2014-12-12 00:55:05
Φωτογραφία για Πανεπιστήμιο Αθηνών: Σπουδές μέσα στην απόλυτη βρωμιά - Καταγγελίες φοιτητών! Φωτογραφίες ΣΟΚ!
Αντιμέτωποι με τριτοκοσμικές εικόνες έρχονται καθημερινά οι φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Οι παρακάτω φωτογραφίες απεικονίζουν την απελπιστική κατάσταση με τους τόνους σκουπιδιών μέσα στις αίθουσες Αμφιθέατρα - μνημεία ντροπής, διάδρομοι «πνιγμένοι» στα σκουπίδια και τουαλέτες - υγειονομικές «βόμβες» καλυμμένες από ακαθαρσίες συνθέτουν το σκηνικό αποσύνθεσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εν έτει 2014.

Όπως καταγγέλλουν οι φοιτητές, αιτία της απαράδεκτης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί δεν είναι άλλη από την απόλυση του προσωπικού καθαριότητας του Τμήματος και ότι η καθαριότητα στο τμήμα φυσικής έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και ένα εξάμηνο.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη εικόνα δεν αποτελεί... «προνόμιο» μόνο του Φυσικού, καθώς, ανάλογες συνθήκες επικρατούν και σε άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σημειώνεται ότι, πριν από εννέα ημέρες, φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια και την άρνηση του κ. Φορτσάκη να συζητήσει μαζί τους τα προβλήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας, εναπόθεσαν σκουπίδια σε γραφείο της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ.


Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) αναφέρουν:

Εδώ και πέντε χρόνια ο καθαρισμός της σχολής έχει περάσει σε συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρία (εργολαβία), και μάλιστα χωρίς να προκηρύσσεται διαγωνισμός για το έργο, όπως προβλέπεται. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαδικασίες λαμβάνουν χώρα ως εξής: το 2009 έγινε ο τελευταίος διαγωνισμός, ο οποίος είχε ισχύ τριών μηνών. Έκτοτε ακολούθησαν περίπου 20 παρατάσεις, μέχρι το 2014, κάτι το οποίο είναι μεταξύ παρανομίας και παρατυπίας. Η αδιαφάνεια αυτή ήταν και ο αρχικός λόγος για τον οποίο σταμάτησε να λειτουργεί η καθαριότητα, υπό το καθεστώς της προηγούμενης εργολαβίας. Από τη στιγμή εκείνη και έπειτα η αδιαφορία των ιθυνόντων για την διατήρηση ενός καθαρού πανεπιστημιακού χώρου και της προστασίας της υγείας των φοιτητών και του συνόλου της πανεπιστημιακής κοινότητας, οδήγησε στην κατάσταση αυτή.

Το τραγελαφικό είναι ότι η "μόνιμη" λύση που προτείνεται είναι και πάλι ένας διαγωνισμός τρίμηνης ισχύος.

Κάποιες επιπλέον πληροφορίες όσον αφορά στις ενέργειες που έλαβαν χώρα για το θέμα αυτό:

1) Ύπαρξη κονδυλίου για την καθαριότητα, το οποίο δεν αξιοποιήθηκε

2) Διεξαγωγή ΕΔΕ με απόφαση των καθηγητών του τμήματος φυσικής, με θέμα τις ευθύνες για την κατάσταση καθαριότητας στο τμήμα εδώ και έξι μήνες, η οποία παραποιήθηκε από τον πρόεδρο, επιρρίπτοντας ευθύνες στους φοιτητές

3) Στην προσπάθειά μας να πιέσουμε ως προς μια εύρεση λύσης, έγινε καταγγελία στο υγειονομικό, το οποίο σκοπίμως κωλυσιεργούσε και τη μόνη φορά που ήρθε, η σχολή ως δια μαγείας είχε καθαριστεί την προηγούμενη ημέρα!

Όλα τα παραπάνω αναλύονται στα Foititikanea.gr, όπου και επισυνάπτονται όλα τα σχετικά επίσημα έγγραφα μετά από τις καταγγελίες των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Απαιτούμε αλύση όχι πρόσκαιρη, αλλά μόνιμη, η οποία να σέβεται και να ικανοποιεί όλα τα εμπλεκόμενα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, από εμάς τους φοιτητές, μέχρι τις απολυμένες καθαρίστριες. Η μόνη λύση είναι άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών, απευθείας από το Πανεπιστήμιο και όχι με καθεστώς εργολαβίας, με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά δικαιώματα.

ΟΛΗ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

Ανακοίνωση του συλλόγου φοιτητών και μέρος των καθηγητών του Τμήματος Φυσικής για το ζήτημα της καθαριότητας

ΘΑΥΜΑ! Συνεργείο καθαρισμού βρέθηκε να καθαρίσει το Τμήμα Φυσικής δυο μέρες (3/12) πριν έρθει για έλεγχο το Υγειονομικό (5/12). Εδώ και έξι μήνες, η σχολή είχε μείνει ακαθάριστη, ζούσαμε και δουλεύαμε σε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής, αλλά η απάντηση των θεσμικών οργάνων (Γενική Συνέλευση Καθηγητών, Κοσμητεία, Σύγκλητος) ήταν ότι, για νομικούς λόγους, δεν μπορούσε να βρεθεί άμεση λύση πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του νέου εργολάβου καθαριότητας.

Ως μέσο πίεσης ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους ιθύνοντες, απευθυνθήκαμε στο Υγειονομικό, το οποίο όχι μόνο καθυστέρησε να στείλει τους αρμόδιους για τον έλεγχο των χώρων, αλλά και όπως φάνηκε, άφησε να διαρρεύσουν πληροφορίες για τις ημερομηνίες των «αιφνιδιαστικών» ελέγχων. Μετά από τόσους μήνες, η σχολή καθαρίστηκε μόνο άλλη μία φορά, στις 17/11, το ίδιο απόγευμα της ημέρας που έγινε η καταγγελία στο Υγειονομικό από φοιτητές. Απ'ότι φαίνεται, καθόλου τυχαία.

Ο καθαρισμός που έγινε στο ισόγειο, τον 1ο και τον 2ο όροφο, τη στιγμή που ο 3ος και ο 4ος όροφος ξεχείλιζαν από σκουπίδια, δείχνει ότι ο καθαρισμός δεν έγινε προς όφελος της Πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά για την κάλυψη της απροθυμίας και της ανικανότητας της διοίκησης να διευθετήσει το ζήτημα της καθαριότητας.

Σαν να μην έφτανε όλο αυτό, έπεσε στα χέρια μας και ένα έγγραφο που διατάσσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για την παρεμπόδιση του καθαρισμού της σχολής την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη, στοχοποιώντας ξεκάθαρα το σύλλογο φοιτητών, ο οποίος μετά από μαζική του συνέλευση, είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε κατάληψη εκείνη τη βδομάδα.

Η αλήθεια είναι ότι το Τμήμα Φυσικής πήρε απόφαση να διεξαχθεί ΕΔΕ για απόδοση ευθυνών σε εκείνους που άφησαν τον καθαρισμό να σταματήσει πριν 6 μήνες, και όχι μόνο την τελευταία εβδομάδα. Η ΕΔΕ αυτή δεν έχει καμία σχέση με αυτή που συνέταξε ο κ. Φορτσάκης, η οποία ξεκάθαρα αναφέρεται σε παρεμπόδιση του συνεργείου καθαρισμού. Επίσης, κάτι που προκαλεί εντύπωση είναι ότι τη μέρα (1/12) που οι Καθηγητές πήραν τη συγκεκριμένη απόφαση, δεν είχαν καν ενημερωθεί για την ύπαρξη συνεργείου, πόσο μάλλον για την ύπαρξη κονδυλίου για την καθαριότητα, τα οποία είχαν ήδη ανακοινωθεί από τις 11/11 στον κ. Βαρώτσο από τον κ. Φορτσάκη. Όλο αυτόν τον καιρό, ο κ. Φορτσάκης αποποιείται τις ευθύνες του, είτε μεταφέροντάς τες στην προηγούμενη Σύγκλητο (της οποίας ήταν μέλος), είτε στοχοποιώντας τους φοιτητές, πράγμα το οποίο φαίνεται από την γενικότερη στάση του (στενή σχέση με τα ΜΑΤ, κλείσιμο κτιρίων, συνεχή lock out, πρόθεση διάλυσης φοιτητικών συλλόγων).

Απαιτούμε από τον Κοσμήτορα (κ. Βαρώτσο) εξηγήσεις για το πώς είναι δυνατόν στις 11/11 να ενημερώθηκε για την ύπαρξη κονδυλίου, ενώ στις 19/11 να ενημερώνει όλη τη Σχολή Θετικών Επιστημών ότι τα κονδύλια Οκτωβρίου και Νοεμβρίου εξαφανίστηκαν και δεν επαρκούν για τον μήνα Δεκέμβρη. Ποιο ήταν το ακριβές ύψος των κονδυλίων, σε ποιους ανακοινώθηκαν και πώς διαχειρίστηκαν, αφού δηλώθηκε ότι εξαντλήθηκαν, ενώ πριν τις 17/11 δεν είχε γίνει ούτε ένας καθαρισμός.

Απαιτούμε από τον Πρύτανη (κ. Φορτσάκη) ανάκληση της ΕΔΕ που υπέγραψε και διεξαγωγή αυτής που ψηφίστηκε από το τμήμα των Καθηγητών.

Απαιτούμε από τον Πρόεδρο του Τμήματος (κ. Τόμπρα) να αναλάβει τις ευθύνες του και να αναρτήσει όλα τα έγγραφα που αφορούν τις παραπάνω διαδικασίες σπΙίπθ, στην ιστοσελίδα της Σχολής, έτσι ώστε ολόκληρη η Πανεπιστημιακή κοινότητα να ενημερώνεται για τις ενέργειες του Πανεπιστημίου. Επίσης, τον καλούμε να απολογηθεί δημόσια για το ότι δέχτηκε να διεξάγει μία ΕΔΕ με διαφορετική αιτιολογία από εκείνη που ψηφίστηκε ομόφωνα από το Τμήμα, για το ότι ρίχνει τις ευθύνες για την «παρεμπόδιση» του καθαρισμού στις καταλήψεις των φοιτητών (ενώ και τις δυο φορές που καθαρίστηκε, η σχολή τελούσε υπό κατάληψη). Τέλος, να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι ενώ υπήρχε «λύση» για τον καθαρισμό της σχολής, αυτή εμφανίστηκε μετά από 6 μήνες, επιλεκτικά, και όχι σταθερά (3 φορές την εβδομάδα, όπως είχε οριστεί).

Απαιτούμε λύση όχι πρόσκαιρη, αλλά μόνιμη, η οποία να σέβεται και να ικανοποιεί όλα τα εμπλεκόμενα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, από εμάς τους φοιτητές, μέχρι τις (απολυμένες και μη) καθαρίστριες. Η μόνη λύση είναι άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών, απευθείας από το Πανεπιστήμιο και όχι με καθεστώς εργολαβίας, με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά δικαιώματα.

Παρόμοιες καταστάσεις επικρατούν σχεδόν σε όλα τα τμήματα του ΕΚΠΑ και όχι μόνο στο Φυσικό. Καλούμε όλους τους φοιτητές και όλους τους καθηγητές να κινητοποιηθούν στην ίδια κατεύθυνση, ώστε να διεκδικήσουμε το Πανεπιστήμιο που μας αξίζει, για σπουδές με αξιοπρέπεια.

Περιμένουμε τη δημόσια απάντηση όλων των παραπάνω, τους οποίους θεωρούμε υπεύθυνους, με τις πράξεις ή την ανοχή τους, για τη σημερινή κατάσταση του Πανεπιστημίου.

Χρονικό για το ζήτημα της καθαριότητας

Σύλλογος Φοιτητών και μέρος Καθηγητών του Τμήματος Φυσικής, ΕΚΠΑ

Η δημοσιοποίηση αυτού του κειμένου αποτελεί προϊόν συλλογικής προσπάθειας, φοιτητών και καθηγητών. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε την κοινωνία για μια κατάσταση που έχει φτάσει στο απροχώρητο εδώ και πολλούς μήνες, σε αντίθεση με την εικόνα που προσπαθούν τα ΜΜΕ και οι Αρχές του να προβάλλουν για το Πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα, πριν το καλοκαίρι, ο εργολάβος καθαριότητας "ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΑΛΕΞΙΟΥ & ΣΙΑ ΟΕ'' καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά του λόγω αδιαφάνειας στον τρόπο με τον οποίο διατηρούσε την αρμοδιότητά του πρίν από το 2009 (αλλεπάλληλες παρατάσεις μιας αρχικής σύμβασης, χωρίς διαγωνισμούς). Από τότε, έχει οριστεί διαγωνισμός για τον ορισμό του επόμενου αναδόχου, ο οποίος συνεχίζεται μέχρι σήμερα, και δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα. Όλο αυτό το διάστημα, η έλλειψη καθαρισμού των χώρων του Πανεπιστημίου είχε ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του σε έναν τεράστιο σκουπιδότοπο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία όλων μας. Οι φοιτητές και οι καθηγητές, εκτός από το να βρεθεί μόνιμη λύση για το ζήτημα της καθαριότητας, θέλουμε η λύση να σέβεται και να ικανοποιεί όλα τα εμπλεκόμενα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, από εμάς μέχρι τις καθαρίστριες, και ζητάμε να αποδοθούν ευθύνες σε όσους μας έφεραν ως εδώ.

Την Πέμπτη 4/12/2014, μέλη του συλλόγου μαζευτήκαμε στο αμφιθέατρο Θαλής στις 16:00 και συζητήσαμε ενημερωτικά για το ζήτημα της καθαριότητας. Το πρωί είχε προηγηθεί επίσκεψη στο γραφείο του Προέδρου κ. Τόμπρα για να συζητήσουμε και μαζί του. Στην κουβέντα των φοιτητών στο Θαλή παρευρέθηκαν και κάποιοι καθηγητές. Οι ενημερώσεις έχουν ως εξής:

Ενέργειες των φοιτητών:

Μετά από ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση των φοιτητών, αποφασίστηκε να γίνει από μέρους μας καταγγελία στο Υγειονομικό για την κατάσταση της υγιεινής της σχολής. Σκοπός της καταγγελίας δεν ήταν ο καθαρισμός της σχολής με οποιοδήποτε τρόπο, αλλά κυρίως η πίεση για να βρεθούν οι υπεύθυνοι που οδήγησαν το Πανεπιστήμιο στην κατάσταση αυτή. Παράλληλα, απαιτούσαμε να βρεθεί μόνιμη λύση για τον καθαρισμό της σχολής, με προσωπικό καθαριότητας διορισμένο απευθείας από το Πανεπιστήμιο με μόνιμη σχέση εργασίας, και όχι με εργολαβίες. Επίσης ζητούσαμε την επαναπρόσληψη όλων των καθαριστριών που έχασαν τη δουλειά τους λόγω της απομάκρυνσης του τελευταίου εργολάβου, με αξιοπρεπείς μισθούς, δικαιώματα και συνθήκες εργασίας.

Παρασκευή 14/11/2014: Γράφτηκε ένα ενημερωτικό κείμενο, το οποίο παρουσίαζε τις παραπάνω θέσεις, και το οποίο θα δημοσιοποιούσαμε σε διάφορα ενημερωτικά μέσα, σε συνδυασμό με την καταγγελία. Τελικά τα παρακάτω γεγονότα μας πρόλαβαν. Τραβήχτηκαν και οι γνωστές φωτογραφίες των χώρων για να χρησιμοποιηθούν στην καταγγελία.

Δευτέρα 17/11: Τελικά η καταγγελία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, επώνυμα, από ένα άτομο. Το Υγειονομικό, στη συνέχεια, θα έπρεπε αθόρυβα και απροειδοποίητα να έρθει να ελέγξει τις συνθήκες των χώρων, να κρίνει την κατάσταση και να ορίσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο οι υπεύθυνοι θα έπρεπε να λύσουν το ζήτημα της καθαριότητας. Παρόλα αυτά, η πιθανή επίσκεψή του φαίνεται να έγινε γνωστή στους υπευθύνους, καθώς το ίδιο κιόλας απόγευμα της Δευτέρας 17/11, και ενώ η σχολή τελούσε υπό κατάληψη για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, ειδικό συνεργείο της Κοσμητείας με τη συνοδεία του κ. Τόμπρα καθάρισε επιφανειακά τους κύριους χώρους του τμήματος.

Ύστερα από όλα αυτά, το υγειονομικό καθυστέρησε πολλές μέρες να στείλει τους αρμόδιους.

Δευτέρα 1/12: Από τις 17/11 το συνεργείο καθαριότητας δεν εμφανίστηκε ξανά. Το πρωί της Δευτέρας, η κατάσταση που επικρατούσε στη σχολή ήταν άθλια. Στο διάδρομο του πρώτου ορόφου υπήρχαν παντού περιττώματα και ακαθαρσίες, ενώ από τις τουαλέτες και τους χώρους στις σκάλες αναδυόταν εντονότατη δυσοσμία. Αφού μετά από 15 μέρες, το Υγειονομικό δεν είχε στείλει ακόμα τους αρμόδιους, οφείλαμε να αναδείξουμε το πρόβλημα όσο του αρμόζει.

Τρίτη 2/12: Ο φοιτητής που έκανε την καταγγελία στο Υγειονομικό, μετά από πολλά τηλεφωνήματα, υψηλούς τόνους αλλά και φυσική παρουσία στο χώρο του Υγειονομικού, προσπάθησε να κανονίσει επιτακτικά την επίσκεψη για Τετάρτη 3/12. Ο προϊστάμενος του είπε ότι αυτό δεν είναι δυνατό, ούτε για Τετάρτη, ούτε για Πέμπτη, αλλά για την Παρασκευή 5/12. Επομένως, την Τρίτη 2/12 μάθαμε ότι ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5/12.

Τετάρτη 3/12: Για άλλη μια φορά, την αμέσως επόμενη ημέρα από την απόφαση του Υγειονομικού να έρθει, και πάλι με καθεστώς κατάληψης, ειδικό συνεργείο καθάρισε με τη συνοδεία του κ. Τόμπρα τους βασικούς χώρους της σχολής και έγινε στοιχειώδης απολύμανση. Έτσι έγινε φανερό το ότι κάποιος από το Υγειονομικό ενημερώνει το Τμήμα για τις μελλοντικές επιθεωρήσεις. Αφού η σχολή είχε πλέον καθαριστεί, ενημερώσαμε το Υγειονομικό πως δεν επιθυμούμε να πραγματοποιηθεί έλεγχος, αφού υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα πετυχαίναμε το στόχο μας.

Πέμπτη 4/12: Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, έγινε μια ενημέρωση του συλλόγου για το παραπάνω ιστορικό και ακούστηκαν πολλές απόψεις για το πως πρέπει να δράσουμε. Επισκεφθήκαμε τον κ. Τόμπρα. Αυτά που μάθαμε από εκείνον αναλύονται και σχολιάζονται παρακάτω. Μας ενημέρωσε όμως, μέσα σε όλα τα άλλα, ότι η σχολή θα καθαριζόταν ολοκληρωτικά την Παρασκευή και την Κυριακή το απόγευμα.

Μετά από ώρα, ο προιστάμενος του Υγειονομικού, με δική του πρωτοβουλία, και ενώ εμείς το είχαμε ακυρώσει, μας ενημέρωσε ότι ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί κανονικά την Παρασκευή 5/12. Και ξαφνικά, η καθαριότητα μετατέθηκε από Παρασκευή σε Πέμπτη! Λάβαμε ενημέρωση από τον κ. Τόμπρα ότι η σχολή καθαρίστηκε και πάλι στις 19:30 το απόγευμα.

Η σχολή που ήταν έξι μήνες ακαθάριστη, καθαρίστηκε δύο φορές σε δύο μέρες, και για τρίτη φορά μια μέρα πριν έρθει το Υγειονομικό. Παύει πια να θεωρείται σύμπτωση.

Παρασκευή 5/12: Το Υγειονομικό επισκέπτεται τους χώρους της σχολής και τους βρίσκει πρωτόγνωρα καθαρούς. Στις τουαλέτες του ισογείου βρέθηκαν ακόμη και αποσμητικό χώρου(!), σαπούνι και χαρτί, πράγματα που δεν είχαμε ούτε με το προηγούμενο καθεστώς καθαριότητας. Οι τουαλέτες της εισόδου είναι πεντακάθαρες, ενώ στον 3ο όροφο οι κάδοι και οι μυρωδιές ξεχειλίζουν. Οι κινήσεις αυτές, αποδεικνύουν ότι σκοπός του καθαρισμού δεν είναι το όφελος της Πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά η κάλυψη της ανικανότητας της διοίκησης να διευθετήσει το ζήτημα της καθαριότητας. Με αυτές τις κινήσεις εντυπωσιασμού, το Υγειονομικό προφανώς σχημάτισε λανθασμένη άποψη για τις συνθήκες καθαριότητας που επικρατούν εδώ και τόσους μήνες. Μέσα σε ένα βράδυ, εξανεμίστηκε το βασικό μέσο πίεσης που είχαμε για να αποδοθούν ευθύνες σ'αυτούς που μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Όμως, αντί να αναζητηθεί μια μόνιμη λύση και να αποδοθούν ευθύνες σε εκείνους οι οποίοι δεν κατάφεραν να βρουν λύση τόσους μήνες, τόσο η εντολή του πρύτανη για διεξαγωγή ΕΔΕ στις 2/12 (ακολουθεί παρακάτω), όσο και η ανακοίνωση του προέδρου του τμήματος Φυσικής στις 3/12 (ακολουθεί) επιχειρούν να στοχοποιειθεί για άλλη μια φορά ο φοιτητικός σύλλογος, καθώς προβάλλεται ότι όχι μόνο βρωμίζει ο ίδιος τους χώρους, αλλά παρεμποδίζει και τον καθαρισμό τους, ο οποίος, για αδιευκρίνιστους λόγους, εμφανίστηκε 6 μήνες μετά την εμφάνιση του προβλήματος.

Συνάντηση με κ. Τόμπρα:

Ενημερωθήκαμε για πολλά πράγματα που δεν γνωρίζαμε κατά τη διάρκεια των παραπάνω διαδικασιών. Υπενθυμίζουμε ότι η συζήτηση με τον κ. Τόμπρα αλλά και η συζήτηση μεταξύ φοιτητών και καθηγητών έγινε την Πέμπτη 4/12. Μετά από τη συζήτηση με τον κ. Τόμπρα, πήραμε στα χέρια μας πολλά έγγραφα που μας έκαναν πιο φανερή την κατάσταση, όπως παρουσιάζεται από την πλευρά Προεδρείων και Πρυτανείας. Η κατάσταση έχει ως εξής:

Δευτέρα 10/11/2014: Αιφνιδιαστικός έλεγχος από το Υγειονομικό.

Αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο δεν γνωρίζαμε. Δεν ανακοινώθηκε ποτέ, ούτε η επίσκεψη αλλά ούτε και η τελική έκθεση του Υγειονομικού για τις συνθήκες καθαριότητας. Το Υγειονομικό επισκέφθηκε το τμήμα Φυσικής, ως μέρος της γενικότερης επίσκεψής του στα τμήματα των Θετικών Επιστημών, καθώς είχε προηγηθεί καταγγελία που αφορούσε την Φιλοσοφική και το Χημικό. Σαν συμπέρασμα, οι χώροι θεωρήθηκαν αρκετά ακαθάριστοι, ώστε να προταθεί στους υπευθύνους να διευθετηθεί το θέμα της καθαριότητας.

Ακολουθεί η έκθεση του Υγειονομικού, που δημοσιεύθηκε στους υπευθύνους στις 12/11.

Τρίτη 11/11/2014: Πρύτανης (κ. Φορτσάκης) προς Κοσμήτορα (κ. Βαρώτσος) - Ύπαρξη κονδυλίου.

Ενημέρωση πως ο καθαρισμός της ΣΘΕ ορίζεται 3 φορές την εβδομάδα.

Το κόστος αναλαμβάνει ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας.

Υποχρέωση έγγραφης ενημέρωσης σε περίπτωση παρεμπόδισης της προσπάθειας καθαρισμού.

Το έγγραφο δεν κοινοποιείται στον κ. Τόμπρα.

Ερωτήματα:

• Το έγγραφο κοινοποιήθηκε στις 11/11. Έως τις 17/11 δεν πραγματοποιήθηκε κανένας καθαρισμός.

• Το έγγραφο αφορά όλες τις σχολές που ανήκουν στη Σχολή Θετικών Επιστημών. Παρόλα αυτά, ακόμα και στις 17/11, ο καθαρισμός έγινε μόνο στο τμήμα Φυσικής, προφανώς λόγω της καταγγελίας.

Τετάρτη 19/11/2014: Κοσμήτορας (κ. Βαρώτσος) προς ΣΘΕ και Πρυτανεία - Απουσία χρημάτων.

Ενημέρωση πως η Κοσμητεία προέβη σε μερική λύση του προβλήματος με τη διάθεση δύο ποσών, τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη, από το κονδύλι λειτουργικών εξόδων της σχολής, που δόθηκαν από την Πρυτανεία.

Ενημέρωση πως τα δύο αυτά ποσά έχουν σχεδόν εξαντληθεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα καθαρισμού κατά το μήνα Δεκέμβριο.

Ερωτήματα:

• Σύμφωνα με το προηγούμενο έγγραφο, 8 ημέρες πριν, ο Κοσμήτορας ενημερώθηκε ότι διατίθεται κονδύλι για την καθαριότητα. Πώς λοιπόν δεν υπάρχουν χρήματα για το Δεκέμβρη;

• Τα ποσά που διατέθηκαν τον Οκτώβρη και Νοέμβρη δεν έγιναν αντιληπτά από κανέναν μας, καθώς ουδέποτε πραγματοποιήθηκε καθαρισμός στη ΣΘΕ πριν τις 17/11. Πώς καταναλώθηκαν τα κονδύλια και πόσο μεγάλο ποσό χρημάτων αφορούσαν;

• Αν το κονδύλι της 11/11 υποθέσουμε ότι είναι το κονδύλι του Νοεμβρίου, πότε δόθηκε το κονδύλι του Οκτωβρίου; Γιατί τα έγγραφα αυτά δεν κοινοποιούνται σε όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα ώστε να υπάρχει διαφάνεια για τις διαδικασίες αυτές;

• Σε ποιόν ανατέθηκε ο καθαρισμός (ιδιώτης - συνεργείο - δήμος) και με τί κόστος; Είμαστε σίγουροι ότι τα ποσά αξιοποιήθηκαν όσο το δυνατόν καλύτερα;

Δευτέρα 1/12/2014: Τμήμα καθηγητών για ΕΔΕ.

Το Τμήμα Καθηγητών, πήρε απόφαση για άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ώστε να αποδοθούν ευθύνες σε εκείνους που πραγματικά θέτουν σε κίνδυνο την υγεία φοιτητών και εργαζομένων, εκθέτοντας παράλληλα το Πανεπιστήμιο στα μάτια της κοινωνίας.

Σκοπός τους ήταν με τη διεξαγωγή της ΕΔΕ να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι για την κατάσταση της υγιεινής των χώρων του Πανεπιστημίου τους τελευταίους 6 μήνες, από την απομάκρυνση του εργολάβου και μετά.

• Στη συζήτηση της Πέμπτης 4/12, καθηγητές που συμμετείχαν, μας ενημέρωσαν ότι ουδέποτε είχαν ενημερωθεί για την ύπαρξη του κονδυλίου που ανακοινώθηκε στις 11/11, ούτε γνώριζαν την ύπαρξη του αντίστοιχου εγγράφου.

Τρίτη 2/12/2014: Ορισμός διεξαγωγής ΕΔΕ.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τμήματος των καθηγητών, συντάχθηκε ΕΔΕ. Ή μάλλον, όχι ακριβώς σύμφωνα. Ανατέθηκε στον Πρόεδρο κ. Τόμπρα το εξής:

να εξακριβώσει τους λόγους για τους οποίους ο καθαρισμός δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά καιΛόγω της μη διεξαγωγής καθαρισμού του τμήματος, όπως ορίζεται στο έγγραφο της 11/11,

να εξακριβώσει τους λόγους για τους οποίους ο καθαρισμός δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά και

από ποιούς παρεμποδίστηκε, και να τους αποδοθούν ευθύνες.

Ερωτήματα:

• Στο έγγραφο που καθορίζει τη διεξαγωγή της ΕΔΕ, αναφέρεται το έγγραφο της 11/11, το οποίο, όπως είπαμε, μέχρι στιγμής δεν είχε κοινοποιηθεί σε κανένα μέλος της Πανεπιστημιακής κοινότητας, παρά μόνο στον κ. Βαρώτσο, τον κ. Καλοκαιρινό και τον κ. Μυλωνά.

• Ως προβληματικές ημερομηνίες για τη διαδικασία καθαριότητας, παρουσιάζεται η τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου (24 - 30/11). Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση του Τμήματος, η οποία ζήτησε τη διεξαγωγή ΕΔΕ που αφορά την καθαριότητα τους 6 τελευταίους μήνες.

• Η ΕΔΕ που συντάχθηκε, έρχεται επίσης σε αντίθεση με την απόφαση του Τμήματος, η οποία αφορά ξεκάθαρα τις ευθύνες των ατόμων που άφησαν τη σχολή τόσους μήνες χωρίς καθαριότητα, και όχι εκείνους που πιθανώς παρεμποδίσουν το συνεργείο καθαριότητας.

• Φαίνεται δηλαδή ότι ο Πρόεδρος και ο Πρύτανης όρισαν μια ΕΔΕ η οποία όχι μόνο δεν ψηφίστηκε με αυτό τον τρόπο από το Τμήμα, αλλά και εξυπηρετεί καλύτερα τους δικούς τους σκοπούς.

• Ο κ. Τόμπρας, μας είπε, ότι αφού έχει οριστεί καθαρισμός 3 φορές την εβδομάδα, αυτός θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Όταν αναφέρεται ότι ο καθαρισμός παρεμποδίστηκε, εννοείται ότι το συνεργείο δεν μπόρεσε να εισέλθει στους χώρους, λόγω κατάληψης του τμήματος από τους φοιτητές.

Παράδοξο 1) Η σχολή καθαρίστηκε πρώτη φορά τη Δευτέρα 17/11. Επομένως, στη συνέχεια θα έπρεπε να καθαριστεί Τετάρτη 19/11, Παρασκευή 21/11, Δευτέρα 24/11, Τετάρτη 26/11 και Παρασκευή 28/11, άρα υπάρχουν 5 επιλογές μέχρι την ημερομηνία του κειμένου.

Η σχολή τελούσε υπό κατάληψη μόνο Παρασκευή 21/11, και Τετάρτη 26/11 (από Τρίτη 25 έως και Πέμπτη 27). Άρα μένουν 3 επιλογές ημέρας. Επομένως, πώς ακριβώς παρεμποδίστηκε το συνεργείο, αφού μετά τις 17/11 υπήρξαν τουλάχιστον άλλες 3 ευκαιρίες καθαρισμού; Και αυτό υπολογίζοντας μόνο ως πιθανές ημέρες τις Δευτέρες - Τετάρτες - Παρασκευές.

Παράδοξο 2) Η σχολή, μέχρι στιγμής καθαρίστηκε 3 φορές, Δευτέρα 17/11 (κατάληψη), Τετάρτη 3/12 (κατάληψη) και Πέμπτη 4/12. Επομένως, πώς γίνεται το συνεργείο να παρεμποδίστηκε από την κατάληψη, ενώ τις 2 από τις 3 φορές η σχολή καθαρίστηκε υπό καθεστώς κατάληψης;

Μετά την ανακοίνωση της παραπάνω ΕΔΕ προς τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, σε απάντηση στο mail του κ. Τόμπρα, ο κ. Τριμπέρης έστειλε κάποιες λογικές απορίες του, τις οποίες κοινοποίησε στα ΔΕΠ του φυσικού, περιμένοντας μια απάντηση από τον κ. Τόμπρα, ενώ ήδη από τις 5/11 είχε δημοσιεύσει στον ιστότοπο alfavita.gr σχετικό άρθρο επισυνάπτοντας και φωτογραφίες από το φυσικό,για την χρόνια και απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Ο κ. Τόμπρας όχι μόνο δεν απάντησε, αλλά σε επόμενο mail (που παρουσιάζεται παρακάτω) προς την Πανεπιστημιακή κοινότητα αναφέρει ότι "λυπάται για τις αναρτήσεις συναδέλφου". Προφανώς επειδή δεν μπορούσε να απαντήσει κάτι λογικό στον κ. Τριμπέρη.

4/12/2014:

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω το έγγραφο του κ. Πρύτανη το οποίο μας κοινοποιήσατε και επισυνάπτω.

Α. Ποιό είναι το έγγραφο με αριθμό 0129/11-11/2014;

Μήπως ο κ. Πρύτανης ξεχνά ότι η άθλια αυτή κατάσταση επικρατεί από επταμήνου;

Μήπως ο κ. Πρύτανης ξεχνά τα χωρίς αποτέλεσμα διαβήματα του Τμήματός μας από την έναρξη της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς;

Προς τί η αναφορά στο άγνωστο ες εμάς έγγραφο της 11-11-14(1);

Β. Ποιός του είπε ότι η ΓΣ του Τμήματος Φυσικής ζήτησε με την απόφασή της να διεξαχθεί ΕΔΕ για ''την εξακρίβωση των λόγων για τους οποίους δεν πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός των χώρων του Τμήματος Φυσικής" όπως αναφέρεται στο άγνωστο εις εμάς έγγραφό του, και μάλιστα ''από ποιούς εμποδίστηκε....";

Θεωρώ απαράδεκτη αυτή την διατακτική η οποία παρερμηνεύει την ουσία και το νόημα της τοποθέτησης των μελών της ΓΣ και φυσικά την απόφασή μας.

Επίσης θα ήθελα να μας ενημερώσετε εάν το σημερινό συνεργείο καθαριότητας εμφανίστηκε μετά από εισαγγελική εντολή ή όχι.

Περιμένω εξηγήσεις.

Με εκτίμιση,

Καθ. Γ.Π.Τριμπέρης

Γεγονότα από την πλευρά του κ. Τόμπρα:

Στη συζήτηση της Πέμπτης 3/12 με τον κ. Τόμπρα συζητήθηκαν διάφορα θέματα, που σχολιάζονται παρακάτω.

• Ο κ. Τόμπρας θεωρεί ότι δεν έχει καμία ευθύνη για την πρόσληψη εταιρίας καθαρισμού από το Πανεπιστήμιο. Η διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάληψη της θέσης από εργολαβία καθυστερεί για γραφειοκρατικούς λόγους και δεν υπάρχει τρόπος να επισπευθεί, ούτε ο ίδιος έχει δικαιοδοσία πάνω στην επιλογή των υποψηφίων. Σκοπός του είναι η σχολή να είναι καθαρή, ο τρόπος δεν τον αφορά.

Σχόλιο: Ο τρόπος καθαρισμού, και οι συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων καθαριότητας θα έπρεπε να μας αφορούν, αφού μιλάμε για ένα καθεστώς εντός του Πανεπιστημίου του οποίου είμαστε κομμάτι. Θα πρέπει να αποφασιστεί μια λύση η οποία Κα ικανοποιεί όλα τα κομμάτια του Πανεπιστημίου, από τους φοιτητές και τους καθηγητές, μέχρι το προσωπικό καθαριότητας. Αυτό μας εμπλέκει στο καθεστώς επιλογής και πρόσληψης των υποψηφίων, αλλά και στο καθεστώς δικαιωμάτων εργασίας και μισθού των εργαζομένων καθαριότητας. Η καλύτερη λύση είναι άμεση πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας απευθείας ως Πανεπιστημιακό προσωπικό, και όχι μέσω εργολαβιών. Σωστή επίσης η επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών το προηγούμενου εργολαβικού καθεστώτος.

• Υποστηρίζει ότι μετά την απομάκρυνση του εργολάβου καθαριότητας για λόγους διαφθοράς και αδιαφάνειας, πρότεινε στις καθαρίστριες του τμήματος να ιδρύσουν δικό τους αυτοδιαχειριζόμενο συνεταιρισμό, έτσι ώστε να μπορέσουν να προσληφθούν απευθείας ως εταιρία από το Πανεπιστήμιο. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε, και η αμέσως επόμενη ήταν κάποιες από τις καθαρίστριες να δουλεύουν 2 ώρες την ημέρα με 1,5 ευρώ την ώρα, πρόταση που επίσης απορρίφθηκε από τις καθαρίστριες.

• Ο μόνος τρόπος πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι μέσω εταιρίας και μόνο, άρα και μέσω του διαγωνισμού. Ο κ. Τόμπρας ανέφερε ότι θα προτιμούσε οι εργαζόμενοι καθαριότητας να είναι υπό τη δικαιοδοσία του ίδιου του Πανεπιστημίου, αλλά αυτό δεν του το επιτρέπει ο νόμος.

Σχόλιο: Ο κ. Τόμπρας επεσήμανε ότι ο μόνος τρόπος να αλλάξει κάτι στην κατάσταση, δεν είναι η πίεση προς το πρόσωπό του, καθώς ο ίδιος δεν είναι αρμόδιος και δεν μπορεί να μεταφέρει την πίεση σε κάποιον παραπάνω. Πρότεινε στην ουσία να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε το ίδιο το νομοθετικό πλαίσιο αν θέλουμε να βρεθεί λύση. Διαφορετικά, τόνισε ότι πιστεύει πως δεν θα βρεθεί καμία λύση με το θέμα της πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας, ούτε μέσω του νόμιμου διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός σε λίγο καιρό θα λήξει, και από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει νέος, ο οποίος προφανώς θα χρειαστεί άλλο τόσο και ίσως παραπάνω χρόνο για να δώσει οριστικό αποτέλεσμα.

• Ενημερώσαμε ότι υπάρχει μεγάλο κενό συνεννόησης και ενημέρωσης από μεριάς των αρχών του Πανεπιστημίου σχετικά με την κατάσταση της καθαριότητας. Απάντησε ότι θα προσπαθήσει να αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Τμήματος όσα έγγραφα αφορούν τη διαδικασία από το καλοκαίρι και έπειτα.

Σχόλιο: Τελικά τα έγγραφα δεν αναρτήθηκαν πουθενά δημοσίως, αν και αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει εξ αρχής. Τα έγγραφα εστάλησαν στα ιαΙΙ κάποιων από τα παιδιά που παρευρέθηκαν στο γραφείο του. Η ανάρτηση και δημοσιοποίηση των εγγράφων είναι ένας καλός τρόπος να ενημερωθούμε για το τί συμβαίνει με την κατάσταση της καθαριότητας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου ακόμη δεν γνωρίζει ακριβώς ούτε ποιός είναι ο λόγος για τον οποίο απομακρύνθηκε ο προηγούμενος εργολάβος. Η ενημέρωση της Πανεπιστημιακής κοινότητας είναι πολύ σημαντική, και θα πρέπει να απαιτήσουμε να συμβαίνει πιο τακτικά και υπεύθυνα, για όλα τα θέματα του Πανεπιστημίου.

• Πρότεινε τη διεξαγωγή μεγάλης ανοιχτής συνέλευσης μεταξύ φοιτητών και καθηγητών για την ενημέρωση και συζήτηση πάνω στο θέμα, αν και πιο πριν στο κείμενο, αλλά και πιο κάτω, φαίνονται γενικά οι προθέσεις και οι απόψεις του.

• Σύμφωνα με τον κ. Τόμπρα, η ΕΔΕ στοχεύει στο να καταλογισθούν ευθύνες σε όσους παρεμποδίζουν τη διαδιακασία καθαρισμού με τη βοήθεια του συνεργείου.

Σχόλιο: Η ΕΔΕ προτάθηκε στο τμήμα των καθηγητών από συγκεκριμένο καθηγητή και με σκοπό να βρεθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι της κατάστασης όσον αφορά την εργολαβία, την απομάκρυνσή της, τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, τον έλεγχο του καθεστώτος υπό το οποίο η ίδια εργολαβία αναλάμβανε το έργο της καθαριότητας εδώ και χρόνια χωρίς διαγωνισμούς. Όχι για να στοχοποιηθούν οι φοιτητές, οι οποίοι υφίστανται τις επιδράσεις όλων αυτών. Το πρόβλημα δεν είναι η παρεμπόδιση του συνεργείου, αλλά εξ αρχής η έλλειψη προσωπικού καθαριότητας και η έλλειψη οργάνωσης και πρόληψης από τις ίδιες τις αρχές του Πανεπιστημίου. Ακόμα και αν αρμόδιος για το χάος της καθαριότητας είναι ο προηγούμενος Πρύτανης, κ. Πελεγρίνης, ο κ. Φορτσάκης δεν νοείται να διενεργεί ΕΔΕ για τον εντοπισμό υπευθύνων, καθώς επί πρυτανείας Πελεγρίνη ήταν και ο ίδιος μέλος της Συγκλήτου και είχε ευθύνες για αυτά τα πράγματα. Δηλαδή οι κύριοι υπεύθυνοι και ανώτεροι πρόεδροι του Πανεπιστημίου (Τόμπρας και Φορτσάκης) διεξάγουν ΕΔΕ μεταξύ τους για να εντοπίσουν τους υπεύθυνους.

• Τόνισε ότι ένας καλός τρόπος να ασκήσουμε πίεση για το πρόβλημα της καθαριότητας, είναι οι φοιτητές να οργανώσουμε αποχή από τα μαθήματα και ενημέρωση της υπόλοιπης κοινωνίας για την κατάσταση.

Σχόλιο: Ο κύριος αρμόδιος για την ενημέρωση της κοινής γνώμης, είναι ο ίδιος ο πρόεδρος, καθώς η γνώμη του ίσως να έχει μεγαλύτερο βάρος για κάποια κομμάτια της κοινωνίας. Επομένως, εάν κάποιος μπορεί να ασκήσει ουσιώδη πίεση και να ενημερώσει την πολιτεία, αυτός είναι ο ίδιος ο κ. Τόμπρας. Η πρόταση για αποχή των φοιτητών από τα μαθήματα, είναι ένας τρόπος να αποφύγει τις ευθύνες του, καθώς θεωρεί ότι δεν έχει τη δικαιοδοσία να κλείσει ο ίδιος το τμήμα λόγω των συνθηκών, καθώς, λέει, θα θεωρεί ότι παρεμποδίζει την εκπαιδευτική διαδικασία, και έτσι θα είναι ευάλωτος σε κατηγορίες ότι στερεί από τους φοιτητές το δικαίωμα στη γνώση και την απόκτηση πτυχίου. Βλέποντας όμως την κατάσταση που επικρατεί σε διαδρόμους και τουαλέτες, θα έπρεπε να είναι αυτονόητο ότι οι ίδιες οι αρχές του πανεπιστημίου θα έπρεπε να κλείσουν τη σχολή λόγω κινδύνου για τη δημόσια υγεία, εδώ και μήνες.

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο:

Τις τελευταίες μέρες, ο κ. Τόμπρας στέλνει στο προσωπικό του Πανεπιστημίου ενημερωτικά emails. Ορισμένα από αυτά σχολιάζονται στη συνέχεια.

3/12/2014, Προς την Πανεπιστημιακή Κοινότητα:

Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω κάτι για τις νέες εικόνες ντροπής που αντικρίσαμε όλοι την περασμένη Δευτέρα 1 η Δεκεμβρίου στους διαδρόμους του 1ου και 2ου ορόφου με τις ακαθαρσίες και τα υπόλοιπα σκουπίδια. Η ομόφωνη απόφαση και το ψήφισμα της Γεν. Συνέλευσης για τη διενέργεια ΕΔΕ (επισυνάπτεται) βοήθησαν πολύ στο υπάρχον πλαίσιο των νομικών διαδικασιών επίλυσης του πρωτοφανούς προβλήματος που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, να φανεί η ανάγκη λύσης σε άλλο πλαίσιο και ήδη πρόκειται να αναληφθούν σχετικές πρωτοβουλίες.

Σήμερα το πρωί, έλεγξα προσωπικά τη διαδικασία καθαρισμού και στοιχειώδους απολύμανσης των βασικών χώρων διδασκαλίας και κίνησης των φοιτητών και του προσωπικού του Τμήματος, στα κλιμακοστάσια και τις τουαλέτες (εκκρεμούν τα του κεντρικού διαδρόμου του 3ου ορόφου και 4ου ορόφου - κλιμακοστάσια, τουαλέτες - και οι λίγες αίθουσες σεμιναρίων στους εσωτερικούς διαδρόμους των τομέων), παρά το γεγονός ότι υπήρχε «κατάληψη» εκ μέρους των φοιτητών . Και αυτά έγιναν χωρίς προβλήματα.

Για το τι έγινε όλη την περασμένη εβδομάδα και κυρίως το σαββατοκύριακο και βρέθηκε το τμήμα μας στην κατάσταση που βρέθηκε, θα αναζητήσω, όπως υποχρεούμαι από την εντολή για ΕΔΕ που έλαβα (επισυνάπτεται), απαντήσεις.

Επίσης, αύριο τ απόγευμα θα γίνει πλήρης αποκομιδή των απορριμμάτων που θα έχουν συσσωρεύει καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας, και σε κάθε περίπτωση θα γίνει κανονικός καθαρισμός και πάλι την Κυριακή.

Πιστεύω ότι από την επόμενη εβδομάδα ο καθαρισμός του Τμήματος θα γίνεται βάσει τακτικού προγραμματισμού τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Σας ευχαριστώ Γιώργος Τόμπρας

• Πώς ακριβώς το ψήφισμα για διεξαγωγή ΕΔΕ πίεσε στο να βρεθεί λύση στο πρόβλημα; Η εύρεση λύσης δεν ήταν καν ο σκοπός για τον οποίο ψηφίστηκε. Είναι φανερό ότι ο καθαρισμός και η πρυτανική εγρήγορση ήταν αποτέλεσμα των καταγγελιών στο Υγειονομικό.

Πώς αναδείχτηκε η αναγκαιότητα έυρεσης λύσης; Χρειαζόταν ΕΔΕ και καταγγελίες στο Υγειονομικό για να παρθεί κάποιο μέτρο εδώ και 6 μήνες; Δεν ήταν αρκετά φανερό το ότι χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι ζούσαν και εργάζονταν τόσους μήνες κάτω από άθλιες συνθήκες;

• Τα εισαγωγικά στη λέξη "κατάληψη" είναι ειρωνικά και απαξιώνουν το χαρακτήρα της εκ μέρους του προέδρου. Ο καθαρισμός έγινε χωρίς προβλήματα, καθώς στρατηγικά επιλέχθηκε η 17η Νοεμβρίου για να εφαρμοστεί. Προφανώς, την ημέρα αυτή, και με απόφαση του Συλλόγου, η κατάληψη είχε μεταφερθεί στο Πολυτεχνείο για τον αντίστοιχο εορτασμό. Η κατάληψη και ο σύλλογος δεν χρειάζεται να απολογηθούν για το πού βρίσκονταν τέτοια μέρα. Μάλλον ο ίδιος ο πρόεδρος θα πρέπει να εξηγήσει γιατί βρισκόταν σε ένα κατηλειμμένο κτίριο με τέτοια μέρα, καθαρίζοντάς το, και μάλιστα χωρίς αυτό να έχει ανακοινωθεί ποτέ σε κανέναν. Ούτε η πιθανότητα καθαρισμού, ούτε καν η ύπαρξη κονδυλίου. Μάλλον η καταγγελία στο Υγειονομικό το πρωΐ της 17ης Νοεμβρίου πίεσε πολύ τον κ. Τόμπρα να βρει μια λύση ώστε να μη φανεί υπαίτιος της κατάστασης.

4/12/2014, Προς τα άτομα που βρέθηκαν στο γραφείο του:

Σε συμπλήρωση της πρωινής σας ενημέρωση στο γραφείο του Προέδρου παρουσία και άλλων συνάδελφων, σας επισυνάπτω τα έγγραφα που σας ανέφερα και ισχύουν από τις 11/11/2014 για την αντιμετώπιση της κατάστασης καθαριότητας στο Τμήμα Φυσικής. Θυμίζω απλώς ότι εκτός από την "επιχείρηση" καθαριότητας από το συνεργείο της κοσμητείας το μεσημέρι της 17ης/11/2014, καμία από τις καθαριότητες που θα μπορούσαν να γίνουν δεν έγιναν λόγω κλειστής σχολής. Από προχθές 1/12/2014, η καθαριότητα θα γίνεται 3 φορές την εβδομάδα χωρίς ελπίζω κι εύχομαι άλλα προβλήματα. Σήμερα το βράδυ στις 7.30 η σχολή καθαρίστηκε και πάλι και κυρίως στους υπολειπόμενους χώρους του 3ου και 4ου ορόφου. Αναμένεται πλήρης νέος καθαρισμός και απολύμανση την Κυριακή. Τα κείμενα τα κοινοποιώ επειδή η συζήτηση με όλα τα παιδιά έγινε με καλή πιστή και με αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Τα έγγραφα δεν έπρεπε να σταλθούν με ηαΜ, αλλά να κοινοποιηθούν στην ιστοσελίδα του τμήματος, όπως είχε αναφέρει στο γραφείο του. • Υπενθυμίζουμε ότι και οι 2 καθαρισμοί της σχολής έγιναν υπό καθεστώς κατάληψης. Πώς ξαφνικά η κατάληψη τις άλλες μέρες εμπόδισε το συνεργείο;

4/12/2014, Προς την Πανεπιστημιακή Κοινότητα:

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Λυπάμαι πολύ για τις δημόσιες αναρτήσεις συναδέλφου σε σχέση με τις ενέργειες που έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα των 67 μηνών και τα εμπόδια που εμφανίζονται - επιτρέψτε μου την ήπια έκφραση - για την εκ των ενόντων αντιμετώπιση του ντροπιαστικού προβλήματος και εικόνας καθαριότητας των χώρων του Τμήματος μέχρι προχθές με την έκδοση του ψηφίσματος από τη Γεν. Συνέλευση.

Για το λόγο αυτό, περιορίζομαι να ζητήσω από όποιον ενδιαφέρεται να επιβεβαιώσει τα όσα έχω ήδη αναφέρει στη χθεσινή μου επιστολή μου, αλλά και όσα επαναλαμβάνω στις τρεις τελευταίες Γενικές Συνελεύσεις του Τμήματος, να έρθει στο γραφείο μου στη Γραμματεία να του επιδείξω τα σχετικά έγγραφα, τα οποία σε συνδυασμό με συγκεκριμένες ενέργειες και τις δυο πρόσφατες καταλήψεις και το πάρτι, ξεκαθαρίζουν πλήρως το τοπίο που αντικρίσαμε όλοι την περασμένη Δευτέρα.

Θα είναι δε σαφές από όλα αυτά ότι η κοινοποίηση στον εισαγγελέα περιβάλλοντος της έκθεσης των υγειονομικών αρχών της

Περιφέρειας Αττικής για την κατάσταση στο Τμήμα Φυσικής, δεν μου αφήνει κανένα περιθώριο παρελκυστικών ερμηνειών και ενεργειών σε περίπτωση που δεν υπάρξει διευκόλυνση της διαδικασίας καθαρισμού από τούδε και στο εξής.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Φυσικής Καθηγητής Γεώργιος Τόμπρας

• Επαναλαμβάνουμε ότι θα έπρεπε τα έγγραφα αυτά που έχει στην κατοχή του ο κ. Τόμπρας, να έχουν δημοσιοποιηθεί εδώ και καιρό., και όχι οι ενδιαφερόμενοι να επισκέπτονται το γραφείο του. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον έχει κάτι να κρύψει.

• Ο κ. Τόμπρας ακόμα επιμένει ότι η δουλειά του είναι να βρει ποιός β Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ