2014-12-05 17:56:07
Τον λένε Μποντ, Τζέιμς Μποντ και πίνει το μαρτίνι του χτυπημένο, όχι ανακατεμένο. Είχε κι εξακολουθεί να έχει τους πιο συναρπαστικούς -κι επικίνδυνους- αντίπαλους, τα ωραιότερα κορίτσια, τα πιο εξελιγμένα αξεσουάρ, τα πιο ποθητά αυτοκίνητα, τα πιο πετυχημένα soundtrack, τα πιο εξελιγμένα gadgets Ο Τζέιμς Μποντ δεν ζει μονάχα δύο φορές, ζει για πάντα. Από το 1953, όταν ο Ιαν Φλέμινγκ εξέδωσε το πρώτο βιβλίο με τον πράκτορα 007, ο θρυλικός κατάσκοπος συνεχίζει να ταξιδεύει από χώρα σε χώρα και γυναίκα σε γυναίκα κυνηγώντας κακούς για πάνω από έξι δεκαετίες. Θεατές διαφορετικών χρωμάτων, εθνών και γενιών συνεχίζουν να παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις περιπέτειές του -θεωρείται πως το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει δει Τζέιμς Μποντ. Κάθε εμφάνισή του καθιερώνει νέα trends, ενίοτε και σταρς. Μια θέση στο καστ του ποθούν οι πάντες -μέχρι και ο φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι θέλει να παίξει τον κακό σε ταινία του.
Με αφορμή την παρουσίαση της 24ης ταινίας της σειράς (με τίτλο «Spectre» -όπως η εγκληματική οργάνωση που ο Τζέιμς Μποντ κλήθηκε να αντιμετωπίσει σε κάποια από τα πρώτα φιλμ- και έκπληξη την παρουσία της Μόνικα Μπελούτσι), που ξεκινά γυρίσματα τη Δευτέρα και αναμένεται στα σινεμά στις 6 Νοεμβρίου του 2015, ας δούμε κάποιες από τις άγνωστες πτυχές μιας θρυλικής ιστορίας, που ξεκίνησε από τρία νούμερα: 007.
Πώς ο Γιώργος Φούντας έχασε το ρόλο του 007!
Αρχίζουμε με μια λεπτομέρεια απολύτως ελληνικού ενδιαφέροντος, που θα μπορούσε ίσως να έχει αλλάξει την ιστορία. Το 1967, όταν ο Σον Κόνερι αποφάσισε να εγκαταλείψει το ρόλο του θρυλικού κατάσκοπου οι παραγωγοί του αναζήτησαν υποψήφιους σε όλο τον κόσμο, προσεγγίζοντας μεταξύ άλλων και έναν Ελληνα ηθοποιό, που είχαν δει στο “Ποτέ την Κυριακή”: τον Γιώργο Φούντα. Αρχικά εκείνος δίσταζε, όμως ο Φίνος τον έπεισε να ταξιδέψει και να λάβει μέρος στα δοκιμαστικά.
Οσο κι αν σήμερα μας ακούγεται ξένο δεδομένης της μετέπειτα εικόνας του ήρωα και της αυστηρά βρετανικής υπηκοότητας του πια, ο Γιώργος Φούντας άρεσε στους παραγωγούς και ήταν ανάμεσα στους τελικούς, επικρατέστερους υποψήφιους για το ρόλο μαζί με τον Αυστραλό Τζορτζ Λέιζενμπι. Το γεγονός ότι δεν ήξερε αγγλικά έγειρε την απόφαση υπέρ του Λέιζενμπι στον οποίο ο ρόλος κατέληξε.
Ο Λέιζενμπι, ο οποίος μέχρι τότε είχε εμπειρία μόνο στο μόντελινγκ δεν κατάφερε να σηκώσει το βάρος του ήρωα που είχε δημιουργήσει ο Σον Κόνερι. Υποδύθηκε τον Τζέιμς Μποντ στην ταινία «Στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος» (1969) για πρώτη και τελευταία φορά. Τόσο περίπου κράτησε και η καριέρα του στο σινεμά. Ο Κόνερι επέστρεψε στο ρόλο το 1971, κι έκανε την τελευταία εμφάνισή του ως Τζέιμς Μποντ στην ταινία «Τα διαμάντια είναι παντοτινά» -κι ο Τζέιμς Μποντ επίσης...
Ελληνικό χρώμα τελικά είχε η ταινία του 1981 «For your eyes only» («Για τα μάτια σου μόνο») με τον Ρότζερ Μουρ, γυρίσματα της οποίας έγιναν στην Κέρκυρα και στα Μετέωρα. Σε εκείνη την ταινία ο κακός που καλούνταν να αντιμετωπίσει ο θρυλικός πράκτορας είχε το ελληνικό όνομα Αρης Κριστάτος.
Ο... γαλατάς του κολεγίου, Σον Κόνερι
Ο Σον Κόνερι ήταν ο πρώτος -και για πολλούς καλύτερος- Τζέιμς Μποντ του κινηματογράφου, παρά το ότι δεν ανήκε στις πρώτες επιλογές του «πατέρα» του Τζέιμς Μποντ, Ιαν Φλέμινγκ. Ο Φλέμινγκ ήθελε για τον ρόλο κάποιον πιο ντελικάτο, όπως ο Ντέιβιντ Νίβεν, ο οποίος τον απέρριψε -όπως και ο Τζέιμς Μέισον. Μια άλλη επιλογή του Φλέμινγκ ήταν ο Κρίστοφερ Λι (διάσημος κακός αργότερα στην ταινία «The man with the golden gun»), όμως κι ο Λι απέρριψε το ρόλο.
Ο Φλέμινγκ και ο Λι ήταν συμφοιτητές στο κολλέγιο Fettes στο Εδιμβούργο -εκεί όπου κατά τις γραφές φοίτησε και ο ίδιος ο Τζέιμς Μποντ. Απίστευτη σύμπτωση της υπόθεσης; Στο ίδιο κολέγιο ο Σον Κονέρι (ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως μοντέλο και body builder κι είχε παράλληλα κάνει διάφορες δουλειές όπως οδηγός, εργάτης και υπάλληλος σε γραφείο κηδειών) εργαζόταν ως γαλατάς...
Μετά το «Dr No» (πρώτος Τζέιμς Μποντ), ο Φλέμινγκ ενθουσιάστηκε τόσο με τον Κόνερι, που έδωσε στον ήρωα του και σκωτσέζικη εθνικότητα -μέχρι τότε δεν είχε σχέση με τη Σκωτία- προσθέτοντάς του έναν Σκωτσέζο πατέρα.
Ο ορνιθολόγος που βάφτισε τον κατάσκοπο
Η συγκεκριμένη ιστορία είναι γνωστή στους φαν του Τζέιμς Μποντ, όμως έχει αξία να τη θυμηθούμε καθώς απαντά στο ερώτημα από πού πήρε το όνομά του ο κύριος Μποντ, Τζέιμς Μποντ. Οπως έχει δηλώσει ο δημιουργός του, Ιαν Φλέμινγκ, το όνομα Τζέιμς Μποντ ανήκει στο υπαρκτό πρόσωπο ενός ορνιθολόγου. Το διάλεξε γιατί του είχε φανεί ως το πιο βαρετό, πεζό όνομα που είχε ποτέ ακούσει!
Σε συνέντευξή του στον New Yorker το 1953 ο Φλέμινγκ αποκάλυψε: «Οταν έγραψα το πρώτο μυθιστόρημα το 1953, φανταζόμουν τον Μποντ ως έναν εξαιρετικά βαρετό, πεζό, αδιάφορο άνθρωπο, στον οποίο συμβαίνουν διάφορα. Ενα από τα βιβλία που διάβαζα μικρός ήταν το «Πουλιά από τις Δυτικές Ινδίες» του πολύ γνωστού στον χώρο του, ορνιθολόγου Τζέιμς Μποντ. Οταν αναζητούσα όνομα για τον πρωταγωνιστή μου, το θυμήθηκα. Σκέφτηκα ότι ήταν το πιο βαρετό όνομα που είχα ακούσει ποτέ κι έτσι το επέλεξα. Τώρα αυτό που για μένα ήταν βαρετό, θεωρείται ένα από τα πιο συναρπαστικά ονόματα του κόσμου! Η κυρία Μποντ κάποτε μου έγραψε για να με ευχαριστήσει που το χρησιμοποίησα... Νομίζω πως κι εκείνη κι ο άντρας της διασκέδασαν που το έκανα».
Το όνομα προέκυψε κάπως έτσι, όσο για την προσωπικότητα του -αρχικά- βαρετού κατασκόπου με τη συναρπαστική ζωή, όπως έχει πει ο Φλέμινγκ δημιουργήθηκε από κομμάτια του εαυτού του (όσα έζησε ο ίδιος ως κατάσκοπος κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου) και από διάφορα άλλα πρόσωπα που είχε τότε γνωρίσει.
Ο ήρωας που εξολοθρεύει τα... μπάτζετ
Και μια σύντομη ματιά στους αριθμούς που αφορούν τα οικονομικά στοιχεία της παραγωγής μιας ταινίας Τζέιμς Μποντ. Το 1962, η πρώτη κινηματογραφική ιστορία του 007, είχε μπάτζετ 1.000.000 δολάρια. Οταν το μπάτζετ ξεπεράστηκε κατά 100.000 δολ., υπήρξαν σκέψεις να διακοπεί η παραγωγή. Τελικά, η ταινία βγήκε, φέρνοντας εισπρακτικά κέρδη που ξεπέρασαν τα 16 εκατομμύρια δολάρια.
Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τίτλοι του «Moonraker» (1979) στοίχισαν περισσότερα από το συνολικά έξοδα παραγωγής του «Dr No». Ακόμη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι το 1979 οι παραγωγοί ετοίμαζαν το "Για τα μάτια σου μόνο", όμως λόγω της επιτυχίας του Star Wars, ο Τζέιμς Μποντ απάντησε με το "Moonraker".
Ο πιο δολοφονικός πράκτορας
Ο πιο θανατηφόρος Τζέιμς Μποντ ήταν ο Πιρς Μπρόσναν, ο οποίος κατά πρόσφατη δήλωσή του θεωρεί τον εαυτό του ως τον χειρότερο Τζέιμς Μποντ που έγινε ποτέ! Μαζί με το Skyfall, ο πράκτορας που έχει άδεια να σκοτώνει, έχει εξολοθρεύσει συνολικά 403 ανθρώπους. Ο Πιρς Μπρόσναν ως Τζέιμς Μποντ είχε σκοτώσει τους 135 εξ αυτών, συμπληρώνοντας κατά μέσο όρο 33,8 δολοφονίες ανά ταινία.
Οσο για την ταινία, που είχε συνολικά τους πιο πολλούς θανάτους -ασχέτως αν δεν τους σκότωσε όλους ο πράκτορας 007- ήταν το «Ζεις μονάχα δύο φορές» («You only live twice») με τον Σον Κόνερι, που άφησε πίσω του 196 «νεκρούς»...
Ενα τραγούδι για το φτέρνισμα
Μια ωραία ιστορία κρύβεται και πίσω από το ηχητικό σήμα της ταινίας, το οποίο προέρχεται από ένα αποτυχημένο μιούζικαλ και έχει ως θέμα του το φτέρνισμα! Ο συνθέτης του, Μόντι Νόρμαν, ύστερα από αιτήματα πολλών φαν του ήρωα, με τη βοήθεια του Mehboob Nadim, έφτιαξε ένα ηχητικό που θυμίζει πώς ήταν ο «πρόγονος» του κομματιού, όταν ακόμα παιζόταν σε μιούζικαλ.
Δείτε το σπάνιο βίντεο, στο οποίο ο Μόντι Νόρμαν τραγουδά ο ίδιος το αρχικό τραγούδι και πάρτε και μια γεύση από τη μετάφραση των στίχων του: «Γεννήθηκα με ένα άτυχο φτέρνισμα, και το χειρότερο είναι ότι έφτασα στον κόσμο ανάποδα. Οι αυθεντίες συμφωνούν πως είμαι ο λόγος που ο πατέρας μου έπεσε στη λιμνούλα του χωριού και πνίγηκε...».
Ο γηραιότερος και ο πιο αρρενωπός
Ο Σον Κόνερι ήταν ο πρώτος Τζέιμς Μποντ, όμως δεν ήταν αυτός που είχε τις περισσότερες εμφανίσεις. Αν και από πολλούς αμφισβητήθηκε -κυρίως λόγω του baby face του- ο Ρότζερ Μουρ είναι αυτός που έχει υποδυθεί τον Τζέιμς Μποντ τις περισσότερες φορές. Σε διάστημα 12 χρόνων, υποδύθηκε τον Τζέιμς Μποντ σε επτά ταινίες. Η τελευταία ήταν το «Επιχείρηση Κινούμενος στόχος» το 1985. Σε αυτήν ο Τζέιμς Μποντ ήταν 58 ετών, κατά συνέπεια έγινε ο γηραιότερος κινηματογραφικός Τζέιμς Μποντ που είδαμε ποτέ.
Τον αντικατέστησε ο Ουαλλός Τίμοθι Ντάλτον, εμφανιζόμενος ως 007 στο «Με το δάχτυλο στη σκανδάλη» (1987). Αρρενωπός κι αθλητικός αλλά κι ελαφρώς απρόσιτος, δεν κατάφερε να «πιάσει» στο ρόλο του θρυλικού πράκτορα, οπότε άφησε τη θέση του στον Πιρς Μπρόσναν, ο οποίος ανέλαβε το '95 («Επιχείρηση χρυσά μάτια») και συνέχισε ως το «Πέθανε μια άλλη μέρα» (2002).
Ο επόμενος -και τωρινός- Τζέιμς Μποντ δεν είχε καν γεννηθεί όταν κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία. Ο Ντάνιελ Κρεγκ σήμερα είναι 46 ετών (του χρόνου, όταν θα βγει η επόμενη ταινία θα είναι 47), είναι ο κοντύτερος Τζέιμς Μποντ της ιστορίας -όχι πως πειράζει και πολύ με τους κοιλιακούς του- και θεωρείται ο πιο αρρενωπός, ο πιο σκληρός, αλλά και ταυτόχρονα πιο ανθρώπινος.
Από την Αντρες στην Μπελούτσι -και μια παρά λίγο αυτοκτονία
Και βέβαια δεν νοείται αφιέρωμα στον Τζέιμς Μποντ, που να μην έχει έστω μια μικρή αναφορά στα κορίτσια του. Στις ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα, ο Τζέιμς Μποντ έχει κάνει έρωτα με συνολικά 55 παρτενέρ -η μία καλύτερη και πιο σέξι από την άλλη...
Αρχής γενομένης από τη θρυλική εμφάνιση της Ούρσουλα Αντρες με μπικίνι μέχρι την αναμενόμενη εμφάνιση της γυναίκας – πόθος της τελευταίας δεκαετίας Μόνικα Μπελούτσι.
Η Αντρες, όπως εμφανίστηκε στο «Dr No», στάθηκε η απόλυτη αντρική φαντασίωση. Ακολούθησαν πολλές διάσημες ή λιγότερο διάσημες κυρίες. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν επίσης η Τζέιν Σέιμουρ (Σολιτέρ στο «Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν»), η Μπριτ Εκλαντ («Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι»), η Καρόλ Μπουκέ («Για τα μάτια σου μόνο»), η Σουηδέζα Μάουντ Ανταμς ως Octopussy, ο Αγγελος του Τσάρλι Τάνια Ρόμπερτς και η Γκρέις Τζόουνς στο «Επιχείρηση κινούμενος στόχος», η μετέπειτα Νοικοκυρά σε απόγνωση Τέρι Χάτσερ στο «Αύριο ποτέ δεν πεθαίνει», η Χάλι Μπέρι με το μπικίνι της στο «Πέθανε μια άλλη μέρα» και η Εύα Γκριν στο Casino Royale.
Ο τίτλος του κοριτσιού του Τζέιμς Μποντ είναι τίτλος τιμής για νέες ή φτασμένες σταρ από όλο τον κόσμο. Ο θρύλος, μάλιστα, λέει ότι η Μίε Χάμα, που έπαιζε στην ταινία “Ζεις Μονάχα Δυο Φορές” βρέθηκε υπό την απειλή απόλυσης και απείλησε να αυτοκτονήσει -οπότε οι παραγωγοί αποφάσισαν να την κρατήσουν...
Πηγή: thetoc
xespao
Με αφορμή την παρουσίαση της 24ης ταινίας της σειράς (με τίτλο «Spectre» -όπως η εγκληματική οργάνωση που ο Τζέιμς Μποντ κλήθηκε να αντιμετωπίσει σε κάποια από τα πρώτα φιλμ- και έκπληξη την παρουσία της Μόνικα Μπελούτσι), που ξεκινά γυρίσματα τη Δευτέρα και αναμένεται στα σινεμά στις 6 Νοεμβρίου του 2015, ας δούμε κάποιες από τις άγνωστες πτυχές μιας θρυλικής ιστορίας, που ξεκίνησε από τρία νούμερα: 007.
Πώς ο Γιώργος Φούντας έχασε το ρόλο του 007!
Αρχίζουμε με μια λεπτομέρεια απολύτως ελληνικού ενδιαφέροντος, που θα μπορούσε ίσως να έχει αλλάξει την ιστορία. Το 1967, όταν ο Σον Κόνερι αποφάσισε να εγκαταλείψει το ρόλο του θρυλικού κατάσκοπου οι παραγωγοί του αναζήτησαν υποψήφιους σε όλο τον κόσμο, προσεγγίζοντας μεταξύ άλλων και έναν Ελληνα ηθοποιό, που είχαν δει στο “Ποτέ την Κυριακή”: τον Γιώργο Φούντα. Αρχικά εκείνος δίσταζε, όμως ο Φίνος τον έπεισε να ταξιδέψει και να λάβει μέρος στα δοκιμαστικά.
Οσο κι αν σήμερα μας ακούγεται ξένο δεδομένης της μετέπειτα εικόνας του ήρωα και της αυστηρά βρετανικής υπηκοότητας του πια, ο Γιώργος Φούντας άρεσε στους παραγωγούς και ήταν ανάμεσα στους τελικούς, επικρατέστερους υποψήφιους για το ρόλο μαζί με τον Αυστραλό Τζορτζ Λέιζενμπι. Το γεγονός ότι δεν ήξερε αγγλικά έγειρε την απόφαση υπέρ του Λέιζενμπι στον οποίο ο ρόλος κατέληξε.
Ο Λέιζενμπι, ο οποίος μέχρι τότε είχε εμπειρία μόνο στο μόντελινγκ δεν κατάφερε να σηκώσει το βάρος του ήρωα που είχε δημιουργήσει ο Σον Κόνερι. Υποδύθηκε τον Τζέιμς Μποντ στην ταινία «Στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος» (1969) για πρώτη και τελευταία φορά. Τόσο περίπου κράτησε και η καριέρα του στο σινεμά. Ο Κόνερι επέστρεψε στο ρόλο το 1971, κι έκανε την τελευταία εμφάνισή του ως Τζέιμς Μποντ στην ταινία «Τα διαμάντια είναι παντοτινά» -κι ο Τζέιμς Μποντ επίσης...
Ελληνικό χρώμα τελικά είχε η ταινία του 1981 «For your eyes only» («Για τα μάτια σου μόνο») με τον Ρότζερ Μουρ, γυρίσματα της οποίας έγιναν στην Κέρκυρα και στα Μετέωρα. Σε εκείνη την ταινία ο κακός που καλούνταν να αντιμετωπίσει ο θρυλικός πράκτορας είχε το ελληνικό όνομα Αρης Κριστάτος.
Ο... γαλατάς του κολεγίου, Σον Κόνερι
Ο Σον Κόνερι ήταν ο πρώτος -και για πολλούς καλύτερος- Τζέιμς Μποντ του κινηματογράφου, παρά το ότι δεν ανήκε στις πρώτες επιλογές του «πατέρα» του Τζέιμς Μποντ, Ιαν Φλέμινγκ. Ο Φλέμινγκ ήθελε για τον ρόλο κάποιον πιο ντελικάτο, όπως ο Ντέιβιντ Νίβεν, ο οποίος τον απέρριψε -όπως και ο Τζέιμς Μέισον. Μια άλλη επιλογή του Φλέμινγκ ήταν ο Κρίστοφερ Λι (διάσημος κακός αργότερα στην ταινία «The man with the golden gun»), όμως κι ο Λι απέρριψε το ρόλο.
Ο Φλέμινγκ και ο Λι ήταν συμφοιτητές στο κολλέγιο Fettes στο Εδιμβούργο -εκεί όπου κατά τις γραφές φοίτησε και ο ίδιος ο Τζέιμς Μποντ. Απίστευτη σύμπτωση της υπόθεσης; Στο ίδιο κολέγιο ο Σον Κονέρι (ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως μοντέλο και body builder κι είχε παράλληλα κάνει διάφορες δουλειές όπως οδηγός, εργάτης και υπάλληλος σε γραφείο κηδειών) εργαζόταν ως γαλατάς...
Μετά το «Dr No» (πρώτος Τζέιμς Μποντ), ο Φλέμινγκ ενθουσιάστηκε τόσο με τον Κόνερι, που έδωσε στον ήρωα του και σκωτσέζικη εθνικότητα -μέχρι τότε δεν είχε σχέση με τη Σκωτία- προσθέτοντάς του έναν Σκωτσέζο πατέρα.
Ο ορνιθολόγος που βάφτισε τον κατάσκοπο
Η συγκεκριμένη ιστορία είναι γνωστή στους φαν του Τζέιμς Μποντ, όμως έχει αξία να τη θυμηθούμε καθώς απαντά στο ερώτημα από πού πήρε το όνομά του ο κύριος Μποντ, Τζέιμς Μποντ. Οπως έχει δηλώσει ο δημιουργός του, Ιαν Φλέμινγκ, το όνομα Τζέιμς Μποντ ανήκει στο υπαρκτό πρόσωπο ενός ορνιθολόγου. Το διάλεξε γιατί του είχε φανεί ως το πιο βαρετό, πεζό όνομα που είχε ποτέ ακούσει!
Σε συνέντευξή του στον New Yorker το 1953 ο Φλέμινγκ αποκάλυψε: «Οταν έγραψα το πρώτο μυθιστόρημα το 1953, φανταζόμουν τον Μποντ ως έναν εξαιρετικά βαρετό, πεζό, αδιάφορο άνθρωπο, στον οποίο συμβαίνουν διάφορα. Ενα από τα βιβλία που διάβαζα μικρός ήταν το «Πουλιά από τις Δυτικές Ινδίες» του πολύ γνωστού στον χώρο του, ορνιθολόγου Τζέιμς Μποντ. Οταν αναζητούσα όνομα για τον πρωταγωνιστή μου, το θυμήθηκα. Σκέφτηκα ότι ήταν το πιο βαρετό όνομα που είχα ακούσει ποτέ κι έτσι το επέλεξα. Τώρα αυτό που για μένα ήταν βαρετό, θεωρείται ένα από τα πιο συναρπαστικά ονόματα του κόσμου! Η κυρία Μποντ κάποτε μου έγραψε για να με ευχαριστήσει που το χρησιμοποίησα... Νομίζω πως κι εκείνη κι ο άντρας της διασκέδασαν που το έκανα».
Το όνομα προέκυψε κάπως έτσι, όσο για την προσωπικότητα του -αρχικά- βαρετού κατασκόπου με τη συναρπαστική ζωή, όπως έχει πει ο Φλέμινγκ δημιουργήθηκε από κομμάτια του εαυτού του (όσα έζησε ο ίδιος ως κατάσκοπος κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου) και από διάφορα άλλα πρόσωπα που είχε τότε γνωρίσει.
Ο ήρωας που εξολοθρεύει τα... μπάτζετ
Και μια σύντομη ματιά στους αριθμούς που αφορούν τα οικονομικά στοιχεία της παραγωγής μιας ταινίας Τζέιμς Μποντ. Το 1962, η πρώτη κινηματογραφική ιστορία του 007, είχε μπάτζετ 1.000.000 δολάρια. Οταν το μπάτζετ ξεπεράστηκε κατά 100.000 δολ., υπήρξαν σκέψεις να διακοπεί η παραγωγή. Τελικά, η ταινία βγήκε, φέρνοντας εισπρακτικά κέρδη που ξεπέρασαν τα 16 εκατομμύρια δολάρια.
Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι οι τίτλοι του «Moonraker» (1979) στοίχισαν περισσότερα από το συνολικά έξοδα παραγωγής του «Dr No». Ακόμη ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι το 1979 οι παραγωγοί ετοίμαζαν το "Για τα μάτια σου μόνο", όμως λόγω της επιτυχίας του Star Wars, ο Τζέιμς Μποντ απάντησε με το "Moonraker".
Ο πιο δολοφονικός πράκτορας
Ο πιο θανατηφόρος Τζέιμς Μποντ ήταν ο Πιρς Μπρόσναν, ο οποίος κατά πρόσφατη δήλωσή του θεωρεί τον εαυτό του ως τον χειρότερο Τζέιμς Μποντ που έγινε ποτέ! Μαζί με το Skyfall, ο πράκτορας που έχει άδεια να σκοτώνει, έχει εξολοθρεύσει συνολικά 403 ανθρώπους. Ο Πιρς Μπρόσναν ως Τζέιμς Μποντ είχε σκοτώσει τους 135 εξ αυτών, συμπληρώνοντας κατά μέσο όρο 33,8 δολοφονίες ανά ταινία.
Οσο για την ταινία, που είχε συνολικά τους πιο πολλούς θανάτους -ασχέτως αν δεν τους σκότωσε όλους ο πράκτορας 007- ήταν το «Ζεις μονάχα δύο φορές» («You only live twice») με τον Σον Κόνερι, που άφησε πίσω του 196 «νεκρούς»...
Ενα τραγούδι για το φτέρνισμα
Μια ωραία ιστορία κρύβεται και πίσω από το ηχητικό σήμα της ταινίας, το οποίο προέρχεται από ένα αποτυχημένο μιούζικαλ και έχει ως θέμα του το φτέρνισμα! Ο συνθέτης του, Μόντι Νόρμαν, ύστερα από αιτήματα πολλών φαν του ήρωα, με τη βοήθεια του Mehboob Nadim, έφτιαξε ένα ηχητικό που θυμίζει πώς ήταν ο «πρόγονος» του κομματιού, όταν ακόμα παιζόταν σε μιούζικαλ.
Δείτε το σπάνιο βίντεο, στο οποίο ο Μόντι Νόρμαν τραγουδά ο ίδιος το αρχικό τραγούδι και πάρτε και μια γεύση από τη μετάφραση των στίχων του: «Γεννήθηκα με ένα άτυχο φτέρνισμα, και το χειρότερο είναι ότι έφτασα στον κόσμο ανάποδα. Οι αυθεντίες συμφωνούν πως είμαι ο λόγος που ο πατέρας μου έπεσε στη λιμνούλα του χωριού και πνίγηκε...».
Ο γηραιότερος και ο πιο αρρενωπός
Ο Σον Κόνερι ήταν ο πρώτος Τζέιμς Μποντ, όμως δεν ήταν αυτός που είχε τις περισσότερες εμφανίσεις. Αν και από πολλούς αμφισβητήθηκε -κυρίως λόγω του baby face του- ο Ρότζερ Μουρ είναι αυτός που έχει υποδυθεί τον Τζέιμς Μποντ τις περισσότερες φορές. Σε διάστημα 12 χρόνων, υποδύθηκε τον Τζέιμς Μποντ σε επτά ταινίες. Η τελευταία ήταν το «Επιχείρηση Κινούμενος στόχος» το 1985. Σε αυτήν ο Τζέιμς Μποντ ήταν 58 ετών, κατά συνέπεια έγινε ο γηραιότερος κινηματογραφικός Τζέιμς Μποντ που είδαμε ποτέ.
Τον αντικατέστησε ο Ουαλλός Τίμοθι Ντάλτον, εμφανιζόμενος ως 007 στο «Με το δάχτυλο στη σκανδάλη» (1987). Αρρενωπός κι αθλητικός αλλά κι ελαφρώς απρόσιτος, δεν κατάφερε να «πιάσει» στο ρόλο του θρυλικού πράκτορα, οπότε άφησε τη θέση του στον Πιρς Μπρόσναν, ο οποίος ανέλαβε το '95 («Επιχείρηση χρυσά μάτια») και συνέχισε ως το «Πέθανε μια άλλη μέρα» (2002).
Ο επόμενος -και τωρινός- Τζέιμς Μποντ δεν είχε καν γεννηθεί όταν κυκλοφόρησε η πρώτη ταινία. Ο Ντάνιελ Κρεγκ σήμερα είναι 46 ετών (του χρόνου, όταν θα βγει η επόμενη ταινία θα είναι 47), είναι ο κοντύτερος Τζέιμς Μποντ της ιστορίας -όχι πως πειράζει και πολύ με τους κοιλιακούς του- και θεωρείται ο πιο αρρενωπός, ο πιο σκληρός, αλλά και ταυτόχρονα πιο ανθρώπινος.
Από την Αντρες στην Μπελούτσι -και μια παρά λίγο αυτοκτονία
Και βέβαια δεν νοείται αφιέρωμα στον Τζέιμς Μποντ, που να μην έχει έστω μια μικρή αναφορά στα κορίτσια του. Στις ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τώρα, ο Τζέιμς Μποντ έχει κάνει έρωτα με συνολικά 55 παρτενέρ -η μία καλύτερη και πιο σέξι από την άλλη...
Αρχής γενομένης από τη θρυλική εμφάνιση της Ούρσουλα Αντρες με μπικίνι μέχρι την αναμενόμενη εμφάνιση της γυναίκας – πόθος της τελευταίας δεκαετίας Μόνικα Μπελούτσι.
Η Αντρες, όπως εμφανίστηκε στο «Dr No», στάθηκε η απόλυτη αντρική φαντασίωση. Ακολούθησαν πολλές διάσημες ή λιγότερο διάσημες κυρίες. Ανάμεσά τους ξεχώρισαν επίσης η Τζέιν Σέιμουρ (Σολιτέρ στο «Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν»), η Μπριτ Εκλαντ («Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι»), η Καρόλ Μπουκέ («Για τα μάτια σου μόνο»), η Σουηδέζα Μάουντ Ανταμς ως Octopussy, ο Αγγελος του Τσάρλι Τάνια Ρόμπερτς και η Γκρέις Τζόουνς στο «Επιχείρηση κινούμενος στόχος», η μετέπειτα Νοικοκυρά σε απόγνωση Τέρι Χάτσερ στο «Αύριο ποτέ δεν πεθαίνει», η Χάλι Μπέρι με το μπικίνι της στο «Πέθανε μια άλλη μέρα» και η Εύα Γκριν στο Casino Royale.
Ο τίτλος του κοριτσιού του Τζέιμς Μποντ είναι τίτλος τιμής για νέες ή φτασμένες σταρ από όλο τον κόσμο. Ο θρύλος, μάλιστα, λέει ότι η Μίε Χάμα, που έπαιζε στην ταινία “Ζεις Μονάχα Δυο Φορές” βρέθηκε υπό την απειλή απόλυσης και απείλησε να αυτοκτονήσει -οπότε οι παραγωγοί αποφάσισαν να την κρατήσουν...
Πηγή: thetoc
xespao
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
LIVE STREAMING LINKS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΝΕΠΤΟΥΝΑΣ (21:45)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ