2014-11-30 11:39:19
Φωτογραφία για ELGA BARTSCH-MORGAN STANLEY: «ΚΛΕΙΔΙ» Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
H Elga Bartsch, Eπικεφαλής oικονομολόγος της Morgan Stanley για την Ευρώπη μιλώντας στην «Ημερησία», επισημαίνει ότι παρά την πολιτική αβεβαιότητα την οποία απεχθάνονται οι αγορές, οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία εμφανίζονται βελτιωμένες, τονίζοντας ότι η χώρα πέτυχε δραστική μείωση των ελλειμμάτων της. Θεωρεί επίσης ότι η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση και τον αποπληθωρισμό, ενώ «βλέπει» περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ στο 1,12 δολάριο στο τέλος του 2015, ακόμα και εάν η ΕΚΤ δεν προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης Πιστεύετε ότι η Ευρωζώνη κινδυνεύει πραγματικά από ύφεση και αποπληθωρισμό;

Όχι, δεν πιστεύω ότι η Ευρωζώνη διατρέχει τον κίνδυνο να επιστρέψει σε ύφεση. Για την επανεμφάνιση της ύφεσης θα πρέπει να υπάρξουν πολύ μεγάλα πλήγματα στην ευρωπαϊκή οικονομία. Τα ίδιο ισχύει και για τον πραγματικό αποπληθωρισμό, την εμφάνιση δηλαδή όχι ενός ή δύο μηνών με αρνητική μεταβολή του πληθωρισμού σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, αλλά τουλάχιστον δώδεκα συνεχόμενους μήνες αρνητικού πληθωρισμού που θα αρχίσει να διαχέεται στους μισθούς και να θέτει σε κίνηση ένα σπιράλ αποπληθωριστικών πιέσεων
. Κατά την άποψή μου, η πιθανότητα επανεμφάνισης της ύφεσης είναι μικρότερη του 20%. Ακόμη μικρότερη είναι εκείνη της εμφάνισης κανονικού αποπληθωρισμού.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται πιέσεις για να προχωρήσει σε ευρεία ποσοτική χαλάρωση (μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων), καθώς πολλοί πιστεύουν ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα (TLTRO, αγορά καλυμμένων ομολόγων και ABS) δεν επαρκούν για να επαναφέρουν την Ευρωζώνη σε αναπτυξιακή τροχιά...

Κατά την άποψή μου, είναι πάρα πολύ νωρίς για να κρίνουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων και της πολιτικής της ΕΚΤ. Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ABS μόλις ξεκίνησε, ενώ τα TLTROs θα μπορούσαν να έχουν πολύ ουσιαστική επίδραση στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, ιδίως στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου οι τράπεζες αυτή τη στιγμή επιβαρύνονται με πολύ υψηλότερα επιτόκια. Από το 2015 και για τη συνέχεια, οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται από την ΕΚΤ τρία ευρώ για κάθε ευρώ που χρησιμοποιούν για πιστωτική επέκταση ή απομόχλευση. Με το κόστος στις 15 μονάδες βάσης, ο μηχανισμός αυτός ανοίγει μια πολύ προσιτή πηγή προθεσμιακής χρηματοδότησης που τελικά θα οδηγήσει και σε πτώση των επιτοκίων δανεισμού προς ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μάριο Ντράγκι, βλέπετε την ΕΚΤ να προχωρεί στην υλοποίηση προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης;

Θεωρώ ότι τα πολιτικά και νομικά εμπόδια που συνοδεύουν μια ευρείας κλίμακας αγορά στοιχείων ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης (QE), παραμένουν υψηλά.

Επιπλέον, διατηρώ μια σχετική επιφύλαξη όσον αφορά την αποτελεσματικότητα μιας τέτοιας πολιτικής σε επίπεδο ανάπτυξης και πληθωρισμού, καθώς οι αποδόσεις στην Ευρωζώνη βρίσκονται ήδη πολύ χαμηλά.

Πιστεύετε ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μπορεί να δώσει στην πραγματική οικονομία της Ευρωζώνης την ώθηση που τόσο έχει ανάγκη;

Παρόλο που πιστεύω πραγματικά ότι υπάρχει ανάγκη για αύξηση των επενδύσεων στην Ευρώπη, αντιμετωπίζω με κάποιον σκεπτικισμό το σχέδιο του κ. Γιουνκέρ, τουλάχιστον μέχρι να μας αποκαλυφθούν όλες οι σχετικές λεπτομέρειες- ως προς το κατά πόσο θα μπορέσει να προσελκύσει πολλές νέες επενδύσεις. Ένα προγενέστερο σχέδιο του κ. Μπαρόζο, προκατόχου του κ. Γιουνκέρ, δεν έδειξε ικανό να κάνει τη διαφορά.

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται τους επόμενους μήνες η διαμάχη «λιτότητα έναντι ανάπτυξης» στην Ευρωζώνη;

Πιστεύω ότι αυτή η διαμάχη έχει πάρει υπερβολικές διαστάσεις. Κατά τη γνώμη μου, μπορεί να υπάρξει μείωση των ελλειμμάτων με τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη, κόβοντας, για παράδειγμα, τη σπατάλη ή μειώνοντας κάποιες φοροαπαλλαγές που διαστρεβλώνουν τη λειτουργία της οικονομίας. Απαραίτητες, επίσης, είναι οι δομικές μεταρρυθμίσεις που θα εμπεδώσουν τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή προοπτική στο εσωτερικό της ζώνης του ευρώ. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αγορές ομολόγων υποχρέωσαν την Ευρωζώνη να προχωρήσει σε μια εμπροσθοβαρή δημοσιονομική προσαρμογή. Άλλες μεγάλες οικονομίες έχουν ακόμη μπροστά τους αυτό το βουνό. Το γεγονός όμως ότι οι περισσότερες χώρες, και ιδιαίτερα η Ελλάδα, κατάφεραν να περιορίσουν τα ελλείμματά τους με τρόπο τόσο δραστικό, αφήνει κατά την άποψή μου κάποιο δημοσιονομικό περιθώριο για το 2015.

Προβλέπετε περαιτέρω εξασθένηση του ευρώ;

Ναι, η γνώμη μας είναι ότι η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο θα έχει πέσει στο 1,12 μέχρι το τέλος του 2015. Πιστεύουμε ότι αυτή η εξασθένηση μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς την ευρεία ποσοτική χαλάρωση εκ μέρους της ΕΚΤ, αλλά μέσα από την εκροή επενδυτικών κεφαλαίων από τις ευρωπαϊκές αγορές, την αναδιάρθρωση της πολιτικής συναλλαγματικών αποθεματικών των κεντρικών τραπεζών, και τη σταδιακή μετατροπή του ευρώ σε χρηματοδοτικό εργαλείο για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Ήδη, βλέπουμε τράπεζες της Ευρωζώνης να αρχίζουν και πάλι την πιστωτική τους επέκταση εκτός Ευρώπης, αλλά και ξένες επιχειρήσεις να κτυπούν την πόρτα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.

Ποια επίδραση μπορούν να έχουν οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου στην οικονομία της Ευρωζώνης;

Η πτώση στην τιμή του αργού και στη λιανική τιμή των καυσίμων θα ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των ευρωπαϊκών νοικοκυριών και θα βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Γι' αυτό, η πτώση των τιμών του πετρελαίου θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Κατά τη γνώμη μου, η επίπτωση στον επίσημο πληθωρισμό είναι κάτι που συμβαίνει μια κι έξω, και δεν θα πρέπει να πυροδοτήσει οποιαδήποτε ανησυχία στο εσωτερικό της ΕΚΤ.

Πώς αξιολογείτε τα αποτελέσματα των stress tests και του ποιοτικού ελέγχου των στοιχείων του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών;

Συνολικά πιστεύουμε ότι ο έλεγχος της ποιότητας του ενεργητικού (AQR) ήταν μια αξιόπιστη άσκηση που οδήγησε σε ουσιαστική εξυγίανση του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα και σε σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών της Ευρωζώνης. Παρ' όλα αυτά, το AQR είναι μόνο η αρχή μιας ολόκληρης διαδικασίας -σαν την εξέταση που μας κάνει ένας γιατρός που επισκεπτόμαστε για πρώτη φορά. Το γεγονός ότι ο γιατρός δεν εντόπισε κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας κατά τον αρχικό αυτόν έλεγχο, δεν σημαίνει ότι θα παραλείψει να μας υπενθυμίσει ότι θα πρέπει να προσέχουμε το επίπεδο της χοληστερίνης μας ή να ασκούμαστε συστηματικά.

Όσον αφορά τη ροή των πιστωτικών κεφαλαίων, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι μια πιο αργή διαδικασία απομόχλευσης έχει ήδη αρχίσει να βοηθά την ανάπτυξη, μέχρις ότου η ροή των πιστωτικών κεφαλαίων αρχίσει να ενισχύεται. Στην Ισπανία, όπου η εξυγίανση του τραπεζικού τομέα έχει ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια, βλέπουμε να καταγράφεται ταχύτατη αύξηση στη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Οι επενδυτές απεχθάνονται την πολιτική αβεβαιότητα»

Η Ελλάδα επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ, μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Παρ' όλα αυτά, η απόδοση των ελληνικών ομολόγων εκτοξεύτηκε σε επίπεδα πάνω από το 8%, καθώς το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος στήριξης ολοκληρώνεται στο τέλος του 2014 και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα σχετικά με τους όρους εξόδου αποδεικνύονται δύσκολες. Πώς βλέπετε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στο περιβάλλον αυτό;

Παρότι η πολιτική κατάσταση εξακολουθεί να ενέχει στοιχεία αβεβαιότητας -την οποία οι επενδυτές απεχθάνονται- οι προοπτικές της οικονομίας είναι σαφώς πιο ευοίωνες το τελευταίο διάστημα. Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι η υλοποίηση ενός μεγάλου ποσοστού των προαπαιτούμενων και η κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού κενού, είναι απαραίτητα προκειμένου να υπάρξει πιστωτική γραμμή από τον ESM, να συμφωνηθεί ίσως κάποια επιπλέον ελάφρυνση του χρέους που κατέχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (επίσημος τομέας), και να διασφαλισθεί η καταβολή της επόμενης δόσης από το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι, κατά την άποψή μου, ευνοϊκό για την ελληνική οικονομία, καθώς το ευρώ εξασθενεί, οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν και η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.

«Ημερησία»

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ