2012-04-29 20:15:05
Φωτογραφία για Γεράκια – προστάτες αεροπλάνων!
Εκπαιδευμένα γεράκια και διπλοσάϊνα ξεκίνησαν και επίσημα την υπηρεσία προστασίας αεροσκαφών από  πτηνά του αεροδρομίου της πόλης Porto Alegre στα νότια της Βραζιλίας- μια τακτική που εφαρμόζεται από το 1999 και από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.Τον εναέριο χώρο του αεροδρομίου της πόλης Porto Alegre θα τον προστατεύουν έξι διπλοσάϊνα και πέντε γεράκια.Το γεράκι μπορεί να πετάξει σε ύψος 22.000 ποδών και να εντοπίσει από εκεί το θήραμά του. Αμέσως μετά βουτάει και επιχειρεί να το πιάσει. Η ταχύτητα βύθισης φθάνει τα 400 χλμ. την ώρα.

Από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, όταν στην Βραζιλία άρχισε να λειτουργεί το νέο σχέδιο, τα αρπακτικά κατάφεραν να πιάσουν 156 πτηνά, τα οποία ήταν πιθανή απειλή για τα αεροσκάφη.

Ο συνήθης υπαίτιος για αεροπορικά ατυχήματα  στην Βραζιλία είναι συνήθως ο γύπας-ουρούμπου – μεγάλο πουλί βάρους μέχρι 2 κιλά και με άνοιγμα φτερών μέχρι 1,5 μέτρα.Στην Ελλάδα τα πτηνά που χαρακτηρίζονται επικίνδυνα, είναι οι γλάροι, τα ψαρόνια, τα κοράκια, τα σπουργίτια, τα άγρια γεράκια και άλλα γυποειδή.


Ο «πόλεμος» μεταξύ πουλιών και αεροσκαφών είναι σε εξέλιξη από το 1912, όταν σημειώθηκε η πρώτη κατάρριψη αεροσκάφους από πτηνό.

.Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, του ήπιου κλίματος και της ποικιλομορφίας του εδάφους, αποτελεί κάθε χρόνο σημαντικό χώρο συγκέντρωσης πτηνών, με έξαρση τους χειμερινούς μήνες. Αρκετά αεροδρόμια (πολιτικά και πολεμικά) αντιμετωπίζουν καθημερινά κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων από προσκρούσεις πτηνών σε αεροσκάφη.Οπως διαβάζουμε στο Security Manager oι «αερομαχίες» αεροσκαφών – πουλιών είναι μια πολύ παλιά και πολύ οδυνηρή εμπειρία για όλες τις Αεροπορίες του κόσμου, καθώς δεκάδες πιλότοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί εξαιτίας των πτηνών που ρουφάνε οι κινητήρες των αεροσκαφών. Στην Ελλάδα, μόνο τα τελευταία 20 χρόνια έχουν πέσει 4 μαχητικά αεροσκάφη από εισρόφηση πουλιών στους κινητήρες τους ή θραύση της καλύπτρας του πιλοτηρίου – ευτυχώς χωρίς ανθρώπινα θύματα. Πρόκειται για ένα Μιράζ 2000, ένα F-5 ,ένα F –16 και ένα -7 , ενώ στις καταγραφές συμβαντων υπάρχει και ένα «ιπτάμενο ραντάρ» του ΝΑΤΟ στο Άκτιο, όπως και αρκετές δεκάδες κινητήρων αεροσκαφών της Πολεμικής αλλά και της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που έχουν οδηγηθεί για πολυδάπανες γενικές επισκευές όταν οι τουρμπίνες τους ρούφηξαν πουλιά. Κλοιό ασφαλείας με εκπαιδευμένα γεράκια – που καθοδηγούν έμπειροι «γερακάρηδες» υπαξιωματικοί, έχει δημιουργήσει πάνω απο πολεμικά αεροδρόμιά της η Πολεμική Αεροπορία.Στο αεροδρόμιο π.χ. της Καλαμάτας, υπάρχουν 6-7  εκπαιδευμένα γεράκια (φωτογραφια πάνω από Εθνος).

.Συνολικά υπηρετουν περίπου 20 γεράκια που τα φροντίζουν -εκπαιδευουν  περιπου 12-14 υπαξιωματικοί ) γερακάριδες).

Παλιότερα υπήρχε και γυναίκα αρχι-γερακάρισα στην ΠΑ ( φωτογραφία δίπλα απο ΤΑ ΝΕΑ).

prionokordela.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ