2014-12-02 02:23:05
Λύσεις στα προβλήματα όπως είναι μεταξύ άλλων τα υψηλά δανειστικά επιτόκια, οι υπερχρεώσεις των τραπεζών και τα υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), προς όφελος των κυπριακών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ζητούν από τις τράπεζες και την Κεντρική Τράπεζα, οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.
Σε δηλώσεις, μετά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, στην οποία παρευρέθηκε η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ο πρόεδρος της και πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε ότι «αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι οι τράπεζες που αποτέλεσαν μεγάλο μέρος του προβλήματος και μας οδήγησε στις τραγικές λύσεις του Μαρτίου του 2013, έχουν κάνει θετικά βήματα», ενώ χαιρέτισε το γεγονός ότι σήμερα η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι οδηγίες των ΜΕΔ ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις.
«Δυστυχώς όμως εξίσου θλιβερή διαπίστωση είναι ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πριν από το "κούρεμα" είχαμε 70 δισ. καταθέσεις και 70 δισ. δάνεια» και «σήμερα έχουμε 70 δισ. δάνεια, αλλά οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 46 δισ., έχοντας ένα έλλειμμα της τάξης των 24 δισ. ευρώ».
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «μας πήραν τα χρήματα μας αλλά μας έμειναν τα δάνεια κι αυτή η κατάσταση οδηγεί σε έλλειψη ρευστότητας στην κυπριακή οικονομία, σε δυστοκία δανεισμού, σε υψηλά επιτόκια και σε υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων», προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση εμποδίζει το στόχο της επανεκκίνησης της οικονομίας.
«Αντί», συνέχισε, «να βλέπουμε ουσιαστικές και ολοκληρωμένες λύσεις σε αυτά τα πελώρια προβλήματα, διαπιστώνουμε μια προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης και Προεδρικού για να ελέγξουν τις τράπεζες».
Ανέφερε ότι «με πολιτικούς διορισμούς και αδιαφανείς διαδικασίες έχουν ελέγξει το Συνεργατισμό, την Ελληνική και την Τράπεζα Κύπρου» και πρόσθεσε ότι «ελέγχουν τα μισά δάνεια του κόσμου που είναι μη εξυπηρετούμενα, ελέγχουν ποιοι θα αναδιαρθρωθούν και ποιοι θα εκποιηθούν και ποιοι θα βοηθηθούν και ποιοι θα κυνηγηθούν».
Αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση επιλέγει να συνταυτίζεται με τις τράπεζες», ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ως ΔΗΚΟ επιλέγουμε να ταυτιζόμαστε και να θέλουμε να στηρίξουμε τους δανειζόμενους. Θα προστατεύσουμε τα κυπριακά νοικοκυριά και τις κυπριακές επιχειρήσεις από την αυθαιρεσία των τραπεζών».
«Οφείλουμε να διατυπώσουμε την έντονη ανησυχία μας ότι μετά από δυόμισι χρόνια από την κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας και δύο σχεδόν χρόνια από το "κούρεμα" ακόμα αναμένουμε να ξεκινήσουν έρευνες εναντίον της Λαικής Τράπεζας και του κ. Βγενόπουλου», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι «δεν έχουμε ακούσει πειστικές εξηγήσεις γιατί δεν ξεκίνησαν αυτές οι έρευνες της Κεντρικής Τράπεζας μέχρι σήμερα», προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε ενώπιον μας μια σύγκρουση συμφερόντων», αλλά μια «σύγκρουση με το περί δικαίου αίσθημα του λαού».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία του εκάστοτε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στην Επιτροπή Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «η φετινή παρουσία καθίσταται ακόμα πιο σημαντική έχοντας κατά νου ότι λόγω της πλημμελούς και διάτρητης εποπτείας των προηγούμενων χρόνων, η κυπριακή κοινωνία και οι εργαζόμενοι πληρώνουν το τίμημα μιας τρύπας 20 και πλέον εκατομμυρίων, που άνοιξε ακριβώς λόγω αυτής της πλημμελούς εποπτείας από τη μια, αλλά και των εγκληματικών λαθών και παραλείψεων που έγιναν από πλευράς τραπεζιτών».
Ανέφερε ότι «ως ΑΚΕΛ έχουμε υπογραμμίσει και τονίσει προς τη Διοικητή την ανάγκη αναβάθμισης του εποπτικού αλλά και ρυθμιστικού ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας από τη μια και την ανάγκη και πιο στοχευμένου παρεμβατικού ρόλου της Κεντρικής από την άλλη».
Είπε ακόμη ότι έχουν «υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις που αναμένουμε ότι θα αξιοποιηθούν από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας, πρώτιστα όσον αφορά τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού που έχουμε σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».
«Έχουμε προτείνει κατά το πρότυπο της μείωσης μέσω εγκυκλίου του Διοικητή των καταθετικών επιτοκίων, όπου οι τράπεζες αν και εφόσον δίνουν ψηλότερα επιτόκια καταθέσεων από εκείνα που κρίνει ο Διοικητής, τότε να είναι υποχρεωμένες να έχουν μεγαλύτερο αριθμό ιδίων κεφαλαίων, κατά τον ίδιο τρόπο να εφαρμοστεί το μέτρο και στην περίπτωση των δανειστικών επιτοκίων», πρόσθεσε.
«Δεν αποδεχόμαστε», συνέχισε, «το επιχείρημα ότι δεν το δέχεται η Τρόικα. Όπως η Τρόικα αποδέχθηκε τη μείωση των καταθετικών επιτοκίων, κατά τον ίδιο τρόπο, αν τύχει διαπραγμάτευσης πιστεύουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε».
Ανέφερε ότι «όσο πιο χαμηλά είναι τα δανειστικά επιτόκια τόσο πιο εύκολα μπορεί ώριμα έργα να προωθηθούν με στόχο να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και να ξεφύγουμε από την ύφεση» και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ δέχεται «χιλιάδες καταγγελίες ότι αντί αναδιαρθρώσεων εκείνο που γίνεται ουσιαστικά είναι αλλαγή των όρων δανεισμού προς όφελος των τραπεζών, πολλές φορές και με μεγαλύτερο επιτόκιο, αλλά και με υψηλότερες χρεώσεις».
Αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε να τεθεί τέρμα στις υπερχρεώσεις των τραπεζών, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι «πέραν της νομοθετικής ρύθμισης για το μέγιστο ποσοστό χρέωσης του 2% για τους τόκους υπερημερίας και άλλες χρεώσεις είτε με τη μορφή μελετών, είτε εξόδων των τραπεζών που υποχρεώνουν τους δανειζόμενους να τα καταβάλλουν, να καταργηθούν».
«Θεωρούμε ότι η Κεντρική Τρά[εζα έχει ρόλο να διαδραματίσει στον τομέα ανάπτυξης. Οι τράπεζες πρέπει να εγκαταλείψουν τον καθαρά εισπρακτικό ρόλο. Σήμερα δεν έχουμε τράπεζες, έχουμε εισπράκτορες δανείων μόνο», πρόσθεσε.
Οι καταγγελίες που έχουμε από χιλιάδες πολίτες είναι ότι δεν παραχωρούνται νέα δάνεια, ακόμη και για ανθρώπους που είναι φερέγγυοι, έχουν σταθερή εργασία και έχουν τη δυνατότητα πρόσθετων εξασφαλίσεων, πρόσθεσε.
Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι «έχουμε θέσει για προβληματισμό και στην Κεντρική Τράπεζα μια πρόταση κατά πόσον θα μπορούσε να μειωθεί η φορολογία πάνω στους τόκους», με στόχο «να επιστρέψουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια -ορισμένοι το υπολογίζουν να ξεπερνά το 1 δισ- που έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες και βρίσκονται κλειδωμένα σε ερμάρια», προσθέτοντας ότι κίνητρο θα είναι και η μείωση της φορολογίας πάνω στους τόκους που σήμερα είναι στο 30%.
Οι αμαρτίες, συνέχισε, των προηγούμενων χρόνων όπου οι τραπεζίτες έδιναν δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια στους μεγαλοσχήμονες και σήμερα είναι δάνεια μη εξυπηρετούμενα, ήταν το ένα σκέλος.
«Σήμερα έχουμε περάσει στο άλλο άκρο, που οι τράπεζες για να δώσουν δάνειο θα πρέπει να συμπληρώσεις δεκάδες σελίδες στοιχείων και στο τέλος της ημέρες, παρόλο που μπορεί να υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής και εξασφαλίσεις, εντούτοις οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια», κατέληξε.
Ο βουλευτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης, είπε ότι «υποδείξαμε στη Διοικήτρια μια σειρά από προβλήματα, αδυναμίες και καθυστερήσεις για σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το θεσμικό ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας, όπως η καθυστέρηση στην υποβολή απαραίτητων στοιχειών κυρίως για τις αναδιαρθρώσεις δανείων, που είναι απαραίτητα για τη διαμόρφωση του πλαισίου αφερεγγυότητας, όπως επίσης είναι η καθυστέρηση στην έναρξη διοικητικών ερευνών για θέματα που καθόρισαν τις εξελίξεις στην οικονομία, όπως η εκτόξευση του ELA, η κρατική στήριξη της Λαϊκής, η συμφωνία για τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα».
Ανέφερε την «ανάγκη για αυστηρότερο έλεγχο και πίεση στις τράπεζες για αποτελεσματικότερες αναδιαρθρώσεις δανείων» και πρόσθεσε ότι «η εκκρεμότητα για το θέμα της πακετοποίησης των δανείων, ο κίνδυνος που υπάρχει για μαζικές πωλήσεις δανείων χωρίς να υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος».
«Θεωρούμε ότι αυτές οι σημαντικές καθυστερήσεις πρέπει να λήξουν το συντομότερο, άμεσα αν είναι εφικτό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση για την Κεντρική Τράπεζα, της οποίας ο ρόλος μπορεί να είναι εποπτικός και ρυθμιστικός, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να είναι παθητικός».
Αν ο εκάστοτε Διοικητής, συνέχισε, δεν βρει μέσα από αυτό το ρόλο και διαδικασίες ουσιαστικής παρέμβασης στις εξελίξεις τότε δυστυχώς θα δούμε ξανά φαινόμενα του παρελθόντος, όπου δεν μπόρεσε η Κεντρική Τράπεζα, παρόλο που γνώριζε, να αποτρέψει κακές εξελίξεις.
Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι «παρακολουθώντας την κ. Γιωρκάτζη να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα που συμβαίνουν στην Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνεται η γνωστή κυπριακή παροιμία της "παπαθκιάς τα ξύλα”, προσθέτοντας ότι «πράγματα για τα οποία ως Γενική Ελέγκτρια είχε ζητήσει να εφαρμόζονται σε σχέση με την Κεντρικής Τράπεζα, τώρα που η ίδια είναι στη θέση του Διοικητή, φαίνεται να τους δίνει λιγότερη σημασία».
«Θεωρούμε σκανδαλώδεις τις υψηλές μισθοδοσίες που έχουν οι εργαζόμενοι στην Κεντρική Τράπεζα, ορισμένοι από τους οποίους είναι και υπόλογοι, παρά τις τεράστιες αμοιβές, για τεράστια λάθη, παραλείψεις και άλλα που οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή», πρόσθεσε.
Ο κ. Περδίκης είπε ότι “περιμένουμε να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα η οποία δεν θα είναι υπό τη σκεπή του κ. Ντράγκι, τον οποίο χρησιμοποιεί και η κ. Γιωρκάτζη ως φόβητρο προς τους βουλευτές και την Κυπριακή Δημοκρατία, που θα αναδείξει τις ευθύνες των υψηλόβαθμων και υψηλόμισθων, χρυσοκάνθαρων στελεχών της ΚΤ”.
«Το θεωρώ προσβλητικό από την κ. Γιωρκάτζη να αναφέρεται προσφέρονται μισθοδοσίες της τάξης των 70 και των 80 χιλιάδων ευρώ στην Κεντρική και δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ταλαντούχοι και προσοντούχοι Κύπριοι να αναλάβουν αυτές τις θέσεις», πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι η κ. Γιωρκάτζη, «ενώ μας έλεγε ότι αναμένετε τα στρες τεστ και προχωρήστε μετά στην προστασία της πρώτης κατοικίας, σήμερα ποιεί τη νήσσα επί του θέματος μετά την επιτυχία των στρες τεστ, την οποία της πιστώνουμε».
Ο κ. Περδίκης είπε ότι η κ. Γιωρκάτζη αναφέρθηκε επίσης στην πρόνοια του μνημονίου που απαιτεί από την Κεντρική Τράπεζα να εποπτεύσει την εφαρμογή εσωτερικών ελέγχων αλλά και ποινικών διαδικασιών εναντίον πρώην και νυν στελεχών της Τράπεζα Κύπρου και του Συνεργατισμού που πιθανόν να ευθύνονται για την καταστροφή των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων.
«Φαίνεται ότι έγιναν αυτές οι έρευνες και φαίνεται ότι προκύπτουν ευθύνες και για πρώην αλλά και για νυν στελέχη αυτών των ιδρυμάτων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «στο Μνημόνιο αναφέρεται ότι την ποινική διαδικασία θα την κάνουν οι τράπεζες και η Κεντρική Τράπεζα, ενώ η κ. Γιωρκάτζη σήμερα μας είπε ότι θα απευθυνθεί στον Γεν. Εισαγγελέα».
Τέλος, ο κ. Περδίκης είπε ότι «περιμένουμε οι ίδιες οι τράπεζες και η Κεντρική να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη εκείνα τα στελέχη τα οποία ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή και να προχωρήσει η διαδικασία της τιμωρίας, που έχει ξεκινήσει η Νομική Υπηρεσία».
Πηγή Tromaktiko
Σε δηλώσεις, μετά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, στην οποία παρευρέθηκε η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ο πρόεδρος της και πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε ότι «αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι οι τράπεζες που αποτέλεσαν μεγάλο μέρος του προβλήματος και μας οδήγησε στις τραγικές λύσεις του Μαρτίου του 2013, έχουν κάνει θετικά βήματα», ενώ χαιρέτισε το γεγονός ότι σήμερα η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι οδηγίες των ΜΕΔ ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις.
«Δυστυχώς όμως εξίσου θλιβερή διαπίστωση είναι ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «πριν από το "κούρεμα" είχαμε 70 δισ. καταθέσεις και 70 δισ. δάνεια» και «σήμερα έχουμε 70 δισ. δάνεια, αλλά οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 46 δισ., έχοντας ένα έλλειμμα της τάξης των 24 δισ. ευρώ».
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «μας πήραν τα χρήματα μας αλλά μας έμειναν τα δάνεια κι αυτή η κατάσταση οδηγεί σε έλλειψη ρευστότητας στην κυπριακή οικονομία, σε δυστοκία δανεισμού, σε υψηλά επιτόκια και σε υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων», προσθέτοντας ότι αυτή η κατάσταση εμποδίζει το στόχο της επανεκκίνησης της οικονομίας.
«Αντί», συνέχισε, «να βλέπουμε ουσιαστικές και ολοκληρωμένες λύσεις σε αυτά τα πελώρια προβλήματα, διαπιστώνουμε μια προσπάθεια από πλευράς κυβέρνησης και Προεδρικού για να ελέγξουν τις τράπεζες».
Ανέφερε ότι «με πολιτικούς διορισμούς και αδιαφανείς διαδικασίες έχουν ελέγξει το Συνεργατισμό, την Ελληνική και την Τράπεζα Κύπρου» και πρόσθεσε ότι «ελέγχουν τα μισά δάνεια του κόσμου που είναι μη εξυπηρετούμενα, ελέγχουν ποιοι θα αναδιαρθρωθούν και ποιοι θα εκποιηθούν και ποιοι θα βοηθηθούν και ποιοι θα κυνηγηθούν».
Αναφέροντας ότι «η κυβέρνηση επιλέγει να συνταυτίζεται με τις τράπεζες», ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «ως ΔΗΚΟ επιλέγουμε να ταυτιζόμαστε και να θέλουμε να στηρίξουμε τους δανειζόμενους. Θα προστατεύσουμε τα κυπριακά νοικοκυριά και τις κυπριακές επιχειρήσεις από την αυθαιρεσία των τραπεζών».
«Οφείλουμε να διατυπώσουμε την έντονη ανησυχία μας ότι μετά από δυόμισι χρόνια από την κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας και δύο σχεδόν χρόνια από το "κούρεμα" ακόμα αναμένουμε να ξεκινήσουν έρευνες εναντίον της Λαικής Τράπεζας και του κ. Βγενόπουλου», πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι «δεν έχουμε ακούσει πειστικές εξηγήσεις γιατί δεν ξεκίνησαν αυτές οι έρευνες της Κεντρικής Τράπεζας μέχρι σήμερα», προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε ενώπιον μας μια σύγκρουση συμφερόντων», αλλά μια «σύγκρουση με το περί δικαίου αίσθημα του λαού».
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία του εκάστοτε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας στην Επιτροπή Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «η φετινή παρουσία καθίσταται ακόμα πιο σημαντική έχοντας κατά νου ότι λόγω της πλημμελούς και διάτρητης εποπτείας των προηγούμενων χρόνων, η κυπριακή κοινωνία και οι εργαζόμενοι πληρώνουν το τίμημα μιας τρύπας 20 και πλέον εκατομμυρίων, που άνοιξε ακριβώς λόγω αυτής της πλημμελούς εποπτείας από τη μια, αλλά και των εγκληματικών λαθών και παραλείψεων που έγιναν από πλευράς τραπεζιτών».
Ανέφερε ότι «ως ΑΚΕΛ έχουμε υπογραμμίσει και τονίσει προς τη Διοικητή την ανάγκη αναβάθμισης του εποπτικού αλλά και ρυθμιστικού ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας από τη μια και την ανάγκη και πιο στοχευμένου παρεμβατικού ρόλου της Κεντρικής από την άλλη».
Είπε ακόμη ότι έχουν «υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις που αναμένουμε ότι θα αξιοποιηθούν από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας, πρώτιστα όσον αφορά τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού που έχουμε σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».
«Έχουμε προτείνει κατά το πρότυπο της μείωσης μέσω εγκυκλίου του Διοικητή των καταθετικών επιτοκίων, όπου οι τράπεζες αν και εφόσον δίνουν ψηλότερα επιτόκια καταθέσεων από εκείνα που κρίνει ο Διοικητής, τότε να είναι υποχρεωμένες να έχουν μεγαλύτερο αριθμό ιδίων κεφαλαίων, κατά τον ίδιο τρόπο να εφαρμοστεί το μέτρο και στην περίπτωση των δανειστικών επιτοκίων», πρόσθεσε.
«Δεν αποδεχόμαστε», συνέχισε, «το επιχείρημα ότι δεν το δέχεται η Τρόικα. Όπως η Τρόικα αποδέχθηκε τη μείωση των καταθετικών επιτοκίων, κατά τον ίδιο τρόπο, αν τύχει διαπραγμάτευσης πιστεύουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε».
Ανέφερε ότι «όσο πιο χαμηλά είναι τα δανειστικά επιτόκια τόσο πιο εύκολα μπορεί ώριμα έργα να προωθηθούν με στόχο να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και να ξεφύγουμε από την ύφεση» και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ δέχεται «χιλιάδες καταγγελίες ότι αντί αναδιαρθρώσεων εκείνο που γίνεται ουσιαστικά είναι αλλαγή των όρων δανεισμού προς όφελος των τραπεζών, πολλές φορές και με μεγαλύτερο επιτόκιο, αλλά και με υψηλότερες χρεώσεις».
Αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ ζήτησε να τεθεί τέρμα στις υπερχρεώσεις των τραπεζών, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι «πέραν της νομοθετικής ρύθμισης για το μέγιστο ποσοστό χρέωσης του 2% για τους τόκους υπερημερίας και άλλες χρεώσεις είτε με τη μορφή μελετών, είτε εξόδων των τραπεζών που υποχρεώνουν τους δανειζόμενους να τα καταβάλλουν, να καταργηθούν».
«Θεωρούμε ότι η Κεντρική Τρά[εζα έχει ρόλο να διαδραματίσει στον τομέα ανάπτυξης. Οι τράπεζες πρέπει να εγκαταλείψουν τον καθαρά εισπρακτικό ρόλο. Σήμερα δεν έχουμε τράπεζες, έχουμε εισπράκτορες δανείων μόνο», πρόσθεσε.
Οι καταγγελίες που έχουμε από χιλιάδες πολίτες είναι ότι δεν παραχωρούνται νέα δάνεια, ακόμη και για ανθρώπους που είναι φερέγγυοι, έχουν σταθερή εργασία και έχουν τη δυνατότητα πρόσθετων εξασφαλίσεων, πρόσθεσε.
Ο κ. Ευαγόρου είπε ότι «έχουμε θέσει για προβληματισμό και στην Κεντρική Τράπεζα μια πρόταση κατά πόσον θα μπορούσε να μειωθεί η φορολογία πάνω στους τόκους», με στόχο «να επιστρέψουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια -ορισμένοι το υπολογίζουν να ξεπερνά το 1 δισ- που έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες και βρίσκονται κλειδωμένα σε ερμάρια», προσθέτοντας ότι κίνητρο θα είναι και η μείωση της φορολογίας πάνω στους τόκους που σήμερα είναι στο 30%.
Οι αμαρτίες, συνέχισε, των προηγούμενων χρόνων όπου οι τραπεζίτες έδιναν δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια στους μεγαλοσχήμονες και σήμερα είναι δάνεια μη εξυπηρετούμενα, ήταν το ένα σκέλος.
«Σήμερα έχουμε περάσει στο άλλο άκρο, που οι τράπεζες για να δώσουν δάνειο θα πρέπει να συμπληρώσεις δεκάδες σελίδες στοιχείων και στο τέλος της ημέρες, παρόλο που μπορεί να υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής και εξασφαλίσεις, εντούτοις οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια», κατέληξε.
Ο βουλευτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Νίκος Νικολαΐδης, είπε ότι «υποδείξαμε στη Διοικήτρια μια σειρά από προβλήματα, αδυναμίες και καθυστερήσεις για σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με το θεσμικό ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας, όπως η καθυστέρηση στην υποβολή απαραίτητων στοιχειών κυρίως για τις αναδιαρθρώσεις δανείων, που είναι απαραίτητα για τη διαμόρφωση του πλαισίου αφερεγγυότητας, όπως επίσης είναι η καθυστέρηση στην έναρξη διοικητικών ερευνών για θέματα που καθόρισαν τις εξελίξεις στην οικονομία, όπως η εκτόξευση του ELA, η κρατική στήριξη της Λαϊκής, η συμφωνία για τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα».
Ανέφερε την «ανάγκη για αυστηρότερο έλεγχο και πίεση στις τράπεζες για αποτελεσματικότερες αναδιαρθρώσεις δανείων» και πρόσθεσε ότι «η εκκρεμότητα για το θέμα της πακετοποίησης των δανείων, ο κίνδυνος που υπάρχει για μαζικές πωλήσεις δανείων χωρίς να υπάρχει ο απαιτούμενος έλεγχος».
«Θεωρούμε ότι αυτές οι σημαντικές καθυστερήσεις πρέπει να λήξουν το συντομότερο, άμεσα αν είναι εφικτό», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση για την Κεντρική Τράπεζα, της οποίας ο ρόλος μπορεί να είναι εποπτικός και ρυθμιστικός, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να είναι παθητικός».
Αν ο εκάστοτε Διοικητής, συνέχισε, δεν βρει μέσα από αυτό το ρόλο και διαδικασίες ουσιαστικής παρέμβασης στις εξελίξεις τότε δυστυχώς θα δούμε ξανά φαινόμενα του παρελθόντος, όπου δεν μπόρεσε η Κεντρική Τράπεζα, παρόλο που γνώριζε, να αποτρέψει κακές εξελίξεις.
Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι «παρακολουθώντας την κ. Γιωρκάτζη να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα που συμβαίνουν στην Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνεται η γνωστή κυπριακή παροιμία της "παπαθκιάς τα ξύλα”, προσθέτοντας ότι «πράγματα για τα οποία ως Γενική Ελέγκτρια είχε ζητήσει να εφαρμόζονται σε σχέση με την Κεντρικής Τράπεζα, τώρα που η ίδια είναι στη θέση του Διοικητή, φαίνεται να τους δίνει λιγότερη σημασία».
«Θεωρούμε σκανδαλώδεις τις υψηλές μισθοδοσίες που έχουν οι εργαζόμενοι στην Κεντρική Τράπεζα, ορισμένοι από τους οποίους είναι και υπόλογοι, παρά τις τεράστιες αμοιβές, για τεράστια λάθη, παραλείψεις και άλλα που οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή», πρόσθεσε.
Ο κ. Περδίκης είπε ότι “περιμένουμε να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη έρευνα η οποία δεν θα είναι υπό τη σκεπή του κ. Ντράγκι, τον οποίο χρησιμοποιεί και η κ. Γιωρκάτζη ως φόβητρο προς τους βουλευτές και την Κυπριακή Δημοκρατία, που θα αναδείξει τις ευθύνες των υψηλόβαθμων και υψηλόμισθων, χρυσοκάνθαρων στελεχών της ΚΤ”.
«Το θεωρώ προσβλητικό από την κ. Γιωρκάτζη να αναφέρεται προσφέρονται μισθοδοσίες της τάξης των 70 και των 80 χιλιάδων ευρώ στην Κεντρική και δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι ταλαντούχοι και προσοντούχοι Κύπριοι να αναλάβουν αυτές τις θέσεις», πρόσθεσε.
Είπε ακόμη ότι η κ. Γιωρκάτζη, «ενώ μας έλεγε ότι αναμένετε τα στρες τεστ και προχωρήστε μετά στην προστασία της πρώτης κατοικίας, σήμερα ποιεί τη νήσσα επί του θέματος μετά την επιτυχία των στρες τεστ, την οποία της πιστώνουμε».
Ο κ. Περδίκης είπε ότι η κ. Γιωρκάτζη αναφέρθηκε επίσης στην πρόνοια του μνημονίου που απαιτεί από την Κεντρική Τράπεζα να εποπτεύσει την εφαρμογή εσωτερικών ελέγχων αλλά και ποινικών διαδικασιών εναντίον πρώην και νυν στελεχών της Τράπεζα Κύπρου και του Συνεργατισμού που πιθανόν να ευθύνονται για την καταστροφή των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων.
«Φαίνεται ότι έγιναν αυτές οι έρευνες και φαίνεται ότι προκύπτουν ευθύνες και για πρώην αλλά και για νυν στελέχη αυτών των ιδρυμάτων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «στο Μνημόνιο αναφέρεται ότι την ποινική διαδικασία θα την κάνουν οι τράπεζες και η Κεντρική Τράπεζα, ενώ η κ. Γιωρκάτζη σήμερα μας είπε ότι θα απευθυνθεί στον Γεν. Εισαγγελέα».
Τέλος, ο κ. Περδίκης είπε ότι «περιμένουμε οι ίδιες οι τράπεζες και η Κεντρική να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη εκείνα τα στελέχη τα οποία ευθύνονται για την οικονομική καταστροφή και να προχωρήσει η διαδικασία της τιμωρίας, που έχει ξεκινήσει η Νομική Υπηρεσία».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το ναυάγιο του Rethink Athens;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ