2014-11-28 16:03:12
Φωτογραφία για Μια υποβρύχια πόλη: Ιάπωνες φτιάχνουν τη σύγχρονη Ατλαντίδα
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια ιαπωνική εταιρεία, η Obayashi Corporation ανακοίνωσε το σχεδιασμό ενός ασανσέρ μήκους 96.000 χιλιομέτρων που θα συνδέει τη γη με έναν διαστημικό σταθμό. Τώρα μια άλλη ιαπωνική εταιρεία τεχνολογίας έχει εισέλθει στην κούρσα για την πιο αλλόκοτη κατασκευή, σχεδιάζοντας να χτίσει μια υποθαλάσσια πόλη.

Η «Σπείρα του Ωκεανού», όπως ονομάζεται το έργο της Shimizu Corporation, θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια, θα κοστίσει σχεδόν 17 εκατομμύρια λίρες και θα φιλοξενήσει 5.000 ανθρώπους. Οι μηχανικοί της εταιρείας πιστεύουν ότι η τεχνολογία που θα χρειαστούν για να χτίσουν την πόλη θα είναι διαθέσιμη σε μια δεκαπενταετία.

Το φιλόδοξο σχέδιο, που παρουσιάστηκε στο Τόκιο αυτή την εβδομάδα, διαθέτει ένα σφαιρικό θόλο που επιπλέει στην επιφάνεια της θάλασσας και υποχωρεί κάτω από το νερό στις περιπτώσεις καταιγίδων. Η εταιρεία σκοπεύει να νοικιάσει τον θόλο για εμπορικές χρήσεις, για χώρους γραφείων, ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Από το θόλο ξεκινά μια κατασκευή σε σπιράλ – τιρμπουσόν σχήμα, που καταλήγει στο βυθό της θάλασσας για την εξόρυξη πολύτιμων σπάνιων ορυκτών και την παραγωγή μεθανίου που θα εξασφαλίζει την ενεργειακή τροφοδοσία της φιλικής προς το περιβάλλον πόλης.


«Είναι ένας αληθινός στόχος, όχι ένα άπιαστο όνειρο» δήλωσε στον Guardian ο εκπρόσωπος της Shimizu, Χιντέο Ιμαμούρα. Και η αλήθεια είναι ότι η επιχείρηση δεν φείδεται φιλοδοξιών: οι προτάσεις της «που θα ωφελήσουν τις μελλοντικές γενιές» περιλαμβάνουν σχέδια για τις κατασκευές πλωτών πόλεων, ένα ξενοδοχείο στο διάστημα και έναν... δακτύλιο γύρω από το φεγγάρι.

Πόσο τρελή είναι η ιδέα μιας υποβρύχιας πόλης; Ίσως όχι και τόσο πολύ, αν σκεφτείτε ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα προσεδαφίσαμε σκάφος σε κομήτη, ενώ το box office αναστενάζει από την παγκόσμια επιτυχία της ταινίας επιστημονικής φαντασίας Interstellar.

Εν τούτοις, ο ερευνητής του πανεπιστημίου του Τόκιο Κριστιάν Ντίμερ είναι επιφυλακτικός κατά πόσο πρέπει να παραδώσουμε το μέλλον μας σε επιχειρήσεις όπως η Shimizu Corporation.

«Το είχαμε αυτό στην Ιαπωνία και τη δεκαετία του 1980, όταν οι ίδιες εταιρείες πρότειναν υπόγειες πόλεις και ουρανοξύστες ύψους ενός χιλιομέτρου, ως μέρος της πίεσης για ανάπτυξη και της οικονομίας της φούσκας» λέει. «Είναι καλό που πολλά δημιουργικά μυαλά ασχολούνται με το πώς θα διαχειριστούμε την αλλαγή του κλίματος, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τη δημιουργία πιο ευέλικτων κοινωνιών - αλλά ελπίζω να μην σταματήσουμε να σκεφτόμαστε πιο ανοικτά και δημοκρατικά το αστικό μας μέλλον, στο οποίο οι πολίτες θα μπορούν να αναλάβουν ενεργό ρόλο για τη δημιουργία του, από το να είναι απλώς επιβάτες στο σφραγισμένο ουτοπικό όραμα μιας εταιρείας».

Πηγή: thetoc
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ