2014-11-24 01:18:11
Φωτογραφία για Facebook Demetricator: Σπάστε την εξάρτηση από τους αριθμούς στο facebook
Ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα έκανε ο καλλιτέχνης Benjamin Grosser, ο οποίος αν και αυτοχαρακτηρίζεται ως "λάτρης" του facebook, εντούτοις ανέλαβε δράση για να αφαιρέσει ένα πολύ ενοχλητικό για εκείνον (και όχι μόνο) χαρακτηριστικό της πιο δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο.

Παρατήρησε ότι όλη η ιστοσελίδα του facebook παρουσιάζεται με τέτοιον τρόπο στον κάθε χρήστη, ώστε παντού υπάρχουν μετρητές:

-Για τα μηνύματα

-Για τις δραστηριότητες των "φίλων"

-Για τις δραστηριότητες των γκρουπ

-Για τον χρόνο που αναρτήθηκε μια είδηση

-Για το πόσοι άνθρωποι την διάβασαν

-Για το πόσοι έκαναν "like", share", ή την σχολίασαν

-Για τις ενημερώσεις σχετικά με γενέθλια, game requests κ.α.

Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα ατελείωτα νούμερα που βλέπει ο χρήστης μπροστά του προτού να κάνει έστω ένα "κλικ". Αυτό δημιουργεί σταδιακά μια ασυνείδητη ανάγκη στον κάθε χρήστη να δει τους αριθμούς από σχόλια σε κάποια του ανάρτηση, από μηνύματα που του γράφουν και από τα "like" που κερδίζει, να ανεβαίνουν.


Με κάποιον τρόπο, αυτό έχει καταντήσει να είναι μέτρο αξιοπρέπειας για τον εαυτό μας, όπως υποστηρίζει ο Grosser.

Έρευνες δείχνουν ότι ανταποκρινόμαστε στην "επιβράβευση" του "like" (ή στον αριθμό 20+ σε μηνύματα κλπ) με θετικό τρόπο. Το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου "φωτίζεται". Όσο μεγαλύτερη είναι η χρήση του facebook από ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανταμοιβή και ως εκ τούτου, η ανάγκη του για αυτή την ανταμοιβή.

Αλλά βαριά χρήση του Facebook συνδέεται επίσης με χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, υποδεικνύοντας ότι η "ανταμοιβή" δεν οδηγεί αναγκαστικά σε καλύτερη ψυχική υγεία μακροπρόθεσμα.

Έτσι, ο Grosser εμπνεύστηκε και δημιούργησε μια εφαρμογή που αφαιρεί όλους αυτούς τους μετρητές από την προσωπική σελίδα του καθενός στο facebook και τους αντικαθιστά με πιο "ανθρώπινες" και "ζεστές" εκφράσεις. Την ονόμασε "Facebook Demetricator" και είναι διαθέσιμη για όλους τους χρήστες

Ο ίδιος παρουσίασε την έρευνά του στην επιστημονική επιθεώρηση Computational Culture, όπου αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι το να μετράει κανείς τα "like" στο facebook και να τα χρησιμοποιεί ως δείκτες αυτοεκτίμησης, μετατρέπει την βασική μας ανάγκη για αυτο-ολοκλήρωση και ανάπτυξη σε ένα παιχνίδι για το ποιος θα κερδίσει τους περισσότερους "δείκτες" κοινωνικού status.

Αυτό μας κάνει σταδιακά να κρίνουμε τους εαυτούς μας και τους φίλους μας με αριθμητικούς όρους: Πόσους φίλους έχω; Σε πόσους άρεσε (like) η ανάρτησή μου; Πόσοι άνθρωποι έχουν κάνει "like" σε ένα νέο προϊόν που σκέφτομαι να αγοράσω;

Αν ανήκετε και εσείς σε εκείνους που αναζητούν τρόπο να "σπάσουν τα δεσμά" των αριθμών στις "φιλίες" και τις "σχέσεις" τους στο facebook, δεν έχετε παρά να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας και να δοκιμάσετε αυτή την πρωτοποριακή εφαρμογή. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ