2012-04-30 08:07:09
Φωτογραφία για Απολύσεις μετά τις εκλογές βλέπει ο Ολάντ, αλλά δεσμεύεται να αντιδράσει
Τον κίνδυνο ενός μετεκλογικού κύματος απολύσεων επισήμανε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δεσμευόμενος πάντως ότι μία κυβέρνηση με τον ίδιο επικεφαλής δεν θα σταθεί αμέτοχη απέναντι στις εταιρείες που θα προχωρήσουν σε περικοπές θέσεων εργασίας Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien, τα συνδικάτα ήδη προειδοποιούν ότι οι εταιρίες προετοιμάζονται για σειρά απολύσεων μετά το τέλος της προεδρικής εκστρατείας στη διάρκεια της οποίας ο Σαρκοζί έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να αποφύγει το κλείσιμο μεγάλων βιομηχανιών.

«Αναμένονται αποφάσεις που έχουν ήδη αναβληθεί. Δεν θα είναι η νίκη μας που θα πυροδοτήσει τα σχέδια για απολύσεις μετά την 6η Μαΐου», δήλωσε.

Παράλληλα προειδοποίησε τους επιχειρηματίες ότι δεν θα μείνει αμέτοχος απέναντι στα σχέδιά τους: «δεν θα το δεχτούμε αυτό χωρίς να αντιδράσουμε», είπε στην εφημερίδα.


Μεγάλες γαλλικές εταιρίες που επιδιώκουν τη μείωση του προσωπικού τους υποχρεούνται διά νόμου να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο με τα συνδικάτα και την κυβέρνηση, το οποίο συχνά περιλαμβάνει την επανεκπαίδευση ή την μετακίνηση ορισμένων υπαλλήλων. Αν αυτό το σχέδιο δεν εγκριθεί από τις Αρχές, οι υπάλληλοι μπορούν να καταφύγουν σε εργατικό δικαστήριο για να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Ο Ολάντ έχει ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά του να φορολογήσει στο 75% το εισόδημα που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ και να αυξήσει τους φόρους στις μεγάλες επιχειρήσεις, ειδικά τις τράπεζες. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα, θα προχωρήσει με το σχέδιό του για μια μικρή αύξηση («δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης, ειδικά για πολλές μικρές επιχειρήσεις») του κατώτερου μισθού στη Γαλλία, ήδη ενός από τους καλύτερους στην Ευρώπη.

«Η πραγματική υποχρέωση της Αριστεράς δεν είναι να πείσει τους απλούς ψηφοφόρους –εργαζόμενους, υπαλλήλους, κατοίκους της επαρχίας, ακόμη και τους νέους– ότι είναι χρήσιμο να μας ψηφίσουν», είπε στην ίδια συνέντευξη. «Ως υποψήφιος και ως πρόεδρος απευθύνομαι στους ψηφοφόρους εκείνους που αισθάνονται ότι έχουν πληγεί, που έχουν υποφέρει πολύ εξαιτίας της κρίσης».

Ακόμη, προειδοποίησε ότι ο Σαρκοζί θα ήταν ελεύθερος να επιβάλει ακόμη αυστηρότερα μέτρα λιτότητας, εννοώντας υψηλότερους φόρους στους καταναλωτές, αν κέρδιζε στις 6 Μαΐου γιατί δεν θα διεκδικούσε την επανεκλογή του ύστερα από μια δεύτερη θητεία.

Σημειώνεται ότι η ανεργία στη Γαλλία δεν έχει πέσει κάτω από το 7% τα τελευταία 30 χρόνια και σήμερα είναι πλέον κοντά στο 9%.

Βλέπει αλλαγή πλεύσης από Μέρκελ

Σε άλλη συνέντευξη, στον ραδιοσταθμό Radio J, εξέφρασε την ικανοποίησή του, επειδή η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, «μετακινείται όσον αφορά την ανάπτυξη στους κόλπους της ΕΕ».

Επιπλέον, εκτίμησε ότι η Μέρκελ «θα μετακινηθεί στο ίδιο θέμα ακόμα περισσότερο» μετά τον δεύτερο γύρο.

«Δεν γνωρίζω αν πρόκειται να είμαι μετά λίγες μέρες ο νικητής των προεδρικών εκλογών», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Μέρκελ όσο και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, θεώρησαν τη νίκη αυτήν «ως μιαν επαρκώς σοβαρή υπόθεση, ώστε ήδη να τροποποιούν τα χρονοδιαγράμματα, αλλά και το ίδιο το περιεχόμενο της ημερήσιας διάταξης» στην ΕΕ, πρόσθεσε στον ίδιο ραδιοσταθμό ο σοσιαλιστής υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ