2012-04-30 09:15:16
Φωτογραφία για Η Ελλάδα την επομένη των εκλογών
του Κ. Π. Παπαδιόχου

Eξι συν ένα σενάρια για την «επόμενη μέρα» της ιδιαίτερα κρίσιμης, όσο και αβέβαιης, εκλογικής αναμέτρησης της προσεχούς Κυριακής συζητούνται στα κομματικά επιτελεία, καθώς ο χρόνος προς τις κάλπες μετράει πλέον αντίστροφα. Τα σενάρια αυτά έχουν ως αφετηρία δύο παραδοχές, που βεβαίως μπορεί το βράδυ των εκλογών να ανατραπούν με την ψήφο των πολιτών: Πρώτον, ότι η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα, καθώς εισήλθε στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου με σαφές προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερον, ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας συγκεκριμένα κόμματα του λεγόμενου αντιμνημονιακού τόξου, κατά κύριο λόγο το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα επιμείνουν μέχρι τέλους στην άρνηση να μετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θα περιλαμβάνονται τα μεγάλα κόμματα.

Με βάση τις ανωτέρω παραδοχές, οι βασικές εναλλακτικές οδοί για την πορεία της χώρας την επομένη των εκλογών είναι οι εξής:


- Ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης, που όμως προεξοφλείται πως εάν καταστεί δυνατόν να σχηματιστεί, θα έχει οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

- Η δημιουργία κυβέρνησης της Ν.Δ. με ψήφο ανοχής από το ΠΑΣΟΚ. Το συγκεκριμένο σενάριο μπορεί να τεθεί σε ισχύ εάν το ποσοστό της Ν.Δ. είναι αρκετά υψηλό και η διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ μεγάλη, αλλά όχι ικανή να οδηγήσει σε αυτοδυναμία. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ιπποκράτους θα δεσμευθεί ότι θα υπερψηφίζει όλα τα λεγόμενα «μνημονιακά» νομοσχέδια και άλλες επιμέρους ρυθμίσεις με τις οποίες συμφωνεί, αλλά κανένα από τα στελέχη της δεν θα αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.

- Η διαμόρφωση κυβέρνησης του λεγόμενου «δεξιού τόξου». Συγκεκριμένα, ο σχηματισμός κυβερνητικού σχήματος με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και συμμετοχή ή στήριξη κομμάτων που κινούνται στις παρυφές της, από τον ΛΑΟΣ και τους Ανεξάρτητους Ελληνες μέχρι τη Δημοκρατική Συμμαχία, παρά τις αντιπαραθέσεις στη λεγόμενη «δεξιά πολυκατοικία» στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

- Η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Θα πρόκειται για επανάληψη του μοντέλου της κυβέρνησης Παπαδήμου στην τελευταία του φάση -δηλαδή μετά την αποχώρηση του ΛΑΟΣ- αλλά με πολιτικό πρόσωπο στην πρωθυπουργία. Δηλαδή, σε περίπτωση που η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα, με πρωθυπουργό τον κ. Αντ. Σαμαρά -όπως ο ίδιος έχει αναφέρει χωρίς να έχει υπάρξει ρητή άρνηση από τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο- ή άλλο στέλεχος πρώτης γραμμής από τη Συγγρού.

- Ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας. Και πάλι, βασικοί πυλώνες θα είναι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα μετάσχουν και μικρότερα κόμματα που θα συμφωνούν με την ανάγκη να διατηρηθεί η συμμετοχή της χώρας στον στενό πυρήνα της Ευρωζώνης και να εφαρμόσει τη νέα δανειακή σύμβαση.

- Η δημιουργία κυβέρνησης τεχνοκρατών, τύπου Μόντι, με ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη. Σε μια τέτοια περίπτωση το όνομα του κ. Λουκά Παπαδήμου θα μπορούσε να επανέλθει στο προσκήνιο, παρότι είναι σαφές πως τόσο η Συγγρού όσο και η Ιπποκράτους εμφανίζονται να προκρίνουν στην παρούσα φάση «πολιτική λύση» για την επομένη των εκλογών.

Βεβαίως, παραλλαγές όλων των ανωτέρω βασικών σεναρίων μπορούν να υπάρξουν, εάν ο κ. Βενιζέλος επιτύχει τον στόχο που έχει θέσει, πρώτο κόμμα στις εκλογές να είναι τελικά το ΠΑΣΟΚ.

Σε κάθε περίπτωση, εάν στις επερχόμενες εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία, στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών που ακολουθούν θα πρέπει να διευθετηθούν κρίσιμα πολιτικά ζητήματα από τα κόμματα τα οποία θα επιλέξουν να συμπράξουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, πέραν βεβαίως από το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού:

Πρώτον, ζητούμενο είναι να υπάρξει μια ευρύτερη, μεταξύ τους, προγραμματική συμφωνία. Και τούτο, διότι είναι δύσκολο και η επόμενη κυβέρνηση να είναι «ειδικού σκοπού», όπως η κυβέρνηση Παπαδήμου, δηλαδή να έχει ως μοναδικό αντικείμενο τη δανειακή σύμβαση.

Δεύτερον, θα πρέπει να συμφωνηθεί ο χρονικός της ορίζοντας, που κατά πολλούς θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διετής, δηλαδή μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014.

Βεβαίως, όλα τα ανωτέρω τελούν υπό την αίρεση του αποτελέσματος της κάλπης της προσεχούς Κυριακής και των αποτελεσμάτων στις διερευνητικές εντολές που θα ακολουθήσουν. Γιατί υπάρχει και το ενδεχόμενο οι τελευταίες να αποδειχθούν άκαρπες, οπότε η χώρα αναγκαστικά θα οδηγηθεί άμεσα σε νέες εκλογές, με το έβδομο αυτό σενάριο να μην μπορεί να αποκλειστεί

 πηγη:kathimerini
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πιστεύετε τον Παπαδήμο;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πιστεύετε τον Παπαδήμο;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ