξι».

Το μήνυμα αυτό που κινητοποίησε τους εργαστηριακούς γιατρούς, κινητοποίησε και τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ο οποίος εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι «ο ΕΟΠΥΥ, από τη μία πλευρά μας επιβάλλει διαρκώς αυξανόμενες δαπάνες στο όνομα δήθεν εξασφάλισης ποιότητας, σύμβαση με ελεγκτικές εταιρείες, δίνει υποσχέσεις χωρίς να τις τηρεί, και από την άλλη απαιτεί να εργαζόμαστε δωρεάν και να πληρώνουμε το κόστος των εξετάσεων τους 6 από τους 12 μήνες του χρόνου στους ασφαλισμένους του κάνοντας κοινωνική πολιτική στις πλάτες μας!».

Ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο οι γιατροί μέμφονται Υπουργείο και ΕΟΠΥΥ είναι ότι δεν τηρήθηκε η υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2014, σύμφωνα με την οποία, από τον Σεπτέμβριο, οι γιατροί θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί για το ανώτατο όριο δαπάνης ανά εργαστήριο. 

«Δεν μας αναγκάζουν μόνο να προσφέρουμε δωρεάν τις γνώσεις και τις υπηρεσίες μας, την εργασία μας. Μας αναγκάζουν επιπλέον να πληρώνουμε από την τσέπη μας, το κόστος των αντιδραστηρίων, να χρεωνόμαστε. Έτσι σπρώχνουν τους εργαστηριακούς γιατρούς στην οικονομική καταστροφή» προσθέτει η αντιπρόεδρος του ΙΣΘ.

Ο Σύλλογος, παρεμβαίνει στο θέμα και όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση «Καλούμε τον υπουργό Υγείας να εφαρμόσει άμεσα τις αποφάσεις του και να σταματήσει ο εμπαιγμός των εργαστηριακών ιατρών και οι βαρύγδουπες διαπιστώσεις».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ