2014-12-03 16:21:42
Φωτογραφία για Νίκος Ρωμανός: Ή θα νικήσω ή θα πεθάνω
Εντός της ημέρας αναμένεται η οριστική απόφαση για το αίτημα του Νίκου Ρωμανού να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια. Παρά την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του, ο αρμόδιος εισαγγελέας πρότεινε εκ νέου την απόρριψη του αιτήματός του. Ο Ν.Ρωμανός βρίκεται στην τρίτη εβδομάδα απεργίας πείνας.

Σύμφωνα με τη γιατρό Λίνα Βεργοπούλου, η κατάσταση της υγείας του Νίκου Ρωμανού είναι συνεχώς επιδεινούμενη και αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο για επικίνδυνες και θανατηφόρες αρρυθμίες, νεφρική και εγκεφαλική ανεπάρκεια.

Ο καταδικασμένος για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, Νίκος Ρωμανός βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα απεργίας πείνας (από 10 Νοεμβρίου), διεκδικώντας τις άδειες για την παρακολούθηση των μαθημάτων στη σχολή που πέρασε.

Για τον ίδιο λόγο σε απεργία πείνας βρίσκεται επί 34 ημέρες και ο καταδικασμένος για την 17Ν Ηρακλής Κωστάρης, ο οποίος λάμβανε τις άδειες κανονικά έως την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού.


Παράλληλα, απεργία πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό πραγματοποιούν οι σύντροφοί του Γιάννης Μιχαηλίδης (από 17 Νοεμβρίου), Ανδρέας Μπουρζούκος και Δημήτρης Πολίτης (από 1/12).

Σήμερα, Τρίτη οι γονείς Ν. Ρωμανού και Γ. Μιχαηλίδη δίνουν συνέντευξη Τύπου και ενημερώσουν για την κατάσταση της υγείας των παιδιών τους και τα αιτήματά τους.

Σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν: «Πόσες φορές πρέπει να τιμωρηθεί ένας αναρχικός κρατούμενος επειδή είναι αναρχικός; Στο όνομα ποιων αξιών συνθλίβει ο κρατικός μηχανισμός τους κρατούμενους απεργούς πείνας που διεκδικούν το νόμιμο δικαίωμα της εκπαιδευτικής άδειας; Στο όνομα ποιου πολιτικού συστήματος διαγράφονται οι έγκλειστοι που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους στη φυλακή; Όταν το νομικό οικοδόμημα της αστικής δημοκρατίας καταρρέει μέσα από τις αντιφάσεις του, τα σώματα των απεργών πείνας ενσαρκώνουν την ήττα του καθεστώτος. Καλούμαστε όλοι να τα στηρίξουμε απέναντι στην εκδικητική στάση της κυβέρνησης απαιτώντας το αυτονόητο».

Εκτός από τη συνέντευξη Τύπου, έχουν προγραμματιστεί στις 18:00 σειρά συγκεντρώσεων και πορειών αλληλεγγύης στον Ν.Ρωμανό, τόσο στην Αθήνα (Μοναστηράκι), όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Οι δράσεις αλληλεγγύης θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Τη Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το σπίτι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, ενώ την Κυριακή πραγματοποιήθηκε μοτοπορεία από τα Προπύλαια προς το νοσοκομείο Γ.Γεννηματάς, όπου νοσηλεύεται ο Ν.Ρωμανός. Αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο και την Παρασκευή, και ο απεργός πείνας εμφανίστηκε στο παράθυρο του δωματίου του.

«Αστυνομοκρατείται το "Γ.Γεννηματάς"»

Εν τω μεταξύ, σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο «Γ.Γεννηματάς» κατήγγειλαν αστυνομοκρατία στο νοσοκομείο. Αφού ζητούν την ικανοποίηση του αιτήματος του Ρωμανού σημειώνουν ότι «μέρες τώρα το Νοσοκομείο ΓΝΑ 'Γ. Γεννηματάς' έχει μετατραπεί σε αστυνομοκρατούμενο χώρο, με δεκάδες αστυνομικούς -ένστολους και με πολιτικά- περιπολικά και κλούβες στον προαύλιο χώρο να θυμίζουν φυλακή και όχι νοσοκομείο. Αφορμή η συνεχιζόμενη απεργία πείνας τον νοσηλευόμενου προφυλακισμένου νεαρού Ν. Ρωμανού με αίτημα να συνεχίσει τις σπουδές και τις εξετάσεις του στο εκπαιδευτικό Ίδρυμα που φοιτά.

» Ήδη η κατάσταση της υγείας του είναι επιβαρυμένη. Παράλληλα επιχειρούν με εισαγγελική παραγγελία να υποχρεώσουν τους θεράποντες γιατρούς του να τον σιτίσουν παρά τη θέλησή του και να σπάσουν έτσι την απεργία πείνας.

» Το Σωματείο μας εκφράζει έντονη διαμαρτυρία γι' αυτή τη κατάσταση και απαιτεί:

Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του απεργού πείνας, για να μη συνεχιστεί να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή του.Να μην υπάρξει καμιά δίωξη εναντίον των γιατρών που τον περιθάλπουν.Να λήξει η αστυνομοκρατία στους χώρους του Νοσοκομείου.

» Προχωράμε σε παρέμβαση προς τη Διοίκηση του Νοσοκομείου για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας».

Από την πλευρά του, φοίτηση εξ αποστάσεως προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, δηλώνοντας αναρμόδιος για το θέμα των αδειών.

Ο Χ.Αθανασίου δήλωσε ότι το θέμα της εξ αποστάσεως φοίτησης στα ΑΕΙ θα εξεταστεί σε συνεννόηση με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, ενώ για το θέμα των εκπαιδευτικών αδειών σημείωσε ότι δεν έχει εκ του νόμου αρμοδιότητα για τη χορήγηση ή μη εκπαιδευτικών αδειών και δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο των αρμοδίων οργάνων, που είναι το συμβούλιο του οποίου προΐσταται εισαγγελικός λειτουργός.

Τις απόψεις αυτές εξέφρασε ο κ. Αθανασίου και στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής. Όπως διευκρίνισε προς την Επιτροπή ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε κάθε περίπτωση το Συμβούλιο Φυλακών αποφάνθηκε ότι δεν συντρέχει λόγος να αφεθεί ελεύθερος ο Νίκος Ρωμανός στο στάδιο αυτό. «Ενόψει του ότι ο Ρωμανός είναι και υπότροπος προβλέπει την ειδική ρύθμιση ότι πρέπει να ακουστεί η γνώμη του ανακριτή, με διάταξη του οποίου κρατείται. Αν δεν υπάρξει σύμφωνη γνώμη του ανακριτή δεν μπορεί να αποφασίσει το Συμβούλιο» πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Νωρίτερα, το θέμα της υπόθεσης Ρωμανού έθεσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, ο οποίος είπε πως ο υπουργός, με την ανακοίνωση που εξέδωσε από το πρωί, είναι σαν «να νίπτει τας χείρας του». «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, δεν μπορεί να έχετε βραβεύσει το παιδί πριν από λίγους μήνες και η Πολιτεία να του απαγορεύει τώρα να σπουδάσει» ανέφερε.

Ζ.Κωνσταντοπούλου: Η Πολιτεία να ζητήσει συγγνώμη

Πολλοί βουλευτές τάχθηκαν υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλιών εκ μέρους της Πολιτείας προκειμένου «να μην θρηνήσουμε ένα θύμα», όπως προειδοποίησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η ίδια κάλεσε την Πολιτεία «να ζητήσει συγγνώμη» από τον Νίκο Ρωμανό στα χέρια του οποίου ξεψύχησε το 2008 ο δολοφονηθείς από αστυνομικό Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος με τον οποίο, όπως είπε, ήταν επιστήθιοι φίλοι.

«Δοκιμάζεται και τίθεται σε κίνδυνο η ζωή ενός μετεφήβου 21 ετών», είπε, ο οποίος «δεν μπορεί να είναι αντικείμενο ασκήσεων μαγκιάς και τσαμπουκά από καμία πλευρά».

Ενώ απηύθυνε έκκληση «να λυθεί αυτό το θέμα πριν θρηνήσουμε θύμα», υπενθυμίζοντας ότι συμπληρώνονται το προσεχές Σάββατο έξι χρόνια από την δολοφονία του Γρηγορόπουλου. «Δοκιμάζεται η αξιοπιστία της Πολιτείας ως κράτους δικαίου. Δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε τον ρόλο της ως μηχανισμού εξουθένωσης και ισοπέδωσης», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Στ.Κοντονής είχε ζητήσει από τον κ. Αθανασίου να τοποθετηθεί για το θέμα διότι, όπως τόνισε, «μπορεί να έχουμε σοβαρότατες σωματικές βλάβες επειδή ο Νίκος Ρωμανός διεκδικεί την εφαρμογή του νόμου».

Και ο πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, επισήμανε ότι το δικαίωμα στη μόρφωση θα πρέπει να διασφαλιστεί και για τον έγκλειστο Νίκο Ρωμανό, καθώς αυτό συνάδει και με τον παιδευτικό τρόπο που πρέπει να διέπει το σωφρονιστικό μας σύστημα.

O Γιάννης Πανούσης, εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, τόνισε ότι είναι εφικτή άμεση λύση μέσω μιας τροπολογίας, την οποία ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος να συντάξει.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, είπε ότι δεν μπορεί να απαγορεύεται εκπαιδευτική άδεια σε έναν κρατούμενο. Κάθε απαγόρευση είναι απαράδεκτη και πρέπει να αρθεί, σημείωσε, και εξέφρασε την άποψη ότι οι σπουδές μέσω τηλεδιάσκεψης είναι προβληματική.

Εκ μέρους της ΝΔ, ο Αθ. Πλεύρης είπε ότι «η διαδικασία των εκπαιδευτικών αδειών δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργού Δικαιοσύνης», επισημαίνοντας ότι «εάν δικαιούται να πάρει άδεια, υπάρχουν τα αρμόδια όργανα να αποφασίσουν».

Πηγή: tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΙΤΛΟΥ...»
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΤΕΡΜΠΙ ΤΙΤΛΟΥ...»
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ