2014-11-29 06:06:05
Φωτογραφία για Επιβαρύνσεις 900 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές που ζητά η τρόικα στο ΦΠΑ
Ριζικές αλλαγές στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας που θα επιφέρουν επιβαρύνσεις τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση, εστιάζοντας στην κατάργηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5%, αλλά και του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει σε νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Η τρόικα η οποία έχει έλθει σε ανοικτή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση ζητά να καταργηθεί ο υπερ-μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6,5% που σήμερα εφαρμόζεται στα φάρμακα και στα εμβόλια, στη διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, στα βιβλία, στις εφημερίδες και στις περιοδικές εκδόσεις, αλλά και στα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων.

Η κυβέρνηση είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο αυτό, καθώς εκτιμά πως μια τέτοια αλλαγή αφενός θα οδηγούσε σε ανατιμήσεις κρίσιμων αγαθών και θα έπληττε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αφετέρου θα μείωνε την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.


Σε κάθε περίπτωση υπολογίζεται πως μια τέτοια αλλαγή θα αύξανε τα έσοδα από τον ΦΠΑ κατά 526 εκατ. ευρώ.

Η τρόικα θεωρεί πως οι κατά 30% μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και τα νησιά του Αιγαίου Θάσο, Σαμοθράκη, Βόρειες Σποράδες και Σκύρο (5%, 9% και 16%) ενθαρρύνουν την παραβατικότητα και πρέπει να εκλείψουν.

Τη θέση μάλιστα αυτή ενστερνίζονται και στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, τα οποία αναφέρουν πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος η Μύκονος να έχει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ». Σε κάθε περίπτωση έχει υπολογισθεί πως ενδεχόμενη υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο αίτημα της τρόικας για κατάργηση του φορολογικού προνομίου των νησιών θα οδηγήσει σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 347 εκατ. ευρώ.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ φέρονται να ζητούν και την κατάργηση της απαλλαγής από τον ΦΠΑ των Ελληνικών Ταχυδρομείων, όπως και των πράξεων των εθνικών δικτύων ραδιοφωνίας και τηλεόρασης. Μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Τέλος, αν και οι δανειστές επιμένουν στην καθολική αναθεώρηση του υφιστάμενου συστήματος ΦΠΑ -ισχύει από το 1987- με ενοποίηση κλιμακίων που θα οδηγήσουν στην υιοθέτηση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21%, την ίδια στιγμή φέρονται να αναγνωρίζουν πως μια τόσο εκτεταμένη αλλαγή στην τρέχουσα φάση δεν είναι απλή υπόθεση.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ